ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 1997
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η επιστολή Μιλουτίνοβιτς δεν εκτονώνει την κρίση
  • Σε αναγνώριση της νίκης του "Ζάγιεντο" σε 9 από τις 16 εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου προχώρησε χτες η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς διά της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, στον ΟΑΣΕ.
  • Η αντιπολίτευση "Ζάγιεντο" εμμένει στη συνέχιση των κινητοποιήσεων
  • Ο ΟΑΣΕ καλεί τη σερβική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη νίκη του "Ζάγιεντο" σε 13 πόλεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η χτεσινή επιστολή του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, αναγνώρισε τη νίκη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" σε 9 από τις 16 εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου. Ωστόσο, αυτή η πρώτη κίνηση υποχώρησης της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς δε στάθηκε δυνατόν να απομακρύνει τα πυκνά σύννεφα από τη σερβική πρωτεύουσα. Και όπως, φάνηκε ήδη από τις πρώτες αντιδράσεις, η αντιπολίτευση δεν προτίθεται να σταματήσει τις καθημερινές διαδηλώσεις στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, είχε αποδέκτη τον Δανό ομόλογό του, Νιλς Πίτερσεν, ο οποίος έχει την ιδιότητα του προεδρεύοντος των εργασιών του ΟΑΣΕ αυτό το διάστημα. "Ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" κέρδισε την πλειοψηφία σε εννέα εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου", ήταν η φράση - κλειδί της επιστολής Μιλουτίνοβιτς. Εντούτοις, στο ίδιο κείμενο δεν υπήρχε λέξη σχετικά με τη δύναμη του "Ζάγιεντο" στο δήμο Βελιγραδίου, ή σε άλλες 13 μεγάλες πόλεις της Σερβίας, όπου, σύμφωνα με την εκτίμηση κλιμακίου αξιωματούχων του ΟΑΣΕ είχε νικήσει η αντιπολίτευση. Το επιχείρημα του Μίλαν Μιλουτίνοβιτς σ' αυτή την περίπτωση ήταν ότι "οι αρχές χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα σε άλλες πόλεις".

Οι αντιδράσεις από την πλευρά του "Ζάγιεντο" δεν άργησαν να εκδηλωθούν."Η επιστολή Μιλουτίνοβιτς αποτελεί σαφή απόρριψη των εισηγήσεων του ΟΑΣΕ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μερικές λύσεις και συνεχίζουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις μας για την επίτευξη του σκοπού μας που είναι η αναγνώριση της πλήρους νίκης μας στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη", υποστήριξε σε χτεσινές δηλώσεις του ο Ζόραν Τζίντζτις, ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος", προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν.

Πάντως, οι ξένες πιέσεις προς την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς ενδέχεται προσεχώς να πυκνώσουν. Ο ΟΑΣΕ ζήτησε χτες βράδυ την άμεση και πλήρη εφαρμογή της έκθεσης του Φελίπε Γκονζάλεθ, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής του κλιμακίου αξιωματούχων του οργανισμού που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Σερβία. Στην έκθεση Γκονζάλεθ αναφέρεται ότι ο συνασπισμός "Ζάγιεντο" έχει κερδίσει σε 9 από τις 16 εκλογικές περιφέρειες του Βελιγραδίου και σε 13 άλλες σερβικές πόλεις.

Φονικό κύμα κακοκαιρίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ολοένα και περισσότερο με ...Σιβηρία μοιάζει τα τελευταία 24ωρα η Νοτιοανατολική Γαλλία, όπου ο πάγος και το πυκνό χιόνι έχουν νεκρώσει τις οδικές αρτηρίες και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αρκετά άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ δυσμενής είναι και η κατάσταση χιλιάδων ταξιδιωτών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τρένα και αυτοκίνητα "ψυγεία", για να διανυκτερεύσουν σε σχολεία και κλειστά γήπεδα.

Τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Μασσαλίας και Λυών ματαιώθηκαν χτες το πρωί, εξαιτίας του ψύχους. Οι γαλλικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 5.000 αυτοκινητιστές έχουν αποκλειστεί από το βράδυ της Πέμπτης σε αυτοκινητόδρομους της κοιλάδας του Ροδανού, όπου το χιόνι και το πυκνό στρώμα πάγου δημιουργούν θανάσιμες παγίδες σε απόσταση 100 χιλιομέτρων... Για το λόγο αυτό, μονάδες του στρατού, ομάδες του "Ερυθρού Σταυρού", αστυνομία και ειδικά σωστικά συνεργεία έχουν επιστρατευτεί για τον απεγκλωβισμό των ταξιδιωτών από τις παγωμένες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικός και ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας "Παριζιέν". "Είμαστε στη Σιβηρία" έγραφε η εφημερίδα, που έσπευσε ωστόσο να παρατηρήσει ότι το ψύχος των τελευταίων ημερών είναι συγκριτικά μικρότερο από την κακοκαιρία του 1709, οπότε πάνω από 1.000.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, εξαιτίας του πάγου, της πείνας και των επιδημιών, ή από το δριμύ ψύχος του 1880, οπότε ο Σηκουάνας είχε παγώσει και η γέφυρα "Ανβαλίντ" είχε καταρρεύσει μέσα στο ποτάμι!

Πλημμύρες στις Δυτικές ΗΠΑ

Χιλιάδες οι άστεγοι και πάνω από 14 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην κεντρική Καλιφόρνια, οι σφοδρές βροχοπτώσεις ανάγκασαν τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση εκατοντάδων σπιτιών στη ζώνη του Ουίλτον. Μάλιστα, οι αρχές άνοιξαν 35 καταφύγια για να καταλύσουν πάνω από 13.500 κάτοικοι της περιοχής. Τραγική η κατάσταση και στην πόλη Μαρτίνες (κοντά στο Σαν Φραντσίσκο), όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο, μετατρέποντας τους περισσότερους δρόμους της πόλης σε ποτάμια λάσπης. Φονικές πλημμύρες έπληξαν και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άτομα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Απομακρύνονται οι πιθανότητες συμφωνίας;

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.-

Ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζει μια "από τα δεξιά" εξέγερση υπουργών της κυβέρνησής του, οι οποίοι απορρίπτουν τη συμφωνία για τη Χεβρώνα και απειλούν να απόσχουν από τη διαδικασία επικύρωσής της, Εβραίοι έποικοι εγκαθιστούν νέους οικισμούς με λυόμενα στα εδάφη της Δυτικής Οχθης, υπό τα βλέμματα Ισραηλινών στρατιωτικών, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε για να τους σταματήσουν (οι έποικοι αποχώρησαν αργά χτες το απόγευμα). Το κλίμα φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δυσχερές και οι προοπτικές υπογραφής της συμφωνίας με τη Χεβρώνα δε δείχνουν να πλησιάζουν... Στο Ναμπατίγιε του Λιβάνου, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν και πάλι εναντίον θέσεων φανατικών ισλαμιστών, χωρίς πάντως να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα.

Στην Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση, με δηλώσεις εκπροσώπου της, απέκρουσε χτες τις συριακές κατηγορίες περί ανάμειξης πρακτόρων της Μοσάντ στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου στη Δαμασκό, χαρακτηρίζοντάς τες "ανοησία". Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λικούντ συνέστησε στη Συρία να αποφεύγει να διατυπώνει ανεύθυνες κατηγορίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τη Συρία να μη διατυπώνει ευθύνες στο Ισραήλ χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Στην Τύνιδα της Τυνησίας πραγματοποιείται σήμερα αραβική σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών, προκειμένου να εγκριθεί ένα "σχέδιο αραβικής στρατηγικής εναντίον της τρομοκρατίας". Η διάσκεψη αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, οπότε θα υπάρξει τελικό ανακοινωθέν.

ΙΝΔΙΑ
Αυτονομιστές αντάρτες πίσω από την επίθεση

ΓΚΟΥΑΧΑΤΙ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. -

Ανελήφθη τελικώς χτες η ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας κατά σιδηροδρομικού συρμού στη Βορειανατολική Ινδία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Οπως ανέμεναν οι αρχές του κρατιδίου Ασαμ, ως δράστες της επίθεσης εμφανίστηκαν με ανακοίνωσή τους, οι αυτονομιστές αντάρτες Μπόντο. Μια οργάνωσή τους, οι "Τίγρεις", αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η ενέργεια εκτελέστηκε εξαιτίας του ότι η τοπική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά τους για παραχώρηση αυτονομίας.

Η οργάνωση απείλησε με "πιο σκληρές πράξεις στο εγγύς μέλλον", εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας δεν υπαναχωρήσει.

  • Το (μεγαλύτερο ινδικό) Κόμμα του Κογκρέσου εξέλεξε νέο αρχηγό στη θέση του ηττηθέντος - πολλαπλώς - και κατηγορούμενου για σκάνδαλα Ναρασίμα Ράο. Πρόκειται για τον γηραιό (80ετή) Σιταράμ Κέσρι, ο οποίος υπήρξε διοικητικό στέλεχος του Κόμματος και γνωρίζει πολύ καλά την ινδική πολιτική σκηνή. Κατά πολιτικούς παρατηρητές, η αναγόρευση του Κέσρι σε αρχηγό ίσως αποτελέσει αφορμή αντεπίθεσης του Κόμματος του Κογκρέσου και ανατροπής της χαρακτηριζόμενης ως "ασταθούς" κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ντέβε Γκόουντα.
  • Από τις 26 Ιανουαρίου, το κάπνισμα θα απαγορευτεί στους δημόσιους χώρους - τουλάχιστον, στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί. Η απαγόρευση αφορά κυβερνητικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, κινηματογράφους, εστιατόρια και τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Αυτή η απόφαση της δημοτικής διοίκησης της πόλης, πάντως, πιθανότατα θα συναντήσει αντιδράσεις: η Ινδία είναι η τρίτη στην παγκόσμια παραγωγή καπνού - και το 85% της παραγωγής της καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά.
ΝΟΜΟΣ "ΧΕΛΜΣ - ΜΠΑΡΤΟΝ"
Η απειλή παραμένει παρά την εξάμηνη αναστολή!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η εκβιαστική διάταξη του νόμου Χελμς - Μπάρτον, που επιτρέπει σε αμερικανικά δικαστήρια να επιβάλουν κυρώσεις σε εταιρίες που πραγματοποιούν επενδύσεις στην Κούβα, δε θα εφαρμοστεί για τους επόμενους έξι μήνες. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση με το επιχείρημα ότι η πολιτική που ακολουθεί αυτό το διάστημα η Ευρωπαϊκή Ενωση "προωθεί" τη δημοκρατία στην Κούβα.

Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος, που οδήγησε σε μία τέτοια απόφαση, βρίσκεται πίσω από τις έντονες αντιδράσεις πολλών λατινοαμερικανικών, ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά, που κατήγγειλαν στο παρελθόν το νόμο "Χελμς - Μπάρτον" ως τέτοιον που αντίκειται στις διατάξεις του διεθνούς εμπορικού δικαίου. Ομως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναστολή των διατάξεων του πολύκροτου νόμου είναι προσωρινή. Η δε ισχύς προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή ανάλογα με τις εξελίξεις, μια που θα χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ εκβιαστικά, σε κάθε περίπτωση "που θα κριθεί κατάλληλη". "Ο νόμος (Χελμς - Μπάρτον) θα αναστέλλεται για τόσο διάστημα, όσο οι σύμμαχοι της Αμερικής συνεργάζονται προς την κατεύθυνση μέτρων που θα προωθήσουν τη δημοκρατία στην Κούβα", δήλωσε χτες ο Κλίντον, επιχειρώντας να διαλύσει οποιεσδήποτε αυταπάτες σε σχέση με το "μέλλον" του γνωστού αμερικανικού υπερνόμου...

Ισως, αυτή να είναι η πιο "ανώδυνη" εικόνα από τις μέρες του πολικού ψύχους που πλήττει τη Γαλλία. Το συντριβάνι έξω από το "Πάνθεον" στο Παρίσι δεν προσφέρει πλέον δροσιά, αλλά παγάκια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ