ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μανιφέστο" νεοφιλελευθερισμού

Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο θέσεων του Κ. Σημίτη, το οποίο περιέχεται στο υπό κυκλοφορία πόνημα με τίτλο "Ποια Ευρώπη Θέλουμε", όπου εκτός του Ελληνα πρωθυπουργού έχουν συγγράψει οι Ντελόρ, Ζοσπέν, Μπλερ, Ντ' Αλέμα και Λαφοντέν. Στην ουσία πρόκειται για επιχείρηση σύνταξης ενός "μανιφέστου" της αντιδραστικά μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας του 21ου αιώνα. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς τις προτροπές και σκέψεις όσων τη συναποτελούν.

***

Μερικές, λοιπόν, από τις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, όπως καταγράφονται στο "σοσιαλδημοκρατικό μανιφέστο" επίσημης προσχώρησης των σύγχρονων Ευρωπαίων "κεντροαριστερών" στο νεοφιλελευθερισμό, έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη,

  • η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν με την "καταπολέμηση μιας αντίληψης που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία είτε της προώθησης των στενά ιδιωτικών συμφερόντων είτε της υποστήριξης από το κράτος" που επιθυμούν οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, δηλαδή, οι "συντεχνίες".
  • "Η διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων... διασφαλίζονται μέσα στην ΕΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς... με την αναγνώριση του πρωτεύοντος ρόλου της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης... και συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση της ΟΝΕ".
  • Η Ελλάδα θα πορευτεί "στον ίδιο στρατηγικό στόχο" της λιτότητας "και με την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος".
  • Η πολιτική του θα κινηθεί στο πλαίσιο "της αποκρατικοποίησης και απελευθέρωσης αγορών, συνδυαζόμενη με μια νομισματική πολιτική προσηλωμένη στη σταθερότητα".
  • Πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο το "να επιτύχουμε μια ΕΕ με ισχυρούς υπερεθνικούς θεσμούς... (και) μια ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας".
  • "Στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες το κόστος του κοινωνικού κράτους, με τη σημερινή του μορφή, δημιουργεί προβλήματα".
  • "Πρέπει να δοθεί μικρότερη έμφαση σε δαπάνες στήριξης σε περίπτωση δυσπραγίας... (αφού) ένας καλά εφοδιασμένος εργαζόμενος μπορεί από εκεί και πέρα να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για την ασφάλιση και την υγειονομική του περίθαλψη με αντίστοιχη μείωση των ευθυνών του κράτους".

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Κ. Σημίτη, η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στα Βαλκάνια με στόχο τη "στήριξη της διαδικασίας αναμόρφωσης του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, με σκοπό την εδραίωση της οικονομίας της αγοράς".

***

Κρατήσαμε για το τέλος αυτό: Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, όλες οι παραπάνω θέσεις του, τον έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι "Αριστερά και Δεξιά δεν είναι το ίδιο"... Πράγματι. Η πραγματική Αριστερά δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό το δεξιό παραλήρημα του πρωθυπουργού και των ομογάλακτών του της σοσιαλδημοκρατίας.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ούτε σκέψη για φορολόγηση επιχειρηματιών

Διευκρινίσεις, για όσους διανοήθηκαν να πιστέψουν πως η "εκσυγχρονιστική" Β. Παπανδρέου πρότεινε έκτακτη εισφορά επί των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, έδωσε χτες τόσο η υπουργός Ανάπτυξης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και οι δύο, αποκαθιστώντας την αλήθεια σχετικά με ορισμένα δημοσιεύματα, ξεκαθάρισαν πως ούτε καν πέρασε από τη σκέψη των κυβερνώντων η επιβολή μιας τέτοιας εφάπαξ φορολόγησης, πράγμα που δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού ένας από τους κεντρικούς - αν όχι ο κεντρικός - στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι ακριβώς η εξασφάλιση και η συνεχής αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Η Β. Παπανδρέου με γραπτή δήλωσή της υπενθυμίζει πως πράγματι έχει υποβάλει πρόταση, στο πλαίσιο των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, για τη δημιουργία... ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμα ένα ταμείο από το οποίο θα αποσπώνται πόροι, που με τη μορφή επιδοτήσεων - που θα συμπληρώνονται και από τον κρατικό κορβανά - θα πηγαίνουν στους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων παραγόντων, το ταμείο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης στο ρόλο που καλείται να παίξει σαν διαιτητής στο μοίρασμα της πίτας των διαφόρων κονδυλίων ανάμεσα σε διάφορες ομάδες μεγαλοεπιχειρηματιών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί το γεγονός ότι ενώ ο Δ. Ρέππας δήλωσε χτες πως τα παραπάνω αποτελούν πρόταση που κατέθεσε η Β. Παπανδρέου στην ΚΕ του κόμματός τους, η υπουργός κάνει λόγο για "προτάσεις που έχουν γίνει ομόφωνα αποδεκτές και σίγουρα θα συζητηθούν μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, διότι οι προτάσεις της ΚΕ δε γίνονται απλώς για να γίνονται"...

Σε ό,τι αφορά τη... διένεξη Παπανδρέου - Καστανίδη είναι σαφές ότι και οι δύο υπουργοί διαγκωνίζονται, προκειμένου να δώσουν εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για το ποιος προωθεί καλύτερα τις ιδιωτικοποιήσεις - δηλαδή το ξεπούλημα - της δημόσιας περιουσίας.Πάντως για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα πριν από ένα μήνα περίπου, όταν ο νέος ΓΓ του ΕΟΤ, στα καλά καθούμενα, πρότεινε τη δημιουργία ιδιωτικής εταιρίας τσάρτερ για την καλύτερη δήθεν εξυπηρέτηση των ξένων τουριστών. Την πρόταση αυτή επανέφερε προχτές στην επικαιρότητα η Β. Παπανδρέου, με αφορμή την απεργία στην αεροπλοϊα. Το... πρόβλημα του Χ. Καστανίδη δεν είναι βέβαια να μην υπονομευτεί η "Ολυμπιακή Αεροπλοϊα", αλλά η προσπάθεια της συναδέλφου του να ιδιοποιηθεί την πατρότητα της σκέψης...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιασμοί... φθινοπωρινής απάτης

Τα "φιλολαϊκά" περί εισφοράς υπέρ ανεργίας, τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και προώθησης του 35ωρου, αναμένεται να "λανσαριστούν" από την κυβέρνηση όταν θα έχει εκδηλωθεί το νέο αντιλαϊκό κύμα ώστε να καμφθούν οι λαϊκές εκρήξεις

Η πολιτική απάτη σε όλο της το μεγαλείο! Τα παραμύθια της κυβέρνησης για την επιβολή εισφοράς στους επιχειρηματίες υπέρ της ανεργίας, για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και για την προώθηση του 35ωρου, θα "λανσαριστούν" στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", όταν πιάσουν τα δύσκολα. Οταν, δηλαδή, η λαϊκή οργή για τη συνέχιση και επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής θα καθιστά αναγκαία τα πυροτεχνήματα εξαπάτησης των εργαζομένων.

Τα παραπάνω αποκάλυψε, χτες, μιλώντας στο "Ρ" στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις διενέξεις μεταξύ Β. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου και Χ. Καστανίδη. Μάλιστα, προσδιόρισε και το χρόνο που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφύγει στα παραπάνω "τρικ" αποπροσανατολισμού και κίβδηλης κοινωνικής ευαισθησίας. Ολα τα παραπάνω "θα πουληθούν" (!),όπως είπε, το φθινόπωρο, "όταν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα το Νοέμβριο"... Οταν, δηλαδή, θα βρίσκεται επί θύραις ένας ακόμα ανάλγητος προϋπολογισμός και μια εισοδηματική πολιτική, που, όπως προοιωνίζεται η "έκθεση Σπράου", θα ισοδυναμεί με "πάγωμα" των μισθών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταφύγει σε "φιλολαϊκές" αλχημείες.

Οι τελευταίες, είτε θα αποτελέσουν το "κερασάκι" της λαϊκής παραπλάνησης, είτε θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και αντιδραστικοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά τώρα την πλευρά της υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε, υποστηριζόταν ότι είναι ικανοποιημένη από το ότι ο Δ. Ρέππας "ξεκαθάρισε" πως η πρότασή της δεν έχει σχέση με την έκτακτη εισφορά επί των επιχειρηματικών κερδών, που περιέχεται στην "έκθεση Σπράου" και έχει απορριφθεί από τον Γ. Παπαντωνίου. Η δε αντίδραση Καστανίδη αποδιδόταν σε ενδεχόμενη "κακή πληροφόρηση" που είχε για τις δηλώσεις της υπουργού, η οποία, πάντως, στα όσα της προσάφθηκαν περί καθυστέρησης των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα ευθύνης της, απαντά ότι εκείνη είναι που υπέγραψε για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά... Θεωρεί δε ότι η ιδιότητά της ως εποπτεύουσας το χώρο του τουρισμού, δικαιολογεί την παρέμβασή της για την "Ολυμπιακή", ενώ συνεργάτες της διατείνονται ότι "δεν υπάρχει θέμα στις σχέσεις της με τον Κ. Σημίτη". Θα πρέπει να σημειωθεί ως ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού απέδιδαν την "άστοχη" αντίδραση Καστανίδη σε... "ψιλοεγωισμό" και υποστήριζαν ότι, με εντολή Σημίτη, ο υπουργός Τύπου "τα έψαλε" στον υπουργό Μεταφορών για τις δηλώσεις των "κύκλων" του υπουργείου του που μέμφονται την Β. Παπανδρέου ότι δεν προωθεί ταχέως το ξεπούλημα... Ενέργεια που, εφόσον υπήρξε, θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στο πρόβλημα που δημιουργεί για την κυβέρνηση το "αλληλοκάρφωμα" υπουργών για ανικανότητα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, μπροστά στα μάτια της πλουτοκρατίας,και λιγότερο στη "συμπάθεια" προς την υπουργό. Οσο για τον Παπαντωνίου και την αντιδικία του με την Β. Παπανδρέου, σχολιαζόταν από το περιβάλλον Σημίτη, ότι ο πρώτος "θέλει να παίζει μόνος του"...

Την ίδια, όμως, ώρα, στα πλαίσια της γνωστής... σύμπνοιας μεταξύ των συναποτελούντων το πρωθυπουργικό περιβάλλον, άλλοι συνεργάτες του Κ. Σημίτη σχολίαζαν για την Β. Παπανδρέου ότι "φυτρώνει και εκεί που δεν τη σπέρνουν"...

Ν. Μπ.

Θαυμάστε τους!

Αυτό θα πει "αριστερά"! Να βγαίνει η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, και μέμφεται για τους αργούς ρυθμούς ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας σε τομείς όπως των αερομεταφορών. Να της ανταπαντούν οι θιγόμενοι "κύκλοι" του υπουργού Μεταφορών Χ. Καστανίδη, με δηλώσεις του τύπου εμείς ξεπουλάμε τον ΟΤΕ, εσύ τι κάνεις;!

Να ακολουθούν ανεπίσημες ανταπαντήσεις του τύπου "και ποιος έβαλε την υπογραφή για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά; Η Βάσω δεν την έβαλε;"!

Και μέσα σε όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπο διαπιστώνει: "Δε θα έλεγα ότι υπάρχουν διαγκωνισμοί. Θα έλεγα ότι υπάρχουν διαγωνισμοί για το ποιος θα πρωτοστατήσει, ώστε το κυβερνητικό έργο να είναι περισσότερο αποδοτικό"... Δηλαδή; Δηλαδή, τσακώνονται για το ποιος είναι ο "επιμελέστερος" και ο"ταχύτερος" στην προώθηση της πολιτικής του ξεπουλήματος!

Οπως λέει και ο Γ. Παπαντωνίου, η πραγματικά αριστερή πολιτική είναι η δεξιά πολιτική. Θαυμάστε τους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ