ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ιβκοβιτς: "Ηταν παρεξήγηση"...

Ο Σέρβος κράτησε χαμηλούς τόνους στη σκληρή επίθεση Παπανικολάου σε βάρος του. Ανακοίνωση Κόκκαλη

Προσωπική επίθεση στον Ντ. Ιβκοβιτς εξαπέλυσε ο Δ. Παπανικολάου, με αφορμή δήλωση του Σέρβου ότι πήγε να δοκιμαστεί στην Μπολόνια. Ο πιτσιρικάς χαρακτήρισε ψεύτη και είρωνα τον κορυφαίο προπονητή της χρονιάς, θέλοντας φανερά να οξύνει το πρόβλημα της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό. "Είναι γνωστό πόσο φτηνά επιτίθεται κατά καιρούς στους παίκτες του. Επειδή δε με έβαζε να παίζω αρκετά στον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι έπρεπε να πάω ο ίδιος στην Ιταλία για να με μάθουν. Από την πρώτη μέρα που άρχισε το σίριαλ της μεταγραφής μου, όλοι λένε τα δικά τους. Οταν μιλήσω εγώ, τότε θα κρυφτούν όλοι" δήλωσε.

Από τη μεριά του ο Ιβκοβιτς, που βρίσκεται στην Μπανταλόνα με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας, διέψευσε ότι έκανε δηλώσεις σε ιταλικές εφημερίδες σχετικά με το θέμα της παρουσίας του παίκτη στην Μπολόνια. "Με τον Παπανικολάου είχα μια καλή συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης περιόδου. Το όλο θέμα οφείλεται σε παρεξήγηση. Ειρωνευόμενος Ιταλό δημοσιογράφο που μου είπε ότι ο Παπανικολάου υπέγραψε στη Στεφανέλ, του ανταπάντησα ότι εμένα μου είπαν ότι ήταν στο ξενοδοχείο Τζόλι της Μπολόνια", τόνισε ο Σέρβος προπονητής και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει με τον παίκτη μετά το Ευρωμπάσκετ.

Στον 19χρονο... επαναστάτη απάντησε με δήλωσή του ο Σ. Κόκκαλης. "Θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις του Δ. Παπανικολάου. Θα ήθελα να επισημάνω στον νεαρό αθλητή ότι ο διάλογος με τον προπονητή δε γίνεται μέσω των ΜΜΕ. Ο Δ. Παπανικολάου ανήκει χωρίς αμφιβολία στην ελίτ της νέας γενιάς του ελληνικού μπάσκετ. Δυστυχώς όμως, ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας του, να επηρεάζεται από δήθεν φίλους και "ειδικούς" του μπάσκετ, που ενεργούν υποτίθεται για το συμφέρον του, αλλά τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκαταστροφή", τονίζει μεταξύ άλλων.

Ετοιμη για το βάθρο

Η Ελλάδα κέρδισε τη Ρωσία με 74 - 72 και εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου. Σήμερα με Βοσνία

Ναι. Η ελληνική ομάδα μπορεί ν' ανέβει στο βάθρο. Τώρα μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Η νίκη επί της Ρωσίας έφερε την καταξίωση και το προβάδισμα στα προγνωστικά. Οι παίκτες του Π. Γιαννάκη αν στη συνέχεια δεν υποτιμήσουν κατώτερους δυναμικά αντιπάλους, η πρόκριση στην τετράδα είναι στόχος εφικτός.

Οι Ελληνες αιφνιδίασαν κατά κράτος τους Ρώσους. Με πρωτοφανές πάθος, αλλά και εκπληκτική ευστοχία, προηγήθηκαν 39 - 21 στο 16'. Αν υπήρχε η απαραίτητη εμπειρία, το παιχνίδι στο σημείο εκείνο θα είχε κριθεί. Οι Ρώσοι χαμήλωσαν το σχήμα, με πρωταγωνιστή τον Κουντέλιν μείωσαν στο ημίχρονο 33 - 43 και το παιχνίδι απέκτησε ενδιαφέρον. Ο διαγραφόμενος θρίαμβος άρχισε μετά το 24' να εξελίσσεται σε τραγωδία. Επί πέντε λεπτά οι Ελληνες διεθνείς έχασαν την επαφή με το καλάθι. Ο Μπαμπκόφ με τον Κουντέλιν άρχισαν πυροβολούν από μακριά και με ένα σερί 15 - 0 ισοφάρισαν σε 52 - 52. Η αλλαγή της άμυνας σε ζώνη, ισορρόπησε την κατάσταση και η Εθνική με κορυφαίους τους Οικονόμου, Ρεντζιά πέρασε στην αντεπίθεση. Στο 28' προηγήθηκε 56 - 52, διαφορά που διατήρησε μέχρι την εκπνοή, καθώς το τελικό 74 - 72 διαμορφώθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα με τρίποντο του Κουντέλιν. Οι Ρεντζιάς, Οικονόμου, Κορωνιός, Χριστοδούλου ήταν οι κορυφαίοι της ελληνικής ομάδας, ενώ από τους Ρώσους ξεχώρισαν οι Κουντέλιν, Καράσεφ.

Σήμερα στις 19.00 η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Βοσνία με στόχο το αήττητο. Ακόμα όμως και με ήττα, τερματίζει επικεφαλής του ομίλου της.

ΕΛΛΑΔΑ: Παταβούκας, Παπανικολάου 3, Σιγάλας 9, Κορωνιός 12 (2), Αλβέρτης 5, Οικονόμου 16, Γιαννούλης, Ρεντζιάς 16, Φ. Χριστοδούλου 13 (3). ΡΩΣΙΑ: Καράσεφ 13 (1), Κουντέλιν 21 (5), Κισούριν 8, Μπαμπκόφ 11 (3), Μιχάιλοφ 12, Φετίσοφ, Ζ. Πασούτιν 3, Πανόφ 2, Νόσοφ 2.

Στις ελληνικές καλένδες...

Στο τρίτο κοινοτικό πακέτο μετατίθενται τα αθλητικά έργα που ήταν ενταγμένα στο δεύτερο πακέτο! Ο Κ. Σημίτης για Ολυμπιάδα 2004 και "Αθήνα '97"

Στον επόμενο αιώνα και το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μετατοπίζει η κυβέρνηση τις ελπίδες για υλοποίηση των αθλητικών έργων που είχαν ενταχθεί στο 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. "Είμαι εξουσιοδοτημένος από τον πρωθυπουργό να δηλώσω, ότι μετά το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, έρχεται το τρίτο, που διασφαλίζει τους πόρους για τα αθλητικά έργα στο σύνολο της επικράτειας", υπογράμμισε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα απόφαση της συνδιάσκεψης του Αμστερνταμ, με την οποία ο αθλητισμός συγκαταλέγεται πλέον στις επιλέξιμες δραστηριότητες.

Επειδή όμως τα έξοδα ενόψει "Αθήνα '97" και "Αθήνα 2004" αυξάνονται αλματωδώς, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στη σύναψη δανείου για λογαριασμό της ΓΓΑ με την Εθνική Τράπεζα, ύψους 7 δισ. δρχ. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης που χτες επισκέφτηκε την επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της υποψηφιότητας, εξέφρασε την άποψη ότι "η σημερινή Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την αποτελεσματική διοργάνωση και να έχει κέρδη".

Το "Αθήνα '97"

Το κόστος του "Αθήνα '97" αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. δρχ. κι η κρατική χρηματοδότηση για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 τα 4,5 δισ. δρχ. "Η χώρα μας έχει ανάγκη από παρόμοια αθλητικά γεγονότα για να αντιμετωπίζει με καλύτερες συνθήκες διεθνή ζητήματα, ενώ το κόστος του "Αθήνα '97" δε θα ξεπεράσει τις 2 δρχ. για καθέναν από τα 4,3 δισεκατομμύρια τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες", υπογράμμισε ο Ανδρ. Φούρας.

Η ΓΓΑ δεν πρόκειται πάντως να πληρώσει τα 9 δις. δρχ. που ζήτησε η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών για την ασφάλεια των αγώνων. Το ποσό που διατίθεται να πληρώσει ανέρχεται στα 300 εκατ. δρχ. προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μετακίνησης και διαμονής 2.500 αστυνομικών που θα έρθουν από την επαρχία. Το σύνολο των αστυνομικών που θα απασχοληθούν για την ασφάλεια του "Αθήνα '97" φτάνει τους 8.000, ενώ το συνδικαλιστικό τους όργανο διαφωνεί με τη διαμονή τους σε πλοία στο φαληρικό κόλπο και ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις αν δεν καταβληθεί στον καθέναν επίδομα 160.000 δρχ.

Γ. Γ.

Το πρόγραμμα - η TV

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής

Α' όμιλος: 17.00: Ρωσία - Τουρκία.....ΕΤ - 1 (Ζ)

.......... 19.00: Ελλάδα - Βοσνία..... ΕΤ - 2(Ζ)

Β' όμιλος: 21.30: Γαλλία - Ισραήλ..... ΕΤ - 3(Μ - 1.10π.μ.)

.......... 23.30: Λιθουανία - Σλοβενία

Γ' όμιλος: 19.00: Γιουγ/βία - Λετονία

.......... 23.00:Ιταλία - Πολωνία

Δ' όμιλος:23.30: Κροατία - Ουκρανία.. ΕΤ - 2(Ζ)

.......... 21.30: Ισπανία - Γερμανία.. ΕΤ - 1)

ΕΠΟ
Προειδοποίηση Φούρα

Δυαδική εξουσία προ των θυρών της ΕΠΟ. Η μία υπό την παρούσα πλειοψηφία που θέλει να κάνει εκλογές το Νοέμβρη με τις ευλογίες της ΦΙΦΑ και η άλλη που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιούλη σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο πλευρό των τριών Ποδοσφαιρικών Ενώσεων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και πέτυχαν απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές στην ΕΠΟ πρέπει να γίνουν 26 και 27 Ιούλη, τάχτηκε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας. "Αν γίνουν εκλογές σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, είμαι υποχρεωμένος να αποδεχτώ το αποτέλεσμα γιατί έχω ορκιστεί στο Κοινοβούλιο να φυλάττω τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας. Επειδή με τη γνωστή παρέμβαση της ΦΙΦΑ, μπορούν να προκύψουν άσχημες εξελίξεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το ΔΣ της ΕΠΟ οφείλει να δει την πραγματικότητα και να συμπεριφερθεί με ευθύνη", υπογράμμισε.

Γ. Γ.

ΑΕΚ
Ναυάγησε η πώληση

"Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απεβίωσε". Με τη γνωστή αυτή ρήση, δυστυχώς για την ΑΕΚ, μπορεί κάποιος να περιγράψει το τέλος της προσπάθειας ν' αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και να μπορέσει η κυπελλούχος Ελλάδας να βγει απ' το αδιέξοδο. Χτες ο Μ. Τροχανάς επισημοποίησε το "ναυάγιο" στην πώληση της εταιρίας.

Αποκάλυψε πως η ιδιοκτήτρια εταιρία της αγγλικής ομάδας Newcastle ήταν η περιβόητη ενδιαφερόμενη, αλλά παρ' ότι "αξιολόγησε θετικά την πρόταση από επιχειρηματική άποψη, αναγκάστηκε να μην την εγκρίνει για ειδικούς λόγους που δεν αφορούν την ΠΑΕ ή εμένα και τους οποίους αναμένω να μου ανακοινώσουν γραπτώς". Η σαφής προσπάθεια του μεγαλομετόχου να αμβλύνει τις δυσάρεστες εντυπώσεις (ή μήπως συνέπειες;) μάλλον δεν αφορά κανέναν.

Η ουσία είναι πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει ως έχει και το μέλλον της ομάδας προδιαγράφεται μελανότατο, αφού όπως ο Μ. Τροχανάς έχει παραδεχτεί, δεν είναι σε θέση να της εξασφαλίσει πολλά.

Εμμέσως πλην σαφώς μερίδιο ευθύνης για το "ναυάγιο" ρίχνει σ' αυτούς που τον έκαναν ν' αγανακτήσει "με την κακοήθεια, τη συκοφαντία και τις ανεύθυνες καταστροφές. Γιατί ο κάθε υποψήφιος που βλέπει αυτές τις αθλιότητες είναι φυσικό να διερωτάται ποια θα είναι η δική του τύχη στο μέλλον". Πάντως εξηγήσεις είναι υποχρεωμένοι να δώσουν και όσοι διέρρεαν τη σιγουριά τους για την πώληση.

Κόπα Αμέρικα

Η διοργανώτρια Βολιβία προκρίθηκε στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, αφού επικράτησε στα ημιτελικά του Μεξικού με 3-1. Η συνάντηση έγινε στην πρωτεύουσα Λα Παζ παρουσία 46.000 θεατών και τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Ερβιν Σάντσεζ (26'), Ραμίρο Καστίγιο (44) και Χάιμε Μορένο (75'). Οι "Αζτέκοι" είχαν προηγηθεί στο 5ο λεπτό με το Νίκολας Ραμίρεζ. Η αντίπαλος της Βολιβίας θα αναδειχτεί από τον έτερο ημιτελικό, ο οποίος έγινε σήμερα τα ξημερώματα στην Σάντα Κρούζ, ανάμεσα στην πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία και το Περού.

Α' ΟΜΙΛΟΣ
Τουρκία - Βοσνία 70 - 62

Η "μάχη", μεταξύ των ομόθρησκων Τούρκων και Βόσνιων έληξε με νικητές τούς πρώτους (70 - 62), που έκαναν έτσι ένα σημαντικό βήμα για την κατάληψη της 3ης θέσης στον όμιλο και κατά συνέπεια την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Κονούκ, Τουντσερί, Τουρτσκάν 7 (1), Ενέ 16 (2), Αϊντίν 5 (1), Ερντενάι 9 (1), Κουτλουάι, Εβλιγάγλου 2, Μπεσόκ 6, Οϊγκούτς 8, Γκιργκίν, Σαρίτσα 17 (2).

ΒΟΣΝΙΑ: Μάρκοβιτς 17 (2), Φίριτς 17 (1), Μπετσιράγκιτς 8 (2), Λέριτς, Κορλάτοβιτς, Μπούκβα 8, Σελέσκοβιτς, Αβντιτς 11 (2), Αλίχοντζιτς 1, Χόντζιτς, Μουγιεζίνοβιτς.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
"Ασημένια" Χριστοφορίδου

Δύο ασημένια μετάλλια κατέκτησε η πρωταθλήτρια μας της άρσης βαρών στα 59 κιλά, Μαρία Χριστοφορίδου. Η πρωταθλήτρια μας ήταν 2η στο ζετέ με 105 κιλά και στο σύνολο με 187,5 κιλά, ενώ στο αρασέ πήρε την 5η θέση με 82,5 κιλά. Την πρώτη θέση πήρε η πρωταθλήτρια Τουρκίας, Καμπάταη με 87,5 κιλά στο αρασέ, 117,5 στο ζετέ, που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ και 205 στο σύνολο.

Εξάλλου ο Ιωσήφ Νταντής στα 70 κιλά των Εφήβων κατατάχτηκε 7ος με 110 κιλά στο αρασέ, 145 στο ζετέ και 255 στο σύνολο.

ΤΣΑΡΤΑΣ:
"Περιμένω επίσημη πρόταση"

Το όνομα του Βασίλη Τσάρτα βρίσκεται και πάλι στο μεταγραφικό προσκήνιο του Ολυμπιακού. Ο μέσος της Σεβίλλης, που βρίσκεται στην Αθήνα, αποτελεί το διακαή πόθο του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που τον θέλει στο νευραλγικό χώρο του κέντρου για τη νέα σεζόν. Ασφαλώς η μετακίνηση του διεθνή παίκτη δεν είναι και τόσο εύκολη, αφού η ΑΕΚ θα πρέπει να βάλει στο ταμείο της 300 εκατομμύρια δραχμές, βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού, για να αποδεσμεύσει τον ποδοσφαιριστή. Πάντως από κύκλους της ερυθρόλευκης ΠΑΕ έγινε γνωστό ότι ο σύλλογος είναι διατεθειμένος να ρίξει στο... τραπέζι 800 εκατομμύρια δραχμές για να πάρει τον παίκτη, που ίσως τις προσεχείς μέρες έχει και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Χτες σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM ο ταλαντούχος μέσος είπε μεταξύ άλλων ότι τον ενδιαφέρει η περίπτωση του Ολυμπιακού, όμως ακόμη δεν έχει γίνει επίσημη πρόταση.

  • Ο Τάσος Μητρόπουλος επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Ο "γερόλυκος" των ελληνικών γηπέδων συμφώνησε χτες με τον Γιώργο Λούβαρη και για τον επόμενο χρόνο θα φοράει και πάλι την αγαπημένη του φανέλα. Στα 41 του παρακαλώ...
ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Δ' όμιλο έκανε η Ισπανία που κέρδισε την Κροατία με 78 - 71. Στον ίδιο όμιλο Γερμανία - Ουκρανία 81 - 60.

Η Πολωνία πέτυχε την πρώτη της νίκη στο πλαίσιο τού 3ου ομίλου κερδίζοντας με 86 - 79 (50 - 36) τη Λετονία.

Σε προχτεσινούς αγώνες:

Β όμιλος: Γαλλία - Σλοβενία 80 - 75, Λιθουανία - Ισραήλ 75 - 60

Γ όμιλος: Γιουγκοσλαβία - Πολωνία 104 - 76

Δ' όμιλος: Ισπανία - Ουκρανία 82 - 54, Κροατία - Γερμανία 75 - 55



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ