ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ
Φορο-επιδρομή στους επαγγελματοβιοτέχνες

Νέο φορολογικό "πλήγμα" θα υποστούν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι το 1998, αφού έτσι επιβάλλει το φορομπηχτικό σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παραπάνω διάσταση προκύπτει από απόφαση που υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και με την οποία αυξάνεται από 9% έως 14,3% η εμπορική αμοιβή, ένα από τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των ελάχιστων ορίων εισοδήματος στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, για την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας περί "αντικειμενικού" συστήματος προσδιορισμού του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος των εμπορικών επιχειρήσεων που κλείνουν τη διαχείρισή τους από 1-1-1997 έως 31-12-1997, η εμπορική αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των 2.400.000 δραχμών, από 2.100.000 δρχ. που ήταν μέχρι σήμερα, αυξάνεται δηλαδή κατά 14,3%. Για τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες(εκτός από υπηρεσίες εκπαίδευσης), η πιο πάνω εμπορική αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των 3.120.000 δραχμών έναντι 2.860.000 δραχμών που είναι σήμερα, δηλαδή αυξάνεται κατά 9%.Η αναπροσαρμογή στα παραπάνω επίπεδα της εμπορικής αμοιβής που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ελάχιστου ορίου δηλωθέντος εισοδήματος, θα σημάνει σημαντικές αυξήσεις στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες (που φορολογούνται με το συγκεκριμένο σύστημα).

Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στην "τσουχτερή" αύξηση των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν το 1998 όσοι φορολογούνται με τα "αντικειμενικά" κριτήρια λόγω της παραπάνω αύξησης της εμπορικής αμοιβής, θα συμβάλλει επίσης η μεγάλη αύξηση (μέχρι και 268%) που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και οι οποίες θα ισχύσουν - βάσει του νέου φορολογικού νόμου - για τον προσδιορισμό των ελάχιστων ορίων εισοδημάτων που αποκτήθηκαν φέτος και θα φορολογηθούν το 1998.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσουν έκρηξη αντιδράσεων στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που ήδη έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το άδικο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολόγησής τους. Μπροστά σ' αυτή την προοπτική, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας, βρίσκονται - σύμφωνα με πληροφορίες - ήδη σε διαδικασία κατάρτισης "μεσοβέζικων" ρυθμίσεων, στοχεύοντας κατά τα περσινά πρότυπα, να ρίξουν "στάχτη στα μάτια" των φορολογούμενων ΕΒΕ. Αλλωστε το ενδεχόμενο αυτό διαφαίνεται και από χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται ότι "ο τρόπος υπολογισμού του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος των εμπορικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι εξαρτάται και από άλλα κριτήρια (μισθωτική αξία επαγγελματικής εγκατάστασης, συντελεστής εμπορικότητας, συντελεστής απόδοσης) δεν έχει προσδιοριστεί, εφόσον δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών".

ΓΣΕΒΕΕ
"Αγανακτεί", παραπέμποντας στο... "διάλογο"

Την αντίδρασή της για την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ με την οποία αυξάνεται κατά 14,5% η εμπορική αμοιβή, βάσει της οποίας φορολογούνται με τα "αντικειμενικά κριτήρια" οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι η αναπροσαρμογή αυτή, που είναι πολύ πιο πάνω από την αύξηση των μισθών των εμποροϋπαλλήλων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών στην επαγγελματική στέγη, θα επιφέρει αυξήσεις στον υπολογισμό του "ελάχιστου εισοδήματος" των ΕΒΕ από 20% μέχρι 30% και αύξηση στο φόρο μέχρι και 100%. Επίσης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά χρησιμοποιεί τα "αντικειμενικά κριτήρια" σαν μέσο αφαίμαξης των ΕΒΕ και αντιμετώπισης ταμειακών προβλημάτων του κράτους.

Πάντως, την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ επιμένει να παραμένει στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", με τη χτεσινή ανακοίνωση εμφανίζεται να "αγανακτεί" και "διαρρηγνύει τα ιμάτιά της" γιατί η κυβέρνηση προχώρησε αυθαίρετα σ' αυτή την απόφαση ενώ, όπως αναφέρει, "υποτίθεται ότι συζητάει την άρση των αντικινήτρων των ΜΜΕ μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" και την αναγνώριση του αναπτυξιακού ρόλου τους"! Φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν πειστεί οι κύριοι της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον "αναπτυξιακό ρόλο" των ΜΜΕ...

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακίνδυνα ότι "η ΓΣΕΒΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητο το νέο εμπαιγμό", χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για απάντηση με το μόνο δρόμο που διαθέτουν οι ΕΒΕ, τους ίδιους τους αγώνες τους. Μήπως, θα "απαντήσει" στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" η διοίκηση της Συνομοσπονδίας;

Ολοι ζητούν μερίδιο από το αποθεματικό

Πριν ακόμα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 1997, η κυβέρνηση μοίρασε ήδη στα διάφορα υπουργεία και επιχορηγούμενους από το δημόσιο φορείς πάνω από το μισό του αποθεματικού

Πριν ακόμη κλείσει το πρώτο εξάμηνο, η κυβέρνηση μοίρασε ήδη περισσότερο από το 50% των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού 1997, που είχε κρατήσει σαν αποθεματικό για έκτακτες ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα από τα 100 δισ. δραχμές, που έχουν εγγραφεί σαν "αποθεματικό" στον τακτικό προϋπολογισμό του 1997, έχουν ήδη διανεμηθεί πάνω από 52 δισ. δραχμές.Το γεγονός ότι "φαγώθηκε", από το πρώτο κιόλας εξάμηνο, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού έρχεται να επιβεβαιώσει όλους εκείνους, που πέρσι το Νοέμβρη χαρακτήριζαν τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997 "εξωπραγματικό" και ανεκτέλεστο.

Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως στο υπουργείο Οικονομικών εκκρεμούν αιτήματα υπουργείων και άλλων φορέων, που ζητούν πρόσθετες πιστώσεις για την κάλυψη διαφόρων αναγκών τους, οι οποίες είτε είναι πραγματικά "έκτακτες" είτε αποκαλούνται "έκτακτες". Με δεδομένο ότι και φέτος οι πιστώσεις του προϋπολογισμού κινήθηκαν στον αστερισμό της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας - για το σύνολο σχεδόν των υπουργείων και επιχορηγούμενων από το δημόσιο φορέων - ήταν δηλαδή δραστικά συμπιεσμένες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα αυξηθούν τα αιτήματά τους για πρόσθετη πίστωση από το αποθεματικό. Κάτω από το βάρος των αυξανόμενων αιτημάτων των υπουργείων και των φορέων, που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για πρόσθετες πιστώσεις από το φετινό προϋπολογισμό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται να φέρει το θέμα του αποθεματικού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε εκεί να αποφασιστεί πώς θα διανεμηθεί το υπόλοιπο ποσό των 45-50 δισ. δραχμών.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρείται βέβαιο ότι το υπόλοιπο ποσό του αποθεματικού θα εξαντληθεί σύντομα, καθώς - με το μέχρι τώρα ρυθμό της διανομή τους - θα έχει εκταμιευτεί στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο και... "όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν".

Δ. ΓΕΡΜΙΔΗΣ
Θα... μαλακώσει η δραχμή

Την εκτίμηση ότι η δραχμή θα διολισθήσει αναγκαστικά πριν εισαχθεί στο ΕΥΡΩ έκανε χτες ο Δ. Γερμίδης από το βήμα του συνεδρίου, πουπραγματοποιείται με θέμα: "Το ελληνικό όραμα για το 2000". Ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας υποστήριξε ότι η πολιτική της "σκληρής δραχμής" έχει πλέον φτάσει τα όριά της και ότι από δω και μπρος η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πολιτικής θα είναι αναποτελεσματική και η εφαρμογή της ανεπιτυχής και καταστροφική. Σύμφωνα με τον ίδιο, αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις στις αγορές χρήματος των χωρών - μελών της ΕΕ θα έχουν σαν αποτέλεσμα την "αλλαγή πλεύσης" της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, το οποίο είτε θα υποτιμηθεί είτε θα διολισθήσει, εφόσον ο κυβερνητικός στόχος για ένταξη στο ενιαίο νόμισμα είναι δεδομένος. Ο τέως διοικητής της ΕΤΕ υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι "κανένας λογικός άνθρωπος δεν περιμένει να διατηρηθεί η σημερινή εξωπραγματική και μεγαλομανής ισοτιμία της δραχμής".

Η ανάγκη επιτάχυνσης των ουσιαστικών επενδυτικών δραστηριοτήτων του ΟΤΕ, ήταν το αποτέλεσμα συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, από το Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικού Αιγαίου. Στη συζήτηση που έγινε υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν στελέχη ελληνικών τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και εκπρόσωποι εταιριών από το εξωτερικό, οι οποίοι εξέτασαν τις επιπτώσεις της τηλεβιομηχανίας στην ανάπτυξη παραμεθόριων περιοχών της ΕΕ. Τόσο οι ομιλητές, όσο και ο συντονιστής της διεθνούς τηλεδιάσκεψης, καθηγητής Κυριάκος Κιουλάφας, υπογράμμισαν τον κίνδυνο που διατρέχει ο ΟΤΕ να περιθωριοποιηθεί από την αγορά μετά την απελευθέρωση, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα εκπαίδευσης του προσωπικού και της αύξησης της παραγωγικότητάς του.

ΕΤΒΑ
"Εξυγίανση" με διαγραφές χρεών και απολύσεις

Ισολογισμός που ικανοποιεί τις επιλογές των ιδιωτικοποιήσεων έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΕΤΒΑ χτες, μετά την πραγματοποίηση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας. Η τράπεζα το 1996 περιόρισε τις λειτουργικές ζημιές σε 5,1 δισ. δρχ. από 25,1 δισ. δρχ. το 1995. Ωστόσο οι συνολικές ζημιές αυξήθηκαν κατά 30 δισ. δρχ. έναντι του 1995 (61 δισ. δρχ. το 1995, 91 δισ. δρχ. το 1996), λόγω της λογιστικοποίησης διαγραφών των παλαιών προβληματικών δανείων. Οπως δήλωσε ο διοικητής της τράπεζας Γ. Κασμάς, οι ισολογισμοί της ΕΤΒΑ θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν υψηλές ζημιές και για τα επόμενα 3 - 4 χρόνια, λόγω των διαγραφών παλαιών χρεών που θα γίνονται βάσει του νόμου για την "εξυγίανση" της Τράπεζας.

Η "εξυγίανση" αυτή, εκτός από διαγραφές θαλασσοδανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων, περιλαμβάνει και μείωση προσωπικού με τη γνωστή "εκσυγχρονιστική" μέθοδο της εθελούσιας εξόδου και των μετατάξεων. Ηδη από το 1995 μέχρι το 1996 το προσωπικό της τράπεζας μειώθηκε κατά 250 άτομα. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στους στόχους της ΕΤΒΑ είναι και η ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων υπηρεσιών και προϊόντων, ώστε να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και κερδοφόρα τράπεζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ