ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουν τη Συνθήκη Σένγκεν

Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ταύρου εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με τη Συνθήκη Σένγκεν και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει την επικύρωσή της καθιστώντας την ανενεργό.

Στο πρακτικό της Τετάρτης 18 Ιούνη 1997 και τη σχετική απόφαση αριθμ. 82 αναφέρονται τα εξής:

"Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα. Θεωρεί ότι η Συνθήκη Σένγκεν που πρόσφατα επικυρώθηκε από τη Βουλή είναι μια συνθήκη που μέσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και παραβιάζει ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας μας. Ιδιαίτερα οι πλευρές της Συνθήκης Σένγκεν που αναφέρονται:

- Στην κατάργηση της συνταγματικής αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας και στη θέση του μπαίνει το τεκμήριο της ενοχής, αφού προβλέπεται ότι στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν εισάγονται στοιχεία πολιτών για δήθεν παράξενες πράξεις, για τις οποίες υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, και προβλέπεται στη βάση αυτών των στοιχείων η μυστική διακριτική παρακολούθηση αυτών των ατόμων.

- Διαχωρίζονται οι πολίτες σε ύποπτους και μη ύποπτους και σ' ένα δεύτερο στάδιο προβλέπεται ο διαχωρισμός σε πολίτες εντός του χώρου Σένγκεν και εκτός αυτού. Ειδικότερα για τους πολίτες εκτός Σένγκεν οι διατάξεις είναι ακόμα πιο αυστηρές, αφού αρκούν οι αποχρώσες ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις ώστε να απαγορευτεί η είσοδός τους στις συμβαλλόμενες χώρες της Συμφωνίας Σένγκεν.

- Καταργείται στην ουσία το δικαίωμα και η συνταγματική υποχρέωση μιας χώρας να παρέχει άσυλο σε αγωνιζόμενους για την ελευθερία πολίτες τρίτων χωρών, και αυτό γιατί προβλέπεται ότι αν δε χορηγήθηκε σε κάποιον άσυλο από μια χώρα του συστήματος Σένγκεν, αυτός δεν μπορεί να το ζητήσει από άλλη χώρα που εφαρμόζεται η συμφωνία.

- Γίνεται θεσμός το φακέλωμα και μάλιστα το ηλεκτρονικό, σε πανευρωπαϊκή έκταση, των πολιτών και κυρίως των συνδικαλιστών, των απεργών, αυτών που γενικά δραστηριοποιούνται σε κοινωνικές και δημοκρατικές οργανώσεις, όσων αγωνίζονται για ελευθερία, δημοκρατικά δικαιώματα κ.ά.

- Τέλος νομιμοποιείται η διακριτική παρακολούθηση και η επέμβαση της Αστυνομίας ή των Αστυνομιών των συμβαλλόμενων χωρών στο έδαφος άλλης χώρας πέρα από της δικής τους.

Πιστεύει ότι υποχρέωση τόσο του ΔΣ όσο και των άλλων κοινωνικών φορέων είναι να αντιδράσουν και να ακυρώσουν στην πράξη της την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν, ιδιαίτερα στα σημεία που αναφέρονται παραπάνω και που είναι τα πιο ουσιαστικά".

Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση εκδήλωσης σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς του δήμου ενάντια στην εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στη χώρα μας.

  • Ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων με ομόφωνη προχτεσινή απόφαση του ΔΣ καταδικάζει την κύρωση στη Βουλή της Συνθήκης Σένγκεν. Αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

"Η εφαρμογή αυτής της συνθήκης καθώς και ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 2472/97, που νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και άλλες διεθνείς συμβάσεις, επικυρωμένες και δεσμευτικές για τη χώρα μας, οι οποίες εκτός των άλλων απαγορεύουν τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών για τους πολίτες. Καταργούν το απόρρητο του ιδιωτικού βίου, περιορίζουν τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών".

Η ανακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι η "Σένγκεν και ο νόμος 2472/97 αποτελούν την πιο επικίνδυνη και διεστραμμένη νομοθετική επινόηση στον αιώνα μας", και κλείνει με την κατηγορηματική δήλωση ότι:

"Τα ιδανικά μας δε συμβιβάζονται με το χαφιεδισμό και το φακέλωμα. Θα αντισταθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο σ' αυτές τις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, της κυβέρνησης και όσων επιβουλεύονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Ο αγώνας μας δεν τελείωσε, τώρα αρχίζει".

  • Το Παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ απευθύνει κάλεσμα για αγώνα, προς τα μέλη του, "ώστε να μην εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό ευρω-φακέλωμα που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών". Στην ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης ότι "με την ψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) τόσο του Ν.2472/97 όσο και της Συμφωνίας Σένγκεν παραβιάζεται και γίνεται κουρελόχαρτο το Ελληνικό Σύνταγμα του 1975".
  • Πικετοφορία ενάντια στη Συμφωνία Σένγκεν διοργανώνει σήμερα Πέμπτη 26 Ιούνη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ από το Αγαλμα του Βενιζέλου.
Αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται απ' το θάνατο του μεγάλου Σοβιετικού συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι (Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ), και οι "δημοκράτες" του Γιέλτσιν και όλης της υφηλίου βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία για να συκοφαντήσουν το σοβιετικό καθεστώς και προσωπικά τον Ι. Β. Στάλιν.

Κάποιος Αρκάντι Βάκαμπεργκ (Α.Β.) έγραψε ένα βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε στη Ρωσία, με τον εντυπωσιακό τίτλο: "Το μυστήριο Γκόρκι".

Τα διεθνή πρακτορεία της Νέας Τάξης Πραγμάτων άλλο που δε θέλανε: αρπάξανε την ευκαιρία να το διαφημίσουν. Να αναδείξουν τη μετριότητα σε "ταλαντούχο" συγγραφέα. Ποιος ξέρει μήπως και τον αποζημιώσουν με κάποιο διεθνές βραβείο, όπως π.χ. έγινε με τον Σολζενίτσιν, που πήρε το βραβείο Νόμπελ. Στις μέρες της παρακμής, της διαφθοράς και του σκοταδισμού, που ζούμε εδώ και καιρό, τίποτα απ' αυτά δεν είναι απίθανο.

***

Για το βιβλίο και το συγγραφέα του διάβασα στα ΝΕΑ 12.6.97 ολοσέλιδο σχεδόν άρθρο. Τίτλος του άρθρου: "Δολοφονήθηκε ο Γκόρκι;". Υπέρτιτλος: "Ενα καινούριο βιβλίο ρίχνει φως στο μυστήριο του θανάτου του" (αυτά με κεφαλαία μεγάλα γράμματα). Υπότιτλος: "Δολοφονήθηκε ο Μαξίμ Γκόρκι με διαταγή του Στάλιν;". Πιθανότατα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει απ' τις ενδείξεις που συγκεντρώνει ο Αρκ. Βάκαμπεργκ. "Ενα βιβλίο που βασίζεται σε απρόσιτα (υπογράμμιση Ν. Κ.) ως τώρα ντοκουμέντα, που... φωτίζουν τον άνθρωπο Γκόρκι με τις αντιφάσεις του και όχι το μύθο Γκόρκι. Ούτε τον Γκόρκι, όπως ήθελε το καθεστώς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του".

"Συγχαρητήρια" στον αρθρογράφο των ΝΕΩΝ, που δεν τόλμησε να βάλει το όνομά του. "Συγχαρητήρια" για όσα ανίερα γράφει, για τον γίγαντα της σοβιετικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον ιδρυτή της Σχολής του "σοσιαλιστικού ρεαλισμού".

Και δεν αρκείται σ' αυτό μόνο ο αρθρογράφος. Βάζει ατόφιο ένα απόσπασμα του βιβλίου, με το οποίο ο Α.Β. δείχνει ότι ήταν μέσα... στη σκέψη του Στάλιν που διέταξε τη δολοφονία του Μαξίμ Γκόρκι. "Ο Γκόρκι είχε γίνει πια γι' αυτόν (τον Στάλιν) κάτι περισσότερο από σημαντικός. Είχε γίνει επικίνδυνος. Αυτό που είχε να δώσει στον Στάλιν το είχε δώσει. Αν πέθαινε θα γινόταν αυτόματα σύμμαχος".

Κι αυτό το αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας του Α.Β. το υιοθετεί αυτούσιο ο ανώνυμος αρθρογράφος... Αξιος ο μισθός του.

***

"Μυστήριο" είναι για τους "δημοκράτες" του Γιέλτσιν, και όχι μόνο, ο θάνατος ενός βαριά άρρωστου, γέροντα, φυματικού, 68 χρόνων. Και πού να ήταν ο Γκόρκι κατά είκοσι χρόνια νεότερος. Και να μην είχε καμιά αρρώστια; Και να πέθαινε με ανακοπή "στα καλά καθούμενα" όπως έχουμε τόσα παραδείγματα. Ποιος τότε θα τους κράταγε;! Θα ορμούσαν αφηνιασμένοι ενάντια στην ιερή μνήμη του Στάλιν, για να συκοφαντήσουν - οι εγκληματίες - στο πρόσωπό του, τη Σοβιετική Ενωση, που έπαιξε τον κυριότερο ρόλο στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Να συκοφαντήσουν το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό καθεστώς της, το σοσιαλισμό. Μια χώρα και ένα καθεστώς που παρά τις όποιες αδυναμίες του, προβάλλει σήμερα, όσο ποτέ, στη σκέψη των λαών, σαν το απολεσθέν αντίπαλο δέος ενάντια σε όσα δραματικά, απάνθρωπα και εγκληματικά συντελούνται γύρω μας: Στην Ευρώπη, τον κόσμο και τη χώρα μας. Ιδιαίτερα, όμως, στη Ρωσία και τις άλλες χώρες που αποτελούσαν την πανίσχυρη Ενωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Χώρα που οι "εκσυγχρονιστές" "μεταρρυθμιστές", και "δημοκράτες" όπως οι Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν, τη διέλυσαν, τσαλαπατώντας με τη βία την εκφρασθείσα συντριπτική πλειοψηφία των λαών, στο σχετικό δημοψήφισμα που έγινε. Για να ζουν από τότε οι λαοί όλων των χωρών της, μέσα στην εξαθλίωση, την ταπείνωση και τον αυταρχισμό. Μέσα σ' ένα τρισάθλιο και αμαρτωλό καθεστώς, απ' το οποίο δεν μπορούν να λυτρωθούν, παρά με την οργανωμένη και μεθοδευμένη πάλη με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αντινατοϊκή συγκέντρωση - συναυλία

Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου και Ταύρου διοργανώνουν αύριο Παρασκευή 27 του Ιούνη,στην πλατεία Δαβάκη, στις 8 μ.μ., αντινατοϊκή συγκέντρωση - συναυλία με το συγκρότημα της Γιώτας Βέη. Συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης διοργανώνει εκδρομή στον Ελαιώνα Αιγίου την Κυριακή 29 του Ιούνη.

Αναχώρηση στις 8.00 π.μ. από την πλατεία Κυψέλης. Τηλέφωνο για συμμετοχές, 8250.091.

Συνέντευξη Τύπου στον Πύργο

Η Πανηλειακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου, με θέμα τα αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής 25 μελών του Κινήματος Ειρήνης στην Τουρκία, σήμερα Πέμπτη στις 8.30 μ.μ. στην έδρα της ΠΕΔΥΕ (στο Εργατικό Κέντρο Πύργου).

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Χολαργού διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ", στην πλατεία Κύπρου (17ης Νοέμβρη) τη Δευτέρα 30 Ιούνη, στις 8.00 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Οι ΚΟ Ανω Ιλισίων του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση καταγγελίας της Συνθήκης Σένγκεν, ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα την Τρίτη 1 Ιούλη στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Τερζάκη (4η στάση Ανω Ιλισίων).

Θα μιλήσει ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ