ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας των εργαζομένων

ΣΕΟΥΛ.-

Εκτός κυβερνητικού ελέγχου δείχνουν τα πράγματα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, καθώς η Αστυνομία, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα, ήρθε σε βίαιες συγκρούσεις με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές που διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο νέο εργατικό νόμο της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης. Ακόμη χειρότερα, οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για τους 20 ηγέτες εργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων της χώρας - γεγονός το οποίο, όπως προειδοποιούν πολιτικοί παρατηρητές, ίσως ωθήσει τη βία σε κλιμάκωση.

Δικαστικός λειτουργός στη Σεούλ δήλωσε ότι ανάμεσα στους ηγέτες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης είναι και ο ηγέτης της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης της χώρας - της Συνομοσπονδίας Νοτιοκορεατικών Εργατικών Ενώσεων - Κουόν Γιουνγκ Ιλ.

Η δικαστική αρχή προτίθεται, κατά την ίδια πηγή, να συζητήσει το θέμα της σύλληψης με τις εκκλησιαστικές αρχές του καθεδρικού ναού της Μιονγκντόνγκ, στον οποίο ο Κουόν έχει εγκαταστήσει το αρχηγείο του από όπου συντονίζει τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοτιοκορεατικών Εργατικών Ενώσεων, (που αριθμεί 1,2 εκατομμύρια μέλη), Παρκ Ιν Σανγκ, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα σε απεργιακή κινητοποίηση από την ερχόμενη Τρίτη, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν οι εργατικές ενώσεις θα κινηθούν σε ενιαίο πλαίσιο.

Οι ηγέτες των εργατικών ενώσεων δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις ποινικές διώξεις σε βάρος τους με αποφασιστικότητα. Ο Κουόν Γιουνγκ Ιλ, πρώην δημοσιογράφος, δηλώνει μέσω ενός εκπροσώπου του ότι θα αντιταχθεί στη δικαστική δίωξη, επειδή οι απεργίες αποτελούν δικαιολογημένη πράξη, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι πιθανό να "σπιλώσουν" την εικόνα της ραγδαία αναπτυσσόμενης οικονομίας που προσπαθεί να χτίσει η Σεούλ, τη αφίξει, μάλιστα, του Καναδού πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν και της πολυπληθέστερης αντιπροσωπείας επιχειρηματιών που έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα, η οποία αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ουδέν νεώτερον από τις συνομιλίες

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα συνεχίζει τις επαφές του με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών επαναλάμβαναν, χθες, την κρισιμότητα της κατάστασης καθώς η παρατεταμένη καθυστέρηση στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη Χεβρώνα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση και αγανάκτηση.

Τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ προσπαθεί να συναντήσει το τελευταίο 24ωρο ο Ντένις Ρος, για να του ασκήσει νέες πιέσεις να αποδεχτεί τη μεσολαβητική πρότασή του για ολοκλήρωση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη την άνοιξη του 1998 και όχι τον Σεπτέμβριο του 1997, όπως ορίζεται από τη συνθήκη του Οσλο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε, εκ νέου, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε αδιάλλακτος στην "υποχώρηση" που, ήδη, έκανε. Από την πλευρά του, ο Γιάσερ Αραφάτ ακύρωσε την, προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα, συνάντησή του με τον Ρος, χωρίς να προσδιορίσει μια νέα ημερομηνία.

Στενοί του συνεργάτες, όμως, ανάμεσα στους οποίους, ο Σαέμπ Ερακάτ, η Χάναν Ασράουι και ο Ναμπίλ Αμπούρντενεχ, υπογράμμισαν, χθες, σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία που να περικλείει περαιτέρω καθυστέρηση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από το 70% των εδαφών της Δυτικής Οχθης, όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες συνθήκες.

Νέες συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο

Αλλος ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, χθες, στη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού με μαχητές της, φερόμενης φιλοσυριακής, οργάνωσης "Αμάλ". Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, κατά τη διάρκεια της μάχης έχασαν τη ζωή τους και οι 3 αντάρτες της οργάνωσης "Αμάλ".

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Παράταση της εσωτερικής κρίσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Υστερα από την προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης της Σερβίας να αναγνωριστεί η νίκη της αντιπολίτευσης στην πόλη Νις, περίπου 20.000 φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι χτες με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο του Βελιγραδίου. Ομως, οι αστυνομικοί, μη θέλοντας να αναμετρηθούν με τους σπουδαστές, έσπασαν οι ίδιοι τον κλοιό τους, ύστερα από τις δηλώσεις των φοιτητών πως θα έμεναν μπροστά τους μέχρι να αποσυρθούν. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν εκεί είπαν ότι η αστυνομία φαίνεται πως είχε εντολές να φύγει και να αποφύγει βίαιη αντιπαράθεση με τους σπουδαστές.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε χτες τη νίκη της αντιπολίτευσης στο Βρσατς, 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Βελιγραδίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του συνασπισμού της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο" που μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Β-92.

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη νίκη της αντιπολίτευσης στην πόλη Νις, στελέχη της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι για να αρχίσει ο διάλογος με τους κυβερνητικούς παράγοντες θα πρέπει να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη σύμφωνα με το πόρισμα του ΟΑΣΕ, να απελευθερωθούν τα ΜΜΕ και να δρομολογηθεί η διαδικασία εκδημοκρατισμού της Σερβίας.

Πολιτικοί παρατηρητές στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ετοιμάζεται για νέες υποχωρήσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 16 του Γενάρη, όταν θα ασχοληθεί ο ΟΑΣΕ με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, για τις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της "Ντνέβνι Τέλεγκραφ", ο Μιλόσεβιτς ίσως λάβει σημαντικές αποφάσεις μέχρι τα τέλη της βδομάδας, που θα αφορούν τις δημοτικές εκλογές και τις αλλαγές στον κυβερνητικό χώρο. Και αυτό, όπως εκτιμάται, επειδή επικρατεί σύγχυση και στο ίδιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Λουτρό αίματος σε συγκρούσεις στρατού - Ταμίλ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Συνεχιζόταν ως χτες το βράδυ ο απολογισμός της επίθεσης ανταρτών Ταμίλ κατά θέσεων του στρατού και της αντεπίθεσης του στρατού Παράνθαν, στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα. Τα πρώτα στοιχεία ήταν ανατριχιαστικά: 500 Ταμίλ σκοτώθηκαν, όπως και εννιά στρατιώτες, ενώ άλλοι 232 κυβερνητικοί τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αμύνης εξέφρασε φόβους για πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Η σύγκρουση, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 46.000 άνθρωποι, εντείνεται...

ΗΠΑ
Συντριβή αεροσκάφους

ΜΟΝΡΟΕ. -

Επιβατικό αεροσκάφος, στο οποίο φέρονταν να επιβαίνουν 30-40 άνθρωποι συνετρίβη αργά χτες βράδυ κοντά στην πόλη Ιντα, της αμερικανικής πολιτείας του Μίτσιγκαν. Κατά τις πρώτες πληροφορίες από τον τόπο του ατυχήματος, το αεροσκάφος εξερράγη και τυλίχτηκε στις φλόγες αμέσως μετά τη συντριβή του. Δεν υπήρξαν ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των επιβατών, το όνομα της εταιρίας, το δρομολόγιο που εκτελούσε και τον τύπο του αεροσκάφους.

ΠΕΡΟΥ
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση

ΛΙΜΑ.-

Κανένα ενδεχόμενο απελευθέρωσης "φυλακισμένων τρομοκρατών" δεν υπάρχει δήλωσε, χτες, κατηγορηματικά ο Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Ο Περουβιανός Πρόεδρος, πάντως, απέκλεισε και πάλι την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί βία για να απελευθερωθούν οι 74 όμηροι που κρατούν, ακόμη, οι αντάρτες του Τουπάκ Αμάρου στην ιαπωνική πρεσβεία. Οπως έγραφε, χτες, η περουβιανή εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", η κυβέρνηση Φουτζιμόρι φέρεται να έχει προτείνει στους αντάρτες να εγκαταλείψουν τη χώρα ανενόχλητοι, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φυλακισμένων συντρόφων τους. Η πληροφορία αυτή δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χτες το βράδυ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καλπάζει ο αριθμός των ανέργων

ΒΟΝΝΗ.-

Ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια τον περασμένο Δεκέμβρη στη Γερμανία, φτάνοντας έτσι σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μετά τη μεταπολεμική περίοδο της χώρας. Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δήλωσε χτες πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν μπορούν να βρουν δουλιά.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας αναφέρει πως η ανεργία φτάνει το 10,8% και αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, επειδή η οικονομία "δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει τη συνεχιζόμενη αρνητική τάση στην αγορά εργασίας".

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στο 10,8% τον περασμένο Δεκέμβρη από το 10,3% το Νοέμβρη. Σε αριθμούς αυτό σημαίνει ότι 4,148 εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν έχουν δουλιά, σε αντίθεση με τα 3,94 εκατομμύρια που βρίσκονταν στη δύσκολη αυτή θέση το Νοέμβρη.

ΡΩΣΙΑ
Αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Γιέλτσιν να κυβερνήσει

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν πάσχει από πνευμονία και νοσηλεύεται στην Κεντρική Κλινική της Μόσχας, όπου εισήχθη εσπευσμένα την Τετάρτη το βράδυ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, η θερμοκρασία του είναι φυσιολογική και η πνευμονία αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια σύγχρονων αντιβιοτικών και με γενική θεραπεία.

Στο μεταξύ, ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ κάλεσε και πάλι τον Γιέλτσιν να παραιτηθεί μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας. "Στην ηγεσία του κράτους βρίσκεται ένας άνθρωπος άρρωστος και ηλικιωμένος, ο οποίος δεν μπορεί να κυβερνήσει και χρειάζεται ανάπαυση", τόνισε ο Λέμπεντ στο ραδιοσταθμό "Εχο Μοσκβί". Επίσης και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο Γιέλτσιν δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Απτόητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη Ν. Κορέα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ