ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αισιόδοξο μήνυμα από τις πρυτανικές εκλογές

Το 12% των ψήφων συγκέντρωσε ο συνδυασμός των Στρ. Κουνιά, Μ. Θωμαδάκη και Κ. Μπουντόλου

Ο Κ. Δημόπουλος, πρόεδρος της Ιατρικής, είναι ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας και νέοι αντιπρυτάνεις ο Γ. Δρακόπουλος, καθηγητής Φυσικομαθηματικής και ο Αντ. Δανασής - Αφεντάκης, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής. Πέρα όμως από την "άνετη" επικράτηση του Κ. Δημόπουλου, το αισιόδοξο μήνυμα που στάλθηκε από τις προχτεσινές πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθήνας είναι η ύπαρξη μιας σημαντικής μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας που αντιστρατεύεται τις μεθοδεύσεις για επικράτηση των νόμων της "ελεύθερης αγοράς" και του επιχειρηματικού πνεύματος στο πανεπιστήμιο.

Οι δυνάμεις αυτές εκφράστηκαν μέσα από τον συνδυασμό με υποψήφιο πρύτανη τον Στρ. Κουνιά, πρόεδρο του Μαθηματικού Τμήματος και με υποψήφιους αντιπρυτάνεις την Μαρίκα Θωμαδάκη,αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής, και τον Κώστα Μπουντόλο,αναπληρωτή καθηγητή των ΤΕΦΑΑ, που συγκέντρωσε 329 ψήφους και ποσοστό 12%.

Αναλυτικά τα υπόλοιπα αποτελέσματα των εκλογών, στις οποίες ψήφισαν 2.980 μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, έχουν ως εξής: Ο συνδυασμός του Κ. Δημόπουλου πήρε 1.870 ψήφους (67%), του Σ. Φλογαϊτη (με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον Χαρ. Προυκάκη, καθηγητή Ιατρικής και τον Κ. Σβολόπουλο, πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας) 590 (21%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Κ. Μπουντόλος, υποψήφιος αντιπρύτανης. τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνει το ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνδυασμός είναι ότι υπάρχει σήμερα μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας μια σημαντική δύναμη που αντιστρατεύεται τις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση και διάλυση της ανώτατης παιδείας. "Υπάρχουν δυνάμεις, τόνισε, οι οποίες στο επόμενο διάστημα θα αντισταθούν στις επιθέσεις που σχεδιάζονται ενάντια στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο".

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Μήνυμα αντίστασης σε κάθε είδους εξάρτηση

Ιδιαίτερα πετυχημένη η χτεσινή προφεστιβαλική εκδήλωση, που έγινε στην πλατεία Κυψέλης

Χώρος αντίστασης στην αποχαύνωση, στην υποταγή, στη ζωή των υποκατάστατων στην οποία θέλει να καταδικάσει τη νεολαία το σημερινό σύστημα, στο όνομα του κέρδους, έγινε χτες η πλατεία Κυψέλης, απ' όπου η ΚΝΕ και το ΚΚΕ έστειλαν ακόμα ένα μήνυμα ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Εκατοντάδες νέοι, φοιτητές, μαθητές, γονείς που βλέπουν καθημερινά τον κλοιό της εξάρτησης να σφίγγει γύρω από τα παιδιά τους, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνώντων, άκουσαν και συζήτησαν την πρόταση αντίστασης των κομμουνιστών ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση.

Ο Μπ. Αγγουράκης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Η. Μιχαλαρέας, θεραπευτής του "18 Ανω" "βομβαρδίστηκαν" από ερωτήσεις που αφορούσαν τους λόγους και τις επιπτώσεις της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, ενώ την "τιμητική" του είχε και πάλι ο Γ. Παπανδρέου και οι δηλώσεις του για"αποποινικοποίηση" του χασίς, αλλά και η κάλυψη που απλόχερα του πρόσφερε η κυβέρνηση.

Ο Μπάμπης Αγγουράκης στην ομιλία του - μεταξύ άλλων - τόνισε: "Με την παρουσία σας εδώ, δίνεται μια ηχηρή απάντηση στις μεθοδεύσεις διαφόρων κέντρων για νομιμοποίηση μερικών ναρκωτικών, στην πραγματικότητα όμως εννοούν όλων". Αναφερόμενος στον χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση για να ανοίξει αυτή η συζήτηση, τόνισε ότι συμπίπτει με τη νέα έξαρση της ανεργίας, με την επίθεση που δέχεται σήμερα η δημόσια δωρεάν παιδεία, με την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, εντάσσοντας την ενέργεια αυτή, μέσα στα δεδομένα που δημιουργεί η απελευθέρωση του κεφαλαίου. "Οσο απελευθερωμένο είναι το κεφάλαιο, τόσο υποταγμένη θέλουν τη νεολαία", είπε.Μιλώντας για το θέμα της αποποινικοποίησης μετέφερε την εμπειρία από τις χώρες που εφάρμοσαν το μέτρο αυτό. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα του Αμστερνταμ, όπου σε δύο μόλις χρόνια τα μαγαζιά που πουλούσαν ναρκωτικά από 20 έγιναν 2.000. Ο Μπ. Αγγουράκης κάλεσε την κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες της, τόσο για τη μείωση της χρηματοδότησης στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, όσο και στη μεταχείριση των εξαρτημένων από τα ναρκωτικά, στέλνοντας ταυτόχρονα στους εκατοντάδες νέους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, το μήνυμα της αντίστασης σε κάθε είδους εξάρτηση.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Αγωνιστική πρόσκληση της Ενωσης Γονέων

Με στόχο να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί - και όχι μόνο - φορείς του Περιστερίου για τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια που προωθούνται από την κυβέρνηση κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να οργανώσουν από κοινού την αντίστασή τους στους νέους φραγμούς που υψώνονται στη μόρφωση των παιδιών, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περιστερίου απευθύνει ανοιχτή επιστολή σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

"Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Γονέων Περιστερίου είναι ξεκάθαρος ο στόχος των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποτελούν την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από τη "Λευκή Βίβλο" και τη "Λευκή Βίβλο για την παιδεία"", τονίζει παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της η Ενωση Γονέων Περιστερίου. Ειδικότερα αναφέρει: "Παρά τους βαρύγδουπους τίτλους ("Εθνικό Απολυτήριο") και ελκυστικούς χαρακτηρισμούς ("ελεύθερη πρόσβαση" στα Πανεπιστήμια), οι πραγματικές της προθέσεις είναι ακριβώς στην αντίθετη πορεία πλεύσης: Η ραγδαία υποβάθμιση - ιδιωτικοποίηση της δωρεάν παιδείας,η μαζική παραίτηση των μαθητών από το συνταγματικό τους δικαίωμα στη μόρφωση, από την Α' Τάξη του Λυκείου! ο κατακερματισμός και η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και η υποβάθμιση των πτυχίων".

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας η Ενωση είναι ξεκάθαρη στη θέση της: "Η αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν ενιαίου χαρακτήρα της παιδείας είναι άρρηκτα δεμένη με τη γενναία αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού έτσι ώστε: να δώσει τη δυνατότητα μείωσης αριθμού μαθητών ανά τμήμα, πλήρη εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, χτίσιμο νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων κλπ. Εν ολίγοις - τονίζεται - να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η παρεχόμενη μόρφωσή του να είναι πραγματικά ανοιχτή σε όλους τους μαθητές μας, έξω και πέρα από τη σημερινή πολιτική επιλογή της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του και τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο "μόρφωσης"".

Ολομέλεια της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών καλεί τους φίλους της σε Ολομέλεια, τη Δευτέρα 9 Ιούνη και ώρα 9 μμ, στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ (Μάρνη 30, 7ος όροφος). Θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, ιδίως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, και για τη στάση των νοσοκομειακών γιατρών.

Εκλογές στην Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας

Τη Δευτέρα 9 Ιούνη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) από τις 12 πμ μέχρι τις 7 μμ, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, για εκπροσώπηση στην ΑΣΓΜΕ, στην Εξελεγκτική Επιτροπή και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας.

"Καλούμε όλους τους γονείς να στηρίξουν και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων (ΔΕΓ), ώστε η νέα διοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης", μας είπε, εκ μέρους της ΔΕΓ, η Λ. Γιώτη,πρώην γραμματέας της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας: "Η στάση που είχαμε κατά την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων των καθηγητών είχε απήχηση στους γονείς και αυτό εκφράστηκε και στην πλειοψηφία των συνέδρων που πήραν μέρος στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι εμείς από τη Δευτέρα ξαναπιάνουμε δουλιά, γιατί τα προβλήματα της παιδείας δε σταματάνε ποτέ".

Σήμερα σε Χαλάνδρι και Κορυδαλλό

Στο Χαλάνδρι και τον Κορυδαλλό συνεχίζονται σήμερα οι προφεστιβαλικές οργανώσεις της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά. Στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα συμμετέχει και η "Παρέμβαση" με έκθεση φωτογραφίας. Στο Περιβολάκι του Κορυδαλλού, στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει η Χρ. Παναγιωτακοπούλου,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του Συμβουλίου Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ. Θα συμμετέχει η Κοινότητα "Νόστος" με έκθεση φωτογραφίας.

Τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στην Καλλιθέα στις 8 το απόγευμα (πλατεία Δαβάκη), με ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 11 Ιούνη, στην Ηλιούπολη στις 7.30 το απόγευμα (κεντρική πλατεία), με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό,γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Με σύνθημα "Αγωνιζόμαστε για μια ζωή δίχως ναρκωτικά και όχι για μια λιγότερο αφόρητη ζωή", το Νομαρχικό Συμβούλιο Ιωαννίνων της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία της πόλης να πάρει μέρος στη συναυλία κατά των ναρκωτικών με τους Δ. Τσακνή, Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Πασχαλίδη και τους "Στόουν Φρι". Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιούνη στο Φρόντζο.
Σύσκεψη για την ειδική αγωγή

Συζήτηση με τους γονείς και κηδεμόνες παιδιών με ειδικές ανάγκες διοργανώνει η διατμηματική ομάδα Πρόνοιας του ΚΚΕ, την Τρίτη 10 Ιούνη και ώρα 7.30 μμ, στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, 6ος όροφος). Θέμα της συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στο χώρο της πρόνοιας και το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ