ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ"
Στάση ενάντια στη συρρίκνωση

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: "Η επιχείρηση οδηγείται στο κλείσιμο μεθοδικά και σχεδιασμένα"

Με τρίωρη στάση εργασίας σήμερα αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στην απόφαση της εταιρίας να προχωρήσει σε 150 νέες απολύσεις και 54 διαθεσιμότητες, μετατρέποντας έτσι ταχύτατα την επιχείρηση από παραγωγική σε εμπορική. "Αποκλείουμε - τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο - τις παραπάνω ενέργειες και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να τις αποτρέψουμε".

Ηδη η "Χαλυβουργική" εισάγει σίδηρο από την Τουρκία,σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή του ανακοίνωση, που έχει ως εξής: "Η απόφαση του ιδιοκτήτη της εταιρίας "Χαλυβουργική", να απολύσει 150 ακόμη εργαζόμενους και να θέσει σε διαθεσιμότητα άλλους 54, επιβεβαιώνει την εδώ και χρόνια προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι η επιχείρηση οδηγείται σε κλείσιμο μεθοδικά και σχεδιασμένα και στη μετατροπή της σε εμπορική εισαγωγική επιχείρηση. Ηδη η "Χαλυβουργική" εισάγει σίδηρο από την Τουρκία!

Το γεγονός αυτό δεν είναι μοιραίο, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Δεν οφείλεται γενικά και αφηρημένα σε διεθνείς εξελίξεις. Είναι αποτέλεσμα και της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των συμφωνιών που απορρέουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία και ανάπτυξη του κλάδου της χαλυβουργίας, αλλά συμπορεύτηκαν με τις αποφάσεις της ΕΕ, αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας και για την τύχη χιλιάδων εργαζομένων που πετιούνται στο δρόμο.

Η διεθνής κρίση του κλάδου της χαλυβουργίας δεν ξεπήδησε από τον ουρανό. Είναι μια από τις εκδηλώσεις της κρίσης που μαστίζει τον καπιταλισμό και του περιβόητου ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτή την κρίση τα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια επιδιώκουν να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων προς δικό τους όφελος αύξησης των υπερκερδών τους και κυριαρχίας στην παγκόσμια αγορά. Στην επιδίωξή τους βοηθιούνται και από την ντόπια εργοδοσία, η οποία έχει άφθονες εναλλακτικές λύσεις, με τοποθετήσεις κεφαλαίων στον εμπορικό τομέα και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα πρόκληση. Επιβεβαιώνεται ότι η "ελεύθερη οικονομία της αγοράς", σήμα κατατεθέν της ΕΕ και καπιταλιστών, σημαίνει για τους εργαζόμενους λιτότητα, ανεργία, πείνα, βάσανα. Ακόμη, ότι ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη είναι η ενωμένη πάλη ενάντια στην ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης".

Ανάβει ξανά η μάχη για το ωράριο

Τη λειτουργία του καταστήματος "Κωτσόβολος" μέχρι τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ! Με συγκέντρωση αντιδρούν εργαζόμενοι - μικρομεσαίοι

Αναθερμαίνεται το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της επιχείρησης ηλεκτρικών ειδών "Κωτσόβολος ΑΕ" ότι από αύριο και κάθε Σάββατο θα παραμένει ανοιχτή έως τις 9 το βράδυ!Αμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αθήνας,που αποφάσισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της Ομόνοιας (Γ Σεπτεμβρίου 10) αύριο στις 4 το απόγευμα,με τη στήριξη και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, τον περασμένο Οκτώβρη, ενάντια στην παράταση του ωραρίου του Σαββάτου, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Μ. Παράβαλος,που είναι και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης "Κωτσόβολος ΑΕ", είχαν καταλήξει στην περίφημη "συμφωνία κυρίων" για λειτουργία των καταστημάτων τα Σάββατα έως τις 5 το απόγευμα. Ακόμα και αυτή τη συμφωνία έρχεται τώρα να καταπατήσει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, ανάβοντας ταυτόχρονα "πράσινο φως" στα πολυκαταστήματα να κάνουν το ίδιο.

Να θυμίσουμε ότι τα κύρια αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι: Νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου, οροθέτηση του ανοίγματος και κλεισίματος των καταστημάτων, που το Σάββατο δε θα υπερβαίνει τις 4μμ, με τρία απογεύματα κλειστά, καθώς και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την απόφαση της επιχείρησης "Κωτσόβολος" και τονίζει ακόμα: "Αυτό το Σάββατο θα επιδιώξουμε να λήξει το άσχημο παιχνίδι με το ωράριο. Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί εδώ και τώρα τις θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των μικροεπαγγελματιών και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου. Καλούμε τις πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα να βγουν ενεργά μπροστά, διεκδικώντας να υλοποιηθούν τα αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων. Τέλος, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση του Σαββάτου ενάντια στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας".

Την απόφασή της να μην επιτρέψει να περάσει αυτό το ωράριο, που θα είναι και η τελειωτική καταδίκη των μικρομεσαίων εμπόρων, δηλώνει σε ανακοίνωσή της και η ΣΕΑ ΜΜΕ Αθήνας, που καλεί όλους τους ΕΒΕ να πάρουν μέρος και σ' αυτή την κινητοποίηση.

Τέλος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τον υπουργό Εργασίας να προβληματιστεί με την υπαναχώρηση του Μ. Παράβαλου για το κατά πόσο τηρούνται οι συμφωνίες που συνάπτονται με τους εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν και πάλι, επιβάλλοντας το κλείσιμο των καταστημάτων στις 3.30 μμ.

Κάλυψη τραμπούκων;

Περίεργη σιωπή γύρω από την επίθεση που δέχτηκαν, πριν δέκα μέρες, οι εργαζόμενοι στη βιοτεχνία ΔΕΔΑΣ από πληρωμένους μπράβους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Περίεργη σιωπή εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με την επίθεση πληρωμένων μπράβων το βράδυ της Δευτέρας, 30 Δεκέμβρη, στη βιοτεχνία ΔΕΔΑΣ στο Φοίνικα, κατά των εργαζομένων που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του χώρου, φοβούμενοι "μετανάστευση" των μηχανημάτων της επιχείρησης. Ενώ η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει διατάξει έρευνα για την επίθεση των 50 μπράβων που στοίχισε το σοβαρό τραυματισμό 7 εργαζομένων και παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι "παλικαράδες" είναι γνωστοί για τις υπηρεσίες τους σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει συλληφθεί!

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι παρότι στη διάρκεια των επεισοδίων παρευρίσκονταν αστυνομικοί ...έτυχε να μη συλλάβουν κανέναν και επίσης να μην αναγνωρίζουν κανέναν στη συνέχεια...

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την κατάληψη του χώρου και την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα, επιδόματα, άδειες και δώρα που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο για τον καθένα. Για τους εργοδότες Κ. Δέδα και της εταιρίας ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ Π. Τουτζή,που κατέχει το 76% της επιχείρησης, φαίνεται πως είναι "λογικό" να μην πληρώνουν τα χρέη προς τους εργάτες και όταν αυτοί τα απαιτούν, να οδηγούνται στο νοσοκομείο με σπασμένο το κεφάλι! Αλλωστε τα τελευταία δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη αυτός ο τρόπος έχει γίνει πολύ προσφιλής σε πολλούς "επιχειρηματίες", που εξαφανίζονται γκανγκστερικά σε μια νύχτα προς άγνωστη κατεύθυνση με τα μηχανήματα της επιχείρησης.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,αφού καταγγέλλει την επίθεση και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν, ζητά από τις δικαστικές αρχές και την Αστυνομία να διαλύσουν αυτές τις ομάδες των πληρωμένων τραμπούκων, που η ύπαρξη τους θυμίζει άλλες εποχές και περιόδους οργανωμένης και συντονισμένης καταστολής του εργατικού κινήματος.

Καταγγέλλει μεταθέσεις η ΓΕΝΟΠ

Τις "αιφνιδιαστικές και παράνομες" μεταθέσεις, που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η γενική διεύθυνση παραγωγής της ΔΕΗ,καταγγέλλει με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,στην οποία υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι των εργοστασίων, από τα οποία έγιναν οι μεταθέσεις, ζητούν την ανάκληση των μεταθέσεων και την παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ προετοιμάζονται για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, "με εντολή του βοηθού γενικού διευθυντή κ. Βλάχου και χωρίς να το γνωρίζουν ούτε οι υφιστάμενες υπηρεσίες και οι ενδιαφερόμενοι μισθωτοί, ούτε τα συνδικάτα, γίνονται μεταθέσεις από τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Αγρα, Καστρακίου, Πλαστήρα κ. ά. στη Ρόδο (παρά την έλλειψη τεχνικού προσωπικού σ' αυτές τις μονάδες)".

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ σημειώνει ότι ο ίδιος βοηθός γενικός διευθυντής "έχει κάνει στο παρελθόν σωρεία παράνομων προσλήψεων (με την υπογραφή του) στα διάφορα εργοστάσια της ΔΕΗ και τώρα συνεχίζει τις αυθαιρεσίες του σε βάρος του προσωπικού".

Χάος στον "Οίκο του Ναύτου"

Χάος επικρατεί στον "Οίκο του Ναύτου",καθώς καθημερινά εισέρχονται στις υπηρεσίες του ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από την έλλειψη γιατρών, αλλά και υπαλλήλων.

Την κατάσταση αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας,επισημαίνοντας: "Η επιλογή σας να προσαρμόσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε προϋπολογιζόμενο κονδύλιο και όχι στις πραγματικές ανάγκες για την προστασία των ασφαλισμένων, δημιουργεί θύματα στο βωμό της εμπορευματοποίησης της υγείας". Σημειώνει ακόμα ότι πολλές συμβάσεις γιατρών έχουν λήξει και δεν ανανεώνονται, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και καταλήγει: "Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι αν είναι στους στόχους σας η - για λογιστικούς λόγους - διάλυση του Οίκου του Ναύτου, οι ναυτεργάτες δε θα το επιτρέψουν".

Από τις τελευταίες κινητοποιήσεις ενάντια στην παράταση του ωραρίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ