ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Πλήθος εκδηλώσεων στις γειτονιές

Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, καθημερινά, η ΚΝΕ απευθύνει στους νέους, μέσα από το βήμα του 23ου Φεστιβάλ, κάλεσμα αντίστασης στην υποκουλτούρα και στα πρότυπα ψευτοδιασκέδασης που της προτείνουν τα διάφορα ιλουστρασιόν περιοδικά, πραγματοποιώντας, το επόμενο διάστημα, δεκάδες εκδηλώσεις και προβάλλοντας τη νεανική ερασιτεχνική δημιουργία. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 19 - Παρασκευή 20 Ιούνη, 7 μ. μ: Στα Κάτω Πατήσια (πλατεία Θυμαρακίων) με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Λ. Μυλωνά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και στη Νέα Ιωνία την ίδια ώρα, με θέμα το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Αφιερωμένη στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών θα είναι και η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 7.30 στον Αγ. Ελευθέριο στα Καμίνια.

  • Σάββατο 21 Ιούνη, 7 μ. μ: Στην Αγία Βαρβάρα με θέμα την ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική δράση.
  • Κυριακή 22 Ιούνη, 7 μ. μ: Στην Πεντέλη (πλ. Πεντέλης) με θέμα τα ναρκωτικά.

Την ίδια μέρα, στις 8 μ.μ. στο Μαρούσι (στο σταθμό του Ηλεκτρικού) με θέμα "Εργασιακά δικαιώματα και νεολαία".

  • Δευτέρα 23 - Τρίτη 24 Ιούνη, 7 μ. μ: Στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης με θέμα την ειρήνη.
  • Τρίτη 24 Ιούνη, 7 μ. μ: Στο Περιστέρι (στον Αγ. Ιερόθεο) με θέμα την παιδεία και τα ναρκωτικά.
  • Με το σύνθημα "Λέμε ΝΑΙ σε μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά, λέμε ΟΧΙ σε μια ζωή με ελεύθερα ναρκωτικά", το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποιεί στις 27 του μήνα συναυλία στο θέατρο "Φρόντζος" με τον Διονύση Τσακνή,τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,τον Μίλτο Πασχαλίδη και με τη συμμετοχή των "Stone Free".
Νεανική δράση - Λιβαδειά
  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" προσκαλεί όλους τους νέους και τις νέες στην εκδήλωση που διοργανώνει στην Πλατεία Διάκου, στην Κρύα στη Λιβαδειά αύριο στις 9.00 μ.μ. Θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν νεανικά συγκροτήματα της περιοχής.
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ"
Οπωσδήποτε από Σεπτέμβρη, λέει το υπουργείο Παιδείας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει όπως όπως στην εφαρμογή των μέτρων που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την παιδεία και ειδικότερα στην καθιέρωση των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών (ΕΛΚΥΣ) από τον προσεχή Σεπτέμβρη επανέλαβε και χτες το υπουργείο Παιδείας. Απαντώντας σε δημοσιεύματα εφημερίδων, που έκαναν λόγο για μείωση της χρηματοδότησης των ΕΛΚΥΣ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζει ότι "θα λειτουργήσουν οπωσδήποτε την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά" και ότι αναπτύσσονται ήδη οι μηχανισμοί του υπουργείου για την υλοποίηση του προγράμματος.

Οπως αναφερόταν σε χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Επιτροπή Παρακολούθησης για το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πρότεινε τη μείωση της χρηματοδότησης των ΕΛΚΥΣ και τη λειτουργία 10 έως 15 από 30 που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΛΚΥΣ πέρα από το ότι βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια με το γράμμα της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία και τη "διά βίου εκπαίδευση" χρηματοδοτούνται από την ΕΕ μέσω του Β ΚΠΣ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) πρότεινε επίσης να μη δίνονται υποτροφίες στους "φοιτητές" των ΕΛΚΥΣ, αν αυτοί είναι πάνω από 25 χρόνων. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, δίδακτρα θα πληρώνουν όσοι είναι πάνω από 25 ετών, ενώ προβλέπονται υποτροφίες για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.

Απαντώντας το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι έχει εγκριθεί ποσό 8 δισ. για χρηματοδότηση έως 30 προγραμμάτων σε δύο στάδια, μέχρι το 1999 και ότι "σύντομα θα υπάρξει από πλευράς υπουργείου Παιδείας νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία των ΕΛΚΥΣ". Οσο για τις υποτροφίες, αναφέρει ότι η όλη διαδικασία ανάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του υπουργείου Παιδείας.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.30 έως τις 14.40 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ζητώντας να καταβληθεί σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου η εφάπαξ αμοιβή 420.000 δρχ. του επιδόματος Γενικών Εξετάσεων το οποίο έπαιρναν.

Χτες, οι τρεις ομοσπονδίες ΠΟΣΥΠ, ΠΟΔΠ ΑΕΙ και ΠΑΟΔ ΤΕΙ προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, ενώ σήμερα στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Σήμερα και αύριο αναμένεται να συνεδριάσουν οι σύλλογοι των εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας, στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και να επικυρώσουν και τυπικά την πρόταση των τριών Ομοσπονδιών για κινητοποιήσεις το ερχόμενο διάστημα, χωρίς να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας διεκδικούν επίσης την εξαίρεση των υπηρεσιών παιδείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την προώθηση των νέων οργανισμών και τη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης. Για τα θέματα αυτά ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση, ενώ καταγγέλλουν τη διασπαστική κίνηση στην οποία προχώρησαν από κοινού οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, με την απόφαση τους να δώσουν το επίδομα Γενικών Εξετάσεων μόνο στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και τις περιφερειακές υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία των Γενικών Εξετάσεων και μάλιστα σε ποσό πολύ μικρότερο από ό,τι ζητά ο κλάδος.

Ο ιός του χασίς - η μαστούρα της προόδου

Οι Τ. Κωστόπουλος, Δ. Τρίμης και οι αφοί Ψαρρά, φορείς του ιού της μαστούρας και της αποβλάκωσης στο κυριακάτικο "Εψιλον". Στο λιβελογράφημά τους για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ αναπαράγουν την προτροπή στη νεολαία να μαστουριάζει και ας της φυλακίζουν το μυαλό και την καρδιά.

"Κάτι πουριτανοί, ηθικολόγοι του προηγούμενου αιώνα σαν τους κομμουνιστές ύψωσαν ανένδοτο αγώνα κατά της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, που δεν μπορεί κανένας νέος, του 21ου αιώνα ν' ακολουθήσει".

Το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά το αναγάγουν σε "χάιδεμα των συντηρητικών αυτιών μιας κοινωνίας που είναι έτοιμη να κλείσει τα παιδιά της στη φυλακή, στο μοναστήρι και - στην καλύτερη περίπτωση (σ. σ. ευχαριστούμε) - στην ΚΝΕ, όχι για να λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά για να πάψει να βλέπει τις συνέπειες της μακρόχρονης κατασταλτικής πολιτικής".

Αντίθετα οι απόψεις του κ. Παπανδρέου χρειάζονται τόλμη για να τις πεις, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ είναι επαναστατικές και αντιαμερικανικές μια και όλη η συντήρηση με κυρίαρχες τις ΗΠΑ, προωθεί την καταστολή.

***

Συνεπώς, η εκστρατεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι προσπάθεια ευρύτερων συμμαχιών για την αύξηση της επιρροής στην κοινωνία. Αλλωστε, ούτε ο σοσιαλισμός μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών (;) και άρα δεν είναι πρόβλημα που γεννά το σάπισμα μιας ξεπερασμένης ιστορικά κοινωνίας, αλλά μια ασθένεια που δεν μπορεί να γιατρευτεί και πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε μ' αυτήν. Αυτή είναι ουσία των όσων λέγονται στο πολυσέλιδο αφιέρωμα του "Εψιλον".

Η εμπάθεια και ο αντικομμουνισμός δεν κρύβονται - άλλωστε το έχουν δείξει και στο παρελθόν. Δεν κρύβεται, όμως, ο φόβος που αισθάνονται αυτοί που προσπαθούν να διατηρήσουν την εξουσία και τα τεράστια υπερκέρδη των αφεντικών τους.

***

Γι' αυτό θέλουν να πνίξουν τη ζωντάνια και το δυναμισμό της νέας γενιάς σε ψεύτικους παραδείσους. Θέλουν τους νέους αποβλακωμένους, εύκολα υποτασσόμενους στη σάπια κοινωνία τους. Θέλουν να ονειρευόμαστε με τη βοήθεια ουσιών, αναζητώντας ψεύτικους παραδείσους. Μην τυχόν και κατά λάθος οδηγηθούμε στην αμφισβήτηση και την επιλογή της ανατροπής του απάνθρωπου συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η σθεναρή και αταλάντευτη στάση των νέων κομμουνιστών σηκώνει θύελλα αντιδράσεων των δήθεν εκσυγχρονιστών.

Γιατί τους φοβίζει όταν τα όνειρα των νέων αναζητούν τους δρόμους της συλλογικής δράσης και δημιουργίας για να εκφραστούν και να υλοποιηθούν.

Και η ΚΝΕ είναι η μόνη σήμερα οργάνωση που μπορεί να εκφράζει τις ανάγκες και τις αναζητήσεις των νέων για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και κάθε είδους εξαρτήσεις και υποκατάστατα, καλώντας τους νέους να χαλάσουν τα σχέδια των φορέων του ιού της αποχαύνωσης.

Λ. Μ.

Αρχίζει αύριο το Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Αύριο ξεκινά το 8ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ, το οποίο θα εκλέξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία και θα καθορίσει το πρόγραμμα δράσης του κλάδου για τα επόμενα δύο χρόνια. Η σημασία του συνεδρίου αυτού για το χώρο της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αρχίσει να εφαρμόζει όλα της τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια και απέναντί της πρέπει να έχει μια Ομοσπονδία καθηγητών με αγωνιστικό προσανατολισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκπροσώπηση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποχτά ιδιαίτερη σημασία, αφού μια αγωνιστική φωνή στο νέο ΔΣ θα κάνει δύσκολο το έργο των συναινετικών δυνάμεων - οι οποίες θα έχουν και πάλι την πλειοψηφία - και θα δώσει άλλον "αέρα" στη δράση των ανυπόταχτων καθηγητών.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών, με ενισχυμένες τις δυνάμεις της κατέρχεται σε αυτό το συνέδριο και φαίνεται ότι ο στόχος της να εκπροσωπηθεί στο νέο ΔΣ, είναι εφικτός.

Πάντως, ακόμα και το πρόγραμμα του συνεδρίου, είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερη συζήτηση πάνω στα καίρια ζητήματα της εκπαίδευσης, αφού οι εργασίες του θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες (το προηγούμενο ήταν πενθήμερο) και εξαιρουμένων της πρώτης και της τελευταίας μέρας (πανηγυρική συνεδρίαση και αρχαιρεσίες αντίστοιχα) απομένουν δύο μέρες όπου οι 330 περίπου αντιπρόσωποι θα πάρουν το λόγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ