ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα παράσημα...

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ εκεί στο υπουργείο Αμυνας; Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να πει αυτός ο Νίκολας Μπερνς, για να ανακηρυχτεί Εθνικός Σωτήρας και να του απονεμηθούν όλα τα σχετικά παράσημα;

***

Δεν παρακολούθησε χτες η κυβέρνηση πώς "της βγήκε" της Τσιλέρ, δυναμικά και με τσαμπουκά; "Η Τουρκία δεν πρέπει να κάνει τίποτε εναντίον της Κύπρου", είπε ("χωρίς να δώσουμε εμείς την άδεια", εννοούσε).

***

Γι' αυτό, λοιπόν, να πάρει τα παράσημα του Εθνικού Ηρωα ο Μπερνς και η κυβερνητική πολιτική αυτό που εισπράττει συνήθως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Το παράσημο της ...σφαλιάρας!

***

ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ χτες ο Απόστολος Κακλαμάνης, για τον Τσοχατζόπουλο: "Το να έχει λίγο πιο υψηλούς τόνους (σ.σ. από τον Σημίτη) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ταιριάζει στον ρόλο του"...

****

Δε μας είπε, όμως, πώς έχουν διαμοιραστεί κι οι υπόλοιποι ρόλοι στο κυβερνητικό επιτελείο και, κυρίως, το πού αποσκοπεί η όλη θεατρική παράσταση που παίζουν αυτές τις μέρες.

***

Επί τη ευκαιρία, αυτός ο Πάγκαλος σε ρόλο κομπάρσου είναι;

***

ΦΑΓΩΘΗΚΕ ο Κουρής της "Αυριανής" με αυτή την ιστορία της AGB, ενώ προστίθενται συνεχώς διάφοροι στη λίστα των αδικημένων και των καταφρονεμένων, που τους έχουν "ρίξει" στις ακροαματικότητες.

***

Γιατί φωνάζουν όλοι αυτοί; Μα, για ...το πώς θα μας πάρουν τα λεφτά. Διότι, ως γνωστόν, όλα γίνονται για μια διαφημιστική πίτα 150 δισ., που προέρχονται από το δικό μας καταναλωτισμό!

***

Στην όλη υπόθεση, εν ολίγοις, αυτός που δεν έχει λόγο είναι ...αυτός που πληρώνει.

***

ΧΙΟΝΙΑ σε όλη την Ελλάδα προβλέπει η ΕΜΥ για το Σαββατοκύριακο. Οχι πως λέμε τίποτε καινούριο η πρωτότυπο, αλλά είναι κι ο μόνος τρόπος για να δούμε ...άσπρη μέρα.

Θλιβερά φαντάσματα

Το "θεάρεστο έργο" που επιτελεί σε όλους τους τομείς ο γνωστός μητροπολίτης Κονίτσης είναι γνωστό και δε χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς τίποτα. Αλλωστε, υπάρχει και σχετική παράδοση στη συγκεκριμένη περιοχή και μητρόπολη. Δεν παραξενεύει, λοιπόν, ότι αύριο Κυριακή διοργανώνει "αρχιερατικό μνημόσυνο στην Κόνιτσα στη μνήμη των πεσόντων κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών". Οι αθλιότητες αυτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να στιγματίζουν τους εμπνευστές τους και να προκαλούν οργή και αηδία. Τους παραδίνουμε στην περιφρόνηση των κατοίκων της περιοχής. Θλιβερά φαντάσματα του παρελθόντος, που βολοδέρνουν στην ανυπαρξία τους.

Πώς "καταπολεμούν" την ανεργία

Επειδή, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού επιχειρούν να παρουσιάσουν απεγνωσμένα "επιτυχίες" στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, αξίζει να εξεταστεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που λένε και ξαναλένε, αυτό της πτώσης της ανεργίας στις ΗΠΑ (Παρόμοια περίπτωση είναι και η Αγγλία).

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα, για την πτώση της ανεργίας στις δύο αυτές χώρες; Ας δώσουμε το λόγο σε έναν γνωστό Αμερικανό οικονομολόγο, τον Τζέρεμι Ρίφκιν, ο οποίος όχι μόνο δε συμμερίζεται ότι η ανεργία μειώθηκε στο 5,3%, όπως επίσημα υποστηρίζεται, αλλά υπολογίζει ότι η πραγματική ανεργία στην Αμερική είναι 13 - 15%. Κι αυτό γιατί στο επίσημο ποσοστό πρέπει να προστεθούν 5 - 6 εκατομμύρια "αγνοούμενων", που τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει να ζητούν δουλιά, καθώς και το 3% του ανδρικού πληθυσμού που είναι στη φυλακή ή τελεί υπό επιτήρηση!

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο που μετράνε την ανεργία στην Αμερική, ο Τζ. Ρίφκιν γράφει (αντιγράφουμε από τα "Νέα"): "Ενας νεαρός που δουλεύει δύο ημέρες στα McDonald's, ένας εργάτης με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ένας υπάλληλος που εργάζεται part time, όλοι αυτοί θεωρούνται στη χώρα μας απασχολούμενοι! Η πλήρης και μόνιμη απασχόληση όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό".

Πέραν των άλλων, χρειάζεται να επισημανθούν τα παραπάνω, γιατί ανάλογες μεθόδους ετοιμάζουν και οι κυβερνώντες "εκσυγχρονιστές".

Το "διορθωτικό"

Βάλαν κάτω

τα νούμερα

κάναν δεκάδες

πράξεις

και είπαν

"διορθωτικό"

πως έχεις

να εισπράξεις.

Και νάτοι τώρα

έτοιμοι,

συνταξιούχε,

οι τσάροι

να σου προσφέρουν,

στρογγυλό

ένα...

πεντακοσάρι!..

Με τούτο, λένε,

το ποσόν

τέρμα πλέον

και πάτσι

και αν τυχόν

δε συμφωνείς,

ορίστε, να,

οι "μπάτσοι",

για να σου "δώσουν"

όσα θες,

ευθύς,

με το... κουρμπάτσι!

Ο οίστρος

Τα σα μα και τα μα μάσα τα

Πέστε ότι αγοράσατε ένα αυτοκίνητο το Δεκέμβρη του 1996, πληρώνοντας και τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για ολόκληρο το 1996, αφού έτσι λέει ο νόμος, ενώ κυκλοφορείτε το αυτοκίνητο μόνο ένα μήνα του περασμένου χρόνου. Και πέστε ότι, για κακή σας τύχη, στις 31 Δεκέμβρη τρακάρατε. Αν θελήσατε να παραδώσετε τις πινακίδες του τρακαρισμένου αυτοκινήτου στις 2 - 1 - 97 (αφού η Πρωτοχρονιά είναι αργία) στην εφορία, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δε θα κυκλοφορήσετε αυτό το αυτοκίνητο το 1997, δε θα δεχτεί να τις παραλάβει, αν δεν έχετε πληρώσει και τα τέλη κυκλοφορίας για το 1997! Διότι - λέει - η απόσυρση των πινακίδων γίνεται "μέσα στο 1997" - έστω και τη δεύτερη μέρα του νέου χρόνου - και, ως εκ τούτου, υποχρεούσθε να πληρώσετε, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο δεν κυκλοφορεί.

Κι αν τολμήσετε να διαμαρτυρηθείτε στην εφορία, υποστηρίζοντας ότι είναι άδικο να πληρώνει κανείς προκαταβολικά τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητο που δεν κυκλοφορεί, τότε η απάντηση είναι: "αυτό ορίζει ο νόμος"! Ενας νόμος, βεβαίως, που λειτουργεί αποκλειστικά για να μαζεύει χρήματα για τα ταμεία του κράτους και δεν "καταλαβαίνει", όχι μόνο από δικαιοσύνη, αλλά ούτε καν από λογική.

Κάποιοι άλλοι νόμοι ορίζουν πολύ διαφορετικά. Είναι αυτοί, που έχουν να κάνουν με τις δοσοληψίες των εχόντων και κατεχόντων...

Καθαρή, συνεπής στάση

Παραμένοντας πιστοί στο καθήκον να βρίσκονται πάντα και παντού μαζί με τους αγρότες, συμμετέχοντας στις αγωνίες και τους αγώνες τους, οι Γ. Παττάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και Δ. Πολύζος, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, δήλωσαν, ορθά - κοφτά πως δε θ' ανταποκριθούν στην πρόσκληση και δε θα πάρουν μέρος στο λεγόμενο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Στη δήλωσή τους χαρακτηρίζουν τη σύγκληση αυτού του συμβουλίου "παράσταση κοροϊδίας και εξαπάτησης" των αγροτών και της κοινής γνώμης, καταγγέλλουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ που συμμετέχουν και τονίζουν ότι οι αγρότες δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν με τους εκμεταλλευτές τους, εκκοκκιστές, βιομήχανους, μεταποιητές κι εμπόρους, που, με υπουργική απόφαση, συμμετέχουν στο συμβούλιο.

Η καθαρή και συνεπής αυτή στάση των συγκεκριμένων στελεχών του αγροτικού κινήματος, εκφράζει τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας, που βρίσκεται σε ετοιμότητα για ξεκίνημα νέων αγώνων.

O Θ. Πάγκαλος θα μεταβεί πιθανώς - κατά τα αναγραφόμενα σε χτεσινές εφημερίδες - στο Βελιγράδι για να ...μεσολαβήσει, λέει, μεταξύ Μιλόσεβιτς και σερβικής αντιπολίτευσης. Δεν ξέρουμε τη βαρύτητα των πληροφοριών. Πάντως, αν υπάρχει κόκκος αλήθειας, συνιστούμε στους εμπνευστές της πρωτοβουλίας να ζητήσουν πρώτα τη γνώμη του... κ. Ροζάκη για τις ...μεσολαβητικές ικανότητες του μέχρι πρότινος προϊσταμένου του.

Οι τεχνοκράτες

Παρά τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα που επέβαλε για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση με πρόσχημα τη μείωση του πληθωρισμού, αυτός υποχώρησε λιγότερο από μια μονάδα το 1996 σε σχέση με το 1995. Αποτελεί κι αυτό μια απόδειξη (και όχι απλά ένδειξη) της ορθότητας της πάγιας θέσης του "Ρ", ότι για τον πληθωρισμό κάθε άλλο παρά ευθύνονται οι "σπάταλοι μισθωτοί" και το εργατικό κόστος.

Καλά θα κάνουν οι κυβερνώντες τεχνοκράτες της αστικής τάξης και τα κάθε λογής τσιράκια του μεγάλου κεφαλαίου - αν πράγματι θέλουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό, όσο αυτό μπορεί να γίνει στο καπιταλιστικό μας σύστημα - αντί να προσπαθούν χωρίς, φυσικά, αποτέλεσμα, να στηρίξουν την άνοδο του εν λόγω δείκτη στο "αυξημένο κόστος εργασίας", να υπολογίσουν πόσο αυτός επιβαρύνεται από άλλους παράγοντες. Πρώτον, από την ασυδοσία των ολιγοπωλίων της ελεύθερης αγοράς και, δεύτερον, από την τεράστια και πολύμορφη φοροδιαφυγή των κεφαλαιούχων και των χιλιάδων αεριτζήδων, που λυμαίνονται την εθνική οικονομία με τις πλάτες της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

"Βήμα προς βήμα" στην υποταγή

Οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη γραμμή πλεύσης στα θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Η κυβέρνηση Σημίτη είναι αποφασισμένη, μέσω της "ευέλικτης" (διάβαζε δουλοπρεπή) τακτικής, να προχωρήσει στην αποδοχή των αμερικανικών προτάσεων για Κύπρο - Αιγαίο, οι οποίες οδηγούν στη ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση τηςΚύπρου, αλλά και του Αιγαίου.

Προκειμένου, όμως, να περπατήσει αυτή την πολιτική, χρειάζεται αφ' ενός να πέσουν οι τόνοι και να μη δραματοποιείται η τουρκική απειλή και από την άλλη να περάσει στην "κοινή γνώμη" ότι η ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων στις ΗΠΑ είναι μία - αν όχι μοναδική - ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση, καλλιεργώντας το έδαφος. Οι προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκολύνουν την κυβέρνηση, ίσως να έγιναν και γι' αυτό το λόγο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε μάλιστα να εμφανίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως θεματοφύλακα του Διεθνούς Δικαίου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αναφορά του Νίκολας Μπερνς "για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου".

Η κυβέρνηση Σημίτη βαδίζει σε ολισθηρό δρόμο, γεγονός που προοιωνίζεται "ανεπιθύμητες" εξελίξεις στα εθνικά συμφέροντα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Η εξήγηση

Επιμένει στη λογική των εκκλήσεων για "εθνική στρατηγική" ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα τις Κύπρου και τις έξωθεν παρεμβάσεις. Στις δηλώσεις που έκανε χτες, εκτιμώντας τις αιτίες που οδηγούν και οξύνουν την ισχύουσα κατάσταση, έκανε λόγο για "κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία", που "μεταφέρουν στο πεδίο της εθνικής πολιτικής τα εσωτερικά προβλήματα και τις εσωτερικές διαφωνίες", καθώς και την κυβερνητική αδράνεια.

Η ουσία της "πολιτικής γραμμής", που ακολουθεί κατά γράμμα η κυβέρνηση Σημίτη, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις ΗΠΑ και με τη "συμβολή" των μεγάλων "εταίρων" μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για μια ακόμη φορά, μένουν στο απυρόβλητο. Βέβαια, το γεγονός αυτό έχει την πολιτική του εξήγηση: Αν ο ΣΥΝ ασχοληθεί, με την ουσία των κυβερνητικών επιλογών, θα αποκαλυφθεί και η συμφωνία του με αυτές. Οπότε πηγαίνει περίπατο το προφίλ διαφωνιών και αντιπολίτευσης, που συστηματικά καλλιεργεί, μιλώντας για εθνικές στρατηγικές και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ