ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κυβερνητικές "συμφωνίες" και επεισόδια

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. -

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να παρουσιάσει την ανασχηματισμένη ισραηλινή κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που φαίνεται ότι πέτυχε να μετριάσει την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, για την είσοδο του Αριέλ Σαρόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο μεταξύ αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα μετά από λίγες μέρες ύφεσης.

Η διαβεβαίωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την τελική και επίσημη ευθύνη για τις αποφάσεις που αφορούν την ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" έκαμψε, όπως υποστηρίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις αντιρρήσεις του Νταβίντ Λεβί για τη συμμετοχή του Αριέλ Σαρόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η παρουσίαση της νέας κυβέρνησης στο ισραηλινό κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα, παρ' όλα αυτά οι αλλαγές προσώπων δε μοιάζουν ικανές να περισώσουν το προφίλ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έχει αγγίξει το ναδίρ της δημοτικότητάς του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Μααρίβ" από το Ινστιτούτο "Γκάλοπ", αν πραγματοποιούνταν, αυτό το χρονικό διάστημα, εκλογές ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ θα υπερίσχυε με 43% έναντι 33% του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τα πράγματα, όμως, θα διαμορφώνονταν εντελώς διαφορετικά αν στην ηγεσία του Λικούντ βρισκόταν ο εσωκομματικός αντίπαλος του Νετανιάχου, υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ο οποίος και εμφανίζεται ως υποψήφιος ηγέτης του δεξιού κόμματος.

Νέα επεισόδια στη Χεβρώνα και μέτρα ασφαλείας στο Τελ - Αβίβ

Η προώθηση του Αριέλ Σαρόν στην κομβική θέση, για την εξέλιξη της "ειρηνευτικής διαδικασίας", του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως, έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτός από τις καταδικαστικές δηλώσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και σε Ισραηλινούς στρατιώτες στη Χεβρώνα. Τα επεισόδια, που είχαν μετριαστεί τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίστηκαν από τη σκληρότητά τους καθώς οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες Μολότοφ και βροχή από πέτρες, ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με λαστιχένιες σφαίρες και μάλιστα τοποθετήθηκαν ακόμα και στις στέγες των γύρω σπιτιών, για να μπορούν να σκοπεύουν καλύτερα. Ο απολογισμός των συγκρούσεων, που για πρώτη φορά έγιναν και υπό το βλέμμα πολυπληθούς κοινού που επευφημούσε τις προσπάθειες των διαδηλωτών, είναι αρκετοί τραυματίες, των οποίων ο αριθμός δεν έγινε γνωστός.

Την ίδια στιγμή, εξονυχιστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας σε όλες τις παραλίες του Τελ - Αβίβ μετά από τηλεφωνήματα που έχει δεχτεί η ισραηλινή αστυνομία, τα οποία προειδοποιούν για την τοποθέτηση βόμβας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Μααρίβ" βομβιστικός μηχανισμός είχε βρεθεί σε παραλία, όπου συχνάζουν εκατοντάδες Ισραηλινοί τα Σαββατοκύριακα, και την περασμένη βδομάδα, όμως απενεργοποιήθηκε έγκαιρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μία ψήφο απέχει ο Γιλμάζ από την πρωθυπουργία

ΑΓΚΥΡΑ.- Ακόμη πέντε βουλευτές αποσκίρτησαν χτες από το συνασπισμό των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να συγκεντρώσει τελικά ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τον αναγκαίο αριθμό εδρών για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Οι παραιτήσεις, δύο μέρες αφ' ότου η Τανσού Τσιλέρ και ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν παρουσίασαν ένα έγγραφο με 278 υπογραφές βουλευτών που δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση Γιλμάζ στον Πρόεδρο, δείχνουν να ανατρέπουν τη μέχρι στιγμής εικόνα. Πλέον ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας χρειάζεται μόλις έξι ακόμη ψήφους για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι χτεσινές εξελίξεις έδειξαν να προκαλούν ένταση μεταξύ του Ερμπακάν και της Τσιλέρ. Για πρώτη φορά από τη σύναψη της 11μηνης διάρκειας συμμαχίας, ένας υψηλόβαθμος πολιτικός του Κόμματος Ευημερίας άσκησε οξεία κριτική στην Τανσού Τσιλέρ. "Και ο Γιλμάζ και η Τσιλέρ θα έπρεπε να αφήσουν κατά μέρος την άπληστη επιμονή τους να κατακτήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο", είπε ο Αχμέτ Τεκντάλ, αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Ευημερίας.

Είναι γνωστό ότι επί χρόνια η Τσιλέρ και ο Γιλμάζ διαγκωνίζονται για την αρχηγεσία της τουρκικής κεντροδεξιάς.

Οι τελευταίες παραιτήσεις (τέσσερις από τον Ορθό Δρόμο, μία από το Ρεφάχ) ισοφαρίζουν την ισχύ των δυο συσπειρώσεων στη Βουλή (Τσιλέρ - Ερμπακάν, Γιλμάζ - κοσμικά κόμματα). Αλλά για τη σχετική πλειοψηφία χρειάζεται ακόμη μία ψήφος. Την οποία δεν αποκλείεται ο Γιλμάζ και οι συν αυτώ να την αποκτήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο...

Η προοπτική να καταφέρει ο Γιλμάζ να συγκροτήσει κυβέρνηση σε περίπου δύο βδομάδες έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης - ο δείκτης τιμών ανέβηκε 6 εκατοστιαίες μονάδες κατά τη χτεσινή έναρξη των συναλλαγών.

ΓΑΛΛΙΑ
Καινούριες υποθέσεις παιδεραστίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Νέες υποθέσεις παιδοφιλίας έρχονται στο φως από τη γαλλική αστυνομία στα πλαίσια της επιχείρησης που πραγματοποιείται, τους τελευταίους μήνες, σε εθνικό επίπεδο. Εκτός από το πολυμελές κύκλωμα παιδοφιλίας, που δρούσε σε εθνικό επίπεδο και εξαρθρώθηκε πριν από μερικές μέρες, με συνέπεια 5 από τους υπόπτους να αυτοκτονήσουν, ένας δάσκαλος συνελήφθη, χτες, λίγο έξω από τη Μασσαλία με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Ο 42χρονος δάσκαλος του χωριού Φο-σουρ-μερ έχει, ήδη, προφυλακιστεί, ενώ ανακρίνεται και ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος παρά τα παράπονα των μικρών μαθητριών προτίμησε να δώσει ιατρική άδεια στο δάσκαλο και καθυστέρησε αρκετά στο να αναφέρει το γεγονός στην Αστυνομία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες καταθέσεις έχουν δώσει περισσότερα από 10 κοριτσάκια, ενώ τα θύματα του δασκάλου είναι, τουλάχιστον, 2 μαθήτριες.

Την ίδια στιγμή, προφυλακιστέες με την κατηγορία της συνεργίας σε βιασμό ανηλίκου κρίθηκαν δύο μητέρες από το Μπορντό, οι οποίες φέρονται να "εμπιστεύτηκαν" με αντάλλαγμα χρήματα τις κόρες τους ηλικίας 10 ετών σε 70χρονο παιδεραστή, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, επίσης, με την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου. Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα τέσσερα άτομα που ανακρίνονται ως ύποπτοι για συνεργεία.

Σάλο, όμως, έχει προκαλέσει και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Φρανς Σουάρ", που είναι αφιερωμένο στον "γκουρού της παιδοφιλίας" 63χρονο Γάλλο Γκι-Κλοντ Μπουρζέρ, ο οποίος στον πύργο του, 60 χλμ. έξω από το Παρίσι, παραδίδει "σεμινάρια για την ποικιλόμορφη επαφή μεταξύ των γενεών". Εκτός από τις πολυάριθμες καταγγελίες εναντίον του, ο Μπουρζέρ έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 χρόνων στην Ελβετία με παρόμοιες κατηγορίες και παρότι ανακρίνεται εδώ και 10 μήνες από τις γαλλικές αρχές συνεχίζει το "διδακτικό του έργο".

Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με τον Ισραηλινό

Αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με τον Ισραηλινό στρατό

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Τυφλή" η δικαιοσύνη

ΑΝΟΒΕΡΟ.-

Την αθώωση λόγω αμφιβολιών του Γερμανού αστυνομικού, που είχε σκοτώσει τον 16χρονο Κούρδο Χαλίμ Ντενέρ, ο οποίος κολλούσε αφίσες του PKK, αποφάσισε το δικαστήριο της βορειογερμανικής πόλης Ανόβερο.

Ο αστυνομικός είχε δολοφονήσει το νεαρό Κούρδο, στην προσπάθειά του να τον συλλάβει. Οπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, όταν επιχείρησε να τον συλλάβει ακολούθησε συμπλοκή και χωρίς να κατανοεί πώς ο νεαρός βρέθηκε με μια σφαίρα στην πλάτη, αφού πιθανότατα έριξε άθελά του, ενώ τοποθετούσε το όπλο στη θήκη του!

Το δικαστήριο στην απόφασή του επισήμανε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνει η αναπαράσταση των γεγονότων και η κλήση των 19 μαρτύρων περισσότερο συσκότισαν την υπόθεση, αφού στην κατάθεσή τους διατύπωσαν 19 διαφορετικές εκδοχές για το συμβάν και με αυτό τον τρόπο εξανάγκασαν την έδρα να απαλλάξει τον κατηγορούμενο.

Η δολοφονία του Ντενέρ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την κουρδική κοινότητα, που διοργάνωσε πάμπολλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σχεδόν σε όλες τις γερμανικές πόλεις, με πρώτη το Ανόβερο.

ΡΩΣΙΑ
Ατύχημα στο διάστημα

ΜΟΣΧΑ.-

Ο κυβερνήτης του ρωσικού διαστημικού σταθμού MIR Βασίλι Τσιμπλίγεφ δήλωσε χτες ότι η κατάσταση στο σταθμό σταθεροποιήθηκε μετά τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε η σύγκρουσή του με σκάφος ανεφοδιασμού. Ο διαστημικός σταθμός έχασε τη μισή του ενέργεια, μετά τη σύγκρουση με το σκάφος ανεφοδιασμού "Πρόγκρες", που κατέστρεψε έναν από τους 4 ηλιακούς συσσωρευτές του σταθμού και περιόρισε την παροχή ισχύος σε ανησυχητικά επίπεδα. Η σύγκρουση με το "Πρόγκρες" επίσης προκάλεσε ρήγμα και αποσυμπίεση στη σεληνάκατο "Σπεκτρ" του σταθμού, γεγονός που ανάγκασε τους κοσμοναύτες να τη σφραγίσουν. Οι κοσμοναύτες συνεχίζουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επισκευή θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς το πλήρωμα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δύο βδομάδες μέχρι να εφοδιαστεί από τη Γη. Λόγω της περιορισμένης ισχύος του σταθμού η προσέγγιση της νέας ακάτου θα είναι "πολύ δύσκολη", δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού διαστημικού κέντρου. Το πλήρωμα του ΜΙΡ αποτελείται από τους Ρώσους κοσμοναύτες Βασίλι Τσιμπλίγεφ και Αλεξάντρ Λαζούτκιν και τον Αμερικανό κοσμοναύτη Μάικλ Φολ, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ