ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ανασύρουν το χαρτί των μεγάλων οφειλετών

Τώρα η κυβέρνηση φέρεται να καταρτίζει καταλόγους μεγαλοοφειλετών, ενώ τα χρέη προς το δημόσιο μόνο σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη έχουν ήδη φτάσει τα 1,65 τρισεκατομμύρια δραχμές

Το χαρτί των "μεγάλων οφειλετών" αποφάσισε να ανασύρει για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών, σε μια σαφή προσπάθεια να δείξει δήθεν προσήλωση στην υπόθεση της είσπραξης μεγάλων χρεών και να προκαλέσει αντιπερισπασμό στα συνεχώς διογκούμενα φορολογικά βάρη, που θίγουν τους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε πως τώρα δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να συγκεντρώσουν τα στοιχεία για τους μεγάλους οφειλέτες του δημοσίου.

Αν και τα πάσης φύσεως χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο είναι τεράστια - μόνο σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη οι οφειλές ανέρχονται σε 1,65 τρισ. δραχμές - οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιούσαν την υπόθεση "μεγάλοι οφειλέτες" είτε για λόγους εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, είτε σαν πρόσχημα για τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων. Παράγοντες πάντως του υπουργείου ισχυρίζονταν ότι η συγκέντρωση στοιχείων μεγαλοοφειλετών συνδέεται με την - εντός ολίγων ημερών - δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου με τις νέες μειωμένες ποινές για φορολογικές παραβάσεις και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και στόχο έχει τον εξαναγκασμό τους στην καταβολή των οφειλόμενων ποσών.

Οπως ανέφερε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, στην κεντρική υπηρεσία υπάρχουν κατάλογοι με πάνω από 1.000 ονόματα μεγαλοφειλετών από Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και νέοι κατάλογοι με ονόματα οφειλετών από την επαρχία.

Μεγαλοοφειλέτες - σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Γ. Δρυ - θεωρούνται οι 20 πρώτοι οφειλέτες στις καταστάσεις των εφοριών των αστικών πόλεων της χώρας, ενώ για τις ΔΟΥ της επαρχίας ο σχετικός αριθμός περιορίζεται στους 10.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το συνολικό ύψος των χρεών προς το δημόσιο, από τους οφειλέτες των τριών μεγάλων πόλεων της χώρας, ανέρχεται σήμερα σε 1,65 τρισ. δραχμές και επιμερίζεται: Αθήνα: 1,4 τρισ. δραχμές. Πειραιάς: 220,6 δισ. δραχμές. Θεσσαλονίκη: 34,6 δισ. δραχμές. Πρόκειται για χρέη που προήλθαν από μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, Χαρτόσημο), φόρων κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, γονικές παροχές) κλπ.

Και αν ακόμη έχουν βάση οι ισχυρισμοί ότι η... αναμόχλευση του φακέλου "μεγάλοι οφειλέτες" στόχο έχει να σύρει ορισμένους από αυτούς στα κρατικά ταμεία να πληρώσουν τις καθυστερημένες οφειλές τους, σε συνδυασμό με τη μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, το πολιτικό πρόβλημα παραμένει ακέραιο. Η επιλεκτική και καιροσκοπική αντιμετώπιση του όλου θέματος από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρνει στην επιφάνεια τις αφανείς και προνομιακές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις με τις κατηγορίες εκείνες των μεγαλοοφειλετών (επιχειρηματίες, κάτοχοι μεγάλης περιουσίας) οι οποίοι όχι μόνο δεν οχλούνται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά εκμεταλλευόμενοι την ανοχή των κυβερνήσεων συνεχίζουν να "φεσώνουν" το δημόσιο με χρέη που μετρούνται πλέον σε τρισ.

Τέλος, σε μια προσπάθειά του να ανασκευάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες τα φετινά φορολογικά έσοδα θα παρουσιάσουν υστέρηση 150 δισ. δρχ., επιχείρησε να υποστηρίξει ότι η αναφορά του είχε σχέση με την επιπλέον υστέρηση εσόδων το 1996. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού με βάση τα αρχικά στοιχεία της κυβέρνησης η υστέρηση είχε υπολογιστεί στα 170 δισ. δρχ. και οριστικοποιήθηκε στα 270 δισ. δρχ. με επιπλέον υστέρηση 100 δισ. δραχμών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Επιπλέον "χαράτσωμα" από την εκκαθάριση

Συμπληρωματικά έσοδα 31,5 δισεκατομμυρίων δραχμών "έχει λαμβάνειν" το δημόσιο από τη μέχρι στιγμή εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα περσινά εισοδήματα. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο θα πρέπει να πληρώσουν κατά μέσο όρο ακόμα 220.000 δρχ. ο καθένας. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις τέσσερις πρώτες αποστολές 1.337.698 συνολικά εκκαθαριστικών σημειωμάτων, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Τα 573.302 εκκαθαριστικά σημειώματα (δηλαδή το 42,85% του συνόλου) είναι χρεωστικά και απαιτούν την καταβολή συμπληρωματικού φόρου, συνολικού ύψους 125,92 δισ. δρχ. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κατά κεφαλήν φόρο ύψους 219.755 δρχ.
  • Τα 481.826 εκκαθαριστικά σημειώματα (δηλαδή το 36%) είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο συνολικού ύψους 94,34 δισ. δρχ., πράγμα που σημαίνει ότι επιστρέφεται κατά κεφαλήν φόρος ύψους 195.726 δρχ.
  • Τα υπόλοιπα περίπου 282.570 εκκαθαριστικά σημειώματα (δηλαδή το 21,15% του συνόλου) είναι μηδενικά.
  • Η... "καθαρή θέση" του δημοσίου μετά τα παραπάνω ανέρχεται σε 31,5 δισ. δρχ.
Διασταυρώσεις στοιχείων

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Γ. Δρυς αναφέρθηκε, επίσης, στα αποτελέσματα που δίνει μέχρι στιγμής η διαδικασία διασταύρωσης μιας σειράς οικονομικών στοιχείων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και προέκυψαν από διασταυρώσεις ενοικίων που δήλωναν οι ενοικιαστές και αντίστοιχων εισοδημάτων που δήλωναν ότι εισέπρατταν οι ιδιοκτήτες, προκύπτει ότι 150.000 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων είναι στο στόχαστρο της εφορίας, επειδή δε δήλωσαν καθόλου εισόδημα από οικοδομές ή δήλωσαν λιγότερα εισοδήματα σε σχέση μ' αυτά που εισέπρατταν. Συγκεκριμένα από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων 787.897 ιδιοκτητών ακινήτων, αποδείχτηκε ότι το 9% αυτών (δηλαδή περίπου 71.000) δε δήλωσαν εισόδημα από οικοδομές, ενώ επιπλέον 10% αυτών (δηλαδή περίπου 79.000) δήλωναν λιγότερα εισοδήματα από αυτά που εισέπρατταν.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ανάλογοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα στοιχεία των τιμολογίων που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες. Ο συγκεκριμένος έλεγχος περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τον εντοπισμό των επιτηδευματιών, που, ενώ είναι υπόχρεοι υποβολής στοιχείων τιμολογίων, δεν έχουν υποβάλει στοιχεία. Σε δεύτερη φάση περιλαμβάνει τον εντοπισμό των συναλλαγών που εμφανίζουν διαφορές στα δηλωθέντα στοιχεία από τον πωλητή και τον αγοραστή, καθώς και τον εντοπισμό πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Επίσης, θα γίνει διασύνδεση με τις αγορές και πωλήσεις που δηλώνονται στο σύστημα ΦΠΑ για περιπτώσεις που δεν έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ. Τέλος, διασταυρώσεις γίνονται στα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί κανονικά τα επιβατικά αυτοκίνητα από τους κατόχους τους.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) για το 1997 δε θα γίνει σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις - όπως προβλέπουν γενικά οι διατάξεις του φορολογικού νόμου - αλλά σε δύο ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου από τη βεβαίωση του φόρου μήνα. Ετσι, καλούνται οι υπηρεσίες των ΔΟΥ να βεβαιώνουν το ΦΜΑΠ νομικών προσώπων μέσα στο μήνα Ιούλη, ώστε η καταβολή της πρώτης δόσης να γίνει μέχρι την 31 - 8 - 1997 και της δεύτερης μέχρι 31 - 10 - 1997.

Με άλλη εγκύκλιο γίνεται αναφορά στην εφαρμογή παλαιότερης απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για ρύθμιση οφειλών από περιοριστικές της ελευθερίας ποινές. Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι με τις παραπάνω διατάξεις ρυθμίζονται οι οφειλές από περιοριστικές της ελευθερίας ποινές (οι οποίες έχουν μετατραπεί σε χρηματικές) για τις οποίες όμως οι καταδικασθέντες δεν έχουν συλληφθεί από τα αρμόδια διωκτικά όργανα. Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται έκπτωση 25% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ποσού της μετατροπής.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Επανεξετάζονται οι ειδικοί φόροι

Στην επανεξέταση του ειδικού καθεστώτος πώλησης οινοπνευματωδών ποτών στα νησιά της Δωδεκανήσου - ισχύει μειωμένος φόρος κατά 50% - προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Δρυ.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι μετά από έρευνες των υπηρεσιών διαπιστώθηκε πως έμποροι πραγματοποιούν λαθρεμπόριο με οινοπνευματώδη ποτά, παρουσιάζοντας εικονικές πωλήσεις προς τα Δωδεκάνησα, ενώ στην πραγματικότητα τα φορτία με τα ποτά μεταφέρονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό έχει συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, ενώ ο υφυπουργός δεν απέκλεισε ούτε και το ενδεχόμενο της πλήρους κατάργησης του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

Αγωνιστικός μονόδρομος

Οι επαγγελματοβιοτέχνες είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στον αφανισμό τους. Να μην υποκύψουν στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των πολυεθνικών να βγάλουν εκτός οικονομικής δραστηριότητας τη συντριπτική πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών βιοτεχνιών και μαγαζιών και να τις βάλουν στο περιθώριο. Την απόφασή τους τη διατύπωσαν και τη Δευτέρα στη συγκέντρωση που είχαν στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

***

Η συγκέντρωση αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις, γιατί διέψευσε περίτρανα τις προσδοκίες και τις προσπάθειες των μηχανισμών της φιλοκυβερνητικής παράταξης και της ΔΑΚΜΜΕ, που - έχοντας συστήσει "πραξικοπηματικά" τη νέα διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) - επιχειρούν να περάσουν "νέα γραμμή" στο κίνημα των ΕΒΕ. Να επιβάλουν τον εφησυχασμό και να εμπλέξουν το συνδικαλιστικό τους κίνημα στη λογική του "κοινωνικού διαλόγου", του "μονόδρομου" του συμβιβασμού και της υποταγής στη "μοίρα" που τους καθορίζουν οι νόμοι των ισχυρών. Αυτή η νέα διοίκηση έλαμψε διά της απουσίας της στη συγκέντρωση, γιατί την ενοχλούν οι αλήθειες που παλεύουν οι ΕΒΕ. Εδειξαν καθαρά πως τους ενοχλεί η αγωνιστική πορεία και η αντιπαράθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική, το κοντράρισμα με το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

***

Τη Δευτέρα ήταν οι πρωτοπόροι του αγώνα που έστειλαν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η δική τους απάντηση στις υπαγορευμένες πολιτικές, από τα ντόπια και ξένα διευθυντήρια και στους... "κοινωνικούς διαλόγους", είναι οι αγώνες τους. Η κλιμάκωση της πάλης για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και για τη διεκδίκηση λύσεων για την επιβίωσή τους. Εκαναν σαφή την κοινή παραδοχή που επικρατεί στη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι εάν η νέα διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ συνεχίσει την τακτική του συμβιβασμού, που προσπαθεί να επιβάλει, σύντομα θα απομονωθεί. Γιατί οι ΕΒΕ ξέρουν καλά ότι με τη λογική του συμβιβασμού, που πάει να επιβάλει η νέα διοίκηση, δε βρίσκουν λύση τα προβλήματά τους. Παρά μόνο, όπως έχει δείξει η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, με τους αγώνες τους, τους συνεχείς και ασυμβίβαστους.

***

Πολύ περισσότερο σήμερα, που οι γαλαζοπράσινες παρατάξεις, νομίζοντας ότι πήραν το πάνω χέρι στο συνδικαλιστικό κίνημα, προσπαθούν αγωνιωδώς και με κάθε μέσο, ακόμα και με τη λογοκρισία, να επιβάλουν τη λογική του "μονόδρομου", καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δυνάμωσης του αγώνα, μαζικοποίησης του κινήματος και εντατικής δουλιάς στη βάση των ΕΒΕ, που πολύ εύκολα μπορούν να συνειδητοποιήσουν πού βρίσκονται οι λύσεις των προβλημάτων που βιώνουν στο πετσί τους και ποιες είναι οι δυνάμεις που τις στηρίζουν.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ