ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολυμέτωπη επίθεση του στρατού στην κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο στρατός έχει αρχίσει μια εκστρατεία σε οικονομικό επίπεδο, σε πολιτικό επίπεδο, σε νομικό επίπεδο, ακόμη και σε επίπεδο... δημοσίων σχέσεων εναντίον των "ισλαμιστών" πολιτικών, διατυμπανίζοντας τον "κίνδυνο" για τις κοσμικές δομές της Τουρκίας.

Οι στρατηγοί έχουν μηνύσει βουλευτές, έχουν αποπέμψει αξιωματικούς με "φονταμενταλιστική" δράση, έχουν αγνοήσει την κυβέρνηση σε μια σειρά κινήσεις, την έχουν υπονομεύσει με κάθε τρόπο. Το τελευταίο δείγμα της πολύ πιο "εκλεπτυσμένης" τακτικής τους (εν συγκρίσει με ένα πραξικόπημα, εννοείται): Κάλεσαν δικαστές, εισαγγελείς, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, διπλωμάτες και δημοσιογράφους σε μια σειρά συναντήσεων με αντικείμενο το "ριζοσπαστικό" Ισλάμ.

Πάνω από 400 δικαστικοί και εισαγγελείς αγνόησαν την προειδοποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν, να μην παραστούν στις συναντήσεις αυτές (επί ποινή διοικητικής έρευνας).

Στο οικονομικό μέτωπο, ο στρατός έχει επιβάλει εμπάργκο σε όσες εταιρίες είναι γνωστό ότι στηρίζουν τον Ισλαμισμό, ακόμη και το κυβερνών κόμμα Ευημερίας. Με την οικονομική του ισχύ, ο στρατός έχει σοβαρότατο λόγο στην οικονομική ζωή της Τουρκίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαντήσει, παραδείγματος χάριν με την απόπειρα να "μπλοκάρει" τα κεφάλαια για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ιράκ, απέτυχε όταν ένας από τους στρατηγούς έδωσε έναν "μποναμά" στον Τύπο, που έκανε το θέμα πρωτοσέλιδο και μίλησε για "προδοσία". Ο Ερμπακάν αναδιπλώθηκε όπως - όπως...

Χτες ο στρατός κατηγόρησε για πρώτη φορά άμεσα το Ρεφάχ του πρωθυπουργού Ερμπακάν και τέσσερις μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, ότι υποστηρίζουν το θρησκευτικό φανατισμό στην Τουρκία και υποκινούν το λαό να αντιταχθεί στο κοσμικό κράτος.

Ο στρατηγός Φεβζί Τουρκερί, αρχηγός του τομέα πληροφοριών του μεικτού στρατιωτικού επιτελείου, προειδοποίησε πως "από τότε που ανήλθε στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, αυξάνονται οι ανατρεπτικές θρησκευτικές δραστηριότητες". Και πρόσθεσε πως "έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι το Ιράν, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν χρηματοδοτούν και στηρίζουν ψυχολογικά τις ανατρεπτικές ισλαμικές ομάδες στην Τουρκία".

Και ο Τουρκερί κατέληξε: "Η μάχη κατά των θρησκευτικών ανατρεπτικών δραστηριοτήτων είναι η πιο υψηλή προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις".

Η στάση των ΗΠΑ ποια είναι σ' αυτή τη μάχη; Τύποις, άδηλη. Κατ' ουσίαν, αρκεί να αναφερθεί ότι οι μόνες συναντήσεις που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, όταν πριν μια βδομάδα βρέθηκε στην Αγκυρα, ήταν με τον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου, Τσεβίκ Μπιρ, και την υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ. Ο νοών, νοείτω...

Το αδιέξοδο σεόλο του το μεγαλείο

Στο μεταξύ το αδιέξοδο παραμένει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, παρά ορισμένες δηλώσεις εκατέρωθεν περί εκλογών (οι οποίες μάλλον δηλωτικές προθέσεων είναι). Η Τανσού Τσιλέρ είπε χτες πως "τις επόμενες μέρες αναμένεται αλλαγή στην κυβέρνηση". Αλλωστε, πρόσθεσε, "αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη να δράσει".

Από την πλευρά του Ρεφάχ ο βουλευτής Τεμέλ Καραμολάογλου επανέλαβε ότι "αυτό το μήνα θα ληφθεί η απόφαση για τις εκλογές από τη Βουλή και οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανώς τον Οκτώβρη". Μόνο που κανένα από τα προβλήματα δε δείχνει να λύθηκε...

Το Ιράν και ηεισβολή στο Ιράκ

Ο απεσταλμένος στην Αγκυρα Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αλαντίν Μπουρεσερντί, διέψευσε χτες ότι υπάρχουν στρατόπεδα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε ιρανικό έδαφος.

Ο Μπουρουσερντί ολοκλήρωσε τις επαφές του με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι του παρουσίασαν εκτενή φάκελο με τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, το Ιράν και το Βόρειο Ιράκ. Ο Ιρανός αξιωματούχος απάντησε ότι τα μεθοριακά στρατεύματα έχουν εντολές να εμποδίζουν τους μαχητές του PKK να διασχίζουν τα σύνορα.

Ο Ιρανός υφυπουργός επανέλαβε ότι η Τεχεράνη "κατανοεί πλήρως" τις ανησυχίες της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων.

Είπε ακόμη πως η τουρκική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών ανάγκασε πολλούς Κούρδους του Ιράκ να αναζητήσουν άσυλο στο Ιράν και αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας του.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ δήλωσε ότι ο Ιρανός Πρόεδρος Χασεμί Ραφσανζανί εγγυήθηκε τη συνεργασία της Τεχεράνης σε θέματα ασφαλείας, σε μήνυμά του προς τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

ΓΑΛΛΙΑ
Η ώρα της αλήθειας...

Ο Γάλλος πρωθυπουργός καλείται να πάρει θέση και να υλοποιήσει ή όχι τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ οι εργαζόμενοι της "Ρενό" ετοιμάζονται για απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της διεύθυνσης αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τέλος έλαβε η μετεκλογική ευφορία για τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, που καλείται να πάρει θέση και να υλοποιήσει ή όχι τις προεκλογικές του δεσμεύσεις σχετικά με σοβαρότατα ζητήματα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης καθώς και το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ που αναμένεται να κυριαρχήσει στη διακυβερνητική σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ αλλά και το πρόβλημα της αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό".

Το "γάντι" πέταξε στον Λιονέλ Ζοσπέν ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος υποδεχόμενος τον Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ολλανδό πρωθυπουργό Βιμ Κοκ στο Στρασβούργο, δήλωσε ότι η προσοχή που ο Λιονέλ Ζοσπέν δίνει στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής και της απασχόλησης είναι απολύτως δικαιολογημένη και αναγκαία. Ο Σιράκ έσπευσε να συμπληρώσει ότι "περιμένει από τη διακυβερνητική του Αμστερνταμ να λάβει συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις επί του θέματος". Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, που αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Στρασβούργο, άφησε να εννοηθεί ότι θα παρουσιάσει ένα νέο σύμφωνο σχετικά με την απασχόληση "το οποίο θα προσπαθεί να εξισορροπεί τη νομισματική με την κοινωνική πολιτική". Ο ίδιος ο Λιονέλ Ζοσπέν αρκέστηκε να δηλώσει ότι "ελπίζει να πετύχει αυτά που θέλει" στη διακυβερνητική του Αμστερνταμ.

Νέα απεργία στη "Ρενό"

Στο μεταξύ, τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων της "Ρενό" έχει προκαλέσει η απροθυμία της νέας γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη δυναμικών και άμεσων μέτρων για την αποσόβηση του κλεισίματος του ομίλου της εταιρίας στο Βιλβόρντ του Βελγίου. Σήμερα αναμένεται να φθάσει στο Βιλβόρντ η Ντανιέλ Καϊζεργκρούμπερ, ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας, η οποία θα κληθεί να απαντήσει μέχρι το τέλος του μήνα αν είναι αναπόφευκτο το κλείσιμο του ομίλου και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν στο δρόμο.

Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα θα κατεβάσουν στους εργαζόμενους πρόταση για νέα γενική απεργία διαρκείας προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της διεύθυνσης αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης. "Κανένα αυτοκίνητο δεν πρόκειται να βγει από την παραγωγή είτε από τα πάρκινγκ", δήλωσε κατηγορηματικά ο Χέντρικ Φερμέερς, ο οποίος τόνισε ότι την Παρασκευή, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση της εταιρίας, θα ζητηθεί να εκπονηθεί ένα νέο κοινωνικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους της "Ρενό".

Περικοπές προσωπικού και στην "Πεζό"

Μετά τη "Ρενό", όμως, την απόφασή της για δραστική μείωση του προσωπικού ανακοίνωσε, χτες, και η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας "Πεζό". Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1997 και το πρώτο εξάμηνο του 1998, θα περικοπούν 3.816 θέσεις εργασίας χωρίς, όμως, να ακολουθηθεί ο δρόμος της απόλυσης. Μάλιστα, διευκρινίζεται, ότι για να μην υπάρξει αντίθεση με τις θέσεις της νέας γαλλικής κυβέρνησης που προβλέπουν αυστηρό έλεγχο των απολύσεων, οι περικοπές προσωπικού θα γίνουν μέσα από τη μέθοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης, της εθελοντικής απομάκρυνσης και της μετατροπής της σταθερής απασχόλησης σε μερική. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στην "Πεζό" φθάνουν τους 49.500 ενώ ήταν 96.000 στις αρχές της δεκαετίας του '80.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Βία χωρίς (;) πρόσωπο

ΤΙΡΑΝΑ.-

Η βία ξανά στο προσκήνιο της Αλβανίας: Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν χτες και προχτές τη ζωή τους στη χώρα, σε σποραδικές επιθέσεις. Στο μεταξύ στις βόρειες ακτές της Αλβανίας πυροβολισμοί αντηλλάγησαν μεταξύ ενός σκάφους που μετέφερε μετανάστες και ιταλικού ταχυπλόου. Αργότερα χτες σημειώθηκε επίθεση κατά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, όταν αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες, πλησίασε το χώρο του προξενικού κτιρίου και έβαλλε εναντίον του με Καλάσνικοφ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Προσωρινά η λειτουργία του Προξενείου ανεστάλη.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εκαναν τα παιδιά πειραματόζωα

ΣΙΔΝΕΪ.-

Οργή και έντονη συγκίνηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη εφημερίδας της χώρας ότι γιατροί κατά τα μεταπολεμικά χρόνια επιδίδονταν σε πειράματα σε ορφανά βρέφη και παιδιά ιθαγενών, που βρίσκονταν σε δημόσια ή εκκλησιαστικά βρεφοκομεία και ορφανοτροφεία.

Η συγκλονιστική αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα "The Age" και έχει στρέψει την προσοχή και τον οργή του κόσμου κυρίως κατά των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, εκκλησιαστικών και ιδρυμάτων ιατρικής έρευνας της αυστραλιανής πολιτείας της Βικτόριας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στάθηκε αφορμή να ξεκινήσουν έρευνες, τα βρεφοκομεία, στα οποία η πολιτεία έκλεινε παιδιά απόρων, άγαμων, "ανίκανων ή ανήθικων γονέων" (χαρακτηρισμοί της περιόδου) είχαν μεταβληθεί σε πειραματικά κέντρα σαν αυτά της χιτλερικής περιόδου. Εκατοντάδες βρέφη, ηλικίας 3 μηνών μέχρι 3 ετών, χρησιμοποιήθηκαν από τους γιατρούς ως πειραματόζωα για δοκιμές εμβολίων κατά των παιδικών ασθενειών.

Είναι η δεύτερη παρόμοια αποκάλυψη που συγκλονίζει την Αυστραλία τον τελευταίο μήνα. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση, περίπου την ίδια περίοδο, είχε επιδοθεί σε "παιδομάζωμα" παιδιών των ιθαγενών, με το αιτιολογικό ότι αυτά θα μεγάλωναν καλύτερα σε ένα πιο "πολιτισμένο περιβάλλον"!

Τούρκοι στρατιωτικοί σε συνέντευξη Τύπου, ενάντια στην "ισλαμική απειλή"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ