ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Προσιτά στους υποψήφιους τα χτεσινά θέματα

Πώς τα έκριναν οι Ενώσεις Φιλολόγων, Φυσικών και η Μαθηματική Εταιρεία

Μέσα στις δυνατότητες των υποψηφίων χαρακτήρισαν οι επιστημονικές ενώσεις τα ζητήματα της Φυσικής της Α και Β Δέσμης, των Αρχαίων Ελληνικών της Γ Δέσμης και των Μαθηματικών, στα οποία διαγωνίστηκαν χτες οι απόφοιτοι των ΤΕΛ. Σήμερα, οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα της Ιστορίας.

Η εκπομπή των θεμάτων για την Α και Β Δέσμη ξεκίνησε στις 7.00 π.μ. και ολοκληρώθηκε στις 7.33 π.μ. Η αποστολή των θεμάτων για τους υποψηφίους των ΤΕΛ ξεκίνησε στις 9.30 π.μ. και ολοκληρώθηκαν στα εξεταστικά κέντρα στις 9.54.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε χτες στην εικόνα, που έφτασε στο υπουργείο από τα βαθμολογικά κέντρα, των γραπτών της έκθεσης της Α, Β και Γ Δέσμης τονίζοντας ότι από το μικρό δείγμα που έχει διορθωθεί, προκύπτει ότι η βαθμολογία κυμαίνεται σε συνηθισμένα επίπεδα με μικρές αποκλίσεις, ενώ δεν έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις από τους βαθμολογητές.

Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών

"Προσιτά στους υποψηφίους και σαφή στη διατύπωσή τους", χαρακτηρίζει τα θέματα της Φυσικής η Ενωση Ελλήνων Φυσικών: "Τα δύο από τα τέσσερα ερωτήματα της θεωρίας (1α, 2α) απαιτούσαν, εκτός από το γνωστικό μέρος, και κριτική σκέψη από τη μεριά των υποψηφίων.

Ειδικά για πρώτη φορά, ζητήθηκε από τους υποψήφιους η δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σύνολο διατυπωμένων προτάσεων τις ορθές, με ταυτόχρονη αιτιολόγησή τους, γεγονός που κρίνεται θετικό κατά την άποψή μας. Οι ασκήσεις δεν παρουσίασαν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία".

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

"Τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών είναι μέσα στις δυνατότητες των υποψηφίων. Εχουν, ωστόσο, κάποια δύσκολα σημεία, τα οποία θα είναι και το κριτήριο της διαβάθμισης κατά την αξιολόγηση". Τα παραπάνω τονίζει σχετικά με τα θέματα των αρχαίων η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων:

Ειδικότερα τονίζεται:

"Τα ζητούμενα στη γραμματική παρατήρηση ελέγχουν, όπως πάντα, τη μνημονική ικανότητα των υποψηφίων, αντίθετα προς την ισχύουσα διδακτική μέθοδο. Οι δύο συντακτικές παρατηρήσεις, και ιδιαίτερα η μετασχηματιστική, αναφέρονται άμεσα στη λειτουργία του λόγου και ελέγχουν τη δυνατότητα του υποψήφιου να την κατανοήσει. Θα ήταν, βέβαια, προτιμότερο η γραμματική και η συντακτική παρατήρηση, σε συνδυασμό, να οδηγούν στην ανίχνευση της δομής και της οργάνωσης του λόγου και των υφολογικών ιδιαιτεροτήτων.

Η ερμηνευτική παρατήρηση ελέγχει επαρκώς το βαθμό κατανόησης του αποσπάσματος, από ρόλο που δεν παραπέμπει ευθέως στο πρωτότυπο κείμενο.

Η επιλογή του διδαγμένου κειμένου είναι εύστοχη και άκρως επίκαιρη σε ένα εξεταστικό σύστημα που αναδεικνύει "δοξόσοφους" αντί "σοφών"! Πάντως, ο έλεγχος της μεταφραστικής ικανότητας του υποψηφίου περιορίζεται στο αδίδακτο κείμενο, το οποίο, με τον ευδιάκριτο θεματικό του άξονα και το σαφές περιεχόμενό του, βοηθάει τον υποψήφιο στην προσέγγιση και στην απόδοσή του στη νέα ελληνική. Οπωσδήποτε, βασική προϋπόθεση είναι η ικανότητα του υποψηφίου να διακρίνει την ειδική σημασία των λέξεων στο συγκεκριμένα νοηματικό περιβάλλον. Αυτό πρέπει, κατά πρώτο λόγο, να απαιτείται".

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχολιάζοντας τα θέματα των μαθηματικών, στα οποία εξετάστηκαν χτες οι υποψήφιοι από τα ΤΕΛ, τονίζει: "Θεωρούμε θετικό το βήμα της εξέτασης των αποφοίτων των Τεχνικών Λυκείων για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Αναμένουμε τα αποτελέσματα, για να συμπεράνουμε το επίπεδο προετοιμασίας των υποψηφίων αυτών, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία".

Αναλυτικά για τα τρία ζητήματα τονίζουν τα εξής:

"Ζήτημα 1ο: Στα πλαίσια των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου, το θέμα είναι διαπραγματεύσιμο από την πλειοψηφία των υποψηφίων. Ζήτημα 2ο: Α Θεωρία από το βιβλίο, Βα Σχετικά απλό, Ββ Θα δυσκολέψει και τους καλύτερους της ομάδας αυτής των υποψηφίων. Ζήτημα 3ο: 3Α για καλά προετοιμασμένους. 3Β και Ζήτημα 4ο: Υπάρχουν παρόμοια θέματα στο σχολικό βιβλίο, αλλά αυτό δεν εγγυάται την επιτυχή διαπραγμάτευση από την πλειοψηφία των υποψηφίων".

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Πλούσιο το πρόγραμμα της βδομάδας

Πλούσιο σε εκδηλώσεις είναι το πρόγραμμα της ερχόμενης βδομάδας, με την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να κυριαρχεί στη θεματολογία των εκδηλώσεων.

Αύριο, Κυριακή στο πλαίσιο του 23ου φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" οι Οργανώσεις 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στο ιστορικό μνημείο της Ακροναυπλίας,εκεί όπου οι πρωτοπόροι κομμουνιστές φυλακίστηκαν για την πίστη τους στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού (τηλέφωνα για δηλώσεις συμμετοχής: 8325.758, 2592.684, 8675.277).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την βδομάδα που έρχεται έχει ως εξής:

Δευτέρα 30 Ιούνη στην Αργυρούπολη στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Βάρναλη με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Λ. Μυλωνά,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Την ίδια μέρα, στην ACS (Μεταμόρφωση) πραγματοποιεί προφεστιβαλική εκδήλωση ο Εργατικός Τομέας της ΚΝΕ.

Τρίτη 1 Ιούλη στον Υμηττό στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Αγ. Λαύρας με θέμα "Ειρήνη και αντιιμπεριαλιστική δράση" και ομιλητή την Α. Σεχίδου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Την ίδια μέρα στα Ανω Ιλίσια στην πλατεία Τερζάκη στις 8.00 μ.μ. με θέμα "Ναρκωτικά" και στην ACS (Μεταμόρφωση) από τον Εργατικό Τομέα.

Τετάρτη 2 Ιούλη στη Δάφνη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία με θέμα "Ναρκωτικά" και ομιλητή τον Χρ. Τσοκάνη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης στους Αμπελόκηπους στην πλατεία Αγ. Δημητρίου με θέμα τον "Αθλητισμό" και ομιλητή τον Δ. Αδαμόπουλο,μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ. Την ίδια μέρα στο Γουδί στην πλατεία Αγ. Θωμά με θέμα τα "Ναρκωτικά" και στην ACS (Μεταμόρφωση) από τον Εργατικό Τομέα.

Πέμπτη 3 Ιούλη στο Μπραχάμι στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη με θέμα την ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική πάλη και ομιλητή τον Π. Παλαβό.Στον Περισσό στην Αγ. Αναστασία με θέμα τα "Ναρκωτικά" και ομιλήτρια της Ε. Μανιάτη,μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ. Στο Κάτω Χαλάνδρι στην πλατεία Χίου με θέμα "Ειρήνη και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, την Κύπρο και το Αιγαίο" και ομιλήτρια την Κ. Χέσπερ,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο Περιστέρι στη Νέα Ζωή στις μπασκέτες του Πολύκαρπου με θέμα "Κοινωνικός διάλογος και Παιδεία" και ομιλητή τον Γ. Μπαγιαρτάκη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Την ίδια μέρα στην Πεύκη στο Ηλιακό Χωριό, με θέμα τα "Ναρκωτικά" και ομιλητή τον Γ. Παπαδόπουλο, μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ και στου Ζωγράφου στην πλατεία Γαρδένιας με θέμα τα "Ναρκωτικά".

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Σήμερα η ημερίδα για τις συγκοινωνίες

Σήμερα πραγματοποιείται η ημερίδα της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",με θέμα τις συγκοινωνίες της Αττικής, τη σημερινή τους κατάσταση και τις προοπτικές τους. Η ημερίδα διοργανώνεται στο ξενοδοχείο "Τιτάνια", από τις 10 πμ έως τις 3 μμ. Εκεί θα κατατεθούν οι προτάσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγκοινωνιών, τα οποία παραμένουν οξυμένα με ευθύνη της κυβέρνησης και με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι στις μετακινήσεις τους. Παράλληλα, σημαντικές παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν από τους εκπροσώπους αρμόδιων φορέων, που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην ημερίδα.

Εκδήλωση για τον Κώστα Βιδάλη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για το μεγάλο δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, οργανώνουν την Κυριακή 29 του Ιούνη στις 11.00 πμ στη Μελία του νομού Λάρισας, η Κοινότητα Μελίας, η ΕΣΗΕΑ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων (ΠΣΑΔ).

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνεται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο της θυσίας προς τιμήν του Κώστα Βιδάλη. Στη συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο Μελίας θα γίνει χαιρετισμός του προέδρου της κοινότητας, ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Αρ. Μανωλάκο,ομιλία από τον πρόεδρο του ΠΣΑΔ Ν. Καραντηνό,ενώ θα ακολουθήσει βράβευση αριστούχων μαθητών και δεξίωση.

ΟΣΠΑ
Αποδοκιμάζει τις δηλώσεις Καστανίδη - Παπανδρέου

Επιζήμιες για την Ολυμπιακή Αεροπορία θεωρεί τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων (σ. σ. Χ. Καστανίδη και Β. Παπανδρέου) η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της και το δημόσιο χαρακτήρα της.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η ΟΣΠΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: "Δηλώσεις και θέσεις οι οποίες προέρχονται όχι μετά από σοβαρές προσεγγίσεις για τον εθνικό αερομεταφορέα και μάλιστα σε περίοδο εξυγίανσης και με δεδομένα τα θετικά αποτελέσματα της ΟΑ, είναι επιζήμιες και δημιουργούν αναταραχή και στο επιχειρησιακό και στο εργασιακό πεδίο.

Οι εργαζόμενοι με υπευθυνότητα αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα, έχοντας τη δική τους συμβολή στην εξυγίανση της εταιρίας, συνεισφέροντας ακόμα και με το πάγωμα των μισθών τους και τη δωρεάν προσφορά εργασίας τους".

Καταλήγοντας η ΟΣΠΑ υπογραμμίζει ότι "οι εργαζόμενοι με υπεύθυνες προτάσεις και θέσεις θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ανάπτυξη της ΟΑ, διαφυλάσσοντας τον εθνικό, κοινωνικό της ρόλο και το δημόσιο χαρακτήρα της".

Απεργούν οι δασικοί

Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι δασικοί υπάλληλοι από την ερχόμενη Δευτέρα. Μετά την απεργία από κάθε υπερωριακή εργασία που ξεκίνησαν στις 23 του μήνα, τη Δευτέρα πραγματοποιούν 24ώρη απεργία και παράλληλα πανελλαδική συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 11πμ. Ο απεργιακός αγώνας των δασικών θα συνεχιστεί με 5νθήμερη απεργία στο διάστημα 4 με 8 Ιούλη και την τελευταία μέρα της απεργίας τους θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Οι δασικοί, που και αυτό το καλοκαίρι προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα των δασών και διεκδικούν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ