ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση σπρώχνει τους δήμους στις ιδιωτικοποιήσεις

Οταν δεν έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν επαρκώς και προσλήψεις δεν εγκρίνονται, δεν είναι δυνατόν να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες προς τους δημότες τους. Η απόφαση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση μόνο του 1/3 των εκτάκτων, εξυπηρετεί την πολιτική ξεπουλήματος δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες

Οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δήμοι, εξαιτίας της παράτασης του απαράδεκτου καθεστώτος απασχόλησης εκτάκτων για την κάλυψη αναγκών των δημοτών. Η τακτοποίηση μιας μικρής μόνο μερίδας εκτάκτων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έγινε με κυβερνητική τροπολογία, δε λύνει τις δυσκολίες του θεσμού και των ανθρώπων του. Οι δήμοι δεν έχουν προσωπικό να λειτουργήσουν, προσλήψεις δεν εγκρίνονται, η παραμονή εκτάκτων αναδεικνύεται σε κατόρθωμα για τις δημοτικές αρχές, η παροχή κοινωνικού έργου εμποδίζεται και το ξεπούλημα δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες προωθείται σταθερά από την"κεντροαριστερή" κυβέρνηση και τους προϊσταμένους της, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στο "Ρ" ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,τονίζει πως το πρόβλημα των εκτάκτων είναι πολύ μεγάλο και η τροπολογία της κυβέρνησης δε δίνει λύση, καθώς δεν τακτοποιεί ούτε το 1/3 του συνόλου τους. "Αυτό, συνεχίζει, θα έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην ίδια τη λειτουργία των ΟΤΑ. Οι συμβάσεις των εκτάκτων κάποια στιγμή θα λήξουν, οι εργαζόμενοι αυτοί θα απολυθούν και οι δήμοι θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πρέπει να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό".

Ο δήμαρχος σημειώνει πως οι τρομακτικές αυτές ελλείψεις σε εργατικά χέρια και η επακόλουθη μη εξυπηρέτηση του δημότη θα εξωθήσουν τους ΟΤΑ σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους. Θα αναγκαστούν, δηλαδή, να ξεπουλήσουν υπηρεσίες τους σε ιδιώτες μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, μια τέτοια εξέλιξη θα την πληρώσουν οι δημότες, που θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλά αντίτιμα στον ιδιώτη, προκειμένου να απολαμβάνουν υπηρεσίες, που πριν τις παρείχε ο δήμος.

Ο Γ. Πατσιλινάκος υπογραμμίζει πως τα παραπάνω αποτελούν σχέδιο της κυβέρνησης, να μη δίνει τα μέσα και τις δυνατότητες στους ΟΤΑ για να παίξουν το φιλολαϊκό τους ρόλο, προκειμένου να τους στρέψει αναγκαστικά στις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα και με τις εντολές που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διανομή της ανεργίας και απασχολήσιμοι

Με την κυβερνητική τροπολογία τακτοποιείται περίπου το 35% των εκτάκτων στους ΟΤΑ, ενώ για τους υπόλοιπους συνεχίζεται το καθεστώς της πολιτικής τους ομηρίας, στη λογική συντήρησης των πελατειακών σχέσεων.

Αυτά σημειώνει, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Γ. Στρατηγός.Ο ίδιος επισημαίνει ότι η συνέχιση της ενασχόλησης εκτάκτων για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της ΤΑ είναι αποτέλεσμα γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης, για επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Πολιτικής κατεύθυνσης, που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους εγχώριους υποστηρικτές της.

Ο Γ. Στρατηγός σημειώνει ότι τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο αλλαγής των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο, προκειμένου να "διανεμηθεί" η ανεργία και κάθε μία θέση εργασίας να μοιράζεται ανάμεσα σε δύο"απασχολήσιμους". Επισημαίνει το γεγονός ότι εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις μονίμων στην ΤΑ και πως οι όποιες μονιμοποιήσεις και τακτοποιήσεις εκτάκτων, έγιναν κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων.

Υπογραμμίζει την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική προσωπικού στην ΤΑ, με προσλήψεις μονίμων, με βάση αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια και αφού πρώτα συσταθούν Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ, προκειμένου να καθοριστούν οι πραγματικές ανάγκες των δήμων και κοινοτήτων σε προσωπικό.Τέλος, σημειώνει ότι την ευθύνη για την άθλια αυτή κατάσταση που παρατηρείται στην ΤΑ, σε ό,τι αφορά την απασχόληση τεράστιου αριθμού εκτάκτων, έχουν οι κυβερνήσεις, η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, καθώς και οι αιρετοί που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. "Αυτοί, συνεχίζει, αποδέχονται την απασχόληση εκτάκτων, σύμφωνα και με τα όσα ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και προωθούν τη μετατροπή του θεσμού σε όργανο διοχέτευσης αντιλαϊκών εντολών".

Δεν είναι μόνο η καθαριότητα

Με τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εκτάκτων, για την τακτοποίησή τους, αναδείχτηκε μόνο το πρόβλημα εργαζομένων στην καθαριότητα. Υπάρχουν, όμως, και έκτακτοι σε Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς.

Τα παραπάνω τονίζει ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος,που αναφέρει σαν παράδειγμα το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης, όπου υπηρετούν 25 καθηγητές, όχι πλήρους απασχόλησης και η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τις προσλήψεις τους ως ωρομίσθιους. Σημειώνει, ακόμα, τις περιπτώσεις καθηγητών, που απασχολούνται από το δήμο σε προγράμματα μαζικής άθλησης και διδασκαλίας χορού. Καθηγητές, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με 2.000 δημότες και παρέχουν υπηρεσίες σε τομείς, όπου δε δραστηριοποιείται η κεντρική διοίκηση.

"Αυτοί, σημειώνει, δεν έχουν σύμβαση εργασίας, αλλά δελτίο παροχής υπηρεσιών και ουσιαστικά είναι στον αέρα. Και οι δήμοι δεν τους κολλούν ένσημα, εφόσον η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσληψή τους ως ωρομίσθιους. Είναι κλασική περίπτωση "μαύρης εργασίας", με ευθύνη των κυβερνώντων. Εμείς, βέβαια, χρειαζόμαστε αυτούς τους εργαζόμενους. Και οι μόνες επιλογές που μας δίνει η κυβέρνηση είναι ή να συνεχίσουμε να τους απασχολούμε "παρανομώντας" ή να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση των ανάλογων δημοτικών υπηρεσιών".

Παράλληλα, κάνει λόγο για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις συμβάσεις εργασίας, διάρκειας οχτώ μηνών, για δημοτικούς υπαλλήλους. Αναφέρεται στο Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου, όπου απασχολούνται ένας ψυχολόγος, μία κοινωνιολόγος και μία υπάλληλος για γραμματειακή υποστήριξη. Σκοπός του Σταθμού είναι η παροχή βοήθειας προς του ναρκομανείς και τις οικογένειές τους, καθώς και προς οικογένειες που μέλη τους παρουσιάζουν βίαιη, εγκληματική και αντικοινωνική συμπεριφορά.

"Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται με οχτάμηνη σύμβαση. Οταν λήξει, θα πρέπει, βάσει του νόμου, να τους απολύσουμε και να προσλάβουμε άλλους, αν εγκρίνει νέες προσλήψεις η κυβέρνηση. Αν δεν εγκρίνει, θα πρέπει να κλείσουμε το Σταθμό. Αλλά ακόμα και να εγκρίνει, γιατί να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των ίδιων εργαζομένων; Πώς να απολύσουμε ανθρώπους, που οι δημότες έχουν συνδεθεί μαζί τους; Τι εξυπηρετεί αυτό, πέρα από την ανακύκλωση της ανεργίας;", ρωτάει ο δήμαρχος της Πετρούπολης.

Τονίζει, τέλος, πως είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης για περιορισμό του "κοινωνικού κράτους". Δηλαδή, να μην παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες η κεντρική διοίκηση, αλλά και να μην επιτρέπει ούτε στους ΟΤΑ να τις παρέχουν. "Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και Τοπικές Ενώσεις πρέπει να αξιώσουν από την κυβέρνηση να μας "επιτρέψει" να ασκήσουμε εκείνες τις αρμοδιότητες που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος", καταλήγει ο Γ. Γιώγος.

Το ΚΚΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση

Εγκαιρα το ΚΚΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ, με τροπολογίες που πρότεινε να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, το οποίο συζητήθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή. Η κυβέρνηση, όμως, ακολούθησε το δικό της δρόμο...

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ κατέθεσε, κατ' αρχάς, τροπολογία, με την οποία πρότεινε τη μονιμοποίηση του προσωπικού των Δήμων και Κοινοτήτων, των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων, των Συμβουλίων Περιοχής και των ΝΠΔΔ των παραπάνω ΟΤΑ και αφορούσε όσους: 1) Εργάζονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου ή εργάζονται σε έργα αυτεπιστασίας. 2) Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 3) Η πρόσληψή τους έχει πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέχρι τις 31/12/96.

Πρότεινε την ένταξη του προσωπικού αυτού σε νέες οργανικές, προσωποπαγείς θέσεις, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, αλλά και την παροχή δυνατότητας να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα καταταγούν ως μόνιμοι με σχέση δημοσίου δικαίου ή ως τακτικοί με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Η ίδια ρύθμιση, πρότεινε το ΚΚΕ, να ισχύσει και για το προσωπικό που έχει προσληφθεί στις δημοτικές, διαδημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, που με απόφαση των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων των οικείων ΟΤΑ προσφέρει την εργασία του για τρία, τουλάχιστον, χρόνια σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο και με τροπολογία, συμπληρωματική στην προαναφερόμενη, το ΚΚΕ, προκειμένου να μην προσληφθεί μεγάλος αριθμός εκτάκτων και να μην επεκταθεί η μερική απασχόληση, ζήτησε δήμοι, κοινότητες, Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων, ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και Συμβούλια Περιοχής, μέσα σε έξι μήνες από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, να συντάξουν υποχρεωτικά νέους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Σ' αυτούς να προβλέπονται οι αντίστοιχες μόνιμες και τακτικές θέσεις για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Επίσης, να προβλέπονται σε αριθμό και ειδικότητα οι αναγκαίες θέσεις εποχιακού προσωπικού, με μέγιστη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τους τους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, πρότεινε το σύνολο των θέσεων εποχιακού προσωπικού να μην μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνόλου των θέσεων μόνιμου και τακτικού προσωπικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ