ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αμφισβητείται το δικαίωμα απεργίας των δικηγόρων

Το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας για τον κλάδο των δικηγόρων βάζει υπό αμφισβήτηση απόφαση - "βόμβα" της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και επιβάλλει τεράστιους φραγμούς στην άσκηση των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 2512/1997 απόφασή του έκρινε ότι οι δικηγόροι δεν έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις που παίρνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι και ότι αυτή η απείθεια δε συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Μάλιστα, το δικαστήριο προχώρησε πολύ πιο πέρα, καθώς επισημαίνει ότι οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των δικηγορικών συλλόγων για αποχή, δε συνιστούν απεργία και ότι ο χρόνος της αποχής πρέπει να καθορίζεται στην ίδια την απόφαση που κηρύσσει την αποχή. Ουσιαστικά, εδώ αποδυναμώνεται και η λειτουργία των γενικών συνελεύσεων των συνδικαλιστικών οργάνων των δικηγόρων, που είναι οι σύλλογοί τους.

Παράλληλα, στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η αποχή των δικηγόρων από την άσκηση του λειτουργήματός τους, όπως είναι η παράσταση στα δικαστήρια, εννοιολογικά δε συνιστά απεργία και επομένως δεν εμπίπτει στην προστασία του άρθρου 23 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την απεργία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, γιατί η απεργία ως εκδήλωση συνδικαλιστικής ελευθερίας προϋποθέτει εξαρτημένη εργασία.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους δικηγόρους και εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν το πανελλαδικό συνέδριο, το οποίο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τροποποίησης του Κώδικα Δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ακύρωσε απόφαση της 30 Οκτώβρη 1992 του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για αποχή διαρκείας. Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγε δικηγόρος της Αθήνας και ζητούσε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του ΔΣΑ (20 Οκτώβρη και 13 Νοέμβρη 1992) με τις οποίες κηρύχτηκε επ' αόριστον αποχή των δικηγόρων και στη συνέχεια με μεταγενέστερες αποφάσεις επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της αποχής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι συνταγματικές επιταγές των άρθρων 5 και 20 του Συντάγματος, καθώς και το άρθρο 6 της Συνθήκης της Ρώμης, ανάγονται στο χρόνο διάρκειας της αποχής και θα πρέπει η αποχή να είναι βραχύα, λόγω των "διακυβευόμενων συμφερόντων", πράγμα που δεν μπορεί να γεννά πειθαρχική ευθύνη για τους μη συμμετέχοντες στην απεργία.

"ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ" - ΧΑΛΚΙΔΑ
Μηνύθηκε για τοκογλυφία και απάτη ο νυν πρόεδρος

Ενώ το σκάνδαλο παράνομων καταθέσεων σε παρατράπεζα που είχε ανοίξει η διοίκηση του καταναλωτικού συνεταιρισμού "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΟΝΣΟΥΜ", με αποτέλεσμα 700 περίπου καταθέτες, συνεταιριστές και μη, να "κλαίνε" σήμερα τα λεφτά τους, ύψους 1,3 δισ. δραχμών (μαζί με τους τόκους), ενώ καθημερινά εκδικάζονται προσφυγές καταθετών που ζητάνε και δεν παίρνουν τα χρήματά τους (παρά μόνο οι ημέτεροι) και ενώ ανά βδομάδα γίνονται ανακατατάξεις και υποβάλλονται παραιτήσεις στο, πριν λίγο καιρό, νεοεκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, ξέσπασε νέο οικονομικό σκάνδαλο. Αφορά το νυν πρόεδρο και πρώην συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ στο εργοστάσιο "Λίντερ" που μετά το κλείσιμό του προσλήφθηκε στον "Καταναλωτή", Βασ. Κυριάκο (ανέλαβε πριν μια βδομάδα μετά την παραίτηση του προηγούμενου) για τον οποίο ο εισαγγελέας Χαλκίδας, Γρ. Πεπονης, έχει ασκήσει εναντίον του δίωξη για τοκογλυφία και απάτη, μετά από μήνυση που υπέβαλλε οΚ. Παπαδόπουλος,ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου.

Σύμφωνα με δηλώσεις, σε τοπικό ραδιοσταθμό, του Κ. Παπαδόπουλου, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το 1995, ζήτησε και πήρε δανεικά από τον Β. Κυριάκο το ποσό των 4 εκατ. δρχ, δίνοντάς του (ο Κ. Παπαδόπουλος) επιταγή, που δανείστηκε από το φωτογράφο του κέντρου του, Θ. Ταμπάνο, για 3 μήνες με επιστρεφόμενο πόσο 5,5 εκατ. δρχ. Οταν ήρθε ο καιρός εξόφλησης του δανείου, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου συνέχιζε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δεν είχε τα προς επιστροφή χρήματα, γι' αυτό ζήτησε από το δανειστή του παράταση. Τότε, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Κ. Παπαδόπουλου, ο Β. Κυριάκος του έκανε πρόταση να "κλείσουν" το χρέος... σε είδος και άρχισε να κάνει "λογαριασμούς" στο κέντρο σε τακτικότατη βάση που ανέρχονταν σε 400 - 600 χιλιάδες δρχ. τη βραδιά. Οταν ο λογαριασμός έφθασε τα 11 εκατ. δρχ. ενημερώθηκε γι' αυτό ο Β. Κυριάκος και η απάντησή του ήταν "μη στενοχωριέσαι, εγώ βγάζω 5 - 8 εκατ. δρχ. τη βδομάδα από τη δουλιά μου και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα".

Σήμερα, πάντα κατά τον Κ. Παπαδόπουλο, που το ποσό έχει φτάσει τα 17 εκατ. δρχ., ο Β. Κυριάκος όχι μόνο δε φέρεται διατεθειμένος να πληρώσει... τη διασκέδαση, αλλά ζητάει τα 5,5 εκατ. δρχ. του αρχικού δανείου, για να επιστρέψει την επιταγή, και να του χαριστούν τα υπόλοιπα χρέη που έχει κάνει στο κέντρο.

Η υπόθεση είχε πάρει σειρά για εκδίκαση στις 5 Ιούνη, αλλά αναβλήθηκε για τις αρχές Γενάρη του 1998, γιατί δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο νυν πρόεδρος του "Καταναλωτή".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Συνάντηση Καραμανλή - Αβραμόπουλου

Συνάντηση ενημέρωσης για θέματα της Δήμου Αθηναίων είχαν χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής και ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος.Ο τελευταίος έδωσε το στίγμα του στόχου και της δράσης της Δημοτικής Αρχής για μια πόλη ανθρώπινη, φιλική, φιλόξενη και λειτουργική... Οπως ακριβώς δηλαδή τη βιώνει κάθε Αθηναίος πολίτης, όταν για να σταθμεύσει πρέπει να πληρώσει, για τον περίπατό του πρέπει να αποκλείσει τις πλατείες και τους πεζόδρομους που έχουν γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα, όταν τα χρήματα που καταβάλλει στο δήμο για έργα προς κοινωνικό όφελος, "αξιοποιούνται" για δημόσιες σχέσεις και "αναπτυξιακές" δραστηριότητες αμφιβόλου αποτελέσματος, όταν "γεμίζει" το μάτι του από το τσιμέντο, που καταλαμβάνει και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης, όταν βλέπει ολόκληρες περιοχές του κέντρου (Πλάκα, Ψυρρή, Θησείο κλπ.) να μετατρέπονται σε χώρους εξυπηρέτησης των τουριστών και των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, διώχνοντας αυτόν... τον, κατά τα άλλα, δημότη της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής, αφού "ενημερώθηκε", δήλωσε - ασκώντας το αντιπολιτευτικό του καθήκον - ότι "πρέπει και η πολιτεία να δει μ' ένα πιο σοβαρό και αποτελεσματικό μάτι την υπόθεση του Δήμου, ώστε η Αθήνα που είναι η πύλη της Ελλάδας, να αναβαθμιστεί. Γι' αυτό χρειάζονται πόροι και μεγάλα έργα".

Τη φιέστα της συνάντησης χάλασε όμως η απόφαση του Αβραμόπουλου να αποκλείσει από τη συνάντηση τη δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού του, Ηρα Βαλσαμάκη,ενώ συμμετείχαν όλοι οι υπόλοιποι. Η ξεχωριστή αυτή μεταχείριση σχετίζεται με την έντονη και ουσιαστική κριτική που ασκεί απέναντι στο δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή γενικότερα, η Ηρα Βαλσαμάκη. Η ίδια,η οποία προσπάθησε να μπει στην αίθουσα αλλά εμποδίστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επεισόδιο, δήλωσε: "Ο δήμαρχος είχε καλέσει στη συνάντηση ολόκληρη την πλειοψηφία. Εμένα με απέκλεισε. Ομως δεν αισθάνθηκα ότι είχα ανάγκη πρόσκλησης γιατί εδώ δεν είναι το σπίτι του, αλλά ο Δήμος Αθήνας". Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί πιστεύει ότι δεν της στάλθηκε πρόσκληση απάντησε χαρακτηριστικά: "Φοβάμαι πως ο δήμαρχος δε θέλει να ακούσει ο κ. Καραμανλής την ενημέρωση που θα του κάνω".

Ανταπαντώντας ο συνδυασμός "Μάχη για την Αθήνα", "εξήγησε" τη συμπεριφορά της Ηρας Βαλσαμάκη ως αποτέλεσμα της διαγραφής της πριν δυο χρόνια.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 29-6-97 στις Κορυσχάδες,στο ιστορικό χωριό όπου έγινε η πρώτη Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).Για το σκοπό αυτό καλούνται όλα τα μέλη της Ενωσης και οι φίλοι της Αντίστασης, να συμμετάσχουν στη διήμερη εκδρομή, σήμερα και αύριο Κυριακή,που διοργανώνει.

Ημερήσιες εκδρομές διοργανώνουν ανήμερα την Κυριακή:

- Το Παράρτημα ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ στις 7 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ηλεκτρ. Σταθμός).

- Το Παράρτημα ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ στις 7.15 π.μ. από τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στη Λ. Μελισσίων.

- Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 3249.037.

- Τα Παραρτήματα ΛΑΜΙΑΣ και ΣΤΥΛΙΔΑΣ.Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Παραρτήματος Λαμίας (Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος) και στα τηλέφωνα: 31.858 - 33.280.

  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 29-6-97 στις 11 π.μ. για το γιορτασμό της επετείου της μάχης που έδωσαν δυνάμεις του ΕΛΑΣ, κατά των Γερμανών στα Κανελλάκια Γορτυνίας.
  • Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) αναγγέλλει ότι η εκδήλωση για τη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα θα γίνει την Κυριακή 6/7/97,στο θαυμάσιο τοπίο του Αϊ - Νικόλα. Αναχώρηση από Αθήνα Σάββατο 5/7/97 στις 7 π.μ.,από την πλ. Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30/6/97.Το ταξίδι στην Ουγγαρία θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιούλη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 - 5230.534.
  • Η ΠΕΑΤΑΘ διοργανώνει εκδρομή από τις 4 έως 6 Ιούλη, στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ, στις περιοχές Κοζάνης, Λιβερό, Περιβόλι, Φούρκας, με συμμετοχή στη συγκέντρωση των Πολ. Προσφύγων στη Νάουσα. Αναχώρηση από πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ.Πληροφορίες στα τηλ: 32.20.183 και 58.17.384.
Συνέδριο των δικηγόρων

Την Πέμπτη 3 του Ιούλη στη Θεσσαλονίκη αρχίζει το Πανελλήνιο Συνέδριο των δικηγόρων και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Είναι το 15ο Συνέδριο στην ιστορία του δικηγορικού σώματος και πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Το Συνέδριο θα ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν το σύνολο των δικηγόρων και ιδιαίτερα των νέων. Επίσης, ένα από τα σοβαρά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δικηγόρους είναι η τροποποίηση του Κώδικα περί δικηγόρων, καθώς πολλές διατάξεις του είναι απαρχαιωμένες.

ΠΕΑΕΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το μνημείο Λαμπούσας

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αλιβερίου,προκηρύσσει πρόσκληση ενδιαφέροντος ιδεών, για το μνημείο της Λαμπούσας, όπου ο ΕΛΑΣ συνέτριψε στις 3-9-1944 γερμανική φάλαγγα 140 ανδρών.

Η προτεινόμενη τιμή ορίζεται μέχρι 1.500.000 δρχ. με παράδοση ιδεών μέχρι 15 Ιουλίου 1997,ημέρα Τρίτη από τις 10 πμ έως 12 μεσημέρι,στα παρακάτω γραφεία: Του Παραρτήματος, Κόλλια 1, πλατεία Ηρώου, στο παλαιό γραφείο του Κώστα Φρυγανιώτη, τηλ: 0223/22.459, του Σωκράτη Ιωαννίδη, τηλ: 0223/24.938, ή στον αριθμό: 01/9923.951.

Τελική παράδοση του έργου στις 15-9-1997.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ
Συγκεντρώσεις στην έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τέλη Ιουλίου στην πλατεία Κάνιγγος και έξω από το υπουργείο Οικονομικών και τη μέρα έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας, απειλούν τα προεδρεία των Ενώσεων Αξιωματικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει αιτήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή των αστυνομικών στα μέτρα ασφαλείας του Πρωταθλήματος.

Ειδικότερα, ζητούν να επιχορηγηθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής και διεκδικούν την καταβολή αποζημίωσης για όλο το προσωπικό που υπηρετεί στην Αττική, όσο και για εκείνους που θα έρθουν από την επαρχία για τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι δε θα δεχτούν άνιση μεταχείριση και αφήνουν να εννοηθεί ότι δε θα "συμβιβαστούν" με αποζημιώσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων δραχμών, όταν υπάλληλοι άλλων φορέων (ΓΓΑ, ΕΚΑΒ κλπ.) θα πάρουν - όπως αναφέρουν - από 200.000 μέχρι και 400.000 δραχμές.

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Σοβαρά τραυματίστηκε στο κεφάλι ο Αλβανός Πετρίτ Φέρε, 45 χρονών, όταν κατέπεσε από σκαλωσιά στο εργοτάξιο του σούπερ μάρκετ "Σκλαβενίτης". Το ατύχημα σημειώθηκε χτες το πρωί στην οδό Δερβενίων 33 στη Νέα Χαλκηδόνα. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό", όπου οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της υγείας του το πρώτο 24ωρο από τον τραυματισμό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ