ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Φρούδες ελπίδες οι υποσχέσεις για "χρυσά κουτάλια"

Μεγάλη η επιτυχία της περιοδείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, στα Χανιά και το Ηράκλειο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ).-

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι περιοδείες και οι ομιλίες που έκανε το διήμερο 24-25 Ιούνη στην Κρήτη το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Μπάμπης Αγγουράκης,με θέμα κυρίως τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συμφωνία του Σένγκεν.

Ο Μπ. Αγγουράκης επισκέφτηκε τους Νομούς Χανίων και Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μεγάλης καμπάνιας του ΚΚΕ, που στόχο έχει την ενημέρωση των εργαζομένων, του λαού, τη συσπείρωση και κινητοποίησή του γύρω από το βασικό αίτημα του Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ τώρα.

Τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο, σε αίθουσες των δύο δήμων, ο κομμουνιστής βουλευτής ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ, που παρακολούθησαν τις ομιλίες του με μεγάλη προσοχή. Αναπτύσσοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι με την Αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο Αμστερνταμ, δρομολογούνται για τους λαούς της Ευρώπης ακόμη χειρότερες από πριν εξελίξεις, ο Μπ. Αγγουράκης υπενθύμισε ότι το Κόμμα έγκαιρα είχε προειδοποιήσει γι' αυτές τις αρνητικές εξελίξεις.

Η Συνθήκη δεν έθιξε καθόλου την ουσία του Μάαστριχτ, που ήταν τα κριτήρια σύγκλισης και η αντιλαϊκή πολιτική που έχει καθιερωθεί από το Μάαστριχτ, στο όνομα του να επιτευχθούν αυτά τα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις επιδιώξεις του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου.

Στο όνομα της υλοποίησης αυτών των κριτηρίων, αλλά και επειδή έγιναν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, που ενίσχυσε τις θέσεις του, έχει προχωρήσει σε μία ολομέτωπη επίθεση ενάντια στις λαϊκές κατακτήσεις και κυρίως στα εργασιακά δικαιώματα.

Ο Μπ. Αγγουράκης σημείωσε επίσης το γεγονός ότι οι υποσχέσεις για "χρυσά κουτάλια", που είχαν δώσει κάποτε οι κυβερνώντες, αποδείχτηκαν στην πράξη φρούδες ελπίδες και απόδειξη γι' αυτό είναι ακριβώς η υιοθέτηση των μέτρων επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις που είχε εγκαινιαστεί με τη "Λευκή Βίβλο". "Μ' αυτές τις πολιτικές, τόνισε, δεν αντιμετωπίζεται ούτε η οικονομική κρίση ούτε η ανεργία. Αντιθέτως, αυτά τα προβλήματα οξύνονται και θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο. Αλλά η Σύνοδος Κορυφής του Αμστερνταμ δεν ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα".

Χρειάζεται ευθεία ρήξη με τους στόχους του Μάαστριχτ

Αναφορικά με το Αμστερνταμ, ο κομμουνιστής βουλευτής έκανε ξεκάθαρο ότι η Σύνοδος πήρε ως δεδομένη τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και ήρθε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με το να υιοθετήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. "Σύμφωνο το οποίο προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές, ακόμα και για αυτούς που καταφέρνουν να ενταχθούν στην ΟΝΕ, πόσο μάλλον για τη χώρα μας, η οποία απέχει πάρα πολύ απ' αυτόν τον στόχο, που ήδη έχει προκαλέσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα, όπως έξαρση της ανεργίας και παραπέρα μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων".

Ομως υπάρχουν κάποιοι που χαίρονται για τις συνέπειες του Μάαστριχτ. "Αυτοί που χαίρονται, όπως τόνισε ο Μπ. Αγγουράκης, είναι οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο, των οποίων τα κέρδη έχουν υπεραυξηθεί, ενώ ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει χειροτερέψει πάρα πολύ το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, κάτι που πιστοποιείται και απ' τις αντιστάσεις, τις απεργίες, τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ, με αιτήματα που έρχονται σε ευθεία ρήξη με τους στόχους του Μάαστριχτ".

Σχετικά με την εξέλιξη στην κατεύθυνση υιοθέτησης μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας από την ΕΕ, υπογράμμισε ότι "η αναφορά στον ΟΗΕ, στη Συνθήκη του Ελσίνκι και στα εξωτερικά σύνορα είναι ό,τι πιο αντιδραστικό θα μπορούσε να συμβεί αυτή την περίοδο".

Αυτή η αναφορά, εξήγησε, δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στην ΕΕ να καθορίζει αυτή τα σύνορα, ανατρέποντας έτσι διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις.

Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και στην ανάγκη συντονισμού των κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων κινημάτων που αντιτίθενται στο Μάαστριχτ και κατέληξε: "Οι λαοί είναι εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης. Γι' αυτό ζητάμε να γίνουν δημοψηφίσματα και αγώνες για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων".

Μεγάλη η ανησυχία και η δυσφορία των εργαζομένων

Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας επικρατούν στο Νοσοκομείο των Χανίων, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποκάλυψαν την περασμένη Τρίτη στον βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Μπ. Αγγουράκη.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο κομμουνιστής βουλευτής, "διαπιστώσαμε μια μεγάλη ανησυχία και δυσφορία όλων των εργαζομένων και για την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά και γενικότερα στο Σύστημα Υγείας της χώρας μας, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα ζητήματα αυτά". "Μπορώ να πω - συνέχισε ο Μπ. Αγγουράκης - ότι οι απόψεις του Κόμματος βρήκανε μεγάλη απήχηση και υποστήριξη απ' όλους τους εργαζόμενους. Ολοι τους δήλωσαν ότι συμμερίζονται τις θέσεις μας, που έχουν σχέση με τον παραπέρα αντιλαϊκό χαρακτήρα των ρυθμίσεων αυτών, δηλαδή με την προώθηση παραπέρα της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της Υγείας και ιδιαίτερα ανησυχούν για τα θέματα αυτά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό".

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαπίστωσε όμως παράλληλα την ανάγκη παραπέρα ενημέρωσης των εργαζομένων στην υγεία, για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς και τα μεγάλα περιθώρια κινητοποίησής τους.

Με ιδιαίτερη αγανάκτηση αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στην κατάσταση που συνάντησε κατά την επίσκεψη στο χώρο εργασίας επιδιόρθωσης ρουχισμού του Νοσοκομείου Χανίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Στην κυριολεξία στο χώρο αυτό του νοσοκομείου επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Αποπνικτική ζέστη, χωρίς αερισμό, χωρίς στοιχειώδη μέτρα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 60 βαθμούς Κελσίου (!!!) και όλα αυτά μέσα σε υπόγεια, όπου η κατάσταση είναι απάνθρωπη και θυμίζει άλλες εποχές".

  • Επίσης ο Μπ. Αγγουράκης επισκέφτηκε το Μεσογειακό Ινστιτούτο Αγροτικών Ερευνών Χανίων, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας και την περιοχή της Βιάννου στο Νομό Ηρακλείου, το Δήμο Αλικαρνασσού και μίλησε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Ηρακλείου και στους εργαζόμενους του Απολλώνιου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ Ηρακλείου.
"Σνομπάρει" το ΝΑΤΟ ο Ζοσπέν;

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μανιουέλ Βαλ δε θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνουν στις 8 και 9 Ιουλίου στη Μαδρίτη.

Μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης (Κάτω Βουλή) ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος δε συνόδευσε τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής των "Επτά" στο Ντένβερ των ΗΠΑ, δήλωσε γενικόλογα ότι "δεν είναι προσηλωμένος σε ρόλους τυπικής αντιπροσώπευσης" της χώρας του στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τη γαλλική εθνική αντιπροσωπεία ότι "προετοιμάζει αυτόν τον καιρό κάποια μελλοντικά διεθνή ευρωπαϊκά ραντεβού", ενώ πρόσθεσε ότι "δε θα ταξιδεύει εκεί όπου ζητείται τυπικά να είναι παρών ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, αλλά εκεί όπου θα πρέπει να διατυπώνεται και να συγκεκριμενοποιείται" η πολιτική της Γαλλίας.

Εκταφή και νέα νεκροψία του στρατιώτη

Την εκταφή του άτυχου στρατιώτη Σπ. Ρωμιόπουλου και τη διενέργεια νέας νεκροψίας, τρίτης κατά σειρά, ζήτησε ο στρατιωτικός ανακριτής που διενεργεί τη σχετική έρευνα στην Ξάνθη. Η νέα νεκροψία έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα παρουσία πενταμελούς ομάδας ιατροδικαστών. Ομως μέχρι χτες δεν είχε ξεκαθαριστεί αν τελικά η οικογένεια του νεκρού δεχτεί να γίνει η εκταφή, που αρχικά είχε διατυπώσει αρνητική θέση. Χτες επίσης έγινε γνωστό και το πόρισμα της τοξικολογικής εξέτασης των σπλάχνων του στρατιώτη που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ' όπου προέκυψε ότι ο άτυχος νέος αποκλείεται να δηλητηριάστηκε ή να είχε κάνει χρήση τοξικών ουσιών.

Πάντως όπως εκτιμάται, η απόφαση του στρατιωτικού ανακριτή για διενέργεια νέας νεκροψίας δείχνει ότι η ανακριτική διαδικασία δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο ίδιος δεν έχει πειστεί απόλυτα ότι ο στρατιώτης έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας. Παρ' όλα αυτά οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, ότι η ανάκριση έχει οδηγήσει σε έναν ύποπτο, δε διαψεύδονται, ούτε βέβαια επιβεβαιώνονται. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για ένα δόκιμο που υπηρετούσε στην ίδια μονάδα, ο οποίος όπως εκτιμάται στη διάρκεια της ανάκρισης έπεσε σε αντιφάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ