ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 1997
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κομπίνες και "κανόνι"!

Ανεργες βρέθηκαν την τελευταία μέρα του 1996 οι εργάτριες της βιοτεχνίας ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στην Πάτρα, που δούλευαν ουσιαστικά χωρίς να πληρώνονται, με "έναντι"! Απάτη στην απάτη από εναλλασσόμενα "αφεντικά" και με στόχο την απόσπαση επιδοτήσεων

ΠΑΤΡΑ(του ανταποκριτή μας).-

"Δίσεκτο" αποδεικνύεται, στο "έμπα" του, το 1997 για τις εργαζόμενες της Βιοτεχνίας Ετοίμων Ενδυμάτων "Σ. Χρυσανθακόπουλου" στην Πάτρα. Απλήρωτες επί τρεις μήνες, χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε την άδειά τους, πέρασαν τις γιορτές με 35.000 δραχμές "παραχωρημένες" από τον εργοδότη, έναντι του χριστουγεννιάτικου δώρου!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, χτες είδαν θυροκολλημένη την απόλυσή τους,όχι, όμως, και τον εργοδότη, ο οποίος είναι άφαντος! Γιατί η "επιχείρηση" δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια καλοστημένη "μαϊμού", που έστησε ο επιτήδειος Γιώργος Τόγιας,με στόχο να αποσπά επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ! Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Γ. Τόγιας αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς στη βιοτεχνία, απολύει εργαζόμενες, προσλαμβάνει νέα θύματα που δουλεύουν, παίρνοντας "έναντι" και τελικά κλείνει την επιχείρηση μέχρι να αλλάξει ξανά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της!

Δουλιά χωρίς λεφτά!

Τελευταίος "εργοδότης" της συγκεκριμένης επιχείρησης φερόταν κάποιος Σπύρος Χρυσανθακόπουλος ετών 20, τον οποίο οι εργαζόμενες δεν έχουν δει ποτέ επειδή - όπως λένε - υπηρετεί τη... θητεία του στο στρατό. Αυτός που φερόταν σαν εργοδότης ήταν ο Γ. Τόγιας, αν και οι εργαζόμενες πιστεύουν ότι κι αυτός είναι "βιτρίνα" - ένας απλός "νταλαβεριτζής" όπως λένε χαρακτηριστικά - και πίσω του κρύβεται ιδιοκτήτης πολλών παρόμοιων βιοτεχνιών ετοίμων ενδυμάτων. Η ουσία είναι πως ο Γ. Τόγιας απασχολούσε περί τις 80 εργαζόμενες χωρίς να τις πληρώνει. Στις 35 που δούλευαν με σύμβαση όχι μόνο δεν κατέβαλε τα δεδουλευμένα, αλλά ακόμα και για να τους δώσει κάποιο ποσό έναντι, τους ζητούσε να αναλύσουν πόσο "σοβαρός" ήταν ο λόγος που του ζητούσαν χρήματα!

"Δουλεύαμε και ζούμε σαν ζητιάνοι. Για να πάρουμε τα λεφτά μας έπρεπε να του αναλύσουμε τους λόγους που τα ζητάμε", κατάγγειλαν πολλές από αυτές τις εργάτριες. Οσο για τις υπόλοιπες; Αυτές ήταν άνεργες και επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ, τις οποίες απασχολούσε με μεσαιωνικούς όρους. Τελικά στις 31/12/96 ο Γ. Τόγιας θυροκόλλησε τις απολύσεις των εργαζομένων και έγινε άφαντος. Φυσικά, "πιστός στην παράδοση" δεν κατέβαλε ούτε τις αποζημιώσεις.

"Συμπάθεια" και αδιαφορία

Οι εργαζόμενες ζήτησαν την προστασία της Εργατικής Επιθεώρησης, η οποία δήλωσε "αδυναμία" και τις παρέπεμψε στον εισαγγελέα, κάτι που έκανε πολλές από αυτές να απογοητευτούν, θεωρώντας ότι "νιώθουμε ξεκρέμαστες, δε μας καλύπτει κανένας. Μας κοροϊδεύουν". Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον νομάρχη Αχαϊας Σ. Αθανασόπουλο - Σερέτη,ο οποίος εξέφρασε τη "συμπάθειά" του στο πρόβλημα, τους έφερε σε επαφή με τον εισαγγελέα, προκειμένου να κινηθεί διαδικασία Αυτόφωρου για τον αεριτζή, δηλώνοντας όμως αναρμόδιος για κάτι περισσότερο. Στη συνέχεια οι εργαζόμενες ζήτησαν να δουν τον γγ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Μουτσόπουλο, για να του ζητήσουν συμπαράσταση. Ομως, από το γραφείο του πήραν την απάντηση πως ο Περιφερειάρχης είναι απασχολημένος με σύσκεψη και στη συνέχεια θα λείψει από την Πάτρα για το τριήμερο! Αυτή η αδιαφορία εξόργισε τις εργαζόμενες, που σημείωναν πως οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να διακόψουν τις "σοβαρές ασχολίες" των διακοπών, προκειμένου να συναντηθούν με απολυμένους. Πρόσθεταν πως παράλληλα με τη δικαστική δίωξη του απατεώνα θα περάσουν σε κινητοποίηση, προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Το σωματείο καταγγέλλει

Το Σωματείο Ιματισμού Πάτρας,με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τις απολύσεις "πρωτοχρονιάτικο μποναμά" που μεγαλώνει τον ήδη μακρύ κατάλογο των ανέργων της περιοχής. Αφήνει αιχμές για τη στάση του νομάρχη, "ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τη λύση του προβλήματος, αλλά παρέπεμψε στη γνωστή νομική διαδικασία" και καταγγέλλει τη στάση του γγ της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα το σωματείο τονίζει: "Είναι, βέβαια, φυσιολογική η στάση και η συμπεριφορά του εκπροσώπου της κυβέρνησης, καθώς υπηρετεί πιστά την κυβερνητική πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας. Οι φορείς όμως; Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση; Θα εξακολουθούν να είναι "συμπαθούντες" στο δράμα των ανέργων ή θα βρεθούν δίπλα στους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης σ' όλες τις μορφές κινητοποίησης τους;". Τέλος, "το Σωματείο Ιματισμού καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, τα εργατικά σωματεία της Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο σε συντονισμένη πάλη, για να ανατραπεί η μαύρη εξέλιξη της ανεργίας και της φτώχειας, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μετατρέπουν τη χώρα μας σε επαρχία των Βρυξελλών".

Μπορεί στην Πάτρα να αυξάνονται οι στρατιές των ανέργων και των απολυμένων, αλλά ταυτόχρονα "ανθίζει" το φαινόμενο των αεριτζήδων, που πλουτίζουν σε βάρος των εργαζομένων και των δημόσιων ταμείων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ