ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι επιφυλάσσει το 1997

Το νέο έτος έφτασε, όπως ακριβώς αναμενόταν. Με τα παχιά λόγια εκείνων που καθορίζουν την ...τύχη του και - κυρίως - επιθυμούν και θα επιδιώξουν να την ορίζουν, μέχρι να επανέλθουν με τα νέα παχιά τους λόγια, του χρόνου. Το γεγονός ότι οι βροντώδεις ευχές τους για "καλή χρονιά" συνοδεύτηκαν από σιωπηλές ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικά είδη και υπηρεσίες είναι ...άλλης τάξεως ζήτημα. Ζήτημα που άπτεται της "διαφορετικότητας" που διαπνέει τη "νέα σελίδα" του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Πάντως, ανεξάρτητα από τις διάφορες εκδοχές υλοποίησης αντιλαϊκών πολιτικών που γνώρισε ο τόπος μέχρι σήμερα, το σίγουρο είναι ότι οι πολιτικές αυτές και οι φορείς τους βράζουν στο ίδιο καζάνι. Στο ίδιο καζάνι ...μαγειρεύουν τις κάθε φορά πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, της ΕΥΔΑΠ, των ενοικίων, των ασφαλίστρων οχημάτων κλπ...

Το 1997, λοιπόν, έκανε "ποδαρικό", πιστό στα "έθιμα" να φορτώνονται τα λαϊκά στρώματα τα βάρη μιας πολιτικής που εγγυάται ξεζούμισμα για 365 μέρες το χρόνο. Η παραπάνω βασική αρχή - το ξεζούμισμα των πολλών προς όφελος των λίγων - των εμπνευστών και εκτελεστών της πολιτικής της λιτότητας "δίχως ημερομηνία λήξης" προκαθορίζει την τακτική που θα ακολουθήσουν (και) κατά το νέο έτος. Κατά ομολογημένο τρόπο, από τις αμέσως επόμενες βδομάδες, η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για υλοποίηση των αντικοινωνικών της μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στον προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, δρομολογημένες είναι οι διαδικασίες για επαχθέστερες - όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους - επεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις.

Βέβαια, τα "δώρα" του 1997 δεν περιορίζονται εδώ. Οι "μάγοι" της κυβέρνησης είναι σαφές ότι στριφογυρνούν πάνω στην "πίστα" των Βαλκανίων, στους ρυθμούς ενός κακοπαιγμένου ...ζεϊμπέκικου, από την ορχήστρα της αμερικανικής διπλωματίας. Τα εθνικά και τα λεγόμενα εθνικά θέματα είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα βρεθούν στο προσκήνιο μέσα στο 1997. Κι αν το 1996 η Ελλάδα έζησε το άγος των "ευχαριστιών" προς τον Κλίντον, για φέτος οι κυβερνώντες είναι ξεκάθαρο πως μεθοδεύουν μεγαλύτερες δημόσιες υποκλίσεις απέναντι σε "συμμάχους" και "εταίρους".

Είναι αλήθεια, όμως, ότι όποιος στη νέα χρονιά "βλέπει" μόνο τα όσα οι "από πάνω" θέλουν να προωθήσουν, μάλλον θα εκπλαγεί. Το 1997 δεν επιφυλάσσει μόνο ταξικές επιθέσεις της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κατά του λαού και του τόπου. Με σιγουριά εγγυάται και ταξικές αναμετρήσεις και συγκρούσεις. Γιατί τίποτα από όλα αυτά που μεθοδεύουν οι διάφοροι διαχειριστές του συστήματος δεν πρόκειται να γίνει δεκτό με παθητικότητα ή, πολύ περισσότερο, με χειροκροτήματα από το λαό. Ηδη, τα περί κοινωνικής συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας, αλά "κοινωνικού συμβολαίου", έχουν δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα στη συνείδηση των ανθρώπων της δουλιάς και του μόχθου. Παράλληλα, οι μήνες που πέρασαν πρόσφεραν στη νέα χρονιά μια σημαντικότατη παρακαταθήκη: Την κληρονομιά των δίκαιων αγώνων που συντάραξαν τη χώρα με την αποφασιστικότητά τους, τη διάρκειά τους, τον προσανατολισμό τους και την ενότητα που σφυρηλάτησαν μεταξύ των θυμάτων του μεγάλου κεφαλαίου. Πάνω σε αυτή την κληρονομιά θα πατήσουν πρώτοι από όλους οι κομμουνιστές, ώστε το 1997 να αρχίσει να γράφεται η πραγματική νέα σελίδα. Η σελίδα της αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος απέναντι στους "Μεσσίες" του σύγχρονου κοινωνικού απαρχάιντ, τους Βοναπάρτες της "Νέας Τάξης" και τις μαριονέτες τους.

ΑΣΕΠ
Οι προσλήψεις στο χώρο της υγείας

Μετά την εξέταση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των διοριστέων διάφορων κατηγοριών στον κλάδο υγείας. Οπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) η διαδικασία αφορά την πλήρωση 5.562 θέσεων σε διάφορα νοσοκομεία και φορείς υγείας της χώρας.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομαρχιών Λέσβου, Θεσσαλονίκης (πλην του κλάδου ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων), Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων και Επαρχείου Κω. Επίσης για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης των Νομαρχιών Ανατολικής Αττικής, Λακωνίας, Τρικάλων, Κεφαλληνίας, Πέλλας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας (πλην του κλάδου ΔΕ πληρωμάτων Ασθενοφόρων), Πιερίας, Χανίων, Κορινθίας, Καβάλας και Μαγνησίας.Ηδη στάλθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης οι πίνακες των διοριστέων κατά φορέα, κατηγορία και ειδικότητα και οι πίνακες κατάταξης με σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων κατά κατηγορία και ειδικότητα. Σε καταστάσεις της μηχανογραφικής υπηρεσίας περιλαμβάνονται, κατά κατηγορία, με αλφαβητική σειρά όλοι όσοι διορίζονται για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων στις παραπάνω Νομαρχίες και Επαρχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ