ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Με αλαλαγμούς χαράς και ξέφρενους πανηγυρισμούς υποδέχτηκε η κυβέρνηση, αλλά και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, την τελευταία δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιτέλους, οι ΗΠΑ είναι με το μέρος μας! Βάζουν χαλινάρι στην Τουρκία!

Μόνο εθελοτυφλούντες δεν μπορούν να διακρίνουν πού αποσκοπεί η παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Μόνο όσοι έχουν διαποτιστεί από τη δουλοπρέπεια και την υποταγή δεν αντιλαμβάνονται τις επιδιώξεις και τα σχέδια των Αμερικανών στην περιοχή. Επίσης, μόνο εκείνοι οι οποίοι, επειδή ακριβώς γνωρίζουν πού το πάνε οι ΗΠΑ - όπως η κυβέρνηση - φροντίζουν να αδράξουν την ευκαιρία και να βελτιώσουν την εικόνα των ιμπεριαλιστών, ακριβώς για να διευκολύνουν τα σχέδιά τους, τα οποία έχουν εκ των προτέρων αποδεχτεί ως "βάση συζήτησης" και επίλυσης των "διαφορών" με την Τουρκία.

* * *

Τι είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας; Υπέδειξε στην Αγκυρα να μην απειλεί με χρήση βίας την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. "Χρειαζόμαστε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε ο Ν. Μπερνς.

Τι άλλαξε λοιπόν, από την πρώτη δήλωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία χαρακτήριζε - εναρμονιζόμενη πλήρως με τις τουρκικές θέσεις - την αγορά των ρωσικών πυραύλων από την κυπριακή κυβέρνηση "αποσταθεροποιητικό στοιχείο στη νήσο και την περιοχή", καθώς και ότι "η ενέργεια αυτή θα περιπλέξει τις προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο";

Μήπως ξαφνικά οι Αμερικανοί άλλαξαν γραμμή πλεύσης, είδαν το "φως το αληθινό" και αποφάσισαν να ταχθούν με το πλευρό αυτού που "κρατά το δίκαιο"; Αστεία πράγματα. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ΗΠΑ παίζουν όσο μπορούν καλύτερα το ρόλο του επιδιαιτητή στην περιοχή, προς όφελος βέβαια των δικών τους συμφερόντων και της εδραίωσης της επικυριαρχίας τους. Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνουν - και χρησιμοποιούν - την τουρκική επιθετικότητα, μόνο όσο δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί. Η "ελεγχόμενη ένταση" εξυπηρετεί πλήρως τα αμερικανικά συμφέροντα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κούρσα των εξοπλισμών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου γνώρισε, το τελευταίο διάστημα, πρωτοφανείς ρυθμούς.

* * *

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή είναι πλέον ολοφάνερα. ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση της Κύπρου, αλλαγή του καθεστώτος και διχοτόμηση του Αιγαίου. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται "βήμα προς βήμα" και οι προτάσεις που κομίζει ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Κ. Κάβανο, που καταφθάνει αύριο στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη όχι απλά τις συζητάει, αλλά αναζητεί "λύσεις" στα καυτά προβλήματα μέσα από αυτές.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

"Ανοίγει" το παιχνίδι στην Κύπρο

Ολα είναι έτοιμα για την έναρξη της συζήτησης επί της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό

Οι διπλωματικές διεργασίες για την επιβολή των αμερικανικών ρυθμίσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά ξεκίνησαν. Η ένταση των τελευταίων ημερών στην Κύπρο, η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη, η αμερικανική "οργή" για την αγορά των ρωσικών πυραύλων από τη Λευκωσία, αλλά και οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα να σταματήσει τις απειλές, συνθέτουν το σκηνικό πάνω στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες συζητήσεις για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Το τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον Κ. Κάβανο, υπεύθυνο για θέματα Νότιας Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και τις ιδέες που αυτός κομίζει.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Μπερνς, την περασμένη Πέμπτη, με τις οποίες προειδοποιείται η Τουρκία να σταματήσει τις απειλές πολέμου, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, τις συνέδεσε με όσα είπε μετά τη σύσκεψη στου Μαξίμου ο πρωθυπουργός για το σεβασμό από την πλευρά της Ελλάδας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ανάλογη ικανοποίηση εξέφρασε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος μάλιστα μίλησε για "μετακίνηση" του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Τύπου στις δηλώσεις θέλησε επίσης να αναστρέψει την εικόνα διαφωνιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών διπλωματικοί κύκλοι ερμηνεύοντας τις "βολές" Μπερνς κατά της Τουρκίας, εκτιμούσαν πως πρόκειται για μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα των ρωσικών πυραύλων και να διατηρηθεί η δυναμική για την προώθηση της πρωτοβουλίας. Τη δυναμική αυτή φροντίζει, όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις της σύσκεψης στου Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, να διατηρεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης συμφωνήθηκε πως απαιτείται η προώθηση μιας πολιτικής που θα φροντίζει για την εγκατάσταση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης στην Κύπρο. Την "απαίτηση" για την αναζήτηση μιας τέτοιας πολιτικής επιβεβαίωσε μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο Γ. Κρανιδιώτης, ο οποίος έλαβε μέρος στη σύσκεψη, λέγοντας πως "δεν είμαστε δογματικοί" στο θέμα της εγκατάστασης Μέτρων Αποκλιμάκωσης.

Πρέπει να σημειωθεί, όπως παρατηρούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πως η απόφαση της κυβέρνησης για την προώθηση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης κινείται στο πνεύμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα, Αθήνα και Λευκωσία θα βρουν τελικά "εύσχημο" τρόπο για να αποδεχτούν την αμερικανική πρόταση για την απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το νησί. Με αυτόν, άλλωστε, τον τρόπο, εκτιμάται πως θα διασκεδαστούν και οι"ανησυχίες" για την αγορά των ρωσικών πυραύλων...

Από την πλευρά της η Αγκυρα συνέχισε και χτες την προσπάθεια διατήρησης υψηλών τόνων. Η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, επανέλαβε πως "τα επιθετικά όπλα δε θα τοποθετηθούν εκεί". Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε πως η Τουρκία αγόρασε 72 πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.

Νέα γραφεία της Αχτίδας του Περιστερίου

Τα γραφεία της Αχτίδας του Περιστερίου μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Μεσολογγίου 27, τηλέφωνο 5735052 και 5754654.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Εκδήλωση για την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 11 Γενάρη στις 6.30 στα γραφεία της ΚΟΒ Γούβας (Καφαντάρη 50 - Πλατεία Πλυτά).
  • Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, κόβει αύριο Κυριακή 12 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του ΚΚΕ στην Αμφισσα και καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
  • Συγκέντρωση ετεροδημοτών από την Ικαρία και τη Σάμο θα γίνει την Τετάρτη 15 Γενάρη στα Γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) για να τιμηθεί ο ΔΣΕ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Στρατής Τσαμπής, ενώ θα γίνει ειδική αναφορά στη δράση του ΔΣΕ σε Ικαρία και Σάμο.
  • Συνεστίαση διοργανώνει στις 18 Γενάρη η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ, στο κέντρο"Σεντόνια", στις 9 το βράδυ.
  • Την πρωτοχρονιάτικη πίτα κόβει την Κυριακή 19 Γενάρη η ΚΟΒ Νεαπόλεως Κοκκινιάς, σε ολοήμερη εκδρομή που θα πραγματοποιήσει στη Στενή Ευβοίας, καλώντας τους φίλους και τα μέλη της να συμμετάσχουν. Τηλέφωνο για συμμετοχή στο 4933.897.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ