ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ακυρώσουμε στην πράξη τη Σένγκεν

Μια από τις πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγινε χτες στον Κολωνό

"Εθνική Αντίσταση, αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον μοναρχοφασισμό, στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, εξορίες. Ολα μαζεμένα σε ένα φάκελο για να γίνει το πιστοποιητικό των κοινωνικών φρονημάτων. Αυτό που έκανε πολλούς Ελληνες πολίτες β κατηγορίας όταν "δε συνεμορφώνοντο προς τας υποδείξεις". Η σύγχρονη μορφή αυτού του φακελώματος είναι η συμφωνία Σένγκεν. Μια συμφωνία που έρχεται να ελέγξει τους κοινωνικούς αγώνες που γίνονται και θα γίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Δείχνουν ακόμα ότι μας φοβούνται... ".

Λόγια του αντιστασιακού Γιάννη Γιάνναρη που συμμετείχε σε συγκέντρωση που έγινε χτες το βράδυ στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα στον Κολωνό. Η συγκέντρωση έγινε κάτω από το "διακριτικό βλέμμα" μιας διμοιρίας των ΜΑΤ και ήταν μια από τις πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Συμφωνίας Σένγκεν. Τη διοργάνωσαν το Παράρτημα Κολωνού του Συνδικάτου Οικοδόμων,ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ακαδημία Πλάτωνος" και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

"Η επίθεση στις κοινωνικές κατακτήσεις δεν έχει προηγούμενο", τόνισε ο Θ. Κατσάνος από το Συνδικάτο Οικοδόμων. "Ο εκσυγχρονιστικός καπιταλισμός δείχνει το απάνθρωπό του πρόσωπο. Η αγανάκτηση των "κολασμένων της Γης" φουντώνει. Αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν μόνο το κρατικό χαφιέ. Ετσι δημιούργησαν τη συμφωνία Σένγκεν. Ποτέ μέχρι σήμερα η παρακολούθηση και το φακέλωμα δεν ήταν νόμιμα. Ο νόμος 2472 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τα καθιέρωσε".

Μιλώντας ο Ν. Τσιούνης, πρόεδρος της επιτροπής για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας Σένγκεν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και με τον τρόπο ψήφισης της Συνθήκης από την ελληνική Βουλή. "Δε χωράει αμφιβολία" τόνισε "ότι με την εφαρμογή της Σένγκεν, εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε τρίτους, αφού άλλοι θα αποφασίζουν για κάποια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι η πολιτική ασύλου, αλλοδαπών, και λοιπά. Εμείς και με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, θεωρούμε ότι η επικύρωση της Σένγκεν είναι ουσιαστικά και τυπικά άκυρη, αφού εκτός των άλλων δε συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στη Βουλή και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Ετσι κι αλλιώς, τέτοια αντιδραστικά νομοθετήματα είναι άκυρα στη συνείδηση της εργατικής τάξης και του λαού μας".

Ο Γ. Γαβαθάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και η Α. Μπενάτου από την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, κάλεσαν τους κατοίκους της συνοικίας του Κολωνού σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την προστασία της ανθρώπινης αξίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αναστέλλονται εργασίες επέκτασης του "Δημόκριτου"

Αναστέλλονται, τουλάχιστον προς το παρόν, οι οποιεσδήποτε εργασίες για την κατασκευή επιπλέον εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Ερεύνης Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" μέσα σε δασική περιοχή στους πρόποδες του Υμηττού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με χτεσινή απόφασή του ανέστειλε την κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, με την οποία εγκρίθηκε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στο Δήμο Παρασκευής, για να κατασκευαστεί το κτίριο του "Δημόκριτου" και έκρινε ότι για λόγους υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος επιβάλλεται η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης.

Η κύρια δικάσιμος έχει οριστεί για τις 24 Σεπτέμβρη 1997, οπότε και θα αποφασιστεί οριστικά η ανέγερση ή μη του κτιρίου του "Δημόκριτου". Πάντως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, εφόσον η επίμαχη έκταση βρίσκεται σε δασική περιοχή, η κοινή υπουργική απόφαση δεν πρόκειται να εγκριθεί από το ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Γεωργίας παραχωρήθηκε δημόσια δασική έκταση 577,5 τ. μ. στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, για να ανεγερθεί το κτίριο του "Δημόκριτου", ενώ η όλη έκταση έχει κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1934. Ωστόσο, από 29-8-1990 με απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής έχει αρθεί η αναδάσωση για τα 577 τ. μ. Εξι χρόνια αργότερα στις 20-8-1996 οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας ενέκριναν ρυμοτομικό σχέδιο, προκειμένου να ανεγερθεί το κτίριο.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής και ζήτησε την αναστολή της επίμαχης απόφασης. Ο δήμος πιστεύει ότι η έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου είναι η αρχή και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς και οργανισμοί του δημοσίου, αλλά και ιδιώτες, αφού είναι γνωστή η περίπτωση του διαβόητου Μαυρίκη, ο οποίος διεκδικεί ένα μεγάλο κομμάτι δασικής έκτασης κοντά στα σύνορα Αγίας Παρασκευής - Χολαργού.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
"Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα... "

"Δεν είμαστε προϊόντα. Είμαστε άνθρωποι με στοιχειώδη δικαιώματα. Εχουμε υποφέρει πολλά. Ζητάμε μόνο αυτά που δικαιούμαστε και μας αξίζουν"... Με λόγια απλά, βγαλμένα μέσα από τη σκληρότητα της καθημερινότητας, τα μέλη της οργάνωσης "Κασάπι" (Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών Ελλάδος) διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη στη χώρα μας του Προέδρου των Φιλιππίνων, Φ. Ράμος. Μια διαμαρτυρία που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Κυριακή με τη συγκέντρωση - πορεία των Φιλιππινέζων μεταναστών στην πλατεία Κάνιγγος, όπου τονίστηκε πως ο Φ. Ράμος ενδιαφέρεται μόνο για την προσέλκυση επενδύσεων και αδιαφορεί για τα δικαιώματα των 40.000 Φιλιππινέζων που ζουν στην Ελλάδα...

"Ο Πρόεδρος Ράμος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στους Φιλιππινέζους εργαζόμενους στο εξωτερικό σαν τους σύγχρονους "ήρωες". Θα 'πρεπε όμως να γνωρίζει ότι 5.000.000 Φιλιππινέζοι εργάζονται στο εξωτερικό. Χιλιάδες απ' αυτούς έχουν εξαφανιστεί ή πεθάνει σε διάφορες χώρες του κόσμου κάτω από μυστηριώδεις και βίαιες συνθήκες. Χιλιάδες σαπίζουν στις φυλακές εγκαταλειμμένοι και χωρίς καμιά προστασία. Κάθε χρόνο αμέτρητοι διώκονται και υποφέρουν χωρίς να έχουν ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα", τονίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση "Κασάπι".

Για όλους αυτούς τους λόγους οι μετανάστες ζητούν από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων να πάρει δραστικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Αμεση και πλήρη έρευνα όλων των υποθέσεων βιαιοπραγιών, μυστηριωδών εξαφανίσεων και θανάτων.
  • Αμεση διερεύνηση όλων των υποθέσεων σύλληψης και φυλάκισης Φιλιππινέζων και πλήρη κάλυψη των νομικών και κοινωνικών αναγκών τους.
  • Να μπει αποφασιστικά φραγμός στην εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση των μεταναστριών.
  • Τιμωρία όλων των κρατικών και διπλωματικών υπαλλήλων που είναι αναμειγμένοι σε σκάνδαλα και δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την προστασία των δικαιωμάτων των Φιλιππινέζων εργατών στο εξωτερικό.
  • Σύναψη Διακυβερνητικών Συμβάσεων Εργασίας, που να προστατεύσουν τους Φιλιππινέζους εργάτες και να μην τους μεταχειρίζονται απλά σαν φτηνά εξαγωγικά προϊόντα.
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29 - 6 - 97 στις Κορυσχάδες,στο ιστορικό χωριό όπου έγινε η πρώτη Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).Για το σκοπό αυτό καλούνται όλα τα μέλη της Ενωσης και οι φίλοι της Αντίστασης, να συμμετάσχουν στη διήμερη εκδρομή Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιούνη που διοργανώνει. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 8831.368 - 3844.853 και 8225.407 και σε όλα τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση απευθύνουν:

- Η Α Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ που διοργανώνει διήμερη εκδρομή. Τιμή 9.000 δρχ. (Περιλαμβάνεται: μεταφορά, διανυκτέρευση με πρωινό. Δηλώσεις συμμετοχής στα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της Α ΝΕ Πειραιά.

- Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 3249.037.

- Το Παράρτημα ΛΑΥΡΙΟΥ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

- Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΣΤΥΛΙΔΑΣ διοργανώνουν ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 29 - 6 - 97.Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Παραρτήματος Λαμίας (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος) και στα τηλέφωνα: 31.858 - 33.280.

  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα θα γίνει την Κυριακή 6/7/97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5/7/97 στις 7 π.μ.,από την πλ. Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30/6/97.Το ταξίδι στην Ουγγαρία θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουλίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534.
ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ
Απαράδεκτες συνθήκες στέγασης

Το πρόβλημα της στέγασης του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αναβρύτων, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη ζωή των μαθητών, επανέφερε για άλλη μια φορά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με έγγραφό του στο υπουργείο Παιδείας.

Εφτακόσιοι μαθητές στεγάζονται σε "τροχοαίθουσες - τρώγλες", που είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των μαθητών, επισημαίνει στο έγγραφό του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ παράλληλα επικαλείται και έγγραφα της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος στο υπάρχον κτίριο.

Γονείς και μαθητές ζητούν να παραχωρηθεί το κτήμα Ιφιγένειας Συγγρού για τη στέγαση της Σχολής Αναβρύτων και επικαλούνται γι' αυτό απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Για τη μη υλοποίηση της δικαστικής απόφασης οι γονείς επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας και επισείουν τον κίνδυνο ενδεχόμενου ολοκαυτώματος στις τροχοαίθουσες όπου στεγάζονται Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων με θύματα μαθητές και καθηγητές.

Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρει ότι ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων φέρει και το υπουργείο Γεωργίας με τις συνεχείς παλινωδίες σ' αυτό το θέμα, αλλά και το ΔΣ του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών που είναι διορισμένο από τον υπουργό Γεωργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ