ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική απάντηση στο "αριστερό" Μάαστριχτ

Πέντε περιφερειακές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων

"Το "αριστερό" Μάαστριχτ, το οποίο διατείνεται ότι εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σημίτη, συνεχίζει την "επέλασή" του ενάντια στους "εχθρούς" απόμαχους της δουλιάς που φυτοζωούν εδώ και εφτά χρόνια με την ψήφιση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων από τη ΝΔ και την πλήρη εφαρμογή τους απ' το ΠΑΣΟΚ", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Η ΣΕΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποφάσισε να οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17 Ιούνη 1997 στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας,ώρα 10 πμ, στην οποία οι συνταξιούχοι ενωτικά και αγωνιστικά θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο στημένο ψευτοδιάλογο της κυβέρνησης.

Ο κύκλος των περιφερειακών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων αρχίζει τη Δευτέρα (9.6.1997) από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπου θα γίνει η συγκέντρωση των συνταξιούχων της Ηπείρου, ώρα 10 πμ.

  • Την Τρίτη, 10.6.1997, θα γίνει η συγκέντρωση των συνταξιούχων της Πελοποννήσου και του Αγρινίου στο "Πάνθεον" στην Πάτρα, ώρα 10.30 πμ.

Η ΣΕΑ Συνταξιούχων Πάτρας καλεί όλους τους συνταξιούχους και εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν για την αποτροπή των σχεδίων αφάνισης του ασφαλιστικού δικαιώματος.

  • Στις 11.6.1997 θα γίνει παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο.
  • Στις 12.6.1997 πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων στη Λάρισα.

Οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ και ΤΣΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ καλούν τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις περιφερειακές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων της Αθήνας στις 12.6.1997 στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 μμ.

  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού Κορινθίας εκφράζει την αντίθεσή της στον "κοινωνικό διάλογο" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να περάσει τα αντιλαϊκά σχέδιά της.
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αρχισε η περικοπή!

Τη μείωση των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς αποφάσισε το Ταμείο Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων υπουργείου Παιδείας, σε εφαρμογή του αντισυνταξιουχικού νόμου 2084/92!

Σπεύδει η διοίκηση του Ταμείου Αρωγής δημοσίων υπαλλήλων, της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας,να υλοποιήσει τις αντισυνταξιουχικές διατάξεις του Ν. 2084/92, σχετικά με τον αποδεκατισμό των επικουρικών συντάξεων από 1ης Γενάρη '98 και τις σχετικές κυβερνητικές οδηγίες. Ετσι αποφάσισε να μειώσει το ποσοστό υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων από 17% επί της κανονικής σύνταξης, στο 15,5%, όσον αφορά τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους βγαίνουν στη σύνταξη από 1ης Γενάρη '97 με το νέο μισθολόγιο!

Στον Ν. 2084/92 ορίζεται ότι από 1ης Γενάρη '98, το σύνολο της επικουρικής σύνταξης που παίρνει ο συνταξιούχος θα πρέπει να είναι μέχρι ποσοστού 20% της κύριας σύνταξης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επικουρικές συντάξεις, απ' τα Ταμεία Αρωγής (ανά υπουργείο) και απ' το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Η συγκεκριμένη απόφαση του Ταμείου Αρωγής υπαλλήλων υπουργείου Παιδείας για μείωση των συντάξεων είναι ο προάγγελος ανάλογης μείωσης που προγραμματίζεται και στο Μετοχικό Ταμείο, ούτως ώστε συνολικά η επικουρική τους σύνταξη, σταδιακά, να μειωθεί στο ποσοστό που ορίζει ο νόμος.

Η απόφαση για μείωση του ποσοστού υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων πάρθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου Αρωγής, στις 27 Μάη και εκκρεμεί η έγκρισή της από τον αρμόδιο υπουργό.

Η "αγωνία" για τη βιωσιμότητα τάχα του Ταμείου ήταν ξανά - όπως και για την περικοπή του εφάπαξ - το πρόσχημα που επικαλέστηκε η διορισμένη από την κυβέρνηση πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μια απόφαση που ακυρώνει την αύξηση που θα προερχόταν στις επικουρικές συντάξεις, μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου.

Τη σαθρότητα του επιχειρήματος περί βιωσιμότητας του Ταμείου, αποδεικνύουν τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα: Το Ταμείο καλύπτει 141.000 δημόσιους υπάλληλους (112.000 δασκάλους και καθηγητές, 13.000 διοικητικούς υπαλλήλους, 9.000 ιερείς και 7.000 εκπαιδευτικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ), που καταβάλλουν μηνιαία ασφαλιστική εισφορά 5% επί των βασικών αποδοχών τους.

Οι συνταξιούχοι του Ταμείου είναι 44.702, δηλαδή η σχέση εργαζόμενων - συνταξιούχων είναι 3,13 προς 1.

Τα αποθεματικά του ανέρχονται σε 37.659.070.638 δραχμές. Το '96 είχε πλεόνασμα χρήσης (επιτόκια καταθέσεων κλπ.) 4,22 δισ. δραχμές. Επίσης το '96 είχε έσοδα (ασφαλιστικές εισφορές) 18,5 δισ. δραχμές και εκροές (συντάξεις) 18,498 δισ. δραχμές.

Κατά της μείωσης, τάχθηκε μόνο ο Θ. Γκεσούλης,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ και μέλος της διοίκησης της ΔΟΕ, ο οποίος σε γραπτή δήλωση που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημαίνει: "Ψηφίζω ενάντια και γιατί με τη μείωση του ποσοστού επέρχεται άμεση μείωση στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και γιατί ανοίγει ο δρόμος για συνεχείς περικοπές. Σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, δε δικαιολογείται καμιά μείωση.Αντίθετα, θα πρέπει το Ταμείο να ενισχυθεί απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι κατά καιρούς κυβερνήσεις κατασπατάλησαν τα αποθεματικά του. Το Ταμείο θα πρέπει άμεσα να απαλλαγεί από τη διορισμένη διοίκηση και η πλειοψηφία της να είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Τα έσοδα του Ταμείου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο απ' τις εισφορές των εργαζομένων και γι' αυτό δε δικαιολογείται κανένας διορισμός διοίκησης, από καμιά κυβέρνηση".

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Μειώσεις μέχρι 20.000 δραχμές

Θα τις υποστούν 50.000 συνταξιούχοι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση το νέο μισθολόγιο

Σε 50.000 συνταξιούχους του δημοσίου οι συντάξεις θα μειωθούν μέχρι και 20.000 δραχμές το μήνα, αν εφαρμοστούν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την αναπροσαρμογή των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) που παρέδωσε στον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης είχε παραδώσει στην ΠΟΠΣ και στην ΑΔΕΔΥ (26.5.1997) σχέδιο νόμου για την αναπροσαρμογή των συντάξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι την 31.12.1996 με βάση το νέο μισθολόγιο και είχε ζητήσει απ' τις δυο οργανώσεις τις παρατηρήσεις τους για το νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός είχε δηλώσει τότε ότι με την "αναπροσαρμογή" θα υπάρξει μέσος όρος αυξήσεων στις συντάξεις κατά 8%. Το 4% της αύξησης θα δοθεί την 1.9.97 και το άλλο 4% την 1.1.1998.

Ωστόσο, όπως τονίζει η ΠΟΠΣ, απ' τη μελέτη του σχεδίου νόμου προκύπτει ότι όχι μόνο δεν αυξάνονται οι συντάξεις, αλλά μειώνονται. Μεταξύ άλλων η ΠΟΠΣ επισημαίνει στο υπόμνημά της προς τον υφυπουργό: Το νομοσχέδιο δεν είναι σύμφωνο και δεν ακολουθεί τις πάγιες συνταξιουχικές διατάξεις για συμπόρευση αποδοχών και συντάξεων. Αντίθετα, η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής και η διατήρηση των επιδομάτων έξω από το συντάξιμο - βασικό μισθό, διαιωνίζει τις απ' το 1985 αδικίες, που έχουν μειώσει τις συντάξεις κατά 50%. Η εφαρμογή της αναπροσαρμογής κατά 4% από 1.9.97 και 4% από 1.1.1998 είναι απόδειξη της πολιτικής συρρίκνωσης των συντάξεων και βρίσκεται σε αντίθεση με τον κώδικα συντάξεων που επιτάσσει ταυτόχρονη, με τους μισθούς, αύξηση των συντάξεων. Απ' το σχέδιο νόμου προκύπτει, ότι οι μειώσεις αφορούν τους οικογενειάρχες συζύγους.

Η ΠΟΠΣ ζητά να γίνει αναπροσαρμογή από 1.1.97, να σταματήσει η επιδοματική πολιτική στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να αναπροσαρμοστεί η κατώτερη σύνταξη στο 80% του μηνιαίου βασικού μισθού του 36ου μισθολογικού κλιμακίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

Κρίσιμες εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ

Την Τρίτη, 10 Ιούνη, οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Αθήνας, Θεσσαλονίκης ψηφίζουν για νέα διοίκηση στον Επικουρικό ασφαλιστικό τους οργανισμό

Στην εκλογή νέας διοίκησης στον ΕΔΟΕΑΠ, για την επόμενη τριετία 1997 - 2000, προχωρούν την Τρίτη, 10 Ιούνη, οι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ και το προσωπικό των αντίστοιχων Ενώσεων Προσωπικού των εφημερίδων. Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογή, όπως διαπιστώθηκε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους στην πρόσφατη γενική συνέλευσή τους. Η νέα διοίκηση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν για τα Ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ) και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, τόσο από την επιχειρούμενη υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων - που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ την περίοδο '90-'92 και πάει εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αν και τους καταδίκαζε τότε - όσο και από τη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα της κυβέρνησης Σημίτη, που μεθοδεύει την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα παραπάνω, επισημαίνονται και στην ανακοίνωση της "Δημοσιογραφικής Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Παράταξης" (ΔΑΣΠ) όπου, ανάμεσα στα άλλα, τονίζεται: Παρακολουθούμε όλοι μια καθημερινή επίθεση στα ασφαλιστικά μας ταμεία και τα δικαιώματά μας. Μια επιχείρηση ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος - κι αυτό στο όνομα της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού... Αν επιτρέψουμε να υλοποιηθούν όσα ψηφίστηκαν, στην περίοδο '90-'92, με τους γνωστούς αντιασφαλιστικούς νόμους, από 1.1.98 θα έχουμε μείωση συντάξεων (κύριας και επικουρικής) και αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ και την αυτοτέλεια του οργανισμού, και για μείωση και των δαπανών υγείας και ασφαλιστικών παροχών. Οσον αφορά το Αγγελιόσημο,προστίθεται, χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα ενάντια σ' αυτούς που επιδιώκουν την κατάργησή του...

Εγγύηση

Μπροστά σ' αυτήν την κρίσιμη, όπως διαμορφώνεται, κατάσταση, η Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη επισημαίνει ότι πρέπει να εκλεγεί διοίκηση που όχι μόνον θα εγγυάται τη σωστή, νοικοκυρεμένη διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των άλλων ασφαλισμένων στον οργανισμό, την ανάπτυξη του ταμείου και την προοπτική του. Να εκλεγεί, δηλαδή, διοίκηση με αγωνιστικό προσανατολισμό που θα μπορεί και θέλει να συγκρουστεί για να μην περάσουν τα και να ματαιωθούν τα ολέθρια σχέδια που προωθούνται με τους αντιασφαλιστικούς νόμους σε βάρος των ταμείων κλπ.

Οσον αφορά την απερχόμενη διοίκηση το έργο της κρίνεται θετικό και αξιόλογο, όπως δείχνει και η λειτουργία των ιατρείων κλπ, ενώ σημαντική και ουσιαστική είναι η συμβολή στο έργο αυτό, του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Ορέστη Φαράκου,του γεν. γραμματέα Κώστα Γκοτσίνα και του μέλους του ΔΣ Βασίλη Καζάκου.Γι' αυτό και έχει διαμορφωθεί ευρύτερο ρεύμα υποστήριξης για την υπερψήφιση και εκλογή τους εκ νέου από τους δημοσιογράφους της ΕΣΗΕΑ, ενώ προτείνεται και η εκλογή άλλων νέων υποψηφίων, όπως του Κωνσταντίνου Κατραμάδου,που προτείνεται για υπερψήφιση μαζί με τους προηγούμενους - πέραν της ΔΑΣΠ και από τους "Αδέσμευτους Δημοσιογράφους", αλλά και γενικότερα από τους συναδέλφους. Κρίσιμο στοιχείο, εκτός των άλλων, που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα, είναι η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις εκλογές που γίνονται στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) την ερχόμενη Τρίτη. Να μη λείψει κανείς!

Μεγάλα προβλήματα στην υγεία και πρόνοια

Περιοδείες κλιμακίων της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στον "Αγιο Παύλο" και στο Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο "Αγιος Παύλος" στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης γνώρισε από κοντά το κλιμάκιο από το τμήμα Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε χτες και είχε συναντήσεις με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Η περιοδεία αυτή, όπως και μία ανάλογη χτες στο Ψυχολογικό Κέντρο, γίνεται στα πλαίσια του 15ημέρου για την Υγεία, που αποφάσισε το Τμήμα Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Οι δαπάνες του "Αγίου Παύλου" δεν καλύπτονται έγκαιρα, ενώ με το νέο τρόπο χρηματοδότησης θα ανακυκλώνονται τα χρέη τους. Ηδη ιδιωτική εταιρία με έγγραφό της προειδοποιεί ότι θα απαιτήσει σημαντικούς τόκους, αν δεν της καταβληθούν τα ποσά που της οφείλει το Νοσοκομείο. Μέσα από την άρνηση του υπουργείου να προσλάβει προσωπικό για την καθαριότητα - που υπάρχει μεγάλη έλλειψη - ετοιμάζονται λύσεις για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, που σε ορισμένα τμήματα (ρευματολογικό, ορθοπεδικό) φτάνουν τους 4 μήνες.

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι και οι συνθήκες δουλιάς του νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο έχει να πληρωθεί τα νυχτερινά του από το Γενάρη. Ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί το Μηχανογραφικό Τμήμα, έτσι που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Στο Ψυχολογικό Κέντρο

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει και το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας, λόγω των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση στα οικονομικά του Ιδρύματος. Οπως τόνισαν οι εργαζόμενοι στα μέλη του κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Στ. Παναγιώτου,που τους επισκέφθηκαν χτες, η μισθοδοσία του προσωπικού γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είναι αβέβαιο το πώς θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον το οικονομικό πρόβλημα.

"Το Κέντρο δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Ν. Παπαγεωργίου. Ακόμη και υλικά για να παίζουν τα παιδιά δεν υπάρχουν. Αν δε λυθεί το οικονομικό πρόβλημα, κι αυτό θα γίνει όταν το Ιδρυμα γίνει δημόσιο, το ΨΚΒΕ γρήγορα θα οδηγηθεί στο κλείσιμο".

"Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ασχολήθηκε με το πρόβλημα πριν μερικούς μήνες, όταν οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε επίσχεση εργασίας", είπε ο Στ. Παναγιώτου. "Ο αρμόδιος, πρόσθεσε, υπουργός μάς διαβεβαίωνε τότε ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο διαδικαστικό και όχι ουσίας. Φάνηκε όμως στο διάστημα που μεσολάβησε ότι το πρόβλημα είναι ουσίας και εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια περιορισμού της προνοιακής πολιτικής".

Οι περιοδείες σε Νοσοκομεία και Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται τη Δευτέρα 9/6, με επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και την Τρίτη το πρωί στο Κεντρικό Νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ