ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Ψάχνει να βρει δικαιολογίες ο ΟΛΠ

Στη δικαιολογία "κατασκευάζουμε εθνικής σημασίας έργα", κατέφυγε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), για να απαντήσει στις καταγγελίες του Δήμου Περάματος σχετικά με τις μεθοδεύσεις που κάνει, προωθώντας τη δημιουργία εμπορικού λιμανιού, μπαζώνοντας το λιμανάκι κάτω από την πλατεία Λαού.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΛΠ, προσπαθεί - χωρίς να το καταφέρει - να κάνει το μαύρο - άσπρο, για να απαντήσει στις καταγγελίες που έκανε ο δήμαρχος σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο ΟΛΠ συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, αφού αναλώνεται σε μια σειρά εκφράσεων, για να δηλώσει την περιβαλλοντική του ευαισθησία, υποστηρίζει ότι με το μπάζωμα θα αναβαθμιστεί η περιοχή και ότι θα γίνει ένα έργο "εθνικής σημασίας". Υποστηρίζει ακόμα ότι τα έργα δε θα καταργήσουν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αφού θα σταματήσουν στα όρια της εταιρίας Πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ, χωρίς να μιλάει για το τμηματικό μπάζωμα της παραλίας, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια πολύ πριν από το Πέραμα και κοντεύει να φτάσει μέχρι το τέλος του. Πριν δύο χρόνια μάλιστα μπάζωσε το λιμανάκι στην περιοχή Κερατόπυργου και το άφησε αναξιοποίητο. Σήμερα κάνει το ίδιο στο λιμανάκι κάτω από την πλατεία Λαού. Στην ανακοίνωση βέβαια ο ΟΛΠ αποκαλύπτει ότι τελικά τα έργα στη συγκεκριμένη περιοχή, την οποία έχει παραχωρήσει στο Δήμο, θα την κάνει εμπορικό σταθμό πλοίων που θα συνδέεται μάλιστα μέσω σιδηροδρομικής γραμμής με το Σταθμό Μεταφόρτωσης του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο. Κατά τα άλλα ο ΟΛΠ υποστηρίζει ότι συμβάλλει στην αναβάθμιση των κατοίκων, παραχωρώντας την περιοχή στο Δήμο, αφού την καταστρέψει πρώτα με τη δικαιολογία ότι η χρήση και η εκμετάλλευση του Αιγιαλού και της παραλίας ανήκει στον ΟΛΠ.

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, δήμαρχος Περάματος, μιλώντας στο "Ρ" για την απάντηση του ΟΛΠ επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΛΠ καταφεύγει στη δικαιολογία της "εθνικής σημασίας έργα". "Με αυτή τη δικαιολογία έχει καταστρέψει όλη την περιοχή και έχει δημιουργήσει τις σημερινές απάνθρωπες συνθήκες για μια πόλη που τον ανέχεται εδώ και χρόνια. Το μπάζωμα για τον ΟΛΠ έχει λεφτά και δεν τον συμφέρει να το σταματήσει", είπε ο δήμαρχος. Να σημειώσουμε ότι μετά τη μήνυση που έκανε προχτές ο δήμαρχος Περάματος για το παράνομο μπάζωμα χτες το μεσημέρι με την παρουσία εισαγγελέα σταμάτησαν οι εργασίες.

Απεργία στα διόδια

Σημαντικά προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν στην είσπραξη των διοδίων στους εθνικούς δρόμους το τριήμερο, καθώς οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) κήρυξαν προειδοποιητική απεργία, η οποία θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις 6 το πρωί της Τρίτης.

Οι συμβασιούχοι του ΤΕΟ, που παραμένουν απλήρωτοι από τις 8 Γενάρη, βρίσκονται σε κινητοποίηση με βασικά αιτήματα τη χορήγηση των δεδουλευμένων τους, αλλά και την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ, καθώς μέχρι στιγμής στερούνται οποιασδήποτε ασφάλισης.

ΑΛΣΟΣ ΔΑΦΝΙΟΥ
Σκουπιδότοπος λόγω εγκατάλειψης

Σε σκουπιδότοπο, "σπίτι" ναρκομανών, ακόμη και χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων έχει μετατραπεί το άλσος Δαφνίου, λόγω της εγκατάλειψής του από τους κρατικούς φορείς!

Αυτή την εικόνα περιγράφουν σε σχετική τους Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μήτσος Κωστόπουλος,προς τους υπουργούς Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στην Ερώτηση αναφέρεται, ότι το άλσος - που ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας, με την άμεση ευθύνη για τη συντήρησή του να την έχει το Δασαρχείο Αιγάλεω - διαμορφώθηκε το 1983 σε ιδανικό χώρο αναψυχής, με παιδικές χαρές, παρτέρια, βρύσες, παιδικές χαρές και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με κόστος πολλών εκατομμυρίων.

Αυτή η ειδυλλιακή εικόνα, ωστόσο, κράτησε μόνο για δύο χρόνια και στη συνέχεια το άλσος εγκαταλείφθηκε λόγω, όπως ομολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έλλειψης χρημάτων και έμψυχου υλικού. Αποτέλεσμα, το άλσος να κινδυνεύει από πυρκαγιά, ενώ ήδη έχει αρχίσει η μετατροπή του σε σκουπιδότοπο, χώρο χρήσης ναρκωτικών, ενώ βρέθηκαν και τρία βαρέλια που κάποιοι πέταξαν και τα οποία περιείχαν το ιδιαίτερα επικίνδυνο τοξικό υδροφθορικό οξύ. Εξάλλου, το ρέμα που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο μετατρέπεται σε εστία μόλυνσης για τους κατοίκους της περιοχής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγοντας ρωτούν τους υπουργούς, γιατί ένας τέτοιος ωφέλιμος χώρος εγκαταλείφθηκε, από πότε η Δασική Υπηρεσία έπαψε να έχει στον προϋπολογισμό της κονδύλι για το άλσος και ποιος είναι ο μελλοντικός προγραμματισμός για την τύχη αυτού του πανέμορφου άλσους.

Αδικίες στις αποζημιώσεις βαμβακοπαραγωγών

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να αρθούν οι αδικίες και οι αποκλεισμοί που γίνονται με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, Βαγγ. Μπούτας και Αχ. Κανταρτζής.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, οι ζημιές που υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού, είχαν ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του εισοδήματός τους. Η κυβέρνηση με την απόφασή της χαρακτήρισε ως δικαιούχους αποζημίωσης μόνο όσους έπαθαν ζημιά μεγαλύτερη από 30%. Ομως και από τους παραπάνω δικαιούχους απέκλεισαν χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, επειδή ενώ είναι συνταξιούχοι, αναγκάζονται να κάνουν και κάποια μεροκάματα για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους ή συμβαίνει να διατηρούν κάποιο μικρό κατάστημα. Οι εξαιρέσεις αυτές, που αποτελούν μεγάλη αδικία για μεγάλο μέρος των βαμβακοπαραγωγών, προκάλεσαν αναστάτωση και αγανάκτηση για τον πρόσθετο λόγο ότι η οικονομική κατάσταση των αγροτών είναι απελπιστική.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα: Πώς σκέφτεται να άρει τις αδικίες σε βάρος χιλιάδων βαμβακοπαραγωγών; Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει αποζημίωση, ανάλογη με τη ζημιά, σε όλους όσοι επλήγησαν, όπως ήταν το αίτημα των αγροτών, ώστε να μπορέσουν να "ανασάνουν" οικονομικά;

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ
Νέα απεργία 17-18 Ιούνη

Σταθερή - στα υψηλά ποσοστά των προηγούμενων απεργιών - ήταν και χτες η συμμετοχή των ταχυδρόμων Αθήνας, δεύτερη ημέρα της σαρανταοχτάωρης απεργίας τους.

Η άκαμπτη στάση του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μ. Λουκάκη, στη συνάντηση που είχαν προχτές οι εκπρόσωποι του σωματείου, τους επιβεβαίωσε την απόφαση για τη συνέχιση του αγώνα τους. Γι' αυτό οι ταχυδρόμοι ανανέωσαν το ραντεβού τους την Τρίτη 17 του μήνα, στη δεύτερη 48ωρη. Την επόμενη μέρα οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στην αίθουσα Ηπειρωτών και στη συνέχεια θα διαδηλώσουν εκ νέου έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, απαιτώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

"Ταπεινώνεται" το Ζαγάνι

Το "πράσινο φως" έδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για να γίνει η "ταπείνωση" του λόφου Ζαγάνι, καθώς με την υπ' αριθμό 2300/1997 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Σπάτων, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού της 7-1-1997 και η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το "φάγωμα" του λόγου και τη μεταφορά των αρχαίων ευρημάτων.

Ουσιαστικά, το ΣτΕ αποδέχεται και νομιμοποιεί τα τετελεσμένα γεγονότα που διαμορφώθηκαν από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η αρχαιολογική μας κληρονομιά, στο όνομα μιας αμφιβόλου ανάπτυξης.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι καλώς έχει η προβλεπόμενη από το υπουργείο Πολιτισμού μεταφορά αρχαίων ευρημάτων και ότι η υπουργική απόφαση είναι νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη και δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, ούτε στις συμβάσεις των Παρισίων και του Λονδίνου.

Το νέφος δεν πάει... διακοπές!

Το νέφος έκανε και χτες αισθητή την παρουσία του στην πρωτεύουσα, ενώ όλα δείχνουν πως ολόκληρο το τριήμερο θα είναι από τους ελάχιστους "κατοίκους", που θα παραμείνουν στο Λεκανοπέδιο!

Σύμφωνα με τις χτεσινές μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στις 10 το πρωί στην οδό Πατησίων στα 236 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιφυλακής τα 200. Στις 12 το μεσημέρι, τη σκυτάλη της ρύπανσης πήρε ο ρύπος του όζοντος που μετρήθηκε στα 230 μικρογραμμάρια στη Λυκόβρυση, με όριο επιφυλακής τα 180.

Μπορεί, βέβαια, πολλοί από τους κατοίκους της Αθήνας να φύγουν για το τριήμερο στην επαρχία, αλλά το νέφος θα είναι πάντα εδώ, καθώς, όπως ανακοίνωσε και το ΥΠΕΧΩΔΕ, "το επόμενο τριήμερο η ατμοσφαιρική ρύπανση θα διατηρηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα". Το πιο άσχημο για όσους παραμείνουν στην πρωτεύουσα είναι βέβαια ότι την αύξηση του νέφους θα συνοδεύσει η σημαντική άνοδος και της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ προβλέπει ότι σήμερα το θερμόμετρο θα δείξει τους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα θα αγγίξει τους 38 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ