ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στην τελική ευθεία το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Ασφάλειας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το θέμα του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα αποτελείται από 43 χώρες, τις δεκαέξι χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, τις πρώην ΕΣΔ και τη Ρωσία, ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων της χτεσινής Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους ο Ακ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Ασφαλείας "αποτελεί ένα χώρο όπου μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ευρωατλαντική περιοχή".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία από τη Βοσνία, όπου χαρακτήρισε τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ "εντυπωσιακή" (!), ενώ σχολιάζοντας την περίπτωση της Αλβανίας ανέφερε ότι "ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση κατάφεραν να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση". Ειδικότερα για τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση ο Ακ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι το θέμα της Αλβανίας ήταν της αρμοδιότητάς της αν ήθελε να αποδείξει ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και άμυνα, όμως υποκαταστάθηκε η δυνατότητα αυτή από την πρωτοβουλία συνεργασίας ορισμένων χωρών - μελών του ΟΑΣΕ, κυρίως δε της Ιταλίας και της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία στις 29 Ιουνίου θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της Αλβανίας και ότι θα υπάρξει μια αποδεκτή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του αλβανικού λαού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του διαπίστωσε ότι ο τελευταίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ίδιο πνεύμα.

Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ακόμα τη σημασία που έχει η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία ένταξης αλλά δεν πρόκειται να περιληφθούν στον κατάλογο της πρώτης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ αποκτώντας εμπειρίες και πρόσβαση στις ΝΑΤΟικές υποδομές, ώστε να αποκτήσουν το αίσθημα ότι δεν είναι μόνες τους και ότι η προοπτική ένταξής τους στο ΝΑΤΟ είναι υπαρκτή.

Απαντώντας, τέλος, σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει πλήθος συζητήσεων σε σχέση με το ποιες θα είναι οι χώρες που θα ενταχθούν και τόνισε ότι αν και οι ΗΠΑ ήδη παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις, το θέμα παραμένει ως ένα βαθμό ανοιχτό και ότι ο ίδιος θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Κόεν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Σημαντική η στήριξη που μας προσφέρει ο Κ. Καραμανλής!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξιοποίησε την προχτεσινή συμφωνία του προέδρου της ΝΔ με την πολιτική της κυβέρνησης και είπε ότι δεν υπάρχει διαφορά στην πολιτική των δύο κομμάτων

Η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άφησε ανεκμετάλλευτη τη στήριξη που έδωσε στην πολιτική της προχτές ο Κ. Καραμανλής, με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την τακτική της "συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης" που ακολουθεί και ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο Δ. Ρέππας δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση δε διαπιστώνει "οποιαδήποτε διαφοροποίηση πολιτικής σε σημαντικά, στρατηγικής σημασίας θέματα", συμπληρώνοντας μάλιστα πως υπάρχει "περίπου μία ευθυγράμμιση της Νέας Δημοκρατίας με την πολιτική της κυβέρνησης".

Αναλυτικά, σχολιάζοντας τις θέσεις του Κ. Καραμανλή και δείχνοντας το μέγεθος της ταύτισης των δύο κομμάτων, ήταν αποκαλυπτικός: "Μόλις προχτές αναφέρθηκα στους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγεται η ελαστικοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε αυτούσια σχεδόν αυτή τη θέση. Η ΝΔ όταν αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προβάλλει για την προσέγγιση των δύο χωρών τρεις όρους, οι οποίοι είναι συναφείς με τους όρους που έχει θέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό η ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν μια ικανοποίηση για το ότι σε σημαντικά θέματα δημιουργείται ένα μέτωπο υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής...".

Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιχείρησε να απαντήσει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για "χονδροειδή προπαγάνδα". Τόνισε ότι η ΝΔ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει μία αξιόπιστη "αναπτυξιακή πολιτική" για την επίτευξη των στόχων του Μάαστριχτ, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά δήλωσε ότι η κυβέρνηση "φραστικά και μόνο διακηρύσσει την ανάγκη τήρησης των τριών όρων".

Χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο και συζήτησαν θέματα της περιφερειακής αποκέντρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αργές διαδικασίες

Ο βρετανικός παράγοντας επισημαίνει ότι το Κυπριακό δεν είναι ίδια περίπτωση με τη Βοσνία και προβλέπει αργές διαδικασίες στις συνομιλίες

Ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε χτες στην Αγκυρα ότι οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη είναι απίθανο να αποδώσουν σύντομα αποτέλεσμα.

"Νομίζω ότι δε θα έχουμε μία ιδιαίτερα ταχεία κατάληξη στις διαπραγματεύσεις αυτές. Η κατάρριψη των εμποδίων θα είναι αναπόφευκτα μία αργή και μακρά διαδικασία", είπε ο Βρετανός απεσταλμένος στο πρακτορείο "Ρόιτερ" και συνέχισε:

"Νομίζω ότι ένας πιθανός στόχος θα ήταν αυτό που θα αποκαλούσαμε πρόωρη συγκομιδή. Πράγμα που σημαίνει κάποια σημαντικά δείγματα προόδου μετά τις πρώτες δύο ή τρεις συναντήσεις".

Αναφερόμενος στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας τύπου Ντέιτον, μετά το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό, ο Χάνεϊ είπε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται κάτι παρόμοιο.

"Η Κύπρος αποτελεί πολύ διαφορετική περίπτωση και σημειώνω ότι ο Ντικ Χόλμπρουκ έχει τηρήσει πολύ διαφορετική γραμμή στο θέμα αυτό".

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι Τούρκοι ακολουθούν πάντοτε την ίδια τακτική, όταν πρόκειται ν' αρχίσουν συνομιλίες για το Κυπριακό και αναπτύσσουν την ίδια πολιτική.

Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπάτου, ότι οι Τούρκοι θα προσδιορίσουν τι δε συζητούν στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως με τη στάση τους οι Τούρκοι πυροδοτούν την ατμόσφαιρα.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι από τις δηλώσεις των Τούρκων φαίνεται πως θα προσέλθουν στις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι "αναμένουμε να προσέλθουν με καλή θέληση για να μπορέσει να υπάρξει προοπτική στις διαπραγματεύσεις". Οσον αφορά την ημερήσια διάταξη ο εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία και δεν αφορούν τις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εγγυήσεων του 1960, για τις οποίες οι Τούρκοι πιθανό να μη θέλουν οποιαδήποτε συζήτηση ή αλλαγή, αλλά μπορεί να συζητηθεί, όπως είπε, το θέμα των πρόσθετων εγγυήσεων με άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε νέο κράτος.

Εκείνο που υπάρχει, είπε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία παραδόθηκε η κυριαρχία της Κύπρου από την αγγλική αποικιοκρατία. Η Δημοκρατία της Κύπρου, συνέχισε, με τις συνομιλίες αυτές, θα αναδομηθεί και θα αναδιοργανωθεί σε Ομοσπονδία.

Είπε επίσης ότι αν ο Ντενκτάς αποδεχτεί την πρόσκληση του Κόφι Ανάν για τις απευθείας συνομιλίες, αυτό θα θεωρηθεί ως επαρκής ένδειξη της πρόθεσής του να προχωρήσει σε παραχωρήσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του πάρε - δώσε.

Πάγκαλος, όπως λέμε Σημίτης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε χτες πλήρως το ύφος και ήθος με το οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Θ. Πάγκαλος. Καθήκοντα που δεν περιορίζονται στο χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο ρόλος του κ. Πάγκαλου είναι ευρύτερος. Μιλάμε για την αποστολή που του έχει ανατεθεί να εκτελεί χρέη "πιτ - μπουλ" στην αυλή του "εκσυγχρονισμού". Το πότε θα λυθεί το "λουρί", για να χιμήξει με διαθέσεις κατασπαρακτικές, ορίζεται από τον "αφέντη" του. Γιατί ο κ. Πάγκαλος είναι κάτι περισσότερο από υπουργός. Είναι η γλώσσα, το πνεύμα του "αφεντικού" του, του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Ο κ. Πάγκαλος δανείζει το κορμί και τη φωνή του, για να μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει όσα δεν μπορεί να πει μέσα από τα "ακαδημαϊκά" του ματογυάλια. Είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του "κεντροαριστερού" κάστρου καταστολής, από όπου εκπορεύεται το μοντέλο μιας κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς, όπως την προστάζει το "political correct" του "νέου ΠΑΣΟΚ".

***

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε χτες να παραπλανήσει, διαχωρίζοντας το ύφος και ήθος του κ. Πάγκαλου, που είναι... "προσωπική" του υπόθεση, από την ουσία των λεγομένων του, που ασπάζεται η κυβέρνηση. Ατύχησε, διότι το αδιαίρετον δε διαιρείται. Διότι το ύφος και ήθος του κ. Πάγκαλου είναι ομοούσιο, αποτύπωμα της ουσίας των όσων πρεσβεύει. Αυτό το ύφος και ήθος αρμόζει στους θιασώτες του υπερεθνικού αστυνομικού χαφιεδισμού, όπως ο κ. Πάγκαλος, που κατηγορούν τους αρνητές της Σένγκεν ως πολιτικούς εκπροσώπους του Ρωχάμη... Αυτό το ύφος και ήθος ταιριάζει σε όσους προσπαθούν να αθωώσουν τον φονταμενταλιστικό προσηλυτισμό τους στην ευρωθηριωδία, κάνοντας επίκληση φαινομένων φαιδρού θρησκόληπτου φανατισμού, που, εν πολλοίς, η δική τους σκοταδιστική πολιτική τροφοδοτεί.

Είναι η ουσία των όσων υπηρετεί ο κ. Πάγκαλος που καθορίζουν το ύφος και το ήθος που χρησιμοποιεί, όταν με ευκολία κατακεραυνώνει σαν φασίστες όσους δεν του αρέσουν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ, αλλά και στο... ΚΚΕ. Ισως η αλήθεια πως "όμοιος ομοίω αεί πελάζει", καθώς και η δυνατότητα των φασιστών να ανακαλύπτουν τους άλλους φασίστες, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν, δίνει μια απάντηση στην ικανότητα του φασισμού και του "αυριανισμού" να μετουσιώνονται εις σάρκαν μίαν.

***

Πάντως, οι ιδιότητες του κ. Πάγκαλου, δεν προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα σε κανέναν. Εκτός από δύο. Αφ' ενός σε εκείνους που τον προσκαλούν σε συγκυβερνήσεις για να χτιστεί η Ελλάδα μιας "αριστερής" πολιτικής και κουλτούρας! Αφ' ετέρου, στον Ε. Γιαννόπουλο, ο οποίος συναισθάνεται αδυναμία - ακόμα και αυτός - να συναγωνιστεί τον Θ. Πάγκαλο στην πρωθυπουργική αυλή των πρωτομαστόρων του "εκσυγχρονισμού".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ