ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο "σφυρί" δασική έκταση στο Διόνυσο!

Με φόντο μια αφίσα που έγραφε "Δάσος = υγεία - πλούτος - πολιτισμός", η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου έκανε χτες τη δημοπρασία για το ξεπούλημα δασικής έκτασης του πρώην στρατοπέδου Ντούνη

Τι αξία νομίζετε ότι έχει για την κυβέρνηση ενάμισι στρέμμα δάσους; 74,025 εκατομμύρια δραχμές. Σ' αυτό το ποσό πούλησε χτες η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) - που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών - 1,5 στρέμμα δασικής έκτασης του πρώην στρατοπέδου Ντούνη, στο Διόνυσο! Η ΚΕΔ, που τον περασμένο μήνα με προκήρυξή της είχε προαναγγείλει τη δημοπρασία 12 οικοπέδων στην περιοχή, τα έβγαλε χτες το πρωί "στο σφυρί", με πρόσχημα την αύξηση των δημοσίων εσόδων! Οι τιμές εκκίνησης των "οικοπέδων" κυμαίνονταν από 62,8 έως 70,5 εκατομμύρια για το καθένα, αλλά τελικά πουλήθηκε μόνο το ένα αντί 74,025 εκατομμυρίων δρχ.!

Η αγοραπωλησία της ντροπής έγινε στο γραφείο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Διοικητικού της ΚΕΔ. Και η ειρωνεία; Εξω από το γραφείο του υπήρχε αναρτημένη αφίσα που έλεγε: "Δάσος = υγεία - πλούτος - πολιτισμός"! Πλούτος που για την κυβέρνηση ταυτίζεται αποκλειστικά με την οικονομική αποτίμηση του "προϊόντος" που λέγεται δάσος. Ωστόσο, η χτεσινή αγοραπωλησία μπορεί να θεωρείται από την κυβέρνηση "επιτυχημένη", αφού με το δασοκτόνο νομοσχέδιο του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα,τεράστιες δασικές εκτάσεις θα παραδοθούν στους καταπατητές αντί πινακίου φακής...

Παράνομη η εκποίηση

"Το ξεπούλημα αυτό στερεί από την Αττική έναν από τους τελευταίους χώρους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς", επισήμανε ο κοινοτάρχης Διονύσου, Σ. Σωτηρίου,ο οποίος κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράνομη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κοινότητα θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΚΕΔ, σε περίπτωση επικύρωσης της δημοπρασίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τις επόμενες μέρες εκπρόσωποι της κοινότητας Θα ενημερώσουν κόμματα και βουλευτές της περιοχής για το θέμα. Το χτεσινό ξεπούλημα κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και το Κοινοτικό Συμβούλιο Διονύσου.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Διονύσου τον Αύγουστο του 1991 εκπόνησε μελέτη, που προέβλεπε τη διαμόρφωση του χώρου σε αθλητικό πάρκο - πάρκο αναψυχής και κοινωφελών λειτουργιών. Ωστόσο, μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η ΚΕΔ προχώρησε στην πώληση των οικοπέδων για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού... Σημειώνεται ακόμα ότι η έκταση του πρώην στρατοπέδου Ντούνη, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης με ημερομηνία 1/4/1992, που έχει στη διάθεσή του ο "Ρ", ήταν ολόκληρη δασική και μάλιστα το 1/3 της έκτασης κάηκε το 1982 και κηρύχτηκε αναδασωτέα με την υπ' αριθμόν 3101/6.8.82 απόφαση του τότε νομάρχη Ανατολικής Αττικής.

Καλύτερη... διαφήμιση!

Η μειωμένη ζήτηση των οικοπέδων προβλημάτισε ιδιαίτερα τους αρμόδιους της ΚΕΔ, οι οποίοι φαίνεται ότι περίμεναν μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον... Αυτό όμως δεν τους πτοεί, αφού μέσα στο καλοκαίρι προαναγγέλλουν νέα δημοπρασία για τα οικόπεδα που έμειναν απούλητα. Ο προϊστάμενος του διοικητικού τμήματος της ΚΕΔ δήλωσε ότι την επόμενη φορά θα γίνει προσπάθεια για καλύτερη προβολή του θέματος, όπως και πριν μερικά χρόνια, με τη μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνη του 1992 είχαν πουληθεί μετά από τρεις δημοπρασίες 64 οικόπεδα, συνολικής έκτασης 470 στρεμμάτων και το δημόσιο υπολογίζεται ότι εισέπραξε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια. Οι τιμές που είχαν πουληθεί εκείνα τα οικόπεδα κυμαίνονταν από 65 έως 100 εκατομμύρια το καθένα. Λέτε μετά το χτεσινό άγονο πλειστηριασμό και την υπερπροσφορά δασικών εκτάσεων στους καταπατητές από το νομοσχέδιο Τζουμάκα να πέσει κι άλλο η τιμή του δάσους στο Διόνυσο;

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σιωπούν για το ξεπούλημα του ΟΤΕ

ΕΣΚ - ΟΤΕ: Η ιδιωτικοποίηση θα ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων. Ο στόχος για ΟΤΕ 100% δημόσιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον άξονα της αγωνιστικής συνείδησης όλων μας

Σε ανοιχτή σύγκλιση οδηγούνται πλέον οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, γεγονός που φάνηκε καθαρά και στις εργασίες του τελευταίου 20ού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ - ΟΤΕ, η σύμπλευση αυτή αποτυπώθηκε στο ψήφισμα του συνεδρίου που ενέκριναν από κοινού, με την πλήρη συμφωνία τους στα πιο κρίσιμα θέματα όπως "κοινωνικός διάλογος", ιδιωτικοποίηση, θυγατρικές, "ανάπτυξη" κλπ.

Και ενώ στα λόγια με περισσή υποκρισία κάνουν λόγο για δημόσιο ΟΤΕ, στην πράξη, όπως σημειώνει η παράταξη της ΕΣΚ, θεωρούν το θέμα της ιδιωτικοποίησης τελειωμένη υπόθεση και αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε, παρά μόνο δηλώνουν τη "διαφωνία" τους. Καθώς, "την ίδια ώρα προτείνουν να διευκολύνουν τα σωματεία τους συναδέλφους να... πάρουν μετοχές, ενώ εκφράζουν (οι συνδικαλιστές τους) την έντονη επιθυμία να γίνουν μέτοχοι τώρα, όσοι την πρώτη φορά δεν το έκαναν!!! Κι όλα αυτά όταν τα διαφημιστικά μηνύματα για τη μετοχοποίηση έχουν κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης".

Τα παραπάνω άκρως αποκαλυπτικά διαμείφθησαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΤ-ΟΤΕ και εκφράστηκαν εν χορώ και από την ΠΑΣΚΕ και από τη ΔΑΚΕ. "Η Ομοσπονδία θα μπορούσε να παρέμβει αν ήθελε παρ' όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της μεταβατικής κατάστασης(εκλογή νέου ΔΣ, μη συγκρότηση Εκτελεστικής Επιτροπής). Οσο για τα άλλα σωματεία, συνεχίζουν το λήθαργό τους", επισημαίνει η ΕΣΚ.

Κόντρα στο ρεύμα των καιρών και παρά την υπονομευτική τακτική των ριψασπίδων η ΕΣΚ συνεχίζει να επαναλαμβάνει και να παλεύει με συνέπεια τη θέση της: "Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα ανατραπεί με την πάλη των εργαζομένων. Ο στόχος για ΟΤΕ 100% δημόσιο θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον άξονα της αγωνιστικής συνείδησης όλων μας, ανεξάρτητα από την προσωρινή υποχώρηση που σημειώθηκε στο ζήτημα αυτό, με ευθύνη της πλειοψηφίας στα συνδικάτα. Κι αυτή η αγωνιστική συνείδηση θα εκφραστεί με τη σφυρηλάτηση του ταξικού εργατικού κινήματος και την ανάπτυξη της πάλης του".

Ακόμη η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, η σύνθεση των οργάνων των συνδικάτων πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική και προσθέτει πως θα καταθέσει την πρότασή της στο ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ για τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σημειώνει δε ότι "παρά το γεγονός πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τη βούληση της πλειοψηφίας, η ΕΣΚ θα αξιοποιήσει και πάλι τις όποιες δυνατότητες έχουν τα στελέχη της στο ΔΣ της ΟΜΕ για να βάζουν ζητήματα, να καταθέτουν προτάσεις, να ενημερώνουν τους εργαζόμενους, να παλεύουν για τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ".

Για τις επενδύσεις

Τέλος, με αφορμή τα μετέωρα βήματα του ΟΤΕ για επενδύσεις σε ξένες αγορές η ΕΣΚ σημειώνει ότι "μερικοί έσπευσαν να "πανηγυρίσουν" επειδή ο ΟΤΕ απέκτησε το 20% των μετοχών του ΟΤ Σερβίας, λες και κέρδισαν αυτοί". Και θέτει ορισμένα καίρια ερωτηματικά:

- Αραγε, τι ωφελούνται από αυτή την ενέργεια οι εργαζόμενοι;

- Θα εμποδιστεί μήπως το ξεπούλημα του ίδιου του ΟΤΕ;

- Θα πάψει η μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων;

- Θα σωθεί το ασφαλιστικό ταμείο; Θα ακυρωθεί η μείωση της επικουρικής σύνταξης;

- Θα σωθούμε από την επίθεση του "κοινωνικού διαλόγου";

- Θα γλιτώσει το έργο των εργαζόμενων από την εκχώρησή του σε εργολάβους;

- Θα σταματήσει η διάλυση του ΟΤΕ με τις θυγατρικές;

"Ας μην προσπαθούν κάποιοι να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από την ουσία των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε", καταλήγει η ΕΣΚ- ΟΤΕ.

Μεθοδεύουν ιδιωτικοποίηση των "Τηλεφωνικών Καταλόγων"

Δεν αντέχουν ν' ακούνε αλήθειες τα αυτιά των υπευθύνων της Διεύθυνσης των "Τηλεφωνικών Καταλόγων" και καταφεύγουν για άλλη μια φορά στην τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων, και ειδικότερα εναντίον του συνδικαλιστή Παναγιώτη Κολυβά, τον οποίο κάλεσαν τρεις φορές σε απολογία με αστήρικτες "αιτιάσεις". Ταυτόχρονα εκτοξεύουν απειλές ότι θα του ρίξουν "ποινή 10 ημερών για να του σπάσει ο τσαμπουκάς" ενώ σε ανακρίσεις καλούνται και άλλοι εργαζόμενοι.

Βέβαια, ο αντιπερισπασμός αυτός δεν μπορεί να καλύψει τις ευθύνες των διοικούντων για την πτωτική πορεία της Διεύθυνσης Καταλόγων, που διαπιστώνεται στις μειωμένες πωλήσεις του 9ου κύκλου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα - αποτελούν το 60% των εσόδων της - αλλά και στην κακή οργάνωση του τμήματος, στη μη προώθηση νέων προϊόντων και στην έλλειψη εξειδικευμένου και επιστημονικού προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι αποφάσεις για την πορεία της μονάδας παίρνονται από αναρμόδιους, και μάλιστα σε λάθος κατεύθυνση, γεγονός που μεγιστοποιεί τον κίνδυνο να αναλάβουν τις πωλήσεις ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες καραδοκούν, καταθέτοντας σχετικές προτάσεις στον ΟΤΕ. Επισημαίνουν ακόμα ότι ο ακριβοπληρωμένος τεχνικός σύμβουλος (VOLT), εξάντλησε τις "επαναστατικές του προτάσεις" στην κατανομή των χώρων του προς εκμίσθωση κτιρίου. Κτίριο που αμφισβητείται η καταλληλότητά του, τη στιγμή ιδίως που ο ΟΤΕ έχει διαθέσιμα κτίρια, ενώ ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Η μεγάλη του"προσφορά" - λένε - φαίνεται και στην υψηλού κόστους εκπαίδευση του προσωπικού, όπου όλα τα εγχειρίδια είναι στα αγγλικά, ενώ για τους εκπαιδευόμενους δεν υπάρχει ούτε καν σύστημα ταυτόχρονης μετάφρασης.

Τέλος, οι εργαζόμενοι καλούν τα συνδικάτα να πάρουν θέση και να αντιδράσουν στην επερχόμενη και μεθοδευμένη "κατάρρευση" της Διεύθυνσης Τηλεφωνικών Καταλόγων.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΤΑ
Σημαντική αύξηση της "Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας"

Σημαντική αύξηση, σε ποσοστό και έδρες, πέτυχε η "Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία" (ΕΠΣ - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η ΕΠΣ αύξησε τη δύναμή της κατά 3,07 ποσοστιαίες μονάδες και κατέλαβε μια επιπλέον έδρα στο ΔΣ. Οι δύο προσκείμενες στη ΝΔ παρατάξεις (ΔΑΚ-ΜΜΕ και "Νέες Δυνάμεις") και η ΠΑΣΚΕΤ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) διατήρησαν - με μικρή απόκλιση - τα προηγούμενα ποσοστά τους, ενώ μείωση σε ποσοστό και έδρες σημείωσε το "Ενιαίο Ενωτικό - Τομή" (με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣΑΤΑ Μαν. Μπαντουράκη.

Οι εκλογές του ΣΑΤΑ έγιναν από 7-10 Ιούνη και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ψήφισαν 3.303 ιδιοκτήτες ταξί, σε σύνολο 11.500 (ποσοστό συμμετοχής 29%), έναντι 3.602 στις εκλογές του 1995. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών): Σε σύνολο 3.259 εγκύρων ψηφοδελτίων (3.561) έλαβαν:

  • ΕΠΣ: 425 ψήφους (355), ποσοστό 13,04% (9,97%) και τρεις έδρες (είχε δύο).
  • ΔΑΚ-ΜΜΕ: 1.291 ψήφους (1.003), 39,61% (28,11%) και εννιά έδρες (έξι).
  • "Ενιαίο Ενωτικό - Τομή": 673 ψήφους (876), 20,65% (24,60%) και τέσσερις έδρες (έξι).
  • ΠΑΣΚΕΤ: 467 ψήφους (457), 14,29% (12,83%) και τρεις έδρες (είχε τρεις).
  • "Νέες Δυνάμεις" (Κ. Λαϊνης): 403 ψήφους (585), 12,39% (16,54%) και δύο έδρες (είχε τέσσερις).

Η σημαντική ενίσχυση της ΕΠΣ σε ποσοστό και έδρες υποδηλώνει την απήχηση που έχει στους ιδιοκτήτες ταξί η σταθερή και αταλάντευτη θέση της παράταξης για αγωνιστική διοίκηση στο ΣΑΤΑ και αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν "φορτώσει" στον κλάδο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Νέες αυθαιρεσίες στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Η επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τη Λίμνη της Βουλιαγμένης εξακολουθεί να κακοποιεί βάναυσα το μοναδικό αυτό φυσικό μνημείο, με τις ευλογίες του δημάρχου Γρ. Κασιδόκωστα. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση "Φίλοι της Λίμνης Βουλιαγμένης", παραθέτοντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες.

Οπως καταγγέλλουν οι "Φίλοι της Λίμνης":

  • Οχι μόνο δεν κατεδαφίστηκαν τα 1.000 τ.μ. αυθαιρέτων κτισμάτων τα οποία έχουν "νομιμοποιηθεί" παράνομα από την Πολεοδομία Βουλιαγμένης και στα οποία λειτουργεί παράνομα εστιατόριο με προσωπική άδεια του δημάρχου, αλλά χτίζονται επιπλέον και νέοι αυθαίρετοι καμπινέδες προς εξυπηρέτηση του εστιατορίου!
  • Οχι μόνο δεν απομακρύνθηκε το υπάρχον πάρκινγκ αυτοκινήτων, παρόλο που όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ζητήσει από το 1993 την άμεση απομάκρυνση, διότι δημιουργεί κινδύνους για την υδρογεωλογική ισορροπία της Λίμνης, αλλά αντίθετα ολοκληρώθηκε η εκχέρσωση δασικής έκτασης για τη δημιουργία και δεύτερου πάρκινγκ!
  • Αντί να αποκατασταθεί η φυσική βλάστηση δίπλα στη Λίμνη, αντίθετα φυτεύτηκε γκαζόν, κατάλληλο για να τοποθετηθούν τραπεζάκια εστιατορίου!

"Η σταθερή επιδίωξη της επιχείρησης εκμετάλλευσης της Λίμνης και του δημάρχου Κασιδόκωστα να επεκτείνουν το παράνομο κέντρο - τονίζει η ανακοίνωση - και οι συνεχείς καταστροφικές παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση (εκβραχισμοί, πυρκαγιά, εξέδρα μέσα στη Λίμνη κ.ά.) απειλούν το μοναδικό φυσικό μνημείο με σταδιακή ανεπανόρθωτη καταστροφή".

Τέλος, οι "Φίλοι της Λίμνης Βουλιαγμένης" ζητούν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να παρέμβει αμέσως ώστε: Να κατεδαφιστούν τα νέα και παλιά αυθαίρετα. Να κλείσει το παράνομο εστιατόριο που λειτουργεί μέσα στη Λίμνη. Να απομακρυνθούν τα δύο πάρκινγκ. Να φύγει το γκαζόν και να αποκατασταθεί η βλάστηση.

Αύξηση δυνάμεων στους αρχιτέκτονες

Σημαντική αύξηση των δυνάμεών της και σε ποσοστό και σε ψήφους σημείωσε το "Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων" (η παράταξη στην οποία συμμετείχαν οι κομμουνιστές μαζί με άλλους προοδευτικούς αρχιτέκτονες) κατά τις εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων που διεξάχθηκαν την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα το "Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων" έλαβε 163 ψήφους και ποσοστό 7,07%, ενώ στις περασμένες εκλογές που είχαν γίνει πριν δύο χρόνια είχε λάβει 106 ψήφους και ποσοστό 5,70%. Η σημαντική αυτή επιτυχία της παράταξης ενισχύεται και από το γεγονός ότι η συμμετοχή των αρχιτεκτόνων στις φετινές εκλογές ήταν αρκετά ανεβασμένη (ψήφισαν 2.315 αρχιτέκτονες, έναντι 1.878 πριν δύο χρόνια).

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΑΣΚ με 641 ψήφους και ποσοστό 27,80% και ακολούθησαν η ΔΑΚ με 605 ψήφους και ποσοστό 26,24%, η ΑΣΑΕ με 472 ψήφους και 20,47% και η "Συσπείρωση" με 224 ψήφους και 9,71%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ