ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 1997
Σελ. /50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπουλο χτύπημα στο ΙΚΑ

Η κυβέρνηση - κατ' απαίτηση των Βρυξελλών - καταργεί τις εισφορές κύριας ασφάλισης για τους καταρτιζόμενους στα κοινοτικά προγράμματα, επιβαρύνει το Ιδρυμα με την περίθαλψή τους και πριμοδοτεί ανοιχτά τις ιδιωτικές ασφαλίσεις

Στα λόγια η κυβέρνηση κόπτεται για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά στην πράξη τούς επιφέρει σοβαρά χτυπήματα - κυρίως στο ΙΚΑ - και πριμοδοτεί ανοιχτά τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατ' απαίτηση των Βρυξελλών - όπως είχε ομολογήσει ο πρώην υπουργός Ευάγ. Γιαννόπουλος - προωθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών, με την οποία απαλλάσσει τους φορείς υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων από τις εισφορές κύριας ασφάλισης. Ταυτόχρονα επιβαρύνει το ΙΚΑ με την περίθαλψη των καταρτιζομένων στα προγράμματα κατάρτισης. Βέβαια, προβλέπει τις αντίστοιχες εισφορές εργοδότη και καταρτιζομένων για τον κλάδο ασθένειας.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα και προς το ΙΚΑ - γιατί του αφαιρεί έσοδα - αλλά και προς τους ίδιους τους καταρτιζόμενους, καθώς τους καταργεί στην πράξη την κύρια ασφάλιση και τους οδηγεί στις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Το καλοκαίρι του 1995 ψηφίστηκε ο νόμος 2335, που προβλέπει ότι "τα πρόσωπα που παρακολουθούν επιδοτούμενα προγράμματα, εν όλω ή εν μέρει, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για όλη τη διάρκεια των προγραμμάτων αυτών (θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση) υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ για όλους τους κλάδους αυτού (ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, ΟΕΕ)". Επίσης προέβλεπε ότι "οι εισφορές του εργοδότη βαρύνουν το φορέα υλοποίησης του προγράμματος και οι εισφορές του ασφαλισμένου βαρύνουν τους ίδιους τους καταρτιζόμενους, κατά την αναλογία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας και αποδίδονται στο ΙΚΑ... με μέριμνα και αποκλειστική ευθύνη του φορέα υλοποίησης, ο οποίος έχει έναντι του ΙΚΑ τις υποχρεώσεις του εργοδότη".

Μέχρι την ψήφιση του νόμου 2335 ίσχυε η υπουργική απόφαση της 11.11.1994 - την υπέγραψε ο Ε. Γιαννόπουλος - η οποία προέβλεπε μόνο την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους εκπαιδευόμενους στα προγράμματα. Ηταν, όμως, ανεπαρκής, δεδομένου ότι δεν υπάκουε στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το πρόβλημα λύθηκε οριστικά, και σύμφωνα με το Σύνταγμα, με το νόμο 2335.

Τώρα, η κυβέρνηση ανατρέπει βασικές αρχές της κοινωνικής ασφάλισης στο όνομα αυτών των ...αρχών! Στην εισηγητική έκθεση υποστηρίζει ότι η "ασφαλιστική κάλυψη των εν λόγω προσώπων σε όλους τους κλάδους του ΙΚΑ δε δικαιολογείται καθώς δεν παρέχουν εργασία".

Τέλος, η κυβέρνηση απαλλάσσει τους φορείς που στο μεσοδιάστημα δεν τήρησαν το νόμο και ασφάλισαν τους καταρτιζόμενους σε ιδιωτικές εταιρίες.

Διπλή, δηλαδή, πριμοδότηση προς την ιδιωτική ασφάλιση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες

Ομόφωνη απόφαση της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα. Στις 15 Γενάρη γίνεται Πανθεσσαλική Σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών και αγροτικών συλλόγων για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούνται όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας με ομόφωνη απόφαση που πήρε, προχτές σε συνεδρίασή της, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, ενώ, ταυτόχρονα, καλούνται όλες οι Συντονιστικές Επιτροπές των νομών, των μπλόκων, καθώς και αγροτικοί σύλλογοι σε πανθεσσαλική σύσκεψη την Τετάρτη 15 Γενάρη '97 στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας στις 5 το απόγευμα, όπου θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, που δόθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στη δημοσιότητα, αναφέρεται:

"Συνήλθε στις 3.1.97 η ΠΣΕ και εξέτασε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τον 25ήμερο αγώνα των αγροτών. Ομόφωνα κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις και αποφάσεις:

1) Ο ηρωικός αγώνας των 25 ημερών έδειξε τη δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα των αγροτών να παλέψουν ενωμένοι για τη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων σύμφωνα με το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

2) Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να αφήσει την κωλυσιεργία και να απαντήσει στα βασικά αιτήματα που έχουν τεθεί. Οι αγρότες δε θα κουραστούν να αγωνίζονται.

3) Κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως θα χρησιμοποιήσει όλες τις μορφές πάλης για να αποκρούσει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα παλέψει για μια αγροτική πολιτική που θα στοχεύει στην ανάπτυξη της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου του Ελληνα αγρότη. Η ΠΣΕ θα ολοκληρώσει την άμεση επαφή της με τους αγρότες της Θεσσαλίας, θα συντονίσει τα βήματά της με τους συναδέλφους όλης της χώρας και, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα επιλέξει τα επόμενα βήματα.

4) Η ΠΣΕ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες από τις 21 έως τις 24 Γενάρη για συναντήσεις με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, καθώς και άλλους αρμόδιους. Στόχος αυτής της μετάβασης στις Βρυξέλλες είναι η ανάδειξη της οξύτητας των προβλημάτων στη χώρα μας και η διεκδίκηση λύσεων σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Την πρωτοβουλία και την πρόσκληση ανέλαβε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Θεωνάς.

5) Η ΠΣΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για ενημέρωση όλων των φορέων της Θεσσαλίας, με στόχο την κατανόηση των προβλημάτων της αγροτιάς και την ανάπτυξη ενός κλίματος αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των αγροτών.

6) Καλούμε τους αγρότες της Θεσσαλίας να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να υπάρχει καθολική συμμετοχή στο πρώτο αγωνιστικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής.

7) Καλούνται όλες οι Συντονιστικές Επιτροπές των Νομών και των Μπλόκων, καθώς και αγροτικοί σύλλογοι σε πανθεσσαλική σύσκεψη την Τετάρτη 15 Γενάρη του '97 στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας στις 5 μμ, όπου θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα".

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ "ΔΥΣΤΟΣ"
Υπό το "βλέμμα" της ΑΓΕΤ οι ... έρευνες

Συνεχίστηκε χτες στο Λιμεναρχείο Κύμης η συμπληρωματική κατάθεση του δόκιμου πλοιάρχου του μοιραίου τσιμεντάδικου "ΔΥΣΤΟΣ",Χρ. Αναγνώστου,ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους τρεις αγνοούμενους.

Το προανακριτικό έργο παρακολουθούν εκ του "συστάδην" άνθρωποι της ΑΓΕΤ, οι οποίοι παρέμειναν μέσα στο Λιμεναρχείο Κύμης καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης! Μάλιστα προχτές το βράδυ είχαν δεκάλεπτη συνάντηση με τον Χρ. Αναγνώστου, αμέσως μετά τη διακοπή της κατάθεσης και πριν "απαντήσει" στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων!Σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση των ανθρώπων της ΑΓΕΤ έγινε και με μέλος της επιτροπής που διεξάγει την προανάκριση. Ολα αυτά ενισχύουν τις υπόνοιες ότι εντείνεται η προσπάθεια να "βγει λάδι" η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΕΤ,καθώς και το ΥΕΝ,με τη μετάθεση των ευθυνών στους νεκρούς ναυτεργάτες και κυρίως στο νεκρό καπετάνιο.

Στο μεταξύ ενισχύονται τα ερωτηματικά και οι σοβαρές υπόνοιες γύρω από τις κινήσεις του διασωθέντος δόκιμου εκείνη τη μοιραία νύχτα. Τις σχετικές δηλώσεις συγγενών, αλλά και τις δραματικές εκκλήσεις τους προς το δόκιμο να πει την αλήθεια, ακολούθησαν τοποθετήσεις στελεχών ναυτεργατικών σωματείων, που όχι μόνο εντοπίζουν τραγικές αντιφάσεις και κενά στην αρχική κατάθεση του Χρ. Αναγνώστου, αλλά και καταδεικνύουν με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια τους πραγματικούς ενόχους της τραγωδίας.

ΚΟ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του Νομού Ξάνθης

Το παιχνίδι των εθνικιστικών και σοβινιστικών κύκλων της περιοχής παίζει η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, αναφερόμενη στη δίκη και καταδίκη των δεκαεννέα Ελλήνων μουσουλμάνων του χωριού Κιμμέρια του Νομού Ξάνθης, τονίζει:

"Αποδεικνύεται, ακόμη μια φορά, ότι η κυβέρνηση δε θέλει να αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα και πνεύμα ισονομίας και ισοπολιτείας, όπως φιλάρεσκα ισχυρίζεται ότι κάνει, ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ανακάλυψε πολεοδομικές παραβιάσεις, όταν αλλού κάνει φανερά τα στραβά μάτια, και έσυρε στα δικαστήρια εργαζόμενους που ήθελαν να τελειώσει ο χώρος θρησκευτικής τους λατρείας, το τζαμί, μια ώρα γρηγορότερα.

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι σ' αυτά τα ζητήματα παίζει το παιχνίδι των εθνικιστικών και σοβινιστικών κύκλων της περιοχής.

Μια τέτοια τακτική όμως, εκτός από τον αποπροσανατολισμό που προκαλεί από τα οξυμένα προβλήματα της περιοχής, μπορεί να οδηγήσει, όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν, σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα βάλουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή. Εκτός αν θέλουν πραγματικά εκεί να οδηγήσουν τα πράγματα.

Εμείς καταδικάζουμε, όπως πάντα κάναμε, μια τέτοια τακτική και καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τους ανθρώπους να τελειώσουν το τζαμί τους και να φροντίσει να αντιμετωπίσει το γρηγορότερο τα οξυμένα προβλήματα του Νομού Ξάνθης, όπως τις ζημιές από τις πλημμύρες, τα προβλήματα των αγροτικών καλλιεργειών, την ανεργία, την καταστροφή της βιομηχανικής βάσης του νομού, το τοπικό οδικό δίκτυο κτλ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ