ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγιογράφοι και εικονομάχοι

Ενα έγχρωμο ντοκιμαντέρ, γυρισμένο στη Ρώμη, που θα προβληθεί τη Δευτέρα από την ΕΤ-2 στις 13.00 μας γνωρίζει τους "Ελληνες τεχνίτες στη μεσαιωνική Ρώμη".Τα έργα των Ελλήνων αγιογράφων, που έγιναν στη Ρώμη από τον 6ο αιώνα έως τον 8ο είναι από τα λιγοστά παραδείγματα βυζαντινής ζωγραφικής που γλίτωσαν από τους εικονομάχους, οι οποίοι κατέστρεψαν όλες τις εικόνες της Κεντρικής και Ανατολικής Αυτοκρατορίας. Η ταινία παρουσιάζει τα έργα αυτά που βρίσκονται στις εκκλησίες του αγίου Σάββα και της σάντα Μαρία Αντίκους, καθώς και μια πόρτα που φιλοτεχνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεταφέρθηκε στη Ρώμη με καράβι, για να κλείνει την κυρία είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου, έξω από τα τείχη. Αφηγητής α): Σταύρος Τορνές. Αφηγητής β): Ιφιγένεια Μακάτη. Θυμίζουμε ότι η ταινία τιμήθηκε με βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Θεσσαλονίκη.

Τα "σκαθάρια"

Είμαστε νέοι τότε, πολύ νέοι και εκείνα τα μικρά "σκαθάρια" που αναστάτωσαν τον κόσμο ήταν νέα. Πέρασαν τα χρόνια. Μεγαλώσαμε και εμείς και εκείνα. Μερικοί συνέχισαν να αναστατώνουν τον κόσμο, άλλοι άρχισαν να αναστατώνονται οι ίδιοι. Πολλά γεγονότα άλλαξαν τους περισσότερους και μερικούς τους αφάνισαν. Θάνατοι, δολοφονίες, συμβιβασμοί, πίκρες, απογοητεύσεις, κούραση σφράγισαν τα πρώην ατσαλάκωτα πρόσωπα. Ομως υπάρχουν μερικοί, που συνεχίζουν να αντιστέκονται και καμιά φορά να στέκονται και να θυμούνται. Να αναπολούν χωρίς να νοσταλγούν. Ωρα, λοιπόν, να απολαύσουμε ένα αφιέρωμα στους "Beatles". Την Πέμπτη στην ET-1 στις 22.00, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια συναυλία που διατήρησε την αυθεντική και "πρωτογενή" θερμοκρασία των τραγουδιών του θρυλικού συγκροτήματος προσαρμόζοντας ταυτόχρονα τη μουσική τους στις σημερινές αισθητικές απαιτήσεις. Στη δεκαετία του "60" οι "Beatles" ξεκινώντας από τις εργατικές γειτονιές του Λίβερπουλ κατάφεραν να σφραγίσουν τη δυτική άποψη για τη μουσική και να αλλάξουν το κατεστημένο. Η συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και το τραγούδι των Κώστα Βασιλιάγκου, Βασίλη Γισδάκη, Δώρου Δημοσθένους και Στηβ Κόκκα, γοήτευσε με το απόσταγμα του μουσικού υλικού των "σκαθαριών".

Οι φυλακές

Το δεύτερο μέρος της εξαιρετικής ταινίας του Ζακ Ριβέτ "Ιωάννα της Λωραίνης" θα παρουσιαστεί την Πέμπτη από την ΕΤ-2 στις 23.30. Είναι η εποχή των φυλακών. Οι μάχες και οι νίκες έχουν τελειώσει. Η αγνή βοσκοπούλα που τα έδωσε όλα για την πατρίδα της θα προδοθεί από το μονάρχη της. Εκείνη εμμένει στις ιδέες της, ακούει τις φωνές που συνεχίζουν να τις υποδεικνύουν το σωστό δρόμο. Κι αυτός ο μοναχικός, ο τρομερός δρόμος που θα πάρει τώρα είναι φλογερός κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά. Η άρνησή της να δείξει μετάνοια - μετάνοια για ποιο πράγμα άλλωστε; - ενισχύει την ειλημμένη απόφαση της Ιεράς Εξέτασης να τη στείλει στην πυρά, αφού πρώτα την κατασυκοφαντήσει, βασανίσει, εξευτελίσει και την ξεπουλήσει σε έναν Αγγλο, ο οποίος ασχημονεί πάνω στο αγνό σώμα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ