ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σταθερά στην απεργία

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αθήνα και στον Πειραιά συνέχισαν και χτες μαχητικά στη γραμμή που αποφάσισε η ΕΙΝΑΠ

Και χτες, δεύτερη μέρα της πενθήμερης απεργίας, ήταν μαζική η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά που κινητοποιούνται με βασικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ολα τα επείγοντα περιστατικά, όπως ανακοίνωσε χτες η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αντιμετωπίστηκαν και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο. Επίσης, όπως σημειώνει η ΕΙΝΑΠ οι νοσοκομειακοί γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες της Αθήνας. Στο φυλλάδιό τους οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν μεταξύ των άλλων: "Είμαστε εμείς που θέλουμε ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα υγείας, που να χρηματοδοτείται από το κράτος και να παρέχει δωρεάν, ισότιμη και ψηλής ποιότητας υγεία. Είμαστε εμείς που παρά τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο λειτουργίας στα νοσοκομεία, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς".

"Μαζί μας, αναφέρει στη χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο και πενθήμερη απεργία απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Χανίων".

Για τη Δευτέρα η ΕΙΝΑΠ έχει προσκαλέσει στα γραφεία της σε σύσκεψη, ώρα 11 π.μ., τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τα σωματεία των νοσοκομείων, με θέμα την υπεράσπιση των δημόσιου συστήματος υγείας. Το απόγευμα, ώρα 5 μ.μ., θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

Για την Τρίτη η ΕΙΝΑΠ οργανώνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ., και καλεί τους φορείς να πάρουν μέρος.

Οι ειδικευόμενοι

Πρωτόγνωρα υψηλή χαρακτήρισαν τη συμμετοχή των ειδικευομένων γιατρών στην πενθήμερη απεργία, που έχει προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ, τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΙΑΠ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι σε πολλά νοσοκομεία τα ποσοστά συμμετοχής αγγίζουν το 70 και 80%.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί ζητούν την απόσυρση του αντι - ΕΣΥ νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας δεν μπορούν να επιλυθούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Παράλληλα, επισήμαναν ότι ορόσημο για τη συγκεκριμένη απεργία αποτελεί η συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Τρίτη. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία τόσο της πρωτεύουσας, όσο και της επαρχίας και υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να υπάρξει αξιοπρεπής μισθός για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

  • Χτες η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ξερά ότι είχε "μεγάλη επιτυχία η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας", ξεχνώντας έτσι τις άλλες τρεις 48ωρες απεργίες που είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη. Αντ' αυτού "η ΟΕΝΓΕ πιστεύει πως η κυβέρνηση μέσα από το διμερή διάλογο θα πρέπει να δώσει απάντηση στο υποβαθμισμένο μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών, σύμφωνα με τις προτάσεις μας".
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Αρχίζουν απ' τις 2 Ιούλη 1997 διεκδικώντας την κατάργηση των κλειστών προϋπολογισμών και των διαφοροποιημένων νοσηλείων και την καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ως μόνης εργασιακής σχέσης

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από την επόμενη Τετάρτη, 2.7.1997, οι ειδικευόμενοι γιατροί της Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση, το οποίο όπως σημειώνουν, αντιστρατεύεται το δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εργάζονται 1.000 ειδικευόμενοι. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το Προεδρείο του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών Θεσσαλονίκης εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην άρση της μονιμότητας και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Σημείωσε βέβαια, πως ενώ οι ανάγκες του πληθυσμού είναι τεράστιες και απαιτούν γενναία οικονομική χρηματοδότηση από το δημόσιο προϋπολογισμό, για υποδομές λειτουργικές δαπάνες και προσλήψεις προσωπικού, δυστυχώς ακολουθείται ακριβώς αντίθετη πορεία, με υποχρηματοδότηση, σταμάτημα προσλήψεων και λειτουργία του νοσοκομείου στη βάση ενός αυταρχικότερου μοντέλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Σδούκος, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δε θίγει τις νέες μορφές υπαγωγής του επιστήμονα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και ως παράδειγμα έφερε την express service που απασχολεί γιατρούς να δουλεύουν με τη μορφή της συνδρομής, ένα νέο φαινόμενο που αξιοποιεί την ανεργία των νέων γιατρών για να εισάγει το μοντέλο της "μαύρης" εργασίας και στον τομέα της ιατρικής. Οι ειδικευόμενοι γιατροί τόνισαν ότι η απάντηση απέναντι στην επίθεση που ξεκινά από το νομοσχέδιο, θα πρέπει να δοθεί μέσα από αγώνες διαρκείας και προπάντων μέσα από τον συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και γενικότερα στους χώρους της υγείας.

Απαιτούν την απόσυρση εκείνων των διατάξεων που αντιστρατεύονται το δημόσιο, δωρεάν και κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΣΥ, για αυτό και ζητούν:

  • Κατάργηση των κλειστών προϋπολογισμών και των διαφοροποιημένων νοσηλείων, γιατί το κράτος οφείλει να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία δεν είναι επιχειρήσεις, άρα δε νοείται να λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς.
  • Τη θέσπιση σοβαρού οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στα νοσοκομεία και όχι "μάνατζερς" που θα ασκούν πολιτική με μόνο στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό και τις πειθαρχικές του αρμοδιότητες.
  • Την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο επίπεδο των υπόλοιπων χωρών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή τουλάχιστον 8%, με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και εξασφάλιση της διαγνωστικής και θεραπευτικής πληρότητας για τις μονάδες του ΕΣΥ.
  • Την πλήρη ανάπτυξη του ΕΣΥ στα αστικά κέντρα και την επαρχία, την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να καλύπτει σφαιρικά όλο τον πληθυσμό και να έχει συνεχή παρέμβαση.
  • Την καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής ως της μόνης εργασιακής σχέσης.

Τέλος διεκδικούν την πρόσληψη 1000 γιατρών κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια και τη διατήρηση της μονιμότητας για όλους τους νεοεισερχόμενους γιατρούς στο ΕΣΥ.

Λεζάντα 1ου

Χτες τα συνεργεία της ΕΙΝΑΠ μοίρασαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και εξηγούν γιατί απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ζωνάρι Γόνιμη περιοδεία στο "Μεταξά"

Το νοσοκομείο επισκέφτηκαν χτες ο Σπ. Χαλβατζής και ο Σ. Κωτσαντής

Το αντικαρκινικό νοσοκομείο "Μεταξά" επισκέφτηκαν χτες ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Σ. Κωτσαντής,γραμματέας της ΚΟ Πειραιά και είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του νοσοκομείου και εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα στις συναντήσεις με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους έγιναν καταγγελίες για τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη αξονικού και μαγνητικού τομογράφου. Εκτός του ότι, επισημάνθηκε, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους περιπλανώνται ανά τα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, υπολογίζεται ότικαθημερινά διαφεύγουν, λόγω της έλλειψης τομογράφου, τρία εκ. δραχμές προς τα διαγνωστικά αυτά κέντρα. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι, υπάρχουν μηχανήματα που δεν αξιοποιούνται, με αποτέλεσμα να χάνονται και απ' αυτά περίπου 100 εκ. το χρόνο.

Λείπει, αναφέρθηκε, βασικό προσωπικό τεχνολόγων, παρασκευαστών και αδελφών, με αποτέλεσμα να μπορούν να συνεχιστούν απαραίτητες ογκολογικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς, όπως η νοσηλεία στο σπίτι και το ιατρείο του πόνου.

Απ' την πλευρά τους ο Σπ. Χαλβατζής και Σ. Κωτσαντής εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η λογική του διέπεται από ιδιωτικοποιήσεις και τους νόμους της αγοράς. Η αλλαγή, τόνισαν, του τρόπου χρηματοδότησης απειλεί με κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία. Κατήγγειλαν τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της υγείας, που με τις παρεμβάσεις ουσιαστικά επιβάλλουν την πολιτική υγείας.

Τέλος, υπογράμμισαν την ανάγκη για τη γενικότερη πάλη με την προοπτική μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα απαντά και στα προβλήματα της υγείας. Γι' αυτό, επισήμαναν, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να δραστηριοποιηθούν περισσότερο, βγαίνοντας "απ' το καβούκι τους".

Συμπαράσταση από τον ΠΙΣ

Την αμέριστη συμπαράστασή του προς τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών και των ειδικευόμενων γιατρών εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και - όπως αναφέρει - "ενώνει μαζί τους φωνή διαμαρτυρίας για την πεισματική άρνηση της πολιτείας να πάρει υπόψη της τα δίκαια αιτήματα του ιατρικού κόσμου, που δεν αποσκοπούν μόνο στη βελτίωση της δικής του θέσης, αλλά και στην αναβάθμιση συνολικά του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας".

Για άλλη μια φορά, υπογραμμίζει ο ΠΙΣ, οι γιατροί αγωνίζονται για ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές στον τομέα της περίθαλψης και ιδιαίτερα στον βασικό κρίκο των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, για την κατοχύρωση και την προάσπιση του επιστημονικού επιπέδου του ιατρικού κλάδου, αλλά και του επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης και εργασίας των λειτουργών του.

Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί την ευθύνη που έχει για το σήμερα και το αύριο της υγείας του ελληνικού λαού, να πάψει τους αυτάρεσκους κεκλεισμένων των θυρών σχεδιασμούς επί χάρτου και να προχωρήσει θαρραλέα σε ουσιαστικά μέτρα εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσα από ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο μ' εκείνους που όχι μόνο γνωρίζουν "από πρώτο χέρι" τα προβλήματα και τις ανάγκες, αλλά και που καλούνται κάθε φορά να εφαρμόζουν τις εκάστοτε πολιτικές στο χώρο της υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ