ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Η ζωή μου", ζωή αγώνων

Παρουσιάστηκε, σε τιμητική εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, η επανέκδοση του νεανικού βιβλίου του Βάσου Γεωργίου

"Μου πήρες κάποιον που μου ανήκε", λέει η Πολιτική. "Δε στον στέρησα όμως. Μας τίμησε και τις δύο", απαντάει η Λογοτεχνία. "Αλλωστε, συνεχίζει, υπάρχουν και προηγούμενα αυτού του φαινομένου. Μην ξεχνάς τον Μακρυγιάννη...". Με αυτόν το φανταστικό διάλογο ο Ασημάκης Γιαλαμάς μίλησε για τον παλαίμαχο, κομμουνιστή δημοσιογράφο, αγωνιστή και λογοτέχνη Βάσο Γεωργίου,με την ευκαιρία της επανέκδοσης του νεανικού του βιβλίου "Η ζωή μου".

Το βιβλίο παρουσιάστηκε, χτες, στην ΕΣΗΕΑ, παρουσία δημοσιογράφων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και λογοτεχνών. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944, Νίκος Καραντηνός,που μίλησε πρώτος, εξήρε "τη στάση του αγωνιστή - δημοσιογράφου. Μια στάση που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία".Και συνέχισε παρουσιάζοντας σύντομα τη διαδρομή του Βάσου Γεωργίου (στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και της μαχόμενης δημοσιογραφίας) κατά τη νεότητά του, αλλά και την προσφορά του στον καταδιωκόμενο "Ριζοσπάστη",όπως και στο "Ριζοσπάστη" της μετέπειτα δημοκρατικής Ελλάδας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Γκλαβάς,συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα για να πει "τιμημένος και περήφανος ο Βάσος Γεωργίου να δεχτεί την αγάπη μας και όλη μας τη δύναμη όταν φωνάζουμε "άξιος". Γιατί υπήρξε άξιος κοινωνικός αγωνιστής και μαχητής της Εθνικής Αντίστασης. Τα ενθυμήματά του μας γεμίζουν συγκίνηση. Και δεν είναι λίγα τα 60 χρόνια της υπηρεσίας του, στη διάρκεια των οποίων υπήρξε υπόδειγμα συναδέλφου και τεχνίτης της γραφής".

Ο υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Λεονταρίτης,άνοιξε το βιβλίο του Β. Γεωργίου και ξεφύλλισε τις σελίδες, στις οποίες οι μνήμες από την οικογένεια συνταιριάζονται με τα μεγάλα γεγονότα της εποχής και κάνουν ένα σύνολο όπου η ιστορία "παντρεύεται" τη λογοτεχνία. Διάβασε αρκετά αποσπάσματα και κατέληξε λέγοντας: "ο Βάσος Γεωργίου λάτρευε να τρέχει στη θάλασσα και να κάνει μακροβούτια. Τώρα κάνει μακροβούτια στο χρόνο...".

Για το φίλο, συναγωνιστή, συνάδελφο Βάσο Γεωργίου μίλησε και ο Δημήτρης Σέρβος.Τη χτεσινή παρουσίαση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,ο ιστορικός δήμαρχος της Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,ο Γιώργης Μωραϊτης (μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του "Ριζοσπάστη"), ο αντιστασιακός Βασίλης Βενετσανόπουλος,οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι Αλέξης Καρέρ και Βασίλης Καζάκος,ο υποψήφιος ως αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαλιβελάκης κ.ά.

Η λατρεία του ποιητή

Η προκαταρκτική έκθεση με τα συμπεράσματα της ανασκαφικής έρευνας το 1996 στο ιστορικό σπήλαιο στον όρμο Περιστέρια, στη νότια ακτή της Σαλαμίνας,κατατέθηκε, χτες, στον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.Την ανασκαφή διενεργεί ερευνητική ομάδα υπό την εποπτεία του επ. καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιάννη Λώλου.

Το σπήλαιο ταυτίζεται με τα "Κυχρέως Αντρα" του ποιητή Λυκόφρωνος και τα ευρήματα της ανασκαφής δηλώνουν ποικίλες χρήσεις του σπηλαίου από τις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής εποχής μέχρι τους ώριμους χρόνους της Φραγκοκρατίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ανασκαφέων, το σπήλαιο, στους κλασικούς χρόνους, υπήρξε ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί και ένας μελαμβαφής σκύφος (σ.σ. είδος ποτηριού) (430 - 420 πΧ) με χαραγμένο το όνομα του τραγικού ποιητή. Σύμφωνα με τον Γιάννη Λώλο "η χάραξη του ονόματος θα πρέπει να αναχθεί ίσως στον 2ο αιώνα πΧ, εάν όχι σε πρώιμους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Πρόκειται, προφανώς, για επιγραφή αναθηματικού χαρακτήρα που συνιστά πολύτιμη μαρτυρία για την άσκηση ηρωικής λατρείας προς τιμή του ποιητή στο χώρο ακριβώς έμπνευσης και δημιουργικής δράσης του".

Στη Νεολιθική εποχή ανήκουν όστρακα αγγείων, λίθινα εργαλεία και ένα γυναικείο ειδώλιο, ενώ στη Ρωμαϊκή εποχή χρονολογούνται μεγάλες ποσότητες κεραμικής, θραύσματα πήλινων ειδωλίων, ένας άθικτος νομισματικός θησαυρός των χρόνων του αυτοκράτορα Γαλλιηνού κ.ά.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Πειραιά, όπου και συντηρούνται.

Εναγκαλισμοί Εκκλησίας - "Πολιτιστικής"

Τελευταίο καταφύγιο για το ξεπέρασμα των προβλημάτων τους οι άνθρωποι της "Πολιτιστικής" φαίνεται να επιλέγουν την... Εκκλησία. Το Χρυσό Μετάλλιο "Γρηγορίου Παλαμά" απένειμε, χτες, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΠΠΕ Π. Θεοδωρίδη,για τις υπηρεσίες που αναφέρεται ότι προσέφερε ο τελευταίος "στο έργο της συντήρησης των μνημείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την προσφορά του στην πνευματική ζωή της πόλης"!

Εκπληκτοι αρχαιολόγοι των Εφορειών της πόλης εξέφρασαν την απορία τους. Ποια είναι αυτά τα μνημεία που αναστήλωσε ο Π. Θεοδωρίδης και πού βρίσκεται αυτό το άγνωστο έργο που δικαιολογεί διάκριση; Οσο για την προσφορά του Π. Θεοδωρίδη στην πνευματική ζωή της πόλης ίσως εννοούν το εθνικιστικό παραλήρημά του, την εποχή των συλλαλητηρίων, μέσα πολλές φορές από τα μικρόφωνα της ΕΡΤ. Μετά από αυτά δε θα αποτελεί έκπληξη, αν τις προσεχείς μέρες στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΟΠΠΕ ενταχθεί ακέραιο το πολιτιστικό πρόγραμμα που προτείνει η Μητρόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγ. Βενιζέλος στην εισήγησή του στο ΚΑΣ - που πρόκειται να συγκληθεί εσπευσμένα στις 14 του Γενάρη - υιοθετεί τις απόψεις της Μητρόπολης για το θέμα της Ροτόντας.Ζητά να αλλάξει η χρήση του Μνημείου και δηλώνει ότι η κοσμική εξουσία δεν μπορεί να επιβάλλεται στη θρησκευτική. Αραγε, με ποιο μετάλλιο θα τον τιμήσουν;

Τη Δευτέρα (8.30μμ) στην αίθουσα "Κίνηση" της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (Υπατείας 1β και Μητροπόλεως), στα πλαίσια του κύκλου "Λογοτεχνία - Θεωρητική Σκέψη - Κριτική", σε συνεργασία με τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Πορνογραφία και ερωτισμός στη Λογοτεχνία". Ομιλητές είναι ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και συγγραφέας Βαγγέλης Αθανασόπουλος,ο Κώστας Μουρσελάς,ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος,ο σημειολόγος - κοινωνιολόγος Δημήτρης Τσατσούλης,ο ποιητής Γιώργος Χρονάς.Παρουσιάζει η συγγραφέας Νένη Ευθυμιάδη.

Στις 14/1, στις 7μμ, ο Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" (πλατεία Καρύτση 8), θα τιμήσει τον συγγραφέα Δημήτρη Γιάκο.Μετά από πρόταση του προέδρου του φιλολογικού - αρχαιολογικού τμήματος του "Παρνασσού" Τάσου Αναγνώστου,για το έργο του τιμώμενου θα μιλήσουν ο δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαλαφάντης και ο συγγραφέας Μιχάλης Σταφυλάς.Θα χαιρετίσουν η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντα Κατσίκη - Γκίβαλου και ο ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος.Ο τιμώμενος θα διαβάσει αποσπάσματα έργων του.

  • Τα έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στάθηκαν πηγή έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, του θεάτρου, αλλά και για τους καραγκιοζοπαίχτες. Ετσι, ο Θίασος Σκιών "Ιάσων" παρουσιάζει αύριο (12 το μεσημέρι), στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11), "Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη",διήγημα που γράφτηκε πριν από 100 χρόνια. Η μουσική της παράστασης περιλαμβάνει μελοποιημένους ύμνους του Παπαδιαμάντη από βυζαντινή χορωδία και ορχήστρα. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκιάθο στις 27 Δεκεμβρίου του 1996.
  • Μπορεί η 37η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έληξε εδώ και περίπου δύο μήνες, ωστόσο ο απόηχος της εκδήλωσης παρατείνεται και στη νέα χρονιά, με την ευκαιρία μιας έκθεσης φωτογραφίας, που αφορά σε πρόσωπα της 7ης τέχνης. Πρόκειται για πρόσωπα, όπως τα είδαν οι Βαγγέλης και Αγγελος Ρασσιάς στη διάρκεια του περσινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και άλλων διεθνών φεστιβάλ από το 1983 μέχρι σήμερα. Η έκθεση φιλοξενείται στο "Μύλο".
Ακρόαση

Το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν",ζητά έναν επαγγελματία χορευτή (ύψους από 1.70 και πάνω), προκειμένου να λάβει μέρος στη μουσική παράσταση"Χάππυ Εντ".Οσοι ενδιαφέρονται πρέπει να βρίσκονται στο "Θέατρο Τέχνης"(Φρυνίχου 14, στην Πλάκα, τηλ. 3222.464, 3236.732), την Τρίτη,στις 2 το μεσημέρι.

Οι όροι της "ταπείνωσης"

"Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς"... Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισε ο υπουργός Πολιτισμού το λόφο Ζάγανι με τον πρωτοελλαδικό οικισμό στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Και αφού, δήθεν, μελέτησε σοβαρά το θέμα, κατέληξε σε αποδοχή της απόφασης του ΚΑΣ να διαλυθεί ο λόφος, αλλά με κάποιες "προσθήκες".Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η εταιρία "Χόχτιφ" είχε αποφασίσει την "ταπείνωση" του λόφου πολύ πριν το ΚΑΣ δώσει την έγκρισή του. Οσο για τις "προσθήκες", πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες από αυτές συμπίπτουν με την απόφαση του ΚΑΣ, όπως η αεροφωτογράφηση, ενώ ο όρος για μεταφορά κάποιων ευρημάτων και την τοποθέτησή τους σε μέρος με εδαφολογικές συνθήκες παρόμοιες του Ζαγανίου (!) μόνο ως "εμπαιγμός" μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο τελευταίος όρος - "προσθήκη" του υπουργού είναι χαρακτηριστικός για την ολοκληρωτική παράδοση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της αναδόχου εταιρίας. Αντί να απαιτεί να διασφαλιστούν με κάθε τρόπο όσοι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν ακόμα θυσιαστεί στο βωμό του νέου αεροδρομίου, ζητάει "να διευκρινιστεί εγκαίρως από την ανάδοχο εταιρία επί χάρτου ποιοι λόφοι εκτός του Ζάγανι απαιτείται (!) να ταπεινωθούν".

Τιμητική εκδήλωση διοργανώνει η Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων,τη Δευτέρα, στις 7 το απόγευμα, στο Φουαγιέ του θεάτρου "Κάτια Δανδουλάκη".Στην εκδήλωση θα τιμηθούν τρεις σημαντικοί συνθέτες και μέλη της Εταιρείας: ο Μενέλαος Θεοφανίδης,ο Γιώργος Μουζάκης και ο Γιάννης Σπάρτακος.Θεατρικά τραγούδια τους θα αποδώσουν γνωστοί καλλιτέχνες, ενώ μελωδίες του Μενέλαου Θεοφανίδη θα παίξει στο πιάνο ο Μίμης Πλέσσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ