ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένει στο "ελεύθερο χασίς" ο Γ. Παπανδρέου

Την αντικατάσταση των εμπόρων ηρωίνης και των κυκλωμάτων διακίνησης κάθε λογής ναρκωτικού από την πολιτεία, προτείνει ως διέξοδο ο ΣΥΝ και η νεολαία του..!

Με μια συγχορδία παρεμβάσεων, υπέρ της αποποινικοποίησης των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών και άλλων ανάλογων μέτρων, επανήλθαν χτες - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - οι οπαδοί αυτοί της αντίληψης. Πρωταγωνιστής στην όλη κίνηση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου και "βοηθοί" του το κόμμα και η νεολαία του ΣΥΝ, όπως και η νεολαία ΠΑΣΟΚ. Με βασικά επιχειρήματα την αποτυχία της εφαρμοζόμενης μέχρι σήμερα πολιτικής της καταστολής - της δικής τους δηλαδή πολιτικής - την προσαρμογή στις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει η μάστιγα των ναρκωτικών και με πρόσχημα την - στα λόγια μόνο - πρόληψη, επανέφεραν τις γνωστές προτάσεις τους, οι οποίες εντελώς πρόσφατα καταδικάστηκαν από πλήθος μαζικών και κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, από τις θεραπευτικές κοινότητες, ειδικούς επιστήμονες και από τη "Βουλή των Εφήβων".

Ο Γ. Παπανδρέου

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου, για να δώσει την απάντησή του στην από 2 Ιούνη αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακα, σχετικά με την τότε συνέντευξή του στο περιοδικό "ΚΛΙΚ".

Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιμένει στην πρότασή του, σημειώνοντας: "Ειδικότερα αναφέρθηκα ευθέως σε πρόταση βουλευτών - που είναι πρόταση επιστημόνων και άλλων ειδικών - που αφορά τη δυνατότητα του ήδη χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί - για δική του χρήση - μικρή ποσότητα, ώστε να απεμπλακεί από την ολέθρια σχέση με τους εμπόρους". Ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα, ότι οι προτάσεις του εξετάζονται από την κυβέρνηση, στα πλαίσια γενικότερων κοινοτικών κατευθύνσεων: "Οπως γίνεται αντιληπτό, η πρότασή μου, να διαχωριστούν οι αγορές των παράνομων ουσιών και να δοθεί η δυνατότητα στους ήδη χρήστες κάνναβης να καλλιεργούν για δική τους αποκλειστική χρήση μικρή ποσότητα της τελευταίας - ώστε να απαγκιστρωθούν από τα πλοκάμια των παράνομων κυκλωμάτων - εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο σκεπτικό που αξίζει τον κόπο να εξετάσει η ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου ο παραπάνω προβληματισμός απασχολεί σήμερα την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναζητούν σαφώς άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών...".

Πρέπει να σημειωθεί πως στην απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός δεν ασχολείται καθόλου με τις κοινωνικοοικονομικές αιτίες που αποτελούν το πραγματικό θερμοκήπιο της όλο και μεγαλύτερης διάδοσης και χρήσης των ναρκωτικών. Δεν ασχολείται, επίσης, με την πολιτική της πρόληψης και το τεράστιο έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρεί σε δραστικές περικοπές των επιχορηγήσεων σ' αυτές. Μοναδικά επιχειρήματά του είναι ότι "η μέχρι σήμερα ισχύουσα κατασταλτική πολιτική για τα ναρκωτικά, όπου κι αν έχει εφαρμοστεί, δεν έχει φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα", ενώ τάσσεται και υπέρ "της λεγόμενης πολιτικής "harm reduction", δηλαδή της ελαχιστοποίησης των κινδύνων", φέρνοντας ως παράδειγμα το περιβόητο ολλανδικό πείραμα.

"Την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης" θεωρεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ως αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα των ναρκωτικών, σύμφωνα με δηλώσεις της Τ. Αντωνίου, γραμματέα της οργάνωσης, θεωρώντας προφανώς... αναρμόδια την κυβέρνηση για το πρόβλημα αυτό. Κι ενώ δηλώνει ότι "η πρόληψη, η θεραπεία, η κοινωνική επανένταξη είναι οι άξονες - στόχοι στους οποίους πρέπει να επικεντρώνονται οι προσπάθειες εξάλειψης του φαινομένου", δεν ασχολείται με το οξύτατα προβλήματα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική αδιαφορίας και λιτότητας στους τομείς αυτούς και δηλώνει ότι "πρέπει να είμαστε περισσότερο φιλικοί και ανοιχτοί στις πολιτικές αποποινικοποίησης".

Ο ΣΥΝ και η νεολαία του

Ξεπέρασαν ακόμη και τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου οι απόψεις και οι θέσεις του ΣΥΝ και της νεολαίας του, όπως διατυπώθηκαν σε χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων τους, αφού θέλουν το κράτος να αναλάβει τη διακίνηση ακόμη και των λεγόμενων σκληρών ναρκωτικών, αντικαθιστώντας τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης..!

Με βάση τα ίδια επιχειρήματα, που χρησιμοποιεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών - περί αποτυχίας της πολιτικής καταστολής κλπ. - και κάνοντας επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ, για "ιδεολογική μαστούρα και αποβλάκωση" και "αντιλήψεις παρωχημένων εποχών" ο ΣΥΝ και η νεολαία του έκαναν μια σειρά προτάσεις, που μόνο την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών δεν έχουν στόχο, αφού δεν περιέχουν το παραμικρό ανάλογο μέτρο. Αντίθετα, όλες οι προτάσεις τους βρίσκονται στην κατεύθυνση της "προσαρμογής" και της αποδοχής της σημερινής, τραγικής κατάστασης, ενώ με πρόσχημα την "απελευθέρωση των χρηστών από τους εμπόρους και τους αβανταδόρους τους" ζητούν ουσιαστικά την... τροφοδοσία όλων των χρηστών από την πολιτεία. Συγκεκριμένα οι Φ. Κουβέλης και Α. Γιαννακούλης, εκπρόσωποι του ΣΥΝ και της ΕΑΝ (νεολαίας του ΣΥΝ) αντίστοιχα πρότειναν: την αποποινικοποίηση και το διαχωρισμό των ουσιών, τη χρήση των υποκαταστάτων, αλλά και την αντικατάσταση των κυκλωμάτων διακίνησης - ακόμη και στα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά - με τη χορήγηση στους χρήστες των δόσεών τους από την πολιτεία (νοσοκομεία), με εξασφαλισμένο το προσωπικό απόρρητο.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ "ΔΙΑΒΑΣΗ"
Μηνύματα ελπίδας από πρώην χρήστες

"Ενας γέρος άνθρωπος καθώς προχωρούσε πολύ νωρίς ένα πρωί σε μια παραλία, είδε μπροστά του ένα νεαρό άνδρα να μαζεύει αστερίες και να τους ξαναρίχνει στη θάλασσα. Αρχισε να μιλά με το νέο και στο τέλος τον ρώτησε γιατί το έκανε αυτό. Του απάντησε ότι ο αστερίας θα πέθαινε, εάν τον έβρισκε στην παραλία ο πρωινός ήλιος. "Μα η παραλία είναι χιλιάδες χιλιόμετρα και υπάρχουν εκατομμύρια αστερίες. Πώς μπορεί η δική σου προσπάθεια ν' αλλάξει την κατάσταση;", αντέδρασε ο γέρος. Ο νεαρός άνδρας κοίταξε τον αστερία που κρατούσε στο χέρι του και μετά τον έριξε στην ασφάλεια των κυμάτων. "Αλλάζει την κατάσταση γι' αυτόν εδώ", είπε"...

Αυτή την παραβολή χρησιμοποίησε η Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση", για να καταλήξει χτες - Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών - στην εξής διαπίστωση ζωής: "Οταν αποτρέπεις, έστω κι ένα παιδί από την κατάχρηση ουσιών σημαίνει ότι εσύ κάνεις την κατάσταση διαφορετική".

Με πιο απλά λόγια και χωρίς παραβολές - αφού τα βιώματα είναι ακόμα νωπά- μίλησαν τρία παιδιά που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της "Διάβασης". Με αφορμή το χτεσινό εορτασμό τα παιδιά θέλησαν να στείλουν προς όλους τους νέους χρήστες ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα ζωής. "Δικαιολογίες στη ζωή μπορεί να υπάρχουν πολλές, αλλά η ΖΩΗ είναι μόνο μία. Και αξίζει να τη ζει κανείς χωρίς εξαρτήσεις", είπε ο Φίλιππας. Ο ρεαλιστής Νίκος "ξεκαθάρισε" απ' την αρχή πως ο δρόμος της αποτοξίνωσης είναι σκληρός. "Είναι αγώνας καθημερινός και δύσκολος. Αλλά αξίζει να ζει κανείς καθαρός, να δημιουργεί μαζί με άλλους ανθρώπους, να κάνει τα όνειρά του πράξη. Οποιος θέλει πραγματικά να απεξαρτηθεί τα καταφέρνει", είπε χαρακτηριστικά. Οσο για τον Παναγιώτη, με αρκετό τρακ, υπογράμμισε: "Στη "Διάβαση" έμαθα ν' αντιμετωπίζω τα προβλήματα και τις δυσκολίες με διαφορετικό τρόπο, ζώντας στο ίδιο περιβάλλον που ζούσα και πριν. Μόνο που τώρα έπαψα πια να αποφεύγω την πραγματικότητα".

Δίπλα στα παιδιά και δύο γονείς. Η Λίνα Αγαπητού, που το παιδί της έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα και εργάζεται, επισήμανε: "Η Κοινότητα μας βοήθησε να ξαναγίνουμε οικογένεια. Πλέον συζητάμε τα πάντα στο σπίτι, λύνουμε τα προβλήματά μας με διάλογο. Δεν είμαστε όπως παλιά, που ο καθένας τράβαγε το δρόμο του". Και η Μ. Ξερογιάννη, με διάθεση αυτοκριτικής, θα συμπληρώσει: "Τώρα πια είμαι κοντά στο παιδί μου. Πριν ίσως να μην είχα αντιληφθεί ότι η ζωή έχει αλλάξει τόσο, δεν είχα αντιληφθεί πως το παιδί μου με χρειαζόταν". Και η προτροπή και των δύο μανάδων ήταν η εξής: "Κάθε γονιός που καταλαβαίνει πως το παιδί του έχει μπλέξει ας απευθυνθεί σε κάποια Θεραπευτική Κοινότητα. Οι πόρτες θα 'ναι ανοιχτές, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν".

Αντιστροφή της "παραμύθας"

"Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ πέρσι ήταν 940 εκατ. δραχμές. Υπέβαλε ένα αίτημα για 2 δισ. δραχμών και κάτι. Δεν μπορώ εγώ ως αρμόδιος υφυπουργός και κανένας υπουργός Οικονομικών να δει πώς είναι δυνατόν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός μέσα σε ένα έτος, χωρίς να υπάρχει μια θεμελιωμένη πρόταση για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προγραμμάτων, κατά 1 δισ. δραχμές. Είπαμε, 940 εκατ. δεσμευτήκαμε στη Βουλή και αυξήσαμε κατά 340 εκατ. δραχμές και τον φτάσαμε στο 1,3 δισ. δραχμές. Θα τους καλέσω να κουβεντιάσουμε".

Αυτά δήλωσε χτες ο αρμόδιος επί των ναρκωτικών υφυπουργός Μ. Σκουλάκης στο ραδιοσταθμό "Πλάνετ" και είναι να αναρωτιέται κανείς πώς δε σηκώθηκαν τα μικρόφωνα να τον χτυπήσουν.

***

Εν πρώτοις το πρόγραμμα κατατέθηκε στο υπουργείο - το υπενθύμισε άλλωστε και προχτές στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς - από τον Ιούλη του 1996 "βάσει σχεδιασμού", όπως είπε. Επίσης ο προϋπολογισμός κοινοποιήθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα.

  • Στις 16.11.1996 το ΚΕΘΕΑ έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το πρόγραμμά του: Ζήτησε λοιπόν για το 1997 επιχορήγηση τριών δισ. δραχμών, εκ των οποίων με τα δύο δισ. θα λειτουργούσε τις ήδη (18) υπάρχουσες δομές του και με το ένα δισ. θα προχωρούσε στην ανάπτυξη οχτώ νέων προγραμμάτων.
  • Στις 9.4.1997, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα, τέθηκε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το αίτημα του ΚΕΘΕΑ και εκείνη τη μέρα προστέθηκαν τα 340 εκατ. δραχμές.

***

Αλλά ανάμεσα στα νέα προγράμματα που ματαίωσε το ΚΕΘΕΑ είναι και δυο στεγνά προγράμματα στην Πάτρα και την Κρήτη. Κι αν το ΚΕΘΕΑ τα προγραμμάτισε χωρίς σχεδιασμό - και για αυτό δεν του δόθηκαν τα χρήματα - τότε ποιο σχεδιασμό έκανε ο ΟΚΑΝΑ και πήρε τις γερές επιχορηγήσεις; Ηταν απρογραμμάτιστο το ΚΕΘΕΑ, που θα τα λειτουργούσε εντός του 1997 ή το υπουργείο που θα τα λειτουργήσει εντός του προσεχούς εξαμήνου;

Αν ο υφυπουργός προσπαθεί με τέτοια απαράδεκτα επιχειρήματα της στιγμής να παρακάμψει τα σοβαρά προβλήματα - που μεταφράζονται σε αμείλικτα ερωτήματα - των θεραπευτικών κοινοτήτων, τότε οι συνεχείς εκκλήσεις του περί συστράτευσης για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιγραφή - και αντιστροφή - της "παραμύθας"!

Γ. Μ.

Ισχυρό κίνημα ζωής και διεκδίκησης, η απάντηση

Με πικετοφορία - καταγγελία των μεθοδεύσεων ναρκο - υποταγής και διεκδίκησης ουσιαστικών λύσεων τίμησαν χτες την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών μέλη και φίλοι της ΚΝΕ

Θέλουν μια αγωνιστική και ανυπότακτη ζωή, παλεύουν για τα δικαιώματά τους και αγωνίζονται, για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, δε δέχονται την υποταγή στα ναρκωτικά. Οι νέοι κομμουνιστές χτες το βράδυ διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας την αντίθεσή τους στους ψεύτικους παραδείσους των ναρκωτικών. Καταδίκασαν, μέσα από τα συνθήματά τους, όλες εκείνες τις θεωρίες που μιλούν για αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και διαχωρισμό τους σε "σκληρά" και "μαλακά".

Η πικετοφορία που διοργάνωσε η ΚΝΕ χτες, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, ήταν μια καταγγελία των μεθοδεύσεων ναρκο - υποταγής, αλλά και διεκδίκησης ουσιαστικών λύσεων. Οι νέοι κομμουνιστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και από εκεί πορεύτηκαν στη Βουλή. Οταν δόθηκε το σύνθημα, για να ξεκινήσουν, οι φωνές ενώθηκαν, οι γροθιές σηκώθηκαν ψηλά και το πρώτο σύνθημα δόνησε την ατμόσφαιρα: "Θέλουμε ειρήνη, μόρφωση, δουλιά όχι υποκατάστατα και ναρκωτικά".Μπαίνοντας στην οδό Πατησίων, περαστικοί κοντοστέκονται και τους χειροκροτούν, παίρνουν την προκήρυξη της ΚΝΕ και τη διαβάζουν. Τα ναρκωτικά απειλούν και τα δικά τους παιδιά...

"Τα δικαιώματά μας καταργούν, τα ναρκωτικά νομιμοποιούν",το επόμενο σύνθημα είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που ονειρεύονται μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά, μια κοινωνία μαστουρωμένη με υποταγμένους ανθρώπους. Φτάνοντας έξω από τη Βουλή βροντοφώναξαν ""Μαστούρα", ανεργία, αυταρχισμός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός".Και αμέσως μετά οι νέοι κομμουνιστές στέλνουν το δικό τους μήνυμα: "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός".

Με το τέλος της πορείας το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Λάζαρος Μυλωνάς, απευθυνόμενος προς τον κόσμο τόνισε: "Με τη σημερινή μας κινητοποίηση δηλώσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε όλα τα ναρκωτικά και στις ιδέες που μιλούν για αποποινικοποίησή τους. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κίνημα ζωής και διεκδίκησης, για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι για μια κοινωνία με ελεύθερα ναρκωτικά".

Τα ώριμα και τα ανώριμα

"Είμαι υπέρ της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών, αν αποδειχτεί πρώτα, βεβαίως, ότι η κοινωνία είναι ώριμη να δεχτεί αυτό το μέτρο".

Αυτά δήλωσε ο Στ. Μανίκας, πρώην προέδρος του ΟΚΑΝΑ, στα "Νέα" της 10.4.1997 (την επαύριο δηλαδή των ανακοινώσεων του υπουργείου για τα ναρκωτικά).

Χτες ο Στ. Μανίκας δήλωσε στον "Πλάνετ": "Θεωρώ ότι η γνώμη του κ. Γ. Παπανδρέου είναι τουλάχιστον πρόχειρη. Διότι αυτό που μπορεί κανείς να λέει, όταν μιλάει για φιλελευθεροποίηση και αποποινικοποίηση της χρήσης, αλλά αν θέλετε και της κατοχής του χασίς, θα πρέπει να προβλέπει και τους κανόνες και τους όρους και τις προϋποθέσεις, παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης".

Η δήλωση του Μανίκα πριν δυο μήνες υπέρ της αποποινικοποίησης δεν ήταν δηλαδή προχειρότητα; Ενώ η χτεσινή δήλωση του Παπανδρέου ήταν προχειρότητα;!

Καλά ο Παπανδρέου έχει πάρει στις πλάτες του την υπόθεση της νομιμοποίησης και καλλιέργειας του χασίς στις γλάστρες. Αλλά ο πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ να δηλώνει τέτοια πράγματα; Αυτά δηλαδή σχεδίαζε εκεί και τα βρήκε ανώριμα για τούτη την περίοδο;

Ημαρτον κύριε!

"Στάσου ανήσυχος και δυνατός". Είναι το κάλεσμα της νέας γενιάς και μ

"Στάσου ανήσυχος και δυνατός". Είναι το κάλεσμα της νέας γενιάς και μας αφορά όλους

Πορεία κόντρα στη ναρκο-υποταγή και το συμβιβασμό έκαναν χτες το απόγευμα οι νέοι κομμουνιστές

ΟΗΕ
Τα χημικά ναρκωτικά "στοιχειώνουν" την κουλτούρα των νέων

Τρομακτικές διαστάσεις, ιδιαίτερα στη νεολαία, παίρνει η διάδοση των ναρκωτικών χαπιών τύπου "έκσταση", υπογραμμίζει η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Τον καμπανάκι του κινδύνου, σχετικά με τη χρήση χημικών ναρκωτικών ουσιών, όπως το "έκσταση", χτύπησε χτες η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει, ότι η χρήση των ναρκωτικών αυτών εκτινάσσεται στα ύψη και, αντίθετα με κάθε παλαιότερη έξαρση άλλων ναρκωτικών ουσιών, έχει "στοιχειώσει" την κουλτούρα των νέων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κατά την παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας έκθεσής του, αξιωματούχοι του Προγράμματος του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών (UNDCP) δήλωσαν ότι οι διεγερτικές ουσίες τύπου αμφεταμίνης, όπως το "έκσταση", γνωρίζουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση που είχε ποτέ κάποια κατηγορία ναρκωτικών ουσιών. Ακόμη και καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία συνήθιζαν να παρασκευάζουν κλασικές ναρκωτικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η κοκαϊνη, έχουν αρχίσει να παρασκευάζουν μεθαμφεταμίνη, ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του "έκσταση", σημείωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το εισόδημα από τις παράνομες ναρκωτικές ουσίες φτάνει σήμερα τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια - δηλαδή το 8% του συνολικού εισοδήματος από το παγκόσμιο εμπόριο - και είναι ποσό πολύ μεγαλύτερο του συνολικού εισοδήματος από το παγκόσμιο εμπόριο σιδήρου, ατσαλιού και μοτοσικλετών, το 1994.

Συνολικά ένα ποσοστό 3,3 έως 4,1% του παγκόσμιου πληθυσμού των έξι δισεκατομμυρίων κατοίκων καταναλώνει ναρκωτικές ουσίες, σύμφωνα με την έκθεση. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι ή ποσοστό 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, χρησιμοποιούν διεγερτικά τύπου αμφεταμίνης, ενώ 13 εκατομμύρια καταναλώνουν κοκαϊνη και 8 εκατομμύρια ηρωίνη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνυπεύθυνη η κυβέρνηση

Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση και το γεγονός αυτό την καθιστά συνυπεύθυνη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας στις αιτιάσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών επέλεξε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του για ελεύθερη καλλιέργεια χασίς! Λίγες μέρες μετά την αντίθετη άποψη που εξέφρασε η Βουλή των εφήβων, που συγκαλούν και υποτίθεται ότι παίρνουν υπόψη.

Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι νέοι του ΣΥΝ, που ζητούν χρήση και της ηρωίνης στα νοσοκομεία! Γεγονός, που δείχνει την αποθράσυνση όσων ανέχονται ή και βολεύονται με μια νεολαία της αναζήτησης ψεύτικων παραδείσων, στο όνομα του παραπλανητικού σλόγκαν "να μάθουμε να ζούμε με τα ναρκωτικά".

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο αυτό θέμα εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Το γεγονός αυτό την καθιστά συνυπεύθυνη. Πολύ περισσότερο που συνεχίζει να ανέχεται τέτοιου τύπου δηλώσεις από υπουργό της, που περικλείουν εξαιρετικά επικίνδυνα μηνύματα για όλη τη νεολαία".

Ανακοινώσεις - μηνύματα

Με δηλώσεις και ανακοινώσεις πολιτικών και μαζικών φορέων πέρασε και η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών. Κι επειδή όλοι γνωρίζουν πως το πρόβλημα δε λύνεται με "τετριμμένα συνθήματα" και "συγκινησιακά φορτισμένους λόγους", είναι καιρός να "χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του". Για να μη θρηνούμε του χρόνου τέτοια μέρα ακόμα περισσότερους νέους, θύματα των εμπόρων του θανάτου...

  • "Πρέπει να χτυπηθεί το πρότυπο του άβουλου καταναλωτή υποπροϊόντων, του αμέτοχου ατομιστή, που σταδιακά αντικαθιστά το συνειδητό πολίτη - μέλος μιας κοινωνίας με αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό, μιας κοινωνίας με όραμα, ιδανικά κι αξίες", τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.
  • Ο πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε τη χτεσινή μέρα "ημέρα μνήμης" για όλους εκείνους που έπεσαν θύματα, "ημέρα ευθύνης" για την κοινωνία και την πολιτεία και "ημέρα ελπίδας", γιατί "υπάρχει λύση".
  • Ο πρώην υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε πως στην Ελλάδα διακινούνται 500 δισ. το χρόνο από ναρκωτικά. "Το κράτος σήμερα έχει νόμιμους μηχανισμούς ξεπλύματος χρημάτων από τη διακίνηση των ναρκωτικών", ήταν η καταγγελία του πρώην υπουργού.
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου τονίζει πως "η φυγή δεν είναι τρόπος για να λύσει κανείς τα προβλήματά του. Ο καλύτερος τρόπος είναι η πάλη για το δικαίωμα της νεολαίας σε μια καλύτερη ζωή, σε μια κοινωνία που δε θα τσακίζει τα όνειρά μας, δε θα τσαλαπατάει την προσωπικότητά μας".
Ογδόντα μέρες πολιτισμός

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση" παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, με τίτλο: "Ο γύρος της Αθήνας σε 80 ημέρες".

Αξιοσημείωτες είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στο "Ανοιχτό θέατρο" - πρώην "Αλίκη" - στο Πεδίον του Αρεως. Κι αυτό γιατί τα παιδιά της "Διάβασης" μετέτρεψαν το συγκεκριμένο θέατρο, από χώρο διακίνησης ναρκωτικών σε χώρο έκφρασης νέων δημιουργών. Σήμερα, για όσους θέλουν να δουν από κοντά αυτή την προσπάθεια, αλλά και να διασκεδάσουν, στο θέατρο θα παίξουν στις 9.30 μ.μ. ο Γιώργος Τσίγκος και οι"Μαύροι Κύκλοι", στις 10.30 μ.μ. η "Ενδελέχεια" και στις 11.30 μ.μ. ο Γ. Δημητριάδης και οι "Μικροί Ηρωες".

Ο "Γύρος της Αθήνας" θα συνεχιστεί έως το τέλος του χρόνου - σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων - με εκδηλώσεις ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, που θα διαπνέονται από τη θέση της "Διάβασης" για το δικαίωμα στην απεξάρτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ