ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαθύτατα νοσεί η Δικαιοσύνη

Τον τελευταίο καιρό η νομοθετική εξουσία έχει ψηφίσει ρυθμίσεις, που δείχνουν σαφέστατη συντηρητικοποίηση και αυταρχικοποίηση, κατήγγειλε το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Β. Δημόπουλος

Βαθύτατα νοσεί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας και διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε συντηρητικές κατευθύνσεις, ενώ η νομολογία κάνει βήματα προς τα πίσω, ιδίως σε ό,τι αφορά τη δικονομική και ουσιαστική υπεράσπιση κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Βασ. Δημόπουλος,εκ μέρους της "Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, προχτές το βράδυ σε συνεδρίαση με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθία,στο συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών.

Ο Β. Δημόπουλος ανέφερε ότι η νομοθετική εξουσία το τελευταίο διάστημα έχει ψηφίσει μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δείχνουν τη σαφέστατη αυταρχικοποίηση και συντηρητικοποίησή της, όπως ο νόμος 2472/97 για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ο νόμος 2469/97 κλπ. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ενώ διεκπεραιώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς οι διάφορες υποθέσεις στα δικαστήρια, δε συμβαίνει το ίδιο με τα "αγροτοδικεία", που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια της χώρας και εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις σε βάρος 6.000 αγροτών.

Ο εκπρόσωπος της ΣΑΚΔΑ έκανε επίσης κριτική στην εκτελεστική εξουσία (υπουργείο Δικαιοσύνης), αναφέροντας ότι όχι μόνο δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει τη γνωμοδότηση του ΔΣΑ για σοβαρά νομοθετήματα, όπως ηλεκτρονικό φακέλωμα, Συμφωνία Σένγκεν, νόμος 2469/97, αλλά ούτε καν ενημερώνει το σύλλογο.

Απαιτούνται βαθιές αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, είπε ο Β. Δημόπουλος και συγκεκριμένα πρότεινε:

  • Να δραστηριοποιηθεί η διάταξη του άρθρου 95 του Συντάγματος για την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς σύντομα η εκτελεστική εξουσία θα κληθεί να τοποθετήσει και πάλι πέντε αντιπροέδρους στα ανώτατα δικαστήρια.
  • Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις των μισθών στους δικαστές, ιδίως του κατώτερου και μεσαίου βαθμού, ώστε να αποφευχθεί το απαράδεκτο φαινόμενο να δικάζουν οι ίδιοι οι δικαστές τις αγωγές τους με τις οποίες ζητούν αναδρομικά, καθυστερούμενα κλπ.
  • Να εκδημοκρατιστεί ο οργανισμός του θεσμού των δικαστηρίων και να γίνει αλλαγή πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών έτσι που να βγαίνουν όχι μόνο τεχνοκράτες δικαστικοί λειτουργοί, αλλά με βαθιά νομική γνώση, επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα και ευαισθησία στα λαϊκά συμφέροντα. Είναι "πρόκληση" για τους δικαστές, συνέχισε ο Β. Δημόπουλος, να προσεγγίζουν την κοινωνική πραγματικότητα με νηφαλιότητα, να διατηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις και να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως διακηρύσσει και το Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου, Στ. Ματθία, για "ανεπάρκεια", "απειρία", "έλλειψη συναλλακτικής πείρας" των νέων δικαστών, ο Β. Δημόπουλος είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γενικεύουμε τις αδυναμίες και την ανεπάρκεια μιας μικρής μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών και ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στη μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών ούτε συνάδουν με τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τέλος, ο Β. Δημόπουλος αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Στ. Ματθία πως πρέπει "να οριοθετηθεί συνταγματικά η δράση των δικαστικών ενώσεων", επισημαίνοντας ότι τέτοιες θέσεις είναι έξω από κάθε σύγχρονη αντίληψη και κινούνται σε συντηρητική κατεύθυνση, ενώ ανέφερε ότι αν έχουν πετύχει κάτι τα τελευταία χρόνια οι δικαστές, σ' αυτό συντέλεσαν και οι δικαστικές ενώσεις. Το ίδιο επικριτικός ήταν και στην άποψη του προέδρου του Αρείου Πάγου για "ρητή απαγόρευση της απεργίας", επισημαίνοντας ότι και οι δικαστές αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν δικαίωμα να παλεύουν για τη βελτίωση της θέσης τους.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ
Κατά το 80% των ΟΤΑ της Εύβοιας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Οι σφοδρές αντιδράσεις κοινοτικών συμβουλίων και συμβουλίων περιοχής, κοινοταρχών, δημάρχων, αιρετών και των κατοίκων της Εύβοιας, στο κυβερνητικό πρόγραμμα αναγκαστικών συνενώσεων των ΟΤΑ, πήραν ακόμα εντονότερο χαρακτήρα. Και αυτό έπειτα από τη διαμόρφωση πρότασης από την ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και την έγκρισή της από την Επιτροπή Συνενώσεων του νομού.

Στην πρόταση δεν καταγράφεται η βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των 165 ΟΤΑ του νησιού, σε ποσοστό 80%, κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Αντίθετα, εντελώς δικολαβικά, ΤΕΔΚ και Επιτροπή Νομού, αποδεικνύοντας ποιους πραγματικά εκπροσωπούν, έστειλαν πρόταση για συνενώσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, ταυτιζόμενες πλήρως με τη ρήση "αν δε θέλετε τις συνενώσεις, θα τις επιβάλουμε" του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,σε ημερίδα της ΤΕΔΚ Εύβοιας. Η στάση των κυβερνητικών φερέφωνων της ΤΑ προκάλεσε την οργή των αιρετών, που καθημερινά βομβαρδίζουν τα γραφεία της Ενωσης με ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

Ηδη, αρκετοί ΟΤΑ έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίζουν λαϊκές συνελεύσεις, ενώ οι περισσότεροι προχωρούν στην έκδοση ψηφισμάτων από τα κοινοτικά συμβούλια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, με ψήφισμα διαμαρτυρίας, για την πρόταση της ΤΕΔΚ, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους και καταγγέλλουν την απόφαση - πρότασή της, που εξυπηρετεί μεμονωμένα συμφέροντα μελών της διοικούσας επιτροπής της, οι πρόεδροι 13 κοινοτήτων (Ανω Κουρουνίου, Αγιου Βλάση, Βρύσης, Καδίου, Κάτω Κουρουνίου, Κήπων, Κονιστρών, Κρεμαστού, Μακρυχωρίου, Μανικίων, Μονοδρίου, Ταξιαρχών και Οξυλίθου).

Τασσόμαστε, σημειώνουν στο ψήφισμα, ανεπιφύλακτα υπέρ της δημιουργίας νέου δήμου, βιώσιμου και δυναμικού, όπως ορίζει η 4η Γεωγραφική Ενότητα και η Κοινότητα Οξυλίθου και όχι για δημιουργία νέου Δήμου Κύμης με 23 κοινότητες (όπως ορίζει η πρόταση της ΤΕΔΚ). Σε κάθε άλλη περίπτωση, δηλώνουν ότι δε θα συμμετέχουν και θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα η Κοινότητα Αγ. Αννας στη Βόρεια Εύβοια καλεί τους κατοίκους της, την Κυριακή, σε λαϊκή συνέλευση, στην οποία θα παραβρεθούν και τα Κοινοτικά Συμβούλια Αμελάντων, Αχλαδίου, Κεράμιας, Κερασιάς, Κοτσικιάς και Παππάδων.

Φωκίδα

Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις αναγκαστικές συνενώσεις νέο πλήγμα, ενάντια στο θεσμό της ΤΑ, που δεν έχει σκοπό την ανασυγκρότησή της και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Αντίθετα, σκοπεύει στην αποκοπή της ΤΑ από τους δημότες, τον περιορισμό του διεκδικητικού χαρακτήρα της, τον ασφυκτικό έλεγχό της και τη μετατροπή της σε επιχείρηση, που θα εφαρμόζει και θα προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της, την ανταποδοτικότητα και την επιβολή πρόσθετης φορολογίας, επισημαίνει η ΝΕ.

Η ΝΕ καλεί τους κοινοτάρχες και τα κοινοτικά συμβούλια να συγκαλέσουν λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων, όπου θα καταδικαστεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης. Καλεί, τέλος, την ΤΕΔΚ Φωκίδας να πάψει να λειτουργεί σαν εντολοδόχος της κυβερνητικής πολιτικής.

Γ. Π.

Σύσκεψη για τους Τσιγγάνους του Εύοσμου

To υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης παραπέμπει τη λύση του προβλήματος της εγκατάστασης σε καταυλισμούς των Τσιγγάνων του Εύοσμου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος, μετά από σύσκεψη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι, η νομαρχία θα πρέπει να προχωρήσει στη χωροθέτηση των περιοχών που μπορούν να φιλοξενήσουν τους καταυλισμούς και στη συνέχεια στα αναγκαία έργα υποδομής. Να σημειωθεί ότι παρόμοια συζήτηση έγινε και στο παρελθόν στο ΝΣ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποτελέσματα, αφού δεν ήταν δυνατό να υπάρξει συμφωνία όσον αφορά τη χωροθέτηση των περιοχών, που θα φιλοξενήσουν τους Τσιγγάνους. Ετσι για τους 5.000 Τσιγγάνους του Εύοσμου αρχίζει μια νέα μακρά περίοδος εμπαιγμού από την πολιτεία.

Η σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι του Εύοσμου και που είναι συνθήκες διαβίωσης χειρότερες και από άθλιες πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, υπό τον υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο με τη συμμετοχή του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων της ΤΕΔΚ κ.ά.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ
Νέα απεργία σήμερα και αύριο

Νέες κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα οι ταχυδρόμοι της Αθήνας και του Νομού Αττικής, διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα τα δικά τους και του ταχυδρομείου. Με το σύνθημα "Χωρίς ταχυδρόμους δεν υπάρχει ταχυδρομείο" απεργούν σήμερα και αύριο, ενώ νέα σαρανταοκτάωρη θα κάνουν στις 17 και 18 Ιουνίου.

Οι ταχυδρόμοι, που θα διαδηλώσουν για άλλη μια φορά έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, διατυπώνοντας εκ νέου τα αιτήματά τους για: Ισοκατανομή του προσωπικού και στελέχωση των 200 κενών θέσεων στη διανομή. Πλήρη αναπλήρωση των κανονικών αδειών. Κάλυψη του οργανογράμματος στα EXPRESS και αύξηση των θέσεων στην υπηρεσία "Πόρτα - Πόρτα". Αναγνώριση και αποτίμηση της υπερεργασίας των εορτών και εκλογών. καθώς και την αναγνώριση από τα ΕΛΤΑ της διανομής ως βαριάς, ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας κλπ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αγροτικές κινητοποιήσεις από Ιούλη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε κινητοποιήσεις κάλεσε χτες τους αγρότες του νομού Ηρακλείου, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΝΗ), που προγραμματίζει συλλαλητήριο στο Ηράκλειο για τη Δευτέρα 7 του Ιούλη, για τον εμπαιγμό του αγροτικού κόσμου, σε χρονίζοντα ζητήματα που τον απασχολούν.

Κυρίαρχο ζήτημα που θέτει η ΟΑΣΝΗ, είναι να δοθούν επιτέλους στους αγρότες οι επιδοτήσεις του κοινοτικού κανονισμού 2328/91 για τα σχέδια βελτίωσης των καλλιεργειών τους. Επίσης, να δοθούν, όπως πέρσι είχε υποσχεθεί ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Κρήτη, οι αποζημιώσεις των αγροτών, οι οποίοι επλήγησαν από θεομηνίες το 1995 και '96 στο νομό Ηρακλείου και γενικότερα στην Ανατολική Κρήτη και που συνολικά ξεπερνούν τα 2 δισ. δραχμές.

Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια αιτήματα έθεταν προ μηνών οι αγροτικοί σύλλογοι, που είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από την ΟΑΣΝΗ και απέκλεισαν τον κόμβο Γιόφυρο. Ομως οι συνδικαλιστές της ΟΑΣΝΗ υπονόμευσαν τότε την προσπάθεια αυτή, με διάφορα επιχειρήματα, που σήμερα οι ίδιοι έρχονται να διαψεύσουν, καταγγέλλοντας και αυτοί για εμπαιγμό, πλέον, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, αφού τόσα χρόνια δήλωναν απλά αισιόδοξοι, για τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στα συγκεκριμένα θέματα των αγροτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ