ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Ενας Ακροναυπλιώτης

Από τους 200 της Πρωτομαγιάς του '44 που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο

Ο Βαλάσης Βαλασόπουλος γεννήθηκε το 1910 από φτωχή αγροτική οικογένεια στο χωριό Αρφαρά Καλαμάτας. Στα 17 του χρόνια, αφού τελειώνει το Σχολαρχείο στο χωριό του, πηγαίνει στην Καλαμάτα και πιάνει δουλιά σε τυπογραφείο. Ομως, επειδή αρρωσταίνει, αλλάζει δουλιά, φεύγει για την Αθήνα και εργάζεται ως εμποροϋπάλληλος, ενώ ταυτόχρονα πηγαίνει στη Νυχτερινή Σχολή Εμποροϋπαλλήλων. Το 1935 τ' αδέλφια του του προτείνουν να του ανοίξουν μαγαζί στην Αγίου Μάρκου, όμως αυτός αρνείται και τους λέει: "Εγώ έχω πάρει άλλο δρόμο". Είχε ήδη ενστερνιστεί τη μαρξιστική θεωρία και είχε γίνει μέλος του ΚΚΕ. Παίρνει μέρος σε λαϊκές κινητοποιήσεις και το 1938 συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια των Μεταξά - Μανιαδάκη. Για δυο μήνες χάνονται τα ίχνη του, τελικά εντοπίζεται κάπου στους Αμπελοκήπους όπου τον κρατούν και τον βασανίζουν φρικτά. Οταν οι δικοί του τον αντικρίζουν δεν τον αναγνωρίζουν, όμως παρ' όλα αυτά κρατάει ψηλά το ηθικό του και ορκίζεται στα ιδανικά του και την τιμή του ΚΚΕ.

Τον στέλνουν στην Ακροναυπλία, όπου συναντά πολλούς συντρόφους του. Και οι μεταγωγές συνεχίζονται. Πάει στις φυλακές της Πύλου και από εκεί στη Λάρισα, όπου παραδίνεται από τους εθνοπροδότες "Ελληνες", με τους συντρόφους του, στα νύχια των κατακτητών Ιταλών και Γερμανών. Εκεί συναντά έναν συγγενή του καθηγητή, ο οποίος όταν απολύεται προσπαθεί να τον σώσει: "Πάση θυσία σώστε τον Βαλάση, είναι υπόδειγμα ανθρώπου". Ομως, ο αγωνιστής Βαλασόπουλος παραμένει κρατούμενος και μεταφέρεται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, με διοικητή τον κτηνάνθρωπο Ροντόμσκι.

Το Μάρτη του 1944 μαζί με άλλους συγκρατούμενούς τους αποτελεί ομάδα εργασίας για υλοτόμηση πεύκων από την Πάρνηθα και κοπής τους σε ξυλάδικο της οδού Λιοσίων. Εκεί συναντώ ως επισκέπτης συχνά τον Βαλάση και προσπαθώ να τον πείσω να δραπετεύσει. Ομως αντιδρά και μου λέει: "Μπορώ να φύγω, μα δεν πρέπει". Είναι αμετάπειστος. Το Σάββατο 29 Απρίλη ξαναπάω στο ξυλάδικο με σκοπό πάλι να του πω για την απόδραση, αλλά αυτός με ένα ατάραχο και γαλήνιο ύφος μου λέει σιγά: "Αύριο ή τη Δευτέρα θα μας εκτελέσουνε". Εμεινα άφωνος, δεν το περίμενα. Τον αγαπούσα και τον ζήλευα για την τόση πίστη και παλικαριά του. Ηταν ένας πραγματικός κομμουνιστής - επαναστάτης. Θυμάμαι ότι κοντά στ' άλλα, μου είπε: "Πήρα το σωστό δρόμο και θα τον συνεχίσω".

Δεν έφυγα, δεν μπορούσα να φύγω. Εμεινα εκεί και τους κοίταζα όλους με θαυμασμό, πώς φόρτωναν, με μια πρωτοφανή φυσικότητα, τα ξύλα στο αυτοκίνητο. Περίμενα ώσπου ανέβηκαν όλοι τους στο καμιόνι. Εκείνος σήκωσε το χέρι του με φυσικότητα, μου χαμογέλασε και μου 'πε: "Καλή σου τύχη".

Πρωτομαγιά του '44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής γράφεται ο επίλογος του δράματος των 200 παλικαριών του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου με την εκτέλεσή τους. Ανάμεσά τους ήταν και ο αξέχαστος κομμουνιστής Βαλάσης Κ. Βαλασόπουλος.

Ι. Γ. ΦΕΣΤΑΣ

Εκδηλώσεις

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29 - 6 - 97 στις Κορυσχάδες,στο ιστορικό χωριό όπου έγινε η πρώτη Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).Για το σκοπό αυτό καλούνται όλα τα μέλη της Ενωσης και οι φίλοι της Αντίστασης, να συμμετάσχουν στη διήμερη εκδρομή Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Ιούνη που διοργανώνει. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 8831.368 - 3844.853 και 8225.407 και σε όλα τα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση απευθύνουν:

- Η Α Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ που διοργανώνει διήμερη εκδρομή. Τιμή 9.000 δρχ. (Περιλαμβάνεται: μεταφορά, διανυκτέρευση με πρωινό). Δηλώσεις συμμετοχής στα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της Α ΝΕ Πειραιά.

- Το Παράρτημα ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ διοργανώνει εκδρομή με πούλμαν που ξεκινά τηνΚυριακή 29 - 6 στις 7. π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ηλεκτρ. Σταθμός).

- Το Παράρτημα ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ διοργανώνει εκδρομή με πούλμαν, που ξεκινά τηνΚυριακή 29 - 6 στις 7.15 π.μ. από τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη Λ. Μελισσίων.

- Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης(ΠΕΣΑΘΕΑ). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 3249.037.

- Το Παράρτημα ΛΑΥΡΙΟΥ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

- Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΣΤΥΛΙΔΑΣ διοργανώνουν ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 29 - 6 - 97.Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Παραρτήματος Λαμίας (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος) και στα τηλέφωνα: 31.858 - 33.280.

  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 29 - 6 - 97 στις 11. π.μ. για το γιορτασμό της επετείου της μάχης που έδωσαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ, κατά των Γερμανών στα Κανελλάκια Γορτυνίας.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα θα γίνει την Κυριακή 6/7/97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5/7/97 στις 7 π.μ.,από την πλ. Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30/6/97.Το ταξίδι στην Ουγγαρία θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουλίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534.

- Η ΠΕΑΤΑΘ διοργανώνει εκδρομή από τις 4 έως 6 Ιουλίου, στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ, στις περιοχές Κοζάνης, Λιβερό, Περιβόλι, Φούρκας, με συμμετοχή στη συγκέντρωση των Π. Προσφύγων στη Νάουσα. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 7. π.μ..Πληροφορίες στα τηλ: 32.20.183 και 58.17.384.

ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Εκδήλωση μνήμης και τιμής

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποίησε στο χωριό Κουνινά το Παράρτημα Αιγιάλειας της ΠΕΑΕΑ, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των πάνω από 150 αγωνιστών που έπεσαν στην περιοχή της Αιγιάλειας την περίοδο 1940-1949. Στην εκδήλωση κατατέθηκαν στεφάνια από Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ της περιοχής, τη ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ και πολλούς συγγενείς και συναγωνιστές των θυμάτων. Χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγιάλειας της ΠΕΑΕΑ Γιώργης Ρουμελιώτης,ο Γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εκπρόσωπος της ΠΕΑΤΑΘ.

Στην ομιλία του ο Νίκος Θεοφιλάτος πρόεδρος του ΝΣ Αχαϊας της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης, σημείωσε πως τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι μουσειακές, αλλά αγωνιστικές "γιατί οι αγώνες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και συνέχεια του ΔΣΕ αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη πατριωτισμού και αγώνα που δείχνουν στις νεότερες γενιές πως θα πρέπει να παλέψουν στους σκληρούς αγώνες που έρχονται". Ο ομιλητής, επίσης, τόνισε πως οι τιμώμενοι αγωνιστές δεν έδωσαν τη ζωή τους, για να ισοπεδωθούν οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, ούτε για να γίνουν κυρίαρχοι στο Αιγαίο οι ιμπεριαλιστές, ούτε τέλος για να θερίζουν τους νέους τα ναρκωτικά. Πρόσθεσε πως "είναι καιρός όλοι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλος ο λαός να ενστερνιστούν τους κινδύνους που απεργάζονται αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και να σηκώσουν το ανάστημα τους ενάντια στην πολιτική αυτή". "Οπως στις κρίσιμες ώρες - κατέληξε ο Ν. Θεοφιλάτος - που το ΚΚΕ σήκωσε το κύρος της χώρας σε όλους τους λαούς, έτσι και σήμερα το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε αγώνα ενάντια στις πολιτικές αυτές. Η συγκρότηση του μετώπου πάλης και ο αγώνας για τα ιδανικά του ΕΑΜ και του ΔΣΕ είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας. Εμείς τους υποσχόμαστε ότι θα παλέψουμε γι' αυτό όσες θυσίες και αν χρειαστεί".

Κειμενολεζάντα

Ο Δήμος Χαλανδρίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού, τίμησαν όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από την περιοχή του Χαλανδρίου, που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ή έπεσαν μαχόμενοι ή εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα. Μετά το μνημόσυνο που έγινε στον Ναό Αγίου Νικολάου, ακολούθησε τρισάγιο στη Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και κατάθεση στεφανιών από τον Δήμαρχο και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Στη συνέχεια ακολούθησε πολιτικό μνημόσυνο στην αίθουσα του Π. Δημαρχείου όπου χαιρετισμό έκανε ο δήμαρχος της πόλης και ο εκπρόσωπος από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Παρ/τος Χαλανδρίου Αλ. Γκολφίδης,που έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους του λαϊκού ποιητή Φώτη Αγγουλέ, αναφερόμενος στις μεγάλες θυσίες των αγωνιστών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και την υπόσχεσή τους ότι πάντα θα βρίσκονται δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό: "Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή/ μήδ' όσο στην κακοκαιριά λυγάει το κυπαρίσσι/ έχουμε τη ζωή πολύ πάρα πολύ αγαπήσει. "

Κειμενολεζάντα

Οι Μεγαριώτες αντιστασιακοί τίμησαν σε εκδήλωση που οργάνωσε το παράρτημαΜεγάρων της ΠΕΑΕΑ, στις 18 Μάη, τους 10 αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Λουτρόπυργο στις 3 - 5 - 1944. Επίσης τους 27 πατριώτες άνδρες και γυναίκες της περιοχής Μεγάρων, που σκοτώθηκαν κατά την κατοχική περίοδο εκτελώντας το πατριωτικό τους καθήκον. Μεγάλη πομπή από το λαό των Μεγάρων με λάβαρα και στεφάνια στα χέρια ξεκίνησε, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου, καταλήγοντας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου βρίσκεται και το μνημείο των πεσόντων.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παραβρέθηκαν: Ο Δήμαρχος Μεγάρων Γιώργος Καστάνης με το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Αντινομάρχης Δ. Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης,πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, Λυκειάρχες και πλήθος κόσμου. Μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Π. Σκλαβούνος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Παρ/τος Β Παπαφράγκος

  • Ο Αντρέας και η Φλώρα,πρόσφεραν 20.000δρχ. στο παρ/μα Μεγάρων στη μνήμη των 10 αγωνιστών.
Κειμενολεζάντα

Επιζώντες μαχητές του 2/34 Τάγματος του ΔΣΕ, πήραν μέρος στο μνημόσυνο που πραγματοποίησαν τα Παραρτήματα Θήβας και Λιβαδιάς σε συνεργασία με συγγενείς πεσόντων, την Κυριακή 22/6/97 στις Αλυκές Δομβραίνης Βοιωτίας, στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο, για να τιμήσουν τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ και μετέπειτα ταξίαρχο του ΔΣΕ Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο),και τους συμμαχητές τους που σκοτώθηκαν στις μάχες την περίοδο του εμφυλίου. Ο Δ. Κόλιας επιζών μαχητής μίλησε για τα αίτια που οδήγησαν τους αντιστασιακούς ν' ανέβουν στα βουνά αγωνιζόμενοι ενάντια στη νέα"κατοχή" που είχαν επιβάλει οι Αγγλοι με τους Αμερικανούς. Χαιρετισμό έκανε ο Π. Μακρής από το παρ/μα Λιβαδιάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από παρ/τα ΠΕΑΕΑ της γύρω περιοχής και από την Αττική, από τη ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ. Επίσης Αγροτικοί Σύλλογοι, Σωματείο του ΙΚΑ και άλλοι μαζικοί φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ