ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαγικά!

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ για χρόνια πολλά δέχτηκε χτες ο Θ. Τσουκάτος, από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να 'ρθουν πιο κοντά στους κυβερνητικούς ηγετικούς κύκλους. Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος είναι, σκέφθηκαν, γιατί όχι ...και του πρωθυπουργικού;

***

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ,που απαγορεύει τα καψώνια στο στράτευμα (αυτά ντε, που ποτέ δε γίνονται και κανείς δεν τα παραδέχεται), εξέδωσε ο αρχηγός του ΓΕΣ. Φαντάσου πού είχε φτάσει το πράγμα...

***

Αραγε, υπάρχει καμία δυνατότητα να φτάσει η σχετική διαταγή και εκεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με παραλήπτη τον Παπαντωνίου; Αν και ακόμα κι αυτό δύσκολα θα αλλάξει τα πράγματα, αφού ο Γιάννος είναι αμετανόητος στη λιτότητα και τα "κοινωνικά καψώνια".

***

ΣΙΓΟΥΡΑ ωφελημένοι βγήκαν από τη συνάντηση που είχαν χτες Σαμαράς και Κωνσταντόπουλος, στα γραφεία της ΠΟΛ. ΑΝ. Ο μεν Σαμαράς πήρε συμβουλές για την εξωκοινοβουλευτική του δράση, ενώ κι οι δύο μαζί συζήτησαν το κοινό τους πρόβλημα: Πώς θα γίνει να στηρίξουμε τα δύο αντίστοιχα μεγάλα κόμματα - καθείς με αυτό που συγγενεύει - χωρίς να μας διαλύσουν εντελώς...

***

Αλλωστε ...το όνομα "Κώστας" τους ενώνει!

***

ΜΙΛΗΣΕ λέει προχτές ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ στο Κοινοβούλιο της Βόννης κι αφού τελείωσε, αμέσως μετά ανέβηκε το μάρκο έναντι του δολαρίου κι οι μετοχές στο γερμανικό Χρηματιστήριο!

***

Τι λέτε ρε; Σοβαρά; Σιγά τον πολυέλαιο! Ο δικός μας ο Σημίτης να δείτε τι μαγικά που κάνει. Πριν... καν μιλήσει, χάνει ο μισθός 10% της αγοραστικής του αξίας!

***

Με το που ανοίγει το στόμα του, εξαφανίζονται διά μαγείας 100 χιλιάδες εφάπαξ και 500 χιλιάδες οικογενειακά επιδόματα.

***

Τις προάλλες πάλι, που ήτανε στην Ηπειρο, μετά την πρώτη ομιλία του... φύτρωσε ξαφνικά μια Εγνατία Οδός 180 χιλιομέτρων! Ενώ μετά, στην Ηγουμενίτσα, μόλις στη μέση της ομιλίας του είχε φτιαχτεί το λιμάνι στην πόλη και φάνηκε και... πλοίο στον ορίζοντα για να προσαράξει!

Ατόφιοι νεοφιλελεύθεροι

Δεν ήταν μόνο ο Κ. Μητσοτάκης που διαλύοντας τη "σύγχυση" για το τι πρέπει να γίνει στην πορεία προς την ΟΝΕ, δήλωσε ότι "οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορούν να υπερισχύσουν της οικονομίας". Και ο υπουργός Εσωτερικών, Α. Παπαδόπουλος, ακολούθησε αμέσως μετά δηλώνοντας στο "Φλας", αποσαφηνίζοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει να μπει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με οικονομικούς όρους και όχι πολιτικούς". Ατόφια δηλαδή η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η οποία υποτάσσει τα πάντα στις επιθυμίες και τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της οικονομικής ολιγαρχίας. Πλήρης και επιδεικτική περιφρόνηση των λαϊκών συμφερόντων.

Υ.Γ.: Αλήθεια, ο Κ. Σημίτης διαμαρτυρήθηκε στη συνάντησή του χτες με το Σουηδό ομοϊδεάτη και ομόλογό του, που για πολιτικούς κυρίως λόγους, ανακοίνωσε ότι η χώρα του δε θα ενταχθεί στην πρώτη φάση της ΟΝΕ;

Η ουσία της συνταγματικής αναθεώρησης

Η ουσία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η φράση που είπε ο αρχιτέκτονας της πρότασης, ο Ε. Βενιζέλος: "Η Ελλάδα θα μπορεί απερίσπαστη, με τον αναγκαίο συνταγματικό εξοπλισμό, να παίξει το ρόλο που της ανήκει στις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Οι υπόλοιπες "λεπτομέρειες" που συναρτώνται με τη λειτουργία και τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος (ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας κλπ.) δεν μπορούν να αποκρύψουν αυτή την κατευθυντήρια γραμμή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, το ζητούμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος, για τις συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, είναι η εναρμόνιση με το Κοινοτικό Δίκαιο, το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ, ώστε και θεσμικά η χώρα μας να δεθεί στο άρμα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Η αναθεώρηση, βέβαια, του Συντάγματος είναι απαραίτητη, αλλά ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή που προκύπτει μέσα από την ολοκληρωμένη πρόταση, που είχε καταθέσει πέρσι το ΚΚΕ.

"Διλήμματα" της αναθεώρησης του Συντάγματος!

Με 180 ή με 151 ψήφους να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας; Υπονομεύεται έτσι ή όχι το κύρος του, υποβαθμίζεται ή όχι ο ρόλος του; Γίνεται κομματικό όργανο ή όχι; Πώς θα εξασφαλιστεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγεί σε πρόωρες εκλογές; Αυτά είναι τα... "αμείλικτα" διλήμματα που συγκλονίζουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενόψει της κατάθεσης της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Γύρω από αυτά αρχίζει και τελειώνει ο προβληματισμός τους για το νέο Σύνταγμα. Και βέβαια ουδόλως τους απασχολούν τα πραγματικά διλήμματα: Η αναθεώρηση θα κινείται σε μια σαφώς πιο συντηρητική και αυταρχική κατεύθυνση ή σε δημοκρατική και προοδευτική; Θα προσδεθεί και θα υποταχθεί η χώρα στην ΕΕ, εκχωρώντας και διά του Συντάγματος κυριαρχικά δικαιώματα στα υπερεθνικά όργανα ή θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί η λαϊκή κυριαρχία με αναβάθμιση της Βουλής, κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με καθιέρωση της απλής αναλογικής κλπ.; Αυτά βέβαια θεωρούνται δεδομένα από τους λαλίστατους "διαφωνούντες" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αυτός είναι σημαντικός λόγος για να μην αφεθεί η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος στα χέρια τους.

Η υπεροχή των τραπεζιτών

Δεν είναι αβάσιμη η εκτίμηση που γίνεται μετά την έκβαση της "διαμάχης" ανάμεσα στην κυβέρνηση Κολ και την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, την περιβόητη "Μπούντεσμπανκ", σε σχέση με την ανατίμηση των αποθεμάτων χρυσού - που κατέληξε σε "υπαναχώρηση" της πρώτης - ότι οι τραπεζίτες αναλαμβάνουν όλο και πιο απροκάλυπτα ρόλο "καθοδηγητή" στην πορεία προς την ΟΝΕ. Με την ευκαιρία, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η χώρα μας με την κατάθεση το επόμενο διάστημα νομοσχεδίου για την ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και ενώ όλα δείχνουν ότι τα πάντα συνεχίζουν να ρυθμίζονται από τους τραπεζίτες και τη χρηματιστική ολιγαρχία, οι "δικοί μας" κεντροαριστεροί επιμένουν δογματικά: Η πολιτική πρέπει να υποτάσσεται στην οικονομία.

Δημοψήφισμα (2)

Επειδή όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τη... φαεινή ιδέα να αναφερθεί στο Σύνταγμα, εύλογο ήταν να του επισημανθεί ότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Αγέρωχος, όμως, και πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Οχι στο δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ" είναι η αταλάντευτη θέση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Διότι, όπως εξήγησε, σύμφωνα με τις εκλογές και τα ποσοστά των κομμάτων που υπηρετούν το Μάαστριχτ, η Συνθήκη έχει την αποδοχή "σχεδόν της παμψηφίας" του λαού...

Αν, λοιπόν, είναι έτσι, γιατί δεν προκηρύσσουν το δημοψήφισμα; Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να αποδειχτούν στους "εταίρους" τους οι ικανότεροι λαοπλάνοι και οι πιστότεροι υπηρέτες των συμφερόντων τους. Εμπρός, λοιπόν...

Δημοψήφισμα (1)

"Ο ομόλογος του Ελληνα πρωθυπουργού στη Σουηδία, δήλωσε ενώπιον του Κ. Σημίτη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία απόφαση για το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ αν δεν προηγηθεί δημοψήφισμα, όπως το υπαγορεύει η δημοκρατική παράδοση της Σουηδίας. Η δημοκρατική παράδοση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει ανάλογες διαδικασίες; ", ρωτήθηκε χτες από τον "Ρ" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ποια ήταν η απάντηση του Δ. Ρέππα; Απολαύστε την: "Η θέση αυτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας, πραγματικά αποτελεί συνέχεια άλλων επιλογών ή μιας πολιτικής νοοτροπίας, η οποία αποτελεί κεκτημένο για τη φίλη χώρα. Στην Ελλάδα έχουμε το δικό μας Σύνταγμα, τους δικούς μας νόμους και κανονισμούς"... Για όσους δεν κατάλαβαν, ο Δ. Ρέππας ανήγαγε την άρνηση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δηλαδή τον αυταρχισμό του ΠΑΣΟΚ και όλων των θιασωτών του Μάαστριχτ, σε ζήτημα "κανονισμού", που, όπως φαίνεται, διέπει το καθεστώς του "εκσυγχρονισμού"... Το "νέο" ύφος και "νέο" ήθος, όπως γίνεται αντιληπτό, σαρώνει...

Περιβάλλον

Μέρα

του περιβάλλοντος

εχτές

και πανηγύριζε

η... πίσσα,

στις ακτές,

και παραμέσα,

τ' αστικό

το λύμα,

με δυο κηλίδες

χόρευε

στο κύμα!

Γιορτή

του περιβάλλοντος

εχτές,

με τις πληγές

της φύσης

ανοιχτές,

γιορτή

με πουλημένο

τον πλανήτη,

στα τραστ

και τον καθένα

λωποδύτη!

Ο οίστρος

Περίεργες "εμπειρίες"

Δεν εξέπληξε τόσο ο θερμός τρόπος με τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποδέχτηκε το διορισμό του Ρ. Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τα εγκώμια που του επιφύλαξε. Αυτά είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενα, με δεδομένη την υποτελή στάση της κυβέρνησης Σημίτη απέναντι στις ΗΠΑ. Ομως, ο Δ. Ρέππας έσπευσε, προφανώς για να διευκολύνει το έργο του "δυναμικού" Χόλμπρουκ, να τροποποιήσει και τη βάση για την αναζήτηση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Είπε συγκεκριμένα: "Λύση στο Κυπριακό θα προκύψει εφόσον γίνουν σεβαστές οι αρχές οι οποίες ορίζουν και το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να αναζητηθεί η λύση αυτή. Οι αρχές είναι αυτές οι οποίες πηγάζουν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, από τις συμφωνίες κορυφής των 1977 και 1979 και από την εμπειρία που, εν τω μεταξύ, έχουμε αποκτήσει από τις κατά καιρούς προσπάθειες απευθείας συζητήσεων ή συνεννοήσεων...". Και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ποια "εμπειρία" θεωρεί ότι έχει αποκτήσει η κυβέρνηση; Μήπως της απευθείας ανάθεσης στις ΗΠΑ και τη λύση τύπου Ντέιτον;

"Οχι" στη ναρκο - υποταγή

Είναι γνωστό ότι η βουλευτίνα της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου έχει συμφωνήσει πλείστες όσες φορές με την κυβερνητική πολιτική, αφού κινείται στη δική της ιδεολογία, αυτή του νεοφιλελευθερισμού. Ομως το γεγονός, ότι έχει ασχοληθεί επί μακρόν με τα ναρκωτικά - όπως και "καθ' ύλην αρμόδιοι" φορείς, εξάλλου - την οδηγεί να πάρει θέση ενάντια στις "απόψεις" που εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου. Σε συνέντευξή της, πριν λίγες μέρες, στον "Ελεύθερο Τύπο", αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αν δεχθούμε ότι η ινδική κάνναβη είναι ναρκωτική ουσία χαμηλής βλάβης, ότι δεν οδηγεί απαραίτητα στη χρήση ας πούμε της ηρωίνης, ότι η τιμή της είναι σχετικά χαμηλή, τότε αδυνατώ να αντιληφθώ τον τρόπο με τον οποίο η αποποινικοποίησή της θα αποθαρρύνει τους εμπόρους της ηρωίνης ή των συνθετικών ναρκωτικών τύπου "έκσταση". Αντίθετα, είναι πιθανό τα άτομα που έχουν "προδιάθεση" να στραφούν στα ναρκωτικά, να βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση". Και προσθέτει την παρακάτω απορία: "Ο έμπορος θα έχει πάντα τη δυνατότητα να προωθήσει στην αγορά "εναλλακτικές" ναρκωτικές ουσίες, δηλαδή νέα "πιο δυνατά" προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή το κράτος πώς θα αντιδράσει; Θα προχωρήσει σε νέα απελευθέρωση; ".

Βέβαια, το βασικό δίλημμα παραμένει: Αντίσταση στην ιδεολογία της ναρκο - υποταγής ή "προσαρμογή" και υποταγή;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ