ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Σχετική ηρεμία επικρατούσε, χτες το πρωί, στην πρωτεύουσα του Κονγκό μετά από ολονύχτιες σκληρές μάχες, που συγκλόνισαν τόσο το κέντρο της πόλης όσο και το αεροδρόμιό της. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, ενώ ο γαλλικός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειές του για απομάκρυνση όλων των ξένων υπηκόων.

Σποραδικές ριπές αυτόματων όπλων ηχούσαν, όλη τη μέρα χτες, στην Μπραζαβίλ, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες ο Πρόεδρος Πασκάλ Λισσούμπα έδωσε εντολή στις δυνάμεις του για μονομερή κατάπαυση του πυρός. Στην πρόταση του Προέδρου Λισσούμπα ο αντίπαλός του στρατηγός Ντένις Σασού Νγκουέσο απάντησε θετικά μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού, που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του. Παρ' όλα αυτά εκπρόσωπος του Νγκουέσο, μιλώντας πάντα από το ραδιοφωνικό σταθμό, κατηγόρησε τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των ανδρών της πολιτοφυλακής και κάλεσε τους στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον Πρόεδρο Λισσούμπα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Λίγες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπερνάρ Κολελάς, του οποίου ο ιδιωτικός στρατός δεν ενεπλάκη στις συγκρούσεις, ξεκίνησε επαφές τόσο με τον Πρόεδρο Λισσούμπα όσο και με τον στρατηγό Νγκουέσο, με στόχο να φέρει τους δύο άνδρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και η χώρα να προχωρήσει, χωρίς προβλήματα, στις προεδρικές εκλογές, που έχουν προκηρυχτεί για τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, ο γαλλικός στρατός συνεχίζει την επιχείρηση διάσωσης των ξένων υπηκόων, οργώνοντας όλη την πόλη της Μπραζαβίλ. Σύμφωνα με εκπροσώπους του γαλλικού στρατού, στη γαλλική βάση του αεροδρομίου της πρωτεύουσας έχουν μεταφερθεί, τις τελευταίες 3 μέρες, περισσότεροι από 1.500 ξένοι υπήκοοι, 52 εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι 1.000 έχουν μεταβεί, ήδη, στην Γκαμπόν και στη συνέχεια πρόκειται να μεταβούν στο Παρίσι.

Παρά την επιβολή εκεχειρίας, η γαλλική βάση στο αεροδρόμιο της Μπραζαβίλ δέχτηκε, χτες, τα πυρά αυτόματων όπλων, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Οπως τόνισε, σε ανακοίνωσή του, ο Γάλλος στρατηγός Ενρί Πελισιέ, δεν κατέστη δυνατό να διευκρινιστεί ποιοι έβαλαν κατά της βάσης και έτσι θα μπορούσε να είναι είτε λάθος είτε προειδοποίηση. Πάντως, ο Πελισιέ υπογράμμισε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες έχουν ρητές εντολές να μην ανταποδώσουν τα πυρά, ώστε να μη δώσουν λαβή για σχόλια ανάμειξης ή υποστήριξης ενός από τους δύο αντιμαχόμενους. Επιπλέον, ο Γάλλος στρατηγός εκτίμησε ότι οι νεκροί μεταξύ των αμάχων από τις τελευταίες συγκρούσεις είναι δεκάδες, αλλά τόνισε ότι δεν είναι δυνατός ένας ακριβής απολογισμός.

ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι Ανω Βουλές του ρωσικού και λευκορωσικού Κοινοβουλίου επικύρωσαν ταυτόχρονα στις 10 Ιούνη το Σύμφωνο και τον Καταστατικό Χάρτη της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Στη Ρωσία 144 μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ψήφισαν υπέρ και 3 κατά. Στη Λευκορωσία τα ντοκουμέντα έγιναν δεκτά ομόφωνα. Είναι γνωστό ότι ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπήρξε πάντα φανατικός αντίπαλος της καταστροφής της ΕΣΣΔ και οπαδός στενότερης ολοκλήρωσης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Ο Μπορίς Γιέλτσιν όχι μόνο υπήρξε ένας από τους οργανωτές της διάλυσης ΕΣΣΔ το 1991, αλλά και τώρα έχει κοντά του τους πιο απεχθείς αντιπάλους της ολοκλήρωσης αυτής, τους πρώτους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ. Αυτοί ακριβώς οι δυο "νεαροί λύκοι" εξαπέλυσαν το Μάρτη 1997 μια πρωτοφανή επίθεση στο σχέδιο Συμφωνίας με τη Λευκορωσία και, μάλιστα, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, "δούλεψαν" τον Γιέλτσιν μέσω της μικρότερης κόρης του, Τατιάνας. Εγινε απόπειρα "να πνιγεί με εναγκαλισμό" η Λευκορωσία, ο Πρόεδρος της οποίας έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων "αλά Τσουμπάις". Η Λευκορωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά τις προτάσεις της ομάδας των "νεαρών μεταρρυθμιστών - λύκων" να ενταχθεί στη σύνθεση της Ρωσίας, χάνοντας την κυριαρχία της. Σαν αποτέλεσμα, από το σχέδιο Συμφώνου και Καταστατικού Χάρτη αφαιρέθηκαν πολλές ουσιαστικές διατάξεις.

Ο Γιέλτσιν δεν πήγε ούτε μια φορά στο ρωσικό Κοινοβούλιο. Αντίθετα, ο Λουκασένκο όχι μόνο επισκέπτεται τακτικά τους βουλευτές, αλλά στις 10 Ιούνη επί τόπου, μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, υπέγραψε τα ρωσολευκορωσικά ντοκουμέντα αμέσως μετά την επικύρωσή τους. Υστερα απ' αυτό, ο Λουκασένκο έκρινε απαραίτητο να δηλώσει ότι στην ηγεσία της Ρωσίας υπάρχουν "αντίπαλοι της υλοποίησης των διατάξεων του Συμφώνου και του Καταστατικού Χάρτη". Επισήμανε, επίσης, ότι προτίθεται να συζητήσει αυτά τα προβλήματα με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση. Είναι όμως γνωστό κάτι άλλο: "Χάρηκα για πολλά σχέδια διαταγμάτων και αποφάσεών σας. Είναι φρέσκα και δε μοιάζουν καθόλου με τα προηγούμενα", είπε ο Γιέλτσιν στον Τσουμπάις κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα και πρόσθεσε: "Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στάσιμη!". Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν για την κυβέρνηση, η οποία είχε καταρτίσει τα τόσο απαράδεκτα για το χαϊδεμένο Τσουμπάις σχέδια Συμφώνου με τη Λευκορωσία, τη χώρα, όπου ούτε ληστεία με τη μορφή των ιδιωτικοποιήσεων, ούτε καθυστερήσεις των μισθών και συντάξεων υπάρχουν και ο Πρόεδρος της οποίας επέμενε στην επαναφορά των κρατικών συμβόλων της Σοβιετικής Λευκορωσίας και τάσσεται σταθερά ενάντια στην επίθεση της Δύσης και υπέρ της αναβίωσης της Ενωσης των αδελφών λαών.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εξαφανίσεις παιδιών

ΛΑ ΠΑΘ.-

Περίπου 3.500 παιδιά εξαφανίζονται κάθε μήνα στις παραμεθόριες περιοχές της Βολιβίας, εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητας κυκλωμάτων της διεθνούς μαφίας, που έχουν διασυνδέσεις με τοπικές ομάδες κακοποιών. Τα παιδιά αυτά ανήκουν κατά κανόνα στις ινδιάνικες εθνότητες των Αϊμάρα, Κετσούα και Τιπουγκαράνι. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης "Τέρα Νόβα Λίμπερτις", Χόρχε Ντοκβέιλερ, οι κακοποιοί αυτοί επιδίδονται στο εμπόριο παιδικών οργάνων ή στη σωματεμπορία, εξωθώντας τα παιδιά να εκδίδονται ή να εργάζονται παράνομα. Οπως υπογράμμισε, τα κέρδη των κακοποιών από το παράνομο εμπόριο ανέρχονται κάθε χρόνο σε 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι έρευνες που διεξήγε η συγκεκριμένη οργάνωση δε φωτίζουν παρά "μόλις την εμφανή πλευρά της μύτης του παγόβουνου, του βδελυρού αυτού εμπορίου, στο οποίο εμπλέκονται τα κυκλώματα της διεθνούς μαφίας".

Ο ίδιος απέδωσε το φαινόμενο αυτό στην έλλειψη ελέγχων στον αριθμό των γεννήσεων, το δείκτη παιδικής θνησιμότητας και τον αριθμό των ανύπαντρων μητέρων, που θεωρούν το παιδί τους ανεπιθύμητο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντοκβέιλερ επισήμανε την έλλειψη νομικής θωράκισης σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες και την απουσία ελέγχου στα σύνορα, γεγονότα που διευκολύνουν τη δράση των κακοποιών.

Το εμπόριο οργάνων είναι σύμφωνα με τον ίδιο ιδιαίτερα αποδοτικό, δεδομένου ότι ένα νεφρό πωλείται στις ΗΠΑ για 9.000 δολάρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι "πελάτες" φθάνουν να πληρώνουν έως και 20.000 δολάρια, ανάλογα με την ομάδα αίματος του ακούσιου και εξαναγκασμένου δότη. Αλλα όργανα που είναι περιζήτητα στην παράνομη αγορά των μεταμοσχεύσεων είναι ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού και ο νωτιαίος μυελός.

Πάνω απο δέκα χιλιάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες

Πάνω από δέκα χιλιάδες Γερμανοί αστυνομικοί και πυροσβέστες διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Βόννης, ενάντια στις περικοπές στους μισθούς τους που σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αδικη καταδίκη ακτήμονα

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Την καταδίκη και την επιβολή ποινής 26 ετών και 6 μηνών στον Ζοζέ Ράινα Ζουνιόρ, έναν από τους αρχηγούς του Κινήματος Ακτημόνων Αγροτών της Βραζιλίας, αποφάσισε το δικαστήριο του Πέδρο ντε Κανάριο της Πολιτείας Εσπιρίτο Σάντο.

Το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την απόφασή του, κρίνοντάς τον ένοχο για τη δολοφονία ενός γαιοκτήμονα και ενός αστυνομικού κατά την κατάληψη στις 5 Ιουνίου του 1996, του αγροκτήματος "Φασέντα Ιπουέρα", κοντά στο Πέδρο Κανάριο.

Η απόφαση που κατέπληξε τον κατηγορούμενο και τους οικείους του, θεωρείται εν πολλοίς άδικη και κατασκευασμένη, αφού όλοι οι μάρτυρες, αλλά και ο ίδιος στην απολογία του, απέδειξαν ότι ο Ράινα, δεν ήταν παρών στο γεγονός και βρισκόταν σε άλλη Πολιτεία, αυτή της Σεάρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Δεν αποτελεί όμως έκπληξη η απόφαση αυτή, αφού το Σώμα των Ενόρκων, αποτελούμενο από γαιοκτήμονες και τους γονείς των θυμάτων (!), αγνόησαν παντελώς τις μαρτυρίες και το μόνο που επιζητούσαν ήταν η καταδίκη του Ράινα.

ΤΣΕΧΙΑ
Πρόγραμμα λιτότητας

ΠΡΑΓΑ.-

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Τσεχίας συμφώνησε χτες να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας πως έτσι θα καλυτερέψει η οικονομία της χώρας.

Υστερα από 8ωρη συζήτηση της κυβέρνησης, που έληξε νωρίς χτες το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών, Ιβάν Φίλιπ, δήλωσε πως τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο συνασπισμό συμφώνησαν να περικόψουν 20 δισεκατομμύρια κορόνες (610 εκατομμύρια δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, εξαιτίας της "αναμενόμενης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ", το υπουργείο Αμυνας ήταν το μόνο που δε θα πληγεί από περικοπές. Οι μόνες δαπάνες που θα περικοπούν αφορούν το 14ο μισθό που λαμβάνουν ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων επαγγελματιών στρατιωτών, που θα καταργηθούν.

Πάντως, η αντιπολίτευση, προσπαθώντας με τα λόγια να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τσέχων, κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό για τις νέες αυτές περικοπές, ενώ παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να καθυστερήσει (!) απλώς τη διαδικασία της απελευθέρωσης των τιμών στα νοίκια και στην ενέργεια.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Αντεργατικά μέτρα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-

Ειδική επιτροπή υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας θα συσταθεί στην Ταϊλάνδη ώστε να πάρει μέτρα και να αντιμετωπίσει το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν "ταράξει" τα νερά της χώρας.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως από δω και μπρος η κυβέρνηση θα διατάζει την Αστυνομία να διαλύει τις παράνομες ή βίαιες διαμαρτυρίες που θα πραγματοποιούνται στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τσαβαλίτ Γιονγκτσαϊγιούντ, δήλωσε πως η κυβέρνηση δε θα ανεχθεί περισσότερο τα "μπλόκα" στους δρόμους ή τις καταλήψεις κτιρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει 63 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες τους τελευταίους πέντε μήνες.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε διάφορες μορφές διαμαρτυρίες, όπως στήσιμο μπλόκων στους δρόμους, διαμαρτύρονται για τη μείωση των τιμών τους, αλλά και την έλλειψη κυβερνητικής στήριξης.

Ενώ παράλληλα, και οι εργαζόμενοι της χώρας πραγματοποίησαν διάφορες συγκεντρώσεις και απεργίες τόσο στην επιχείρηση "Sanyo", όσο και στην αυτοκινητοβιομηχανία "Suzuki", με βασικά αιτήματα τα οικονομικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ