ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο πλήγμα με τη μείωση προσωπικού

Προσλήψεις με βάση την ανάγκη πραγματικής μείωσης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και περιορισμού των κρατικών δαπανών, ζητά ο Αλ. Παπαδόπουλος με χτεσινή εγκύκλιό του. Η ισοπεδωτική εφαρμογή της αναλογίας 1:5 δεν του αρκεί!

Αυστηρές οδηγίες για πραγματική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα ακόμα και πέρα από την αναλογία "μία προς πέντε" - (μία πρόσληψη σε πέντε αποχωρήσεις) - δίνονται μέσα από την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλ. Παπαδόπουλου που στάλθηκε χτες στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο τρόπος εφαρμογής της αναλογίας 1:5 έτσι όπως περιγράφεται μέσα από την εγκύκλιο, θα γίνει με ισοπεδωτικό τρόπο, αγνοώντας δηλαδή αν μια υπηρεσία ή υπουργείο έχει πραγματικές ελλείψεις ή πλεονάζον προσωπικό, και ως άμεσο αποτέλεσμα θα έχει την υποβάθμιση των ήδη άθλιων παρεχόμενων υπηρεσιών στους εργαζόμενους, αλλά και τη χειροτέρευση της κατάστασης των εργαζομένων στο δημόσιο.

Από την άλλη, όμως, ήδη έχουν εγκριθεί 13.000 προσλήψεις από τα κυβερνητικά όργανα, από τις οποίες οι περισσότερες θα γίνουν με ρουσφετολογικό τρόπο, αφού δεν περιλαμβάνονται στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πρόκειται να γίνει το φθινόπωρο. Η τήρηση της αναλογίας 1:5 θα γίνει με βάση υπολογισμού τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν κατά το προηγούμενο έτος. Με βάση το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις υπαλλήλων που έγιναν την περασμένη χρονιά ανέρχονται περίπου στις 15.000, ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις προσλήψεις στις 3.000 (! )

Ο Αλ. Παπαδόπουλος παραδέχεται στην εγκύκλιο ότι ο περιορισμός των προσλήψεων γίνεται για λόγους μείωσης των κρατικών δαπανών, αλλά και σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί η σχέση κόστους - οφέλους στο δημόσιο τομέα.

Καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν υπόψη τους όχι μόνο την αναλογία 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, αλλά να συμμορφωθούν στην ανάγκη της πραγματικής μείωσης του προσωπικού. Πράγμα που σημαίνει, όπως εξηγεί στη συνέχεια, ότι δεν πρέπει να θεωρείται πως η αναλογία 1:5 "παρέχει την ευχέρεια προσλήψεων" (! ).

Στη βάση των παραπάνω καλεί τα υπουργεία προκειμένου να υποβάλλουν αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού "να επαναξιολογούν τις λειτουργίες τους, σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού, στη βάση της ανάγκης έντασης της εργασίας (! ) και όχι στην παραδοσιακή αντίληψη της αριθμητικής επάρκειας του προσωπικού".

Η βασική κατεύθυνση, αναφέρει σε άλλο σημείο, είναι η ανάγκη μείωσης του προσωπικού, ενώ η αρχή του 1:5 είναι το κατώτατο όριο ασφαλείας που θέτει ο νόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

"Εξαιρέσεις"

Από την εφαρμογή της αναλογίας 1:5 στις προσλήψεις εξαιρούνται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι μετακλητοί υπάλληλοι, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, το προσωπικό των ΟΤΑ (α και β βαθμού), το προσωπικό των νέων (μόνο! ) νοσηλευτικών μονάδων και τα μέλη του ΔΕΠ των ΑΕΙ, των οποίων οι προσλήψεις είχαν προβλεφτεί στον προγραμματισμό πλήρωσης θέσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1996. Ειδικότερα για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, τα Σώματα Ασφαλείας και το Λιμενικό καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ισχύει η ειδική αναλογία 1:1, δηλαδή, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.

Στους "επιμελείς", σε αυτούς δηλαδή που θα ζητήσουν προσλήψεις κάτω από την αναλογία 1:5, ο Αλ. Παπαδόπουλος υπόσχεται να τους "θυμηθεί" τον επόμενο χρόνο.

Π. Κ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφέρει από το... "παλαιό" ΠΑΣΟΚ

Στο "κακό" παρελθόν του ΠΑΣΟΚ αναζητεί εναγωνίως ο πρόεδρος της ΝΔ τις "διαφορές" με το κυβερνών κόμμα - γιατί σήμερα βέβαια είναι ανύπαρκτες - προκειμένου να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι καλύτερος διαχειριστής, γιατί επέδειξε συνέπεια σε ολόκληρη την ιστορική του διαδρομή! Παράλληλα, στη βάση αυτής της διαφοράς επιχειρεί να πολώσει τη δικομματική αντιπαράθεση, προσδοκώντας κομματικά οφέλη.

Μιλώντας χτες το βράδυ σε κομματικά στελέχη του Λεκανοπεδίου ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του... στη δεκαετία του '80, για να επαναλάβει τις γνωστές επικρίσεις περί οικοδόμησης χυδαίου κομματικού κράτους, αναξιοκρατικών διορισμών, υπέρογκου δανεισμού, και άλλα παρόμοια. Ολα αυτά, για να υποστηρίξει ότι "είναι οξύμωρο σήμερα να εμφανίζονται οι ίδιοι άνθρωποι λίγο - πολύ, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, στο μαρασμό, στην παρακμή και να επιχειρούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα να παρουσιαστούν, να μεταμφιεστούν στους ηγήτορες της πορείας προς την έξοδο από την κρίση και την αναγέννηση".

Φτάνοντας, όμως, στο σήμερα "αποκάλυψε" ότι "αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η αποτελεσματικότητας αυτής της πολιτικής", (σ. σ. εννοεί τη νεοφιλελεύθερη που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη). Εδώ επιχείρησε να αναδείξει το ρόλο του κόμματός του, λέγοντας ότι "η αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τις σημερινές επιλογές", αλλά με αυτές που υπόσχεται η ΝΔ, δηλαδή με ρωμαλέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με"κινητροδότηση του ιδιωτικού τομέα να γεννά πλούτο" (!), λιτότητα, κ.ά.

Το σημείο, που εστίασε την κριτική κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι ότι οι κόντρες των υπουργών για την επιβολή έκτακτης εισφοράς προδίδουν έλλειψη σοβαρότητας!

Κατά τα λοιπά ο Κ. Καραμανλής στη μακροσκελέστατη ομιλία του αναλώθηκε σε γενικολογίες και μεγαλοστομίες του τύπου "τα έθνη που δεν έχουν υψηλούς στόχους δεν έχουν δικαίωμα στο αύριο" και άλλα παρόμοιου επιπέδου.

Μάαστριχτ και κοινωνικές δαπάνες

"Αν δεν υπήρχε το χρέος των 192 δισ. των κρατικών νοσοκομείων που ρυθμίσαμε, θα είχαμε επιτύχει τους στόχους του Μάαστριχτ από το 1997". Τα λόγια αυτά ανήκουν στο θεματοφύλακα των δημοσίων δαπανών, κέρβερο της τήρησης των κριτηρίων του Μάαστριχτ, υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη.

Η φράση αυτή περικλείει, με καταπληκτική ενάργεια την αντίληψη, όχι μόνο των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, απέναντι στις κοινωνικές δαπάνες.

* * *

Πρώτο, γιατί το μόνο Θεό που γνωρίζουν και πιστεύουν είναι τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Αυτόν μόνο προσκυνούν, στο όνομα αυτού παίρνουν τις αντιλαϊκές αποφάσεις τους. Τα πάντα εξετάζονται και ζυγίζονται ανάλογα με το κατά πόσο οδηγούν την... οικονομία πιο κοντά στους δείκτες και πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα.

Δεύτερο, γιατί κοινωνικές δαπάνες, όπως οι δαπάνες για τα κρατικά νοσοκομεία, τους προκαλούν αλλεργία. Τις αντιμετωπίζουν όχι απλά ως αναγκαίο κακό, αλλά ως το πρώτο θύμα πάνω στο οποίο θα πέσουν με την πρώτη ευκαιρία για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Μικρή σημασία έχει για τους νεοφιλελεύθερους τεχνοκράτες, που ορκίζονται στο όνομα του Μάαστριχτ, αν η κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών χειροτερεύει τις ήδη άθλιες υπηρεσίες που προσφέρει το λεγόμενο κράτος πρόνοιας. Ελάχιστα τους ενδιαφέρει αν αφήνουν έξω από την κρατική περίθαλψη και πρόνοια, όπως έστω σήμερα παρέχεται, όλο και περισσότερους.

Συνειδητά και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια οι σταυροφόροι του Μάαστριχτ επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη λειτουργία και τις υπηρεσίες των δημοσίων υπηρεσιών που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να πείσουν για την ανάγκη της παράδοσης των πάντων στο αδηφάγο κεφάλαιο. Ετσι, οι εγκέφαλοι των"οικονομικών της υγείας" διέγνωσαν ότι αυτό που θα σώσει τα δημόσια νοσοκομεία είναι να καταργηθούν... τουλάχιστον 20 από αυτά και να μετατραπούν σε κέντρα υγείας (! ). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσει, με τον ένα ή άλλο τρόπο, η κυβέρνηση Σημίτη.

* * *

Αλλά, για να επανέλθουμε στην αρχική φράση του Ν. Χριστοδουλάκη, αν του λείπουν 192 δισ. για να "πιάσει" τους στόχους του Μάαστριχτ γιατί δεν τα παίρνει από τα τρισεκατομμύρια που χρωστάνε οι μεγαλοεπιχειρηματίες στο δημόσιο; Γιατί αυτά τα χαρίζει; Γιατί δεν τα παίρνει από το 1 τρισ. που μοιράζει σε συγκεκριμένα συμφέροντα μέσω των προγραμματικών συμφωνιών των ΔΕΚΟ; Γιατί δεν τα παίρνει από τα 6 - 10 τρισ. δρχ. του εξοπλιστικού προγράμματος;

Δεν μπορούν να αφεθούν όμως να κατεδαφίσουν τα πάντα μόνο και μόνο γιατί λατρεύουν το Μάαστριχτ και τα "μεγάλα αφεντικά".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Γ. ΡΑΛΛΗΣ
Καθυστερημένες ομολογίες

Καθυστερημένες ομολογίες και ψήγματα αλήθειας περιείχε η ομιλία του Γ. Ράλλη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο "Το ημερολόγιό μου τον καιρό της δικτατορίας".

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη στάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν υπάρχουν, είπε, ελληνοτουρκικές διαφορές. Υπάρχει ένας διαρκής εκβιασμός και απειλή της Τουρκίας. Αν δεν το αντιληφθεί αυτό το ΝΑΤΟ, είναι άχρηστο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης". Εκανε λόγο για υποκριτική στάση της "συμμαχίας", αναρωτώμενος "ποια είναι η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, όταν ανέχεται την απειλή της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας;".

Αναφερόμενος στη δικτατορία, υποστήριξε ότι δεν την επέβαλαν οι Αμερικανοί, αλλά "την ανέχθηκαν κατά τρόπο σκανδαλώδη τόσο οι ΗΠΑ και πολλοί Ευρωπαίοι, όσο και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας" (!).

Σχετικά με τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε βία και νοθεία, αλλά παραδέχτηκε ότι επιχειρήθηκε επηρεασμός του εκλογικού σώματος από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΕ. "Διαμαρτυρήθηκα, όταν έμαθα ότι είχαν ζητήσει από τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων να μην ψηφίσουν αριστερούς" υποστήριξε, και πρόσθεσε: "Κατόπιν, διαπίστωσα ότι την παρέμβαση αυτή την έβλεπαν ευμενώς και ο Γ. Παπανδρέου και ο Σοφ. Βενιζέλος".

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας

Με τη διαπίστωση ότι η "συνεργασία προχωρά πολύ καλά", οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, στις δηλώσεις τους μετά από συνάντηση που είχαν χτες στην Αθήνα, υπογράμμισαν την επιθυμία τους για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η "συνεργασία", όπως την αντιλαμβάνεται τουλάχιστον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αποδεικνύεται από τη "μεγάλη επένδυση την οποία θα πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ μαζί με άλλες επιχειρήσεις στις τηλεπικοινωνίες της Γιουγκοσλαβίας"

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Ρ. Κόντιτζ, στις δηλώσεις του ομαδοποίησε τα θέματα που συζήτησε με τον Ελληνα ομόλογό του ως εξής: "Πρώτα και κύρια στην προαγωγή της διμερούς και της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών". Δεύτερον, στο θέμα της "ενσωμάτωσης της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα" και τρίτον, στο θέμα "της ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία συντελείται στους χώρους της πρώην Γιουγκοσλαβίας".

Πάντως, όπως παραδέχτηκε και ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός, ο οποίος έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, "η μεγαλύτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με την ελληνική κυβέρνηση αφιερώθηκε στην προώθηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ