ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας στήριξης του ΕΣΥ

Αρχίζει σήμερα η πενθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί αρχίζουν πενθήμερη απεργία, με αίτημα την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου, που δυναμιτίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και ανατρέπει το σύστημα χρηματοδότησης, ρίχνοντας το βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο αγώνας αυτός, όπως έχει υπογραμμίσει το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, είναι για τη σωτηρία του ΕΣΥ και αποτελεί συνέχεια του ιστορικού ρόλου του σωματείου στην προώθηση του ΕΣΥ. Σήμερα το μεσημέρι θα συνέλθει στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ η Απεργιακή Επιτροπή, για να καθορίσει τις παραπέρα ενέργειες στα πλαίσια της απεργίας.

Ηδη η ανακοίνωση της απεργίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις αυταρχισμού. Στο Νοσοκομείο Ελευσίνας κατέβασαν αφίσες της ΕΙΝΑΠ, ενώ στο Σισμανόγλειο έγιναν κάποιες συστάσεις προς τους ειδικευόμενους.

Η ΕΙΝΑΠ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' το υπουργείο Υγείας την 1η Ιούλη και καλεί τους φορείς να πάρουν μέρος. Ηδη δήλωσε συμμετοχή ο Σύλλογος Προσωπικού Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν απ' την κυβέρνηση να μη φέρει το νομοσχέδιο στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, αλλά στην Ολομέλεια, ώστε να αναλάβει την ευθύνη ενός τόσο σοβαρού νομοσχεδίου το σύνολο του νομοθετικού Σώματος. Στο διάστημα αυτό να προηγηθεί ένας γόνιμος διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους, απ' τους εκπροσώπους των λειτουργών της υγείας, των ευαίσθητων ομάδων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων εργαζομένων.

Ταυτόχρονα με την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την ψήφιση νέου ιατρικού μισθολογίου. Πραγματική εξέλιξη και εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος. Τη μονιμοποίηση των επί θητεία γιατρών. Διαχωρισμό του ΕΣΥ απ' το πανεπιστήμιο και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς του ΕΣΥ. Αμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, εκεί όπου υπάρχουν άμεσες ανάγκες. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα ανά ειδικότητα και έλεγχο της εφαρμογής τους. Αμεση ενίσχυση των νοσοκομείων για την αγορά εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Στις 2.7.1997 θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο "Σωτηρία", ώρα 11 π.μ. στην οποία θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία.

Δε ζητά απόσυρση η ΟΕΝΓΕ

Χτες η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε την προκήρυξη τεσσάρων 48ωρων κινητοποιήσεων και των άλλων τριών, με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του

νομοσχεδίου, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Λαοπόδης. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Π. Κοντολέων, είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι "δεν αποφασίσαμε έτσι, αλλά για 48ωρες επαναλαμβανόμενες". Τελικά, "υπερίσχυσε" για τους εκπροσώπους του Τύπου η πρόταση του προέδρου...

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν η Ομοσπονδία στηρίζει την απεργία της ΕΙΝΑΠ, δήλωσαν ότι στηρίζουν κάθε απεργιακή κινητοποίηση, αλλά διαφωνούν με την πρόταση της ΕΙΝΑΠ για απόσυρση του νομοσχεδίου. Χωρίς ξεκάθαρη απάντηση έμεινε το ερώτημα για τη θέση της ΟΕΝΓΕ όσον αφορά τη μετάθεση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συμπαράσταση από το προσωπικό

Εκανε τρίωρη στάση εργασίας

"Κρατάμε καλά παρά τις πιέσεις. Μας βοηθάει κι ο κόσμος με τη συμπαράστασή του. Οι ασθενείς συνεργάζονται μαζί μας κι ας τους στέλνουν ως εδώ ενώ απεργούμε...". Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα δηλώνουν τα λόγια των γιατρών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, οι οποίοι βρίσκονταν χτες στην τρίτη μέρα της απεργίας διαρκείας που έχουν κηρύξει, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική, από κάθε άποψη, κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Ο αγώνας των γιατρών συνεχίστηκε και ενδυναμώθηκε χτες με τη συμμετοχή και του προσωπικού του νοσοκομείου, που προχώρησε σε τρίωρη στάση εργασίας. Και εδώ, όπως και τη Δευτέρα όταν ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του νοσοκομείου, δεν έλειψαν οι πιέσεις και οι απειλές - στέλεχος του νοσοκομείου, σύμφωνα με πληροφορίες, "πήρε σβάρνα τους διαδρόμους" και προσπαθούσε να πείσει το προσωπικό να μη συμμετάσχει στη στάση και να μην κατέβει στο αμφιθέατρο - ωστόσο η προσπάθεια έπεσε ακόμη μια φορά στο κενό. Το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της στάσης, από τις 12.00 έως τις 3.00 το μεσημέρι, ενημερώθηκε στο αμφιθέατρο για το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι εξελίσσεται κανονικά η απεργία, χτες μέρα γενικής εφημερίας σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ΕΚΑΒ επέμενε να στέλνει περιστατικά στο νοσοκομείο, τα οποία η απεργιακή επιτροπή αναγκαζόταν να κατευθύνει σε άλλα νοσοκομεία. Από τα περιστατικά που κατευθύνθηκαν στο Κρατικό ως το απόγευμα έγιναν 15 εισαγωγές, τις οποίες οι γιατροί με ιατρικά και κοινωνικά κριτήρια έκριναν ως επείγουσες. Γενικά πάντως και σε σχέση με το χάος των "κανονικών" εφημεριών με τα αμέτρητα περιστατικά και τις ατέλειωτες εισαγωγές, η προσέλευση του κόσμου ήταν χτες σχετικά μικρή. Σήμερα, Πέμπτη, επισκέπτεται από τις 9.00 το πρωί το Νοσοκομείο ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΙΣΑ
Να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής

Συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών

"Οι απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ, ειδικευόμενοι και γιατροί νοσοκομείου Νίκαιας), στη συγκεκριμένη τους έκταση και διάρκεια, δεν είναι τυχαία, ούτε συμπτωματικά γεγονότα. Είναι κραυγές απόγνωσης ενός Σώματος, που έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του και παλεύει συνολικά για την επιστημονική, κοινωνική και οικονομική του αξιοπρέπεια".

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών που είναι και μέλη του ΙΣΑ. Η κατάσταση, συνεχίζει ο ΙΣΑ, θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη, και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θα είναι οδυνηρές, εφόσον η κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ και μάλιστα στο Τμήμα Θερινών Διακοπών της Βουλής. "Ενα νομοσχέδιο όπως αυτό, υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, που επηρεάζει σημαντικούς δείκτες υγείας, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει και να μακροημερεύσει, όταν συναντά την καθολική αντίδραση των γιατρών. Είναι καταδικασμένο να μείνει γράμμα κενό. Εκτός και αν αυτό αποτελεί πρόθεση του νομοθέτη, για δημιουργία εντυπώσεων ή βολέματος αριθμού ημετέρων".

Ο ΙΣΑ ζητά τα εξής:

  • Την επαναδιατύπωση βασικών σημείων του νομοσχεδίου.
  • Την επιδίωξη κατά το δυνατόν ευρύτερης ιατρικής και κοινωνικής αποδοχής, μετά από ουσιαστικό διάλογο με καταληκτική ημερομηνία.
  • Την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι στο Τμήμα Θερινών Διακοπών, πράγμα που αποτελεί μεθόδευση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να βρεθούν προ τετελεσμένων.
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στα προνοιακά ιδρύματα

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο οι εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση στα εισοδήματά τους, που υπέστησαν εξαιτίας της επιλεκτικής εφαρμογής από την κυβέρνηση των διατάξεων εκείνων του νέου μισθολογίου που καταργούν το επίδομα παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη φθίνουσα πορεία των ιδρυμάτων.

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 10.30 το πρωί ως τις 2.30μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας,στα πλαίσια της οποίας θα γίνει συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τις 18 Ιούνη και οι εργαζόμενοι στοΙδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας,που φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα, αν και αυτά είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, πληρώνονται εδώ και πολλά χρόνια με βάση κάθε φορά το μισθολόγιο που ισχύει για τους δημόσιους υπάλληλους. Από την 1η Γενάρη που ισχύει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καταργήθηκε και σε αυτούς το επίδομα παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο μισθός τους κατά 35.000 δραχμές. Ωστόσο η κυβέρνηση, με διάφορες προφάσεις, αρνείται να εφαρμόσει τις υπόλοιπες διατάξεις του νέου μισθολογίου για την αναπροσαρμογή των βασικών τους μισθών και να αρθεί έτσι η αδικία σε βάρος τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Περιμένουν ακόμα την αύξηση

Ακόμα δεν έχει πληρώσει το ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο συντάξεων των δημοσιογράφων), κι αυτή τη μειωμένη αύξηση των συντάξεων και τα αναδρομικά που δικαιούνται, στους συνταξιούχους δημοσιογράφους. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση στη βάση της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, μείωσε την αύξηση στις συντάξεις των δημοσιογράφων κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες, απ' ό,τι προβλέπεται στη ΣΣΕ, και αποφάσισε να δώσει αύξηση 6,5% στις συντάξεις των δημοσιογράφων. Αυτή η τακτική έχει οδηγήσει σε μειωμένες συντάξεις κατά 35%, τα τελευταία δέκα χρόνια. Τώρα το ΤΣΠΕΑΘ καθυστερεί να αποδώσει κι αυτή τη μειωμένη αύξηση και τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτηση των εκατοντάδων συνταξιούχων δημοσιογράφων ο Νίκος Καραντηνός, μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων,κατέθεσε, χτες, στο ΔΣ της Ενωσης επιστολή διαμαρτυρίας, όπου τονίζεται: Οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, ύστερα από την προκλητική και βάρβαρη μεταχείρισή τους από την κυβέρνηση, ήλπιζαν τέλη Ιούνη να πληρωθούν τη μειωμένη αύξηση και τα αναδρομικά. Ομως ούτε το επίδομα πήραν ακόμα από το Ταμείο ούτε τις αυξήσεις και τα αναδρομικά. Ο Ν. Καραντηνός καταγγέλλει αυτήν την τακτική και καλεί το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά ώστε να δοθεί μια έξτρα σύνταξη, μαζί με τα αναδρομικά της αύξησης στους συνταξιούχους δημοσιογράφους.

Πανό της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο "Σωτηρία"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ