ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν άντεξαν το βάρος των εξετάσεων

Μια 17χρονη από τη Νίκαια έδωσε τέλος στη ζωή της και μια 19χρονη νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένη

Με δύο απονενοημένες πράξεις στιγματίστηκε χτες και η φετινή εξεταστική περίοδος, για να επιβεβαιωθεί ο κανόνας, που θέλει τα τελευταία χρόνια κάποια ευαίσθητα παιδιά να μην αντέχουν το άγχος των εξετάσεων. Χτες μια 17χρονη από τη Νίκαια έδωσε τέλος στη ζωή της, ενώ μια 19χρονη από την Πάτρα νοσηλεύεται βαρύτατα τραυματισμένη στο νοσοκομείο του Ρίου.

Η 17χρονη μαθήτρια του 3ου Λυκείου Νίκαιας, όταν πληροφορήθηκε ότι είχε μείνει μεταξεταστέα σε δύο μαθήματα, απορρίπτοντας την ιδέα της επανεξέτασης, προτίμησε το θάνατο. Οπως έγινε γνωστό από το συγγενικό της περιβάλλον, η κοπέλα πληροφορήθηκε από προχτές το βράδυ τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Στο μάθημα της ιστορίας οι επιτηρητές είχαν διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούσε σκονάκι και η ίδια καταλάβαινε ότι ήταν δύσκολη η θέση της. Τα δυσάρεστα νέα τα πληροφορήθηκε από το φίλο της, ο οποίος επειδή ήξερε ότι ήταν ευαίσθητος χαρακτήρας, δεν της αποκάλυψε όλη την αλήθεια. Εκείνη δεν είπε τίποτε στους γονείς της και χτες το πρωί, γύρω στις εφτάμισι, έφυγε από το σπίτι της δίνοντας σε όλους την εντύπωση ότι θα πήγαινε στο σχολείο. Στο σακίδιό της είχε βάλει μερικά σχολικά βιβλία, φωτογραφίες με συμμαθητές της και δύο μαχαίρια...

Στο σχολείο όμως δεν έφτασε ποτέ. Οι συμμαθητές της άρχισαν να ανησυχούν, την αναζήτησαν στο σπίτι της, χωρίς αποτέλεσμα. Η μητέρα της πήγε στο σχολείο και όταν πληροφορήθηκε τους βαθμούς της κόρης της, την έζωσαν τα φίδια. Η 17χρονη κόρη της είχε πάρει την απόφασή της. Κατευθύνθηκε στην Κηφισιά, άγνωστο πώς, και γύρω στις 12 το μεσημέρι χτύπησε τα κουδούνια της πολυκατοικίας στην οδό Ζηρίνη 23. Μόλις της άνοιξαν ανέβηκε στον 4ο όροφο, άρχισε να κόβει τις φλέβες της και να ζητά βοήθεια από τους ενοίκους του ορόφου. Οταν της άνοιξε την είσοδο του διαμερίσματός του ο Ιωάννης Πριμικύρης, εκείνη μπήκε στο μπάνιο δήθεν για να περιποιηθεί το τραύμα της, αλλά μετά από λίγο την έβρισκαν αιμόφυρτη στην αυλή της πολυκατοικίας. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα η 19χρονη Αναστασία Αγγελοπούλου,που επρόκειτο να πάρει μέρος στις Γενικές Εξετάσεις είχε μετακομίσει στο σπίτι της γιαγιάς της, επειδή εκεί θα έβρισκε περισσότερη ησυχία για το διάβασμα. Ξαφνικά όμως χτες τα ξημερώματα έπεσε στον ακάλυπτο χώρο από τον 6ο όροφο και τραυματίστηκε βαρύτατα. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίο, όπου οι γιατροί προσπαθούν να της σώσουν τη ζωή.

Πειθαρχικές διώξεις κατά δικαστών

Από "καθαρτήριο" περνάει η Διοικητική Δικαιοσύνη με μπαράζ πειθαρχικών διώξεων εναντίον δικαστών, που κατηγορούνται για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και για "περίεργες και ελεγχόμενες" αποφάσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.

Παράλληλα, και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά το πόρισμα - φωτιά του συμβούλου Επικρατείας, Γ. Σταυρόπουλου,ζήτησε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διαλεύκανση του θέματος, ενώ πρόκειται να αποστείλει ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να τεθεί σε αργία ο πρόεδρος Εφετών Κ. Πατρίκιος,καθώς το παράπτωμα επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πόρισμα του Γ. Σταυρόπουλου και μετά από πολύμηνη έρευνα τριών συμβούλων της Επικρατείας και τεσσάρων παρέδρων, τέσσερις διοικητικοί δικαστές που υπηρετούν στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας εξέδιδαν αποφάσεις χωρίς να γίνεται διάσκεψη και ασκούσαν πιέσεις σε συναδέλφους τους, προκειμένου να είναι μεροληπτικοί στις αποφάσεις τους.

Πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση του Κ. Πατρίκιου, ο οποίος κατηγορείται ότι εξέδιδε σειρά αποφάσεων για φορολογικές υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών ζημιώνοντας το δημόσιο, ενώ ασκούσε παρεμβάσεις και σε συναδέλφους του για να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση σε υποθέσεις τις οποίες χειριζόταν ως δικηγόρος ο γιος του.

Πειθαρχική δίωξη έχει ασκηθεί και εναντίον άλλων τριών διοικητικών δικαστών, ενώ αναμένεται να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις συνολικά εναντίον εννιά διοικητικών δικαστών. Επίσης, έχει ζητηθεί και από άλλο σύμβουλο Επικρατείας άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά προέδρου και εφέτη των διοικητικών δικαστηρίων Τρίπολης, ενώ διενεργείται και άλλη έρευνα κατά προέδρου εφετών του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Η Ενωση Διοικητικών Δικαστών με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει ανεπιφύλακτα τέτοια φαινόμενα, που πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος των διοικητικών δικαστών. Επίσης, ζητάει την πλήρη διαλεύκανση των συγκεκριμένων υποθέσεων και την επιβολή στους υπεύθυνους των νόμιμων κυρώσεων.

Πάντως, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών εμμέσως στρέφεται και κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι "όλοι οι θεσμικοί παράγοντες πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη δημοσιοποίηση τέτοιων θεμάτων", γιατί έτσι "πλήττεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης".

Αστυνομικοί καταδικάστηκαν για εμπόριο όπλων

Για παράνομη κατοχή και εμπόριο όπλων καταδικάστηκαν χτες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τέσσερις αστυνομικοί: ο Νικόλαος Αργύρης,πρώην διοικητής των ΕΚΑΜ και διοικητής σήμερα του Αστυνομικού Τμήματος Αιγάλεω, σε 3 χρόνια φυλάκιση για κατοχή πυρομαχικών, ο αδελφός του Ιωάννης Αργύρης,απότακτος αστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ, σε 4 χρόνια και 2 μήνες για κατοχή και εμπορία όπλων και πυρομαχικών και κατοχή μικροποσότητας χασίς, ο ιδιωτικός αστυνομικός Πέτρος Πέτρου σε 2,5 χρόνια για κατοχή πυρομαχικών και ο Πέτρος Κοτσυφάκης,πρώην σωματοφύλακας του Κ. Μητσοτάκη,σε 4 χρόνια φυλάκιση για κατοχή και εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Ολοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι Ι. Αργύρης και Π. Κοτσυφάκης είχαν συλληφθεί στις 20 - 2 - 1991 στην πυλωτή πολυκατοικίας της οδού Ροϊκου στο Ν. Κόσμο, τη στιγμή που διαπραγματεύονταν με ιδιώτη (ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό της Αστυνομίας) την πώληση δύο πιστολιών τύπου "Μπράουνιγκ" αντί 360.000 δρχ. το ένα και 1.200 σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων. Μετά από έρευνα, που έγινε στο διαμέρισμα του Κοτσυφάκη, βρέθηκαν σφαίρες, ένα πιστόλι και πολλά πυρομαχικά, ενώ στην γκαρσονιέρα των αδελφών Αργύρη στην οδό Νάξου 1 στην Κυψέλη υπήρχε μεγάλος αριθμός πυρομαχικών, όπως πυροκροτητές, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες, πιστόλια, φυσίγγια. Στην γκαρσονιέρα αυτή έμενε ο εξάδελφός τους Π. Πέτρου.

Οι συνήγοροι των παραπάνω ισχυρίστηκαν στις αγορεύσεις τους ότι επρόκειτο για σκευωρία με σκοπό να πληγούν πολιτικά πρόσωπα και άτομα που βρίσκονταν τότε σε ηγετικές θέσεις της Αστυνομίας. Απολογούμενος ο Ι. Αργύρης απέδωσε, μάλιστα, τη "σκευωρία" στην ίδια την... Αστυνομία "την περίοδο που γίνονταν οι κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών"...

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα ΘΗΒΑΣ - ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ σε συνεργασία με τους συγγενείς και τους επιζώντες του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν ετήσιο μνημόσυνο την Κυριακή 23 - 6 - 97 στις 11 π.μ. στις Αλυκές Δομβραίνης Βοιωτίας, για να τιμήσουν τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και μετέπειτα ταξίαρχο του ΔΣΕ Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο).Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 8 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.22.952 - 88.31.368 - 38.44.853 - 82.34.296.

  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29 - 6 - 97 στις Κορυσχάδες,στο ιστορικό χωριό που έγινε η πρώτη Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).Για το σκοπό αυτό καλούνται όλα τα μέλη της Ενωσης και οι φίλοι της Αντίστασης, να συμμετάσχουν στη διήμερη εκδρομή Σάββατο 28 και Κυριακή 29 που διοργανώνει. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 88.31.368 - 38.44.853 και 82.25.407 και σε όλα τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα,θα γίνει την Κυριακή 6 - 7 - 97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5 - 7 - 97 στις 7 π.μ.,από την πλ. Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30 - 6 - 97,πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534. Για το ταξίδι στην Ουγγαρία, δηλώσεις συμμετοχής στα παραπάνω τηλέφωνα μέχρι τις 20 - 6 - 97.
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Κατάργηση και της τελευταίας "συμφωνίας" μεθοδεύουν τα σούπερ μάρκετ

Προσχήματα για την καταστρατήγηση και αυτής ακόμη της τελευταίας "συμφωνίας κυρίων", που συνυπέγραψαν οι μεγαλοεργοδότες του εμπορίου με τη διοίκηση των εμποροϋπαλλήλων, και η οποία στην ουσία αφήνει στο απυρόβλητο το πρόβλημα της ασύδοτης λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ σε βάρος των μικρομάγαζων και των εργαζομένων, αναζητά τώρα, και πριν καλά καλά "στεγνώσει" η υπογραφή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ).

Συγκεκριμένα, αφορμή για την ανακίνηση του θέματος αποτέλεσε σχετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαϊας, που αρχικά είχε εγκρίνει τη λειτουργία των καταστημάτων με βάση το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εμποροϋπαλλήλων και των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων για λειτουργία των καταστημάτων με τρία απογεύματα τη βδομάδα κλειστά και σύνολο ωρών λειτουργίας τις 48 ώρες τη βδομάδα. Στη συνέχεια, όμως, μετά από παρέμβαση των σούπερ μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και ΤΡΟΦΟ, η πλειοψηφία του συμβουλίου ενέκρινε τη λειτουργία των καταστημάτων στα "μέτρα" των τελευταίων, με μοναδική διαφοροποίηση την Τετάρτη το απόγευμα, που αποφάσισε να παραμένουν κλειστά όλα τα καταστήματα, μαζί και τα σούπερ μάρκετ. Ετσι, σήμερα, με αυτή την αφορμή οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ βάζουν ζήτημα κατάργησης ακόμα και αυτής της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης, ζητώντας τα "μονά - ζυγά δικά τους" και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν στην πράξη κατάργηση της "συμφωνίας κυρίων", που οι ίδιοι υπέγραφαν πριν από λίγους μήνες.

Πρόκληση τα 8.047 μέτρα

Αναχώρησε χτες για Πακιστάν η πρώτη ελληνική αποστολή του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, με στόχο την κατάκτηση του "Μπροντ Πικ", δηλαδή μια από τις κορυφές των Ιμαλαϊων, που φτάνει στα 8.047 μέτρα. Ο γίγαντας "Μπροντ Πικ" προβάλλει την οντότητά του ανάμεσα στους μεγαλύτερους παγετώνες του κόσμου (λεκάνη Μπάλτορο) και δεσπόζει της γραμμής των συνόρων Λ. Κίνας και Β. Πακιστάν. Καταιγίδες, μουσώνες, χιονοθύελλες, φονικές χιονοστιβάδες, κατακερματισμένοι παγετώνες, τοπία απαγορευτικά για τον άνθρωπο, είναι στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα - εγχείρημα της ελληνικής αποστολής, για την ολοκλήρωση του οποίου θα απαιτηθούν συνολικά 70 μέρες.

Τα μέλη της αποστολής είναι: Κ. Τσιβελέκας, Κ. Κανίδης, Γ. Σίμος, Χρ. Μπαρούχας, Κ. Ιωνάς και Γ. Τήλιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ