ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κέρδη δισεκατομμυρίων και από τη μισθοδοσία!

Σύμβαση - σκάνδαλο ετοιμάζεται να υπογράψει το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των μισθών των υπαλλήλων του μέσω των τραπεζών. Οι τράπεζες Θα εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους επί 7 μέρες, κάθε δεκαπενθήμερο, τα κονδύλια της μισθοδοσίας

Σύμβαση - σκάνδαλο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σύμβαση που έχει ετοιμάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την καταβολή των μισθών των υπαλλήλων του υπουργείου (εφοριακών, τελωνειακών κλπ.) μέσω των τραπεζών. Πρόκειται για μια σύμβαση, η οποία - όπως όλα δείχνουν - καταρτίστηκε με ένα και μοναδικό κριτήριο. Την πριμοδότηση των τραπεζικών κερδών, από τα ταμεία του ελληνικού κράτους.

Η σύμβαση αυτή, που έχει καταρτιστεί με τις σχετικές εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών - πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996 και έχει τις ευλογίες και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας - ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή των αποδοχών στους υπαλλήλους του υπουργείου από τις τράπεζες με τη συμβολή του συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών ΔΙΑΣ ΑΕ.

Με τη σύμβαση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι οι υπάλληλοί του θα έχουν ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (τρεχούμενο ή ταμιευτηρίου) σε μια από τις τράπεζες, ώστε να πραγματοποιείται σ' αυτόν τον λογαριασμό η κατάθεση των αποδοχών τους. Ημερομηνίες καταβολής της μισθοδοσίας, ορίζονται από τη σύμβαση, η 13η και 17η ημέρα κάθε μήνα και σε περίπτωση που οι μέρες αυτές είναι αργίες η αμέσως προηγούμενη εργάσιμη μέρα.

Ας δούμε τώρα γιατί αυτή η σύμβαση - αν τελικά υπογραφεί όπως έχει καταρτιστεί - θα αποτελεί σκάνδαλο.

Πρώτον, το υπουργείο Οικονομικών, θα καταβάλει συγκεκριμένη αμοιβή στη ΔΙΑΣ για κάθε πραγματοποιούμενη συναλλαγή (δεν αναφέρει ποσό στο σχέδιο σύμβασης που είχε καταρτιστεί όταν υφυπουργός Οικονομικών ήταν ο Δ. Γεωργακόπουλος). Η αμοιβή αυτή, αναφέρεται στη σύμβαση, θα αναπροσαρμόζεται ετησίως με την ανανέωση της σύμβασης.

Δεύτερον - και εδώ βρίσκεται η ουσία του σκανδάλου - οι τράπεζες θα έχουν βαλέρ 7 ημερών - δηλαδή θα πληρώνουν τη μισθοδοσία 7 μέρες μετά την είσπραξη των σχετικών κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών και άρα θα μπορούν να τα τζιράρουν για λογαριασμό τους επί μία ολόκληρη βδομάδα. Αν πάρουμε υπόψη μας πως λόγος γίνεται για την εκμετάλλευση δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών για συνολική διάρκεια 6 μηνών το χρόνο (7 μέρες χ 2 φορές το μήνα χ 14 μισθοδοσίες = 196 μέρες) τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κέρδους που αποσπούν οι τράπεζες από μία τέτοια συμφωνία. Το σκάνδαλο προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αφού υπάρχουν σήμερα υπουργεία, τα οποία έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμβάσεις για την καταβολή μισθοδοσίας με βαλέρ μόνο 2 ημερών. Αν τελικά υπογραφεί αυτή η σύμβαση, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι και αυτές οι τράπεζες θα διεκδικήσουν - προσδοκώντας μεγαλύτερα κέρδη - βαλέρ 7 ημερών.Το κόστος από την άτοκη κατάθεση για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, σ' αυτή τη φάση θα το σηκώσει το ίδιο το δημόσιο (σ. σ. ίσως αργότερα επιχειρηθεί να μεταβιβαστεί στους εργαζόμενους).

Η σύμβαση αυτή θα υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕ (που έχει αναπτύξει και θέσει σε λειτουργία διατραπεζικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής αποδοχών) και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (που με βάση τη σύμβαση θα ενεργεί σαν εκπρόσωπος των τραπεζών που θα μετέχουν στην καταβολή των μισθών). Αλήθεια, θα υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μια τέτοια σκανδαλώδη σύμβαση, που πριμοδοτεί τα τραπεζικά κέρδη από τα ταμεία του κράτους, όταν η κυβέρνηση δικαιολογεί τον σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα στο όνομα περιορισμού της... σπατάλης του δημοσίου;

Λ. Τ.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Υποτονική η κίνηση και στη Θεσσαλονίκη

Η λιτότητα απομακρύνει τους αγοραστές από τα καταστήματα, παρά τις φαινομενικά μεγάλες προσφορές

Με προβλήματα, κύρια για τα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, ξεκίνησε η περίοδος των εκπτώσεων και στη Θεσσαλονίκη. Η κίνηση στην αγορά τις πρώτες 3 μέρες ήταν μουδιασμένη, παρά τις φαινομενικά μεγάλες προσφορές των καταστημάτων, ενώ για μια ακόμη χρονιά, όπως επισημαίνει και το ΚΕΠΚΑ, δε λείπουν οι παραπλανητικές προσφορές και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην παρασύρονται. Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, στις φετινές εκπτώσεις το 5 - 10% των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης έχει ρίξει τις τιμές μέχρι και 60 - 70%, ενώ στα περισσότερα είδη η έκπτωση δεν ξεπερνά το 40%. Σχετικά με τις μεγάλες προσφορές, ο Εμπορικός Σύλλογος επισημαίνει πως η κρίση της αγοράς είναι τόσο μεγάλη που σε αρκετές περιπτώσεις τέτοια ποσοστά είναι εύλογα, αλλά παράλληλα συνιστά στο καταναλωτικό κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις αγορές του.

Πιο συγκεκριμένα, στα είδη ρουχισμού τα ποσοστά κυμαίνονται από 20% μέχρι 60%, στα παπούτσια από 10% μέχρι 40%, στα καλλυντικά μέχρι 30%, στα είδη δώρων ως και 60% και στα δερμάτινα μέχρι 20%. Αντίθετα, στα είδη οικιακής χρήσης, στα έπιπλα, στα ηλεκτρικά και τα ηλεκτρονικά είδη οι τιμές σχεδόν παραμένουν στα ίδια επίπεδα, καθώς οι προσφορές ιδίως σε οπτικοακουστικά συστήματα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Προς το παρόν η κίνηση των καταναλωτών, αν και κρίνεται ζωηρή, ουσιαστικά είναι αναγνωριστική όπως κάθε χρονιά τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων.

Οι καταστηματάρχες ελπίζουν πως οι εκπτώσεις θα δώσουν ανάσα στην αγορά, που έχει πληγεί από την πολιτική της λιτότητας, αλλά και από άλλους παράγοντες - που επηρεάζουν ουσιαστικά όμως την κίνηση των καταστημάτων της συμπρωτεύουσας - όπως ακόμα και οι περιορισμένες λόγω των εξελίξεων βίζες που δίνονται στους πολίτες των Σκοπίων και της Σερβίας. Οπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Μανώλης Βλαχογιάννης, με μια πρώτη εκτίμηση διαφαίνεται μια πτωτική τάση του τζίρου σε ποσοστό 10 - 12% σε πραγματικά μεγέθη σχετικά με την περσινή περίοδο.

Από την πλευρά του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συνιστά στους καταναλωτές να μην είναι βιαστικοί στις αγορές τους και να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο την περίοδο των εκπτώσεων, χωρίς να πέσουν θύματα εικονικών και παραπλανητικών προσφορών. Επισημαίνει πως οι αγορές πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και αφού έχει γίνει έρευνα στα καταστήματα, με επιφύλαξη στις μεγάλες προσφορές. Να εξετάζονται πρώτα η ποιότητα, η προέλευση και η τιμή και μετά η έκπτωση και αν διαπιστωθεί μετά την αγορά πως πρόκειται για ελαττωματικό προϊόν, με τις αποδείξεις είναι υποχρεωμένος ο έμπορος να το αντικαταστήσει ή να επιστρέψει τα χρήματα. Δικαιολογίες του τύπου "είναι προσφορά ή επιστροφές δε γίνονται δεκτές", είναι παράνομες και δεν ισχύουν.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ: Κύκλο σεμιναρίων ξενοδοχειακού μάνατζμεντ διοργανώνει το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Κτηματικής Τράπεζας. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες στα γραφεία του Κέντρου, Βασ. Γεωργίου 41-43 Γλυφάδα, τηλ. 8943.032.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Τετραετές συμβόλαιο ύψους 3,4 δισ. δρχ. υπέγραψε η INTRASOFT με τη Διεύθυνση Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα σύμβαση, στην οποία προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης για ένα επιπλέον χρόνο, αφορά την υποστήριξη και τη συντήρηση των δικτύων δεδομένων (LAN, WAN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο. Η Επιτροπή επέλεξε την INTRASOFT με διεθνή διαγωνισμό μεταξύ των εταιριών BULL, DIGITAL, SIEMENS, TELINDUW και TRIPLE - P.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Με τις εξαγωγές καταπιάνεται η νέα έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που υπογράφουν οι Δ. Μαρούλης και Κλ. Ευστράτογλου, με τον τίτλο "Διαρθρωτικά και θεσμικά προβλήματα των ελληνικών εξαγωγών". Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η σημαντική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση και ανάπτυξη της μικρής και "ανοιχτής" ελληνικής οικονομίας, στα πλαίσια του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού. Βασικός στόχος της μελέτης, η οποία αναπτύσσεται σε 12 κεφάλαια, είναι η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου για τη διενέργεια και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, η εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και η υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση και ανάπτυξή του.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ: Την ικανοποίησή του για την πρόσφατη πτώση των τραπεζικών επιτοκίων χορηγήσεων μέχρι και 3 μονάδες, ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ), εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η νέα μείωση θα αποτελέσει το έναυσμα για την τόνωση των παραγωγικών διαδικασιών και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να εξέλθει από τη μακροχρόνια κρίση που διέρχεται. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και να προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ) και της πρόσθετης επιβάρυνσης 1% επί των δανειακών συμβάσεων του Ν. 128/75. Ο ΕΣΠ καλεί επίσης την Τράπεζα της Ελλάδος να εξετάσει το νομότυπο των πολύ υψηλών επιτοκίων που ισχύουν για τις πιστωτικές κάρτες, καθώς επίσης και το δυσβάσταχτο ύψος των τραπεζικών προμηθειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ