ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ

Την ίδια περίοδο που μαζικά διώκονται και καταδικάζονται με βαριές ποινές οι αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, συνεδριάζει για πρώτη φορά, και μάλιστα πανηγυρικά, το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ), για να βρει, τάχα, λύσεις στα προβλήματα των αγροτών.

Η σύμπτωση αυτή, που δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά και η σύνθεση του ΕΣΑΠ, δείχνουν πώς ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση το διάλογο και τους στόχους, που θέλει να προωθήσει μέσα από το ΕΣΑΠ. Επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι οι λεγόμενοι εκπρόσωποι των αγροτών και οι αυτόκλητοι ειδήμονες των αγροτικών προβλημάτων δεν έχουν την παραμικρή ευαισθησία απέναντι στους αγρότες, γι' αυτό συνδιαλέγονται στα πλαίσια αυτά, με την κυβέρνηση, η οποία μαζικά διώκει τους αγρότες για τους αγώνες επιβίωσης που έκαναν.

Σκοπός του ΕΣΑΠ δεν είναι η αλλαγή της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, η αντίσταση στη νέα ΚΑΠ και στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που ξεκληρίζουν τους αγρότες. Αυτά είναι δεδομένα σε όσους αποδέχονται τη συμμετοχή τους.

Σκοπός του ΕΣΑΠ είναι να πείσει τους αγρότες και την κοινή γνώμη ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος. Οτι το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ και υλοποιεί η κυβέρνηση είναι αναγκαίο και αναπόφευκτο. Μέσα από το ΕΣΑΠ η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει συνένοχους τους αγρότες στο ξεκλήρισμά τους. Να τους αποπροσανατολίσει, να τους διασπάσει και να εκφυλίσει την πρωτοφανή σε ενότητα, δυναμικότητα και διάρκεια αντίστασή τους στην πολιτική της.

Η αλήθεια αυτή, εκτός από τη γραφειοκρατική σύνθεση του ΕΣΑΠ, που προωθεί τη "συνεργασία" των αγροτών με τους εκμεταλλευτές τους (εκκοκκιστές, μεταποιητές κ.ά.), αποδεικνύεται και από τους λόγους που επέβαλαν τη δημιουργία αυτού του οργάνου, αλλά και από τη χρονική στιγμή που μπαίνει σε λειτουργία.

***

Εμπνευστής του ΕΣΑΠ ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ, το 1992, όταν άρχισε η αναθεώρηση της ΚΑΠ, και συγκεκριμένα ο τότε υπουργός Γεωργίας, κ. Χατζηγάκης, ο οποίος, ορθά εκτιμώντας ότι η νέα ΚΑΠ και η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ θα προκαλέσουν αγροτικές εξεγέρσεις, προσπάθησε να δημιουργήσει αυτό το όργανο για να λειτουργήσει σαν μηχανισμός συναίνεσης και αποπροσανατολισμού των αγροτών, εκφυλισμού των κινητοποιήσεών τους και απορρόφησης των κοινωνικών εκρήξεων.

Το ότι το όργανο αυτό δε λειτούργησε από τότε μέχρι σήμερα οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταστροφικές συνέπειες της νέας ΚΑΠ και της αναμενόμενης να επικυρωθεί Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ δεν ήταν άμεσα χειροπιαστές στους αγρότες και, δευτερευόντως, στις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ με την τότε κυβέρνηση της ΝΔ.

Τώρα, όμως, που τις καταστροφικές συνέπειες τις ζουν όλοι οι αγρότες και οι κινητοποιήσεις τους προσλαμβάνουν διαστάσεις εξέγερσης, η κυβέρνηση ενεργοποιεί αυτό το λεγόμενο θεσμό με προφανείς στόχους να υλοποιήσει τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε.

Και στο θέμα αυτό από τα πράγματα αποδεικνύεται ότι η πρωτοπόρα θεσμολάγνα πολιτική του ΣΥΝ, που θεωρεί το ΕΣΑΠ πανάκεια για τα αγροτικά προβλήματα, αποτελεί πολιτική ουράς της ΝΔ και εξηγεί γιατί ο ΣΥΝ έκανε ό,τι μπορούσε με τον τρόπο του για να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών και λειτουργώντας σαν ταχυδρόμος της κυβέρνησης προσπαθεί να σύρει τους αγρότες στην παγίδα του διαλόγου με την κυβέρνηση.

Κοινός, λοιπόν, ο στόχος των κομμάτων και των φορέων που συμφωνούν με τη νέα ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και θεωρούν μονόδρομο την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Κοινές οι προσπάθειες, τα μέσα και οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν για να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και την κοινή γνώμη, να τους διασπάσουν και να τους κάνουν συνένοχους στην πολιτική τους.

***

Κάνουν, όμως, μεγάλο λάθος. Γιατί τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, τελείωσαν για τους αγρότες. Γιατί οι χάντρες δεν μπορούν πια να τους ξεγελάσουν. Γιατί το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.

Είκοσι πέντε μερόνυχτα στους δρόμους οι αγρότες το 1996 και δεκατρία μερόνυχτα το 1995 έμαθαν πολλά. Εμαθαν για τους πραγματικούς στόχους της νέας ΚΑΠ και της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Εμαθαν για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Εμαθαν τι εννοεί η κυβέρνηση με τη λέξη "διάλογος". Εμαθαν ποιοι είναι οι συζητητές της κυβέρνησης. Εμαθαν για το ρόλο των διοικήσεων των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Και το κυριότερο, έμαθαν να παλεύουν ενωμένοι για το ψωμί τους, για την επιβίωσή τους και ότι στον αγώνα τους αυτόν δεν είναι μόνοι, αλλά τους συμπαραστέκονται οι εργάτες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία κι όλα τα λαϊκά στρώματα.

Ξέρουν πια όλοι οι αγρότες ότι οποιαδήποτε αγροτική κατάκτηση δεν ήταν αποτέλεσμα κανενός ψευτοδιαλόγου, αλλά έντονων, σκληρών, ενωτικών, ταξικών αγώνων. Με αυτή τη σίγουρη συνταγή θα ξεσκεπάσουν το ρόλο του ΕΣΑΠ, θα αντισταθούν στο ξεκλήρισμά τους και θα επιβάλουν την επιβίωσή τους.

Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ

Το ΕΣΑΠ εξαγγέλθηκε, θεσμοθετήθηκε και υλοποιείται σήμερα, για να λειτουργήσει σαν μηχανισμός αποπροσανατολισμού των αγροτών, εκφυλισμού των δικαιολογημένων αγωνιστικών αντιδράσεών τους, σαν μοχλός αντιαγροτικής "συναίνεσης" και απορρόφησης των κοινωνικών εκρήξεων

ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συντονισμένος αγώνας για την παιδεία

- Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η υποδοχή που επιφυλάσσουν οι εκπαιδευτικοί φορείς στην πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία με τη νέα χρονιά;

- Ο νέος χρόνος ήδη ξεκίνησε, τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας παραμένουν και οξύνονται. Νέες εξελίξεις έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς. Ο νέος φορομπηχτικός προϋπολογισμός της λιτότητας και του Μάαστριχτ ψηφίστηκε. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εξάρτησης της χώρας μας από τα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Φέτος δόθηκε για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση μόλις το 7,3% του προϋπολογισμού, ένα από τα μικρότερα ποσοστά των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται ιδιαίτερα προβλήματα στο χώρο της παιδείας. Η νομαρχιακή αποκέντρωση, το νομοσχέδιο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, ο νόμος για το ΕΣΥΠ, για τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών κλπ. Ολα αυτά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση, τόσο για τους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, νυχτερινούς μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Στη βάση αυτών των προβλημάτων οι πλούσιες, πολύμορφες, αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας, που αναπτύχθηκαν σ' όλη την Ελλάδα το φθινόπωρο, χρειάζεται να βρουν συνέχεια, προοπτική και κλιμάκωση. Ηδη, καθηγητές και δάσκαλοι ετοιμάζουν τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις του '97 μέσα στο Γενάρη, ενώ σε αρκετά σχολεία είχαν αρχίσει συζητήσεις στα Μαθητικά Συμβούλια για τη συνέχιση των αγωνιστικών, πολύμορφων κινητοποιήσεων μπροστά στη νέα χρονιά.

- Με τι έχουν να συγκρουστούν οι εκπαιδευτικοί φορείς;

- Με τη σκληρή λιτότητα για την παιδεία, τα νέα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης, αποτέλεσμα των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Η κυβερνητική πολιτική, υλοποιώντας τις εντολές της ΕΕ, τινάζει στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Καθημερινά ορθώνονται ολοένα και πιο σκληροί ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, που από δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα που το αγοράζει όποιος έχει να πληρώσει. Υποβαθμίζεται ο εκπαιδευτικός ρόλος δασκάλων και καθηγητών. Οι δάσκαλοι καταντούν όμηροι στο ρουσφέτι. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετατρέπονται σε παραμάγαζα του ιδιωτικού κεφαλαίου, καταδικάζοντας τη νεολαία και το λαό σ' ένα μισοειδικευμένο, μισοαμόρφωτο εργατικό δυναμικό, δίχως απαιτήσεις για δουλιά, εύκολη λεία στην εκμετάλλευση των πολυεθνικών. Αυτή η πολιτική είναι μια καταστροφική πολιτική για την πορεία του ελληνικού λαού και γι' αυτόν το λόγο χρειάζεται η συντονισμένη αντίσταση και αντεπίθεση όλων των εκπαιδευτικών φορέων και του λαϊκού κινήματος.

- Πώς μπορεί αυτή η πάλη να είναι αποτελεσματική;

- Η παιδεία είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Για να αναπτυχθεί το κίνημα της παιδείας, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, συντονισμός, πολυμορφία στη δράση, μαζικοποίηση και πολιτικοποίηση. Η πάλη για το δικαίωμα στη μόρφωση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, στο βαθμό που θα γίνει συντονισμένα από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, γονείς, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πανίσχυρου μετώπου παιδείας, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, που θα απαιτήσει ριζικές αλλαγές για την παιδεία και τον τόπο. Καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότητα και προοπτική του αγώνα για την παιδεία αποτελεί η αλλαγή συσχετισμών δύναμης, προς όφελος του ΚΚΕ, στην ελληνική κοινωνία.

Φ. Κ.

ΕΚΤΟΣ κυβερνητικού ελέγχου δείχνουν τα πράγματα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, καθώς η αστυνομία, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα, ήρθε σε βίαιες συγκρούσεις με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές (σελίδα 9).

ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ η μάχη εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ για το ωράριο μετά την απόφαση της επιχείρησης "Κωτσόβολος ΑΕ" να λειτουργεί κάθε Σάββατο έως τις 9 το βράδυ. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλούν αύριο στις 4 το απόγευμα έξω από το κατάστημα της Ομόνοιας (σελίδα 10).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τ' αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει - αν όχι, "κακό του κεφαλιού τους" - ότι δεν "ξεμπέρδεψαν" με τους Ελληνες αγρότες... (σελίδα 17).

ΕΠΙΣΧΕΣΗ εργασίας από 13 Γενάρη ξεκινούν οι 150 εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 1,5 μήνα, δεν έχουν καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων και οι υπερωρίες, οι προμηθευτές απειλούν με μηνύσεις και η αδιαφορία των υπευθύνων συνεχίζεται... (σελίδα 19).

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της υγείας των ασφαλισμένων καθώς και η προστασία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, είναι δυο απ' τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να προωθήσει σχέδια περικοπών φαρμάκων σε διάφορα επίπεδα (σελίδα 28).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ