ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πύργος, έγκλημα και Χρυσοδάκτυλος

Και σήμερα οι ταινίες είναι λίγες και όχι εξαιρετικές. Μερικές απλώς βλέπονται ευχάριστα. Ετσι λοιπόν, διαβάζουμε το αποψινό πρόγραμμα και διαλέγουμε εκείνες που ξεχωρίζουν.

Από την ΕΤ-1 στις 01.40 "Ο πύργος",του Ρούντολφ Νέλτε.

Πρόκειται για μια δραματική ταινία γερμανικής παραγωγής του 1969 που αφηγείται την εξής ιστορία. Ο τοπογράφος Κ., φτάνει σ' ένα χωριό, για να αναλάβει υπηρεσία στον πύργο του άρχοντα της περιοχής. Ομως, μετά την άφιξή του, μαθαίνει πως δεν υπάρχει δουλιά γι' αυτόν. Οσο προσπαθεί ν' αποκτήσει επαφή με τον πύργο και τους ανθρώπους του, τόσο περισσότερο εμφανίζονται εμπόδια μπροστά του. Είναι μια ακόμη, πιστή και ακριβής, κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Φραντς Κάφκα, με πρωταγωνιστή τον Μαξιμίλιαν Σελ.

Ο ήρωας δεν είναι τίποτε άλλο από το σύγχρονο άνθρωπο, τον άνθρωπο, που μάταια αγωνίζεται να βρει νόημα στον κόσμο και να κατορθώσει να εισχωρήσει στον "πύργο", δηλαδή, στο σύστημα που είναι διαμορφωμένο ερήμην του. Το σύστημα που είναι ακατανόητο, ανελέητο, μοιραίο και εφιαλτικό πολλές φορές.Από το STAR στις 23.20 "Τζέιμς Μποντ εναντίον Χρυσοδάκτυλου",του Γκάι Χάμιλτον.

Μια ακόμη απίστευτη περιπέτεια του ανεπανάληπτου, αλλά και απίθανου Βρετανού πράκτορα που αναλαμβάνει την πιο δύσκολη υπόθεση της καριέρας του: να ερευνήσει τη ζωή του Χρυσοδάκτυλου, για τον οποίον οι βρετανικές αρχές έχουν βάσιμες υποψίες ότι κλέβει χρυσό από την Αγγλία. Ο Χρυσοδάκτυλος, όταν μαθαίνει ότι η γραμματέας του αποκάλυψε στον Μποντ τον τρόπο με τον οποίο οικειοποιείται το αγγλικό χρυσάφι, τη δολοφονεί, αφού τη βάψει πρώτα ολόχρυση. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στον Μποντ και να τον εκφοβίσει. Ο Μποντ, όμως δε φοβάται τίποτε, ούτε το θάνατο, που τον φλερτάρει και του κάνει "φιλική" επίθεση. Είναι αποφασισμένος να σταματήσει τη δολοφονική δράση του Χρυσοδάκτυλου με κάθε τρόπο...

Από την ΕΤ-1 στη 01.00 "Εγκλημα πρώτου βαθμού",του Ρόμπερτ Ντέιβις.Πρόκειται για μια παράξενη ιστορία με πολλή ατμόσφαιρα, αρκετούς φόνους, και αρκετή δόση σασπένς. Δυο αδέλφια, ο Τομ και ο Σκοτ, ζουν μαζί με την εξαδέλφη τους και τον πατέρα της, τον θείο Φέργκιους, σε μια πανσιόν που διατηρεί ο τελευταίος. Ο Φέργκιους είναι ένας ψυχρός, εκκεντρικός άνδρας τρομερά γοητευτικός όμως. Ενα ζευγάρι με το γιο τους νοικιάζουν ένα δωμάτιο στην πανσιόν. Τις πρώτες μέρες, οι νέοι ένοικοι είναι ενθουσιασμένοι με όλα και κυρίως είναι κυριολεκτικά μαγεμένοι με την εξαιρετική θέα. Ενα απόγευμα, όμως, καθώς θαυμάζουν έναν καταρράκτη που βρίσκεται κοντά στην πανσιόν, η γυναίκα σκοτώνεται από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Και, από εκείνη τη στιγμή, η θέα αλλάζει, το τοπίο μεταμορφώνεται από σε ειδυλλιακό σε τρομακτικό. Με τον Αντρέ Τζέικομπς.

Σκηνή από την ταινία του Ρούντολφ Νέλτε "Ο πύργος". (ΕΤ-1 01.40)

Σκηνή από την ταινία του Ρούντολφ Νέλτε "Ο πύργος" (ΕΤ-1, 01.40)

Αισθηματικές εκπλήξεις

Αύριο, η "θεατρική βραδιά" της ΕΡΑ-1, στις 22.03, έχει κέφια. Με αφορμή τη χρονιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τη χρονιά δηλαδή, που διανύουμε, που η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη θα είναι για δώδεκα μήνες το επίκεντρο του πολιτισμού, η Ελληνική Ραδιοφωνία αρχίζει να κάνει αλλεπάλληλους κύκλους, όπου ο καθένας θα παρουσιάζει χαρακτηριστικά έργα από τις περισσότερες χώρες. Και η αρχή γίνεται με τη Γαλλία. Μετά λοιπόν τον Μολιέρο - του οποίου το έργο παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή, παίρνει σειρά, με την "Εκπληξη του έρωτα", ο συγγραφέας Μαριβό. Ο Μαριβό συνεχίζοντας την παράδοση του "χαρούμενου θεάτρου", προσθέτει στο θεατρικό καμβά την έννοια της φινέτσας στις καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται οι ήρωές του και ξεδιπλώνει τους χαρακτήρες τους με ακρίβεια και λεπτότητα. Η μετάφραση είναι της Ελπίδας Μπραουδάκη, η σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη και η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Ζουγανέλη. Ακούγονται οι: Ερση Μαλικένζου, Χρήστος Μπίρος, Πολύκαρπος Πολυκάρπου και άλλοι.

  • Επίσης, μη χάσετε την εκπομπή "θεατρικές ερμηνείες" από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που είναι αφιερωμένες την ερχόμενη εβδομάδα στον Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Θα μεταδίδονται από την ΕΡΑ-3 στις 15.00 και σε επανάληψη στις 24.00. Ετσι, τη Δευτέρα θα ακουστεί ο "Αμλετ",με τους Παντελή Ζερβό, Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Μπούχλη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Στις 14/1 θα μεταδοθεί ο "Μάκβεθ" με τον Μηνά Χατζησάββα. Στις 16/1 "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" με την Βάσω Μανωλίδου, και τέλος στις 17/1 "Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι" με τον Στέφανο Ληναίο και την Μαίρη Αρώνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ