ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Μεθοδευμένες οι καταδικαστικές αποφάσεις

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ

Μεθόδευση, που στόχο έχει την ποινικοποίηση της εργασίας και της συνδικαλιστικής δράσης, χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης τόσο την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για πέντε συναδέλφους τους, που "τόλμησαν" να αρρωστήσουν, όσο και την όλη διαδικασία με την οποία σύρθηκαν στα δικαστήρια.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, χτες, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγγέλθηκαν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά πέντε γιατρών, που κρίθηκε ότι χορήγησαν ψευδείς βεβαιώσεις, και κατά πέντε υπαλλήλων του τομέα καθαριότητας του δήμου, που προσκόμισαν τις σχετικές βεβαιώσεις στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή.

Το δικαστήριο, σημείωσαν οι εργαζόμενοι, προχώρησε στις παραπάνω αποφάσεις αγνοώντας το γεγονός ότι δεν υπήρχε γνωμάτευση ιατροδικαστή, αμφισβητώντας ακόμη την έγκριση των βεβαιώσεων από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Τόνισαν, δε, πως δεν είναι τυχαία η συγκυρία στην οποία "ήρθε" η απόφαση. "Το "χτύπημα" εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική επίθεση, που εξαπολύεται κατά των εργαζομένων, ιδιαίτερα αυτών στο δημόσιο τομέα", τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ευριπίδης Παπαβασιλείου.Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αν η δημοτική αρχή είχε στόχο να καταπολεμήσει τυχόν φαινόμενα αδικαιολόγητων απουσιών εργαζομένων από τη δουλιά τους, θα μπορούσε να καταφύγει στα μέτρα που προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και όχι να προσφύγει στα δικαστήρια.

Σ' αυτό το σημείο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηλιούπολης Σαπουτζής είπε ότι ήταν "μια κακή στιγμή" και πως δεν περίμεναν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν καταδικαστική. Ωστόσο, πριν από την "κακή στιγμή", ο δήμαρχος Ηλιούπολης Θ. Γεωργάκης βεβαίωνε τους εργαζομένους πως θα αποσύρει τη μήνυση, που κατέθεσε ο ίδιος, με στόχο - όπως καταγγέλλει και το σωματείο - την παραπλάνηση των εργαζομένων και την παρουσία τους στο δικαστήριο χωρίς υπεράσπιση.

ΠΟΕ - ΟΤΑ

Τη συμπαράσταση της ΠΟΕ - ΟΤΑ στον αγώνα των εργαζομένων του Σωματείου Ηλιούπολης, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Στρατηγός.Για την απόφαση του δικαστηρίου σημείωσε πως μεθοδεύτηκε, με χαλκευμένα στοιχεία, από κύκλους, που θέλουν εργαζόμενους συμβιβασμένους και υποτακτικούς. "Η εμπειρία αποδεικνύει ότι όταν θέλουν να περάσουν κάποια απόφαση ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, κατασυκοφαντούν τους εργαζόμενους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης των αντεργατικών τους σχεδίων", τόνισε. Κατά τ' άλλα, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις εργασίας, που είχαν εξαγγείλει από την προηγούμενη βδομάδα, μέχρι και την Τρίτη, οπότε θα συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί, θα παραστούν μαζικά, ζητώντας από τον δήμαρχο τη δημόσια ηθική αποκατάσταση εργαζομένων και γιατρών.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Για αφελείς ο απολογισμός της δημοτικής αρχής

Ούτε τους δημοτικούς συμβούλους του δεν κατάφερε να πείσει ο δήμαρχος Κερατσινίου, Γ. Χάσκας, για το "έργο" της δημοτικής αρχής τη διετία που πέρασε, σε σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό των δύο χρόνων που είναι δήμαρχος.

Ετσι λοιπόν, σύσσωμη η αντιπολίτευση και δύο από τους 15 παρόντες συμβούλους της πλειοψηφίας, καταψήφισαν τον απολογισμό ασκώντας μάλιστα σκληρή κριτική στην εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος παρουσίασε σαν δικά του έργα, τα έργα υπερτοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησαν απ' τα τέλη της δεκαετίας του '80, όπως αυτά στο Τσελεπίτσαρι του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής (!) (π.χ., κολυμβητήριο), του οποίου αύξησε το κόστος μέσω δανειοδότησης στο 1,5 δισεκατομμύριο, από 200 εκατομμύρια που ήταν η αρχική μελέτη.

Ο δήμαρχος θεωρεί μεγάλη επιτυχία την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ και τόνισε την ανάγκη να μετατραπεί, ουσιαστικά, ο δήμος σε επιχείρηση για απόκτηση πόρων.

Βέβαια, στην 45 σελίδων εισήγηση, δεν αναφέρεται πουθενά η κατά 32% αύξηση των ανταποδοτικών τελών, τα 10 χιλιάρικα παραπάνω το μήνα για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τις πληρωμές για τα καλλιτεχνικά τμήματα και τις αθλητικές ακαδημίες.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία" κατήγγειλε την παραπλάνηση που επιχειρεί ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι ποτέ η δημοτική Αρχή δεν κάλεσε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους για τα προβλήματα της πόλης, για την ανεργία (ενώ προτείνει σαν "λύση" τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης), ενώ την ίδια στιγμή λειτουργεί σαν κυματοθραύστης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, όπως έγινε και με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εκτάκτων.

Τέλος, η "ΔΑΣ" κατήγγειλε την αδράνεια για την απομάκρυνση του νεκροταφείου της Ανάστασης, για την εφαρμογή της απόφασης κατασκευής των προσφυγικών και την κατάργηση της αίθουσας τέχνης που είχε τιμής ένεκεν το όνομα του αγωνιστή καλλιτέχνη Α. Τάσσου.

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Συνένοχους ψάχνει ο νομάρχης Αθήνας

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσπάθησε χτες ο νομάρχης Αθηνών Δ. Ευσταθιάδης, στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, σχετικά με την απόφαση να προωθήσει η Νομαρχία την υπογραφή Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης (ΤΣΑ) για την περιοχή της Αθήνας, μέσω των οποίων η κυβέρνηση - με τη βοήθεια της Αυτοδιοίκησης - προσπαθεί να επιτύχει την πλήρη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νομάρχης Αθηνών είχε αποκαλύψει, σε ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε την Τρίτη 10 Ιούνη με τη συμμετοχή δημάρχων και άλλων παραγόντων, ότι έχουν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις για τα ΤΣΑ και ήδη υπάρχει "σχέδιο εδαφικού συμφώνου". Στη συζήτηση τότε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, είχε καταγγείλει ότι η όλη προετοιμασία του ΤΣΑ για την Αθήνα - η οποία έγινε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Νομαρχίας - έγινε εν αγνοία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, καθώς δεν έχει συζητηθεί ακόμα εκεί. Ο νομάρχης στη χτεσινή ενημέρωση υποστήριξε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει ενημερωθεί για το θέμα τουλάχιστον τρεις φορές. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον νομαρχιακό σύμβουλο Αθηνών Χρήστο Λαζαρίδη επισήμανε στο "Ρ" ότι "το θέμα των ΤΣΑ δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα στο ΝΣ, ούτε αυτό έχει λάβει κάποια απόφαση. Ο νομάρχης μάς έχει δώσει το υλικό που αφορά τα ΤΣΑ. Εάν έχει γίνει συζήτηση σε κάποια άλλη επιτροπή δεν το ξέρουμε, στο ΝΣ πάντως δεν έγινε τίποτα".

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απέχουν σε υπερωρίες και αργίες οι εργαζόμενοι

Σε αποχή "από κάθε εργασία η οποία έχει σχέση με υπερωριακή απασχόληση ή εργασία αργιών κλπ.", καθώς και "να μη χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα για λογαριασμό της υπηρεσίας εφόσον δεν τους καταβάλλονται τα νόμιμα οδοιπορικά που δικαιούνται", καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πειραιά τους εργαζόμενους του δήμου. Αιτία, η μη τήρηση, παρά τις δεσμεύσεις, από τον δήμαρχο Πειραιά των χρονοδιαγραμμάτων καταβολής στους εργαζόμενους πάσης φύσεως έκτακτων αποδοχών που οφείλει από τα έτη '95 και '96.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι "τα πλεονάσματα υπομονής και αντοχής εξαντλήθηκαν" και ότι η δημοτική αρχή πρέπει "να αντιληφθεί ότι οι απατηλές υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια τελείωσαν. Οι εργαζόμενοι δε θα ανεχθούν στο μέλλον κοροϊδίες τέτοιου είδους".

Να σημειωθεί ότι ο δήμος οφείλει αποδοχές από υπερωρίες, οδοιπορικά για διάφορες υπηρεσίες, αναδρομικά συλλογικής σύμβασης Ιδιωτικού Δικαίου έτους '96, είδη ασφάλειας και υγιεινής όπως ρουχισμός και γάλα κ.ά.

Διαγωνισμός με ερωτηματικά στο υπουργείο Εξωτερικών

Ερωτηματικά προκαλεί ο ανοιχτός διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο Εξωτερικών για την εγκατάσταση νέου τηλεπικοινωνιακού δικτύου για την εξυπηρέτησή του, κόστους 480 εκατομμυρίων δραχμών και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τα ερωτηματικά αυτά διατυπώνονται σε Ερώτηση των βουλευτών Μπάμπη Αγγουράκη και Μήτσου Κωστόπουλου προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών -Επικοινωνιών, με δεδομένο ότι:

α) Θα προηγηθεί το ξήλωμα του σύγχρονου ψηφιακού κέντρου, που ήδη λειτουργεί στο κτίριο της οδού Β. Σοφίας και εξυπηρετεί κατά άψογο και υποδειγματικό τρόπο τις ανάγκες των υπηρεσιών που στεγάζονται εκεί. β) Στις αποθήκες του ΥΠΕΞ βρίσκεται σύγχρονο ψηφιακό κέντρο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κέρκυρα. γ) Η προδιαγραφόμενη λύση (Κεντρικός κόμβος με περιφερειακούς κόμβους) έχει το σημαντικό μειονέκτημα, ότι σε περίπτωση πτώσης του κεντρικού κόμβου, νεκρώνονται αυτόματα και όλοι οι περιφερειακοί κόμβοι και όλο το υπουργείο θα μένει χωρίς επικοινωνία. δ) Προδιαγράφεται η χρήση καλωδιακού συστήματος παλιάς τεχνολογίας, το οποίο θα απαξιωθεί εντός της προσεχούς δεκαετίας. ε) Ο προϋπολογισμός είναι διπλάσιος απ' αυτόν που χρειάζεται - 480 εκατομμύρια δραχμές - ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια δραχμές. Τέλος, ερωτώνται οι υπουργοί γιατί το ΥΠΕΞ δε συμβουλεύτηκε τον ΟΤΕ για την τηλεπικοινωνιακή του εξυπηρέτηση.

ΣΥΚΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Θα λειτουργήσουν τα λατομεία;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εάν τελικά θα δοθεί άδεια λειτουργίας, ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν στα λατομεία πλακών οι κάτοικοι της Κοινότητας Σύκης Μαγνησίας, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας,με Ερώτησή τους που κατέθεσαν χτες στη Βουλή.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, σε συνάντηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Συκής Μαγνησίας στο υπουργείο Γεωργίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δόθηκε από την υφυπουργό κ. Σωτηρλή η διαβεβαίωση ότι οι κάτοικοι της κοινότητας θα συνεχίσουν να εργάζονται στα λατομεία πλακών, αφού στο μεταξύ έχουν υποβληθεί αρμοδίως οι μελέτες για τη λήψη της σχετικής άδειας - εκμετάλλευσης των λατομείων. Ομως την επόμενη ακριβώς μέρα (30-5-97) η κοινότητα έλαβε νέο απαγορευτικό έγγραφο του Δασαρχείου Μαγνησίας.

Με δεδομένο ότι η νέα απαγόρευση για την εκμετάλλευση των λατομείων έχει ημερομηνία έκδοσης 29-5-1997, δηλαδή την ημέρα της συνάντησης του Κοινοτικού Συμβουλίου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, εάν ισχύει τελικά η διαβεβαίωση του κ. υφυπουργού προς την κοινότητα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ