ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτή επίθεση Ρέππα κατά του "Ριζοσπάστη"

Σε μια ανοιχτή επίθεση κατά του "Ριζοσπάστη" επιδόθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μια προσπάθεια να "στοιχειοθετήσει" τις ευθύνες που απέδωσε στον Τύπο περί "στρεβλής ερμηνείας" σχετικά με τα όσα λέει στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Βέβαια ο στόχος του Δ. Ρέππα ήταν στην πραγματικότητα και σχεδόν αποκλειστικά ο... ενοχλητικός "Ριζοσπάστης".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού αρχικά θέλησε να πείσει ότι άλλα - σε σχέση με τα όσα γράφτηκαν και μεταδόθηκαν στα ΜΜΕ - εννοούσε προχτές, όταν αποκαλούσε τη δράση των τραμπούκων κατά των απεργών ως "κοινωνικό αυτοματισμό" κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τις κινητοποιήσεις (!), προσπάθησε να πείσει για την... αδικία που του γίνεται. Πώς; Μέσω συκοφαντιών κατά του "Ρ" που, δήθεν, παραποιεί τα λεγόμενά του...

Συγκεκριμένα, και ενώ ο δημοσιογράφος του "Ρ" επιχείρησε να θέσει ερώτημα για θέμα που αφορούσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τη στάση της κυβέρνησης, ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε εφοδιασμένος με δημοσίευμα της εφημερίδας της... περασμένης βδομάδας - το οποίο αφορούσε τις... πλημμύρες - και σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί δείγμα της "συστηματικής" (!) παραποίησης των λεγομένων του από το "Ρ". Τα όσα εξελίχτηκαν στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχουν ως εξής:

Δημ: "Είπατε προηγουμένως ότι άλλα εννοούσατε μιλώντας περί κοινωνικού αυτοματισμού..."

Ρέππας: "Δεν είπα ότι άλλα εννοούσα. Μη μου βάζετε λέξεις τις οποίες δεν έχω πει κ. Μπογιόπουλε. Γιατί το κάνετε συστηματικά".

Δημ: "Το "κάνετε", ποιοι κύριε υπουργέ;"

-: "Συνεχίστε. Θα επανέλθω"

Δημ: "Δεν το κάνω εγώ και δεν ξέρω τι κάνουν οι συνάδελφοί μου, να απαντήσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Οταν λέω ότι άλλα εννοούσατε, εννοώ από αυτά που γράφτηκαν, κατά την άποψή σας" (ακολουθεί ερώτηση επί άσχετου θέματος)

- (Ο Δ. Ρέππας απαντά επί της ερώτησης και συνεχίζει): "Επειδή όμως με προκαλέσατε, πρέπει να σας πω ότι έχω δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, της Πέμπτης 16 - 1 και το αναφέρω εις επίρρωση των όσων είπα στην αρχή. Εγώ - και διαβάζω πάλι - είχα πει: "Δυστυχώς οι συνέπειες είναι αυτές ώστε να έχουμε ανθρώπινα θύματα, λίγα ευτυχώς, αλλά και ζημιές στις καλλιέργειες και σε αστικές περιουσίες πολιτών στις περιοχές αυτές όπου εκδηλώθηκαν με ένταση καιρικά φαινόμενα". Το "δυστυχώς" πηγαίνει στο συμβάν που είναι η απώλεια ζωών. Το "ευτυχώς" έχει θέση - ρωτήστε κάποιους φιλολόγους - και αφορά στην έκταση του συμβάντος, που ευτυχώς ήταν μικρή. Ξέρετε τι γράφει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ; "Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε τη χαρά του γιατί οι νεκροί ήταν λίγοι". Αυτό είναι κύριε Μπογιόπουλε, η δημοσιογραφία σας.

Δημ: "Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκείνη την ημέρα και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κάθε μέρα γράφει αυτά τα οποία λέτε εσείς. Και εκείνη την ημέρα..."

- "Θα διαβάσατε άλλο κείμενο, όχι το δικό μου. Είναι στη διάθεσή σας τα πρακτικά"

Δημ: "Εκείνη την ημέρα είπατε ότι ευτυχώς που υπήρξαν λίγα θύματα. Τώρα το αν το "ευτυχώς" ή το "δυστυχώς" πήγαινε αλλού, αυτό στο οποίο επικεντρώνει την προσοχή του ο δημοσιογράφος που γράφει είναι στην εκτίμηση ότι τα θύματα ήταν "λίγα" κύριε εκπρόσωπε. Και το ερώτημα το οποίο σας έθεσε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και ο κάθε λογικός άνθρωπος είναι: Πότε είναι λίγα ή πολλά κάποια θύματα; Και για ποιους είναι λίγα, σας ρωτούσε τότε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ; Για τους ανθρώπους τους που τους έχασαν; Τέτοιοι χαρακτηρισμοί κύριε εκπρόσωπε κατά την άποψη του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ δεν είναι σωστοί και αυτό επισημαίνουμε. Και οι κριτικές περί δημοσιογραφίας, είναι εκ του περισσού και όχι εκ του Περισσού όπου τυπώνεται ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ".

- "(...) πιστεύεται ότι εμείς δεν πιστεύουμε στην αξία της ανθρώπινης ζωής; Αυτή την αντίληψη έχετε για τη δική μας ευαισθησία, για το πόσο έχουμε τη σχετική, την κοινή νοημοσύνη να αντιλαμβανόμαστε και να συλλαμβάνουμε την πραγματικότητα γύρω μας; Αυτό θέλετε να εξετάσετε σε μας;".

Δημ: "Εμένα ρωτάτε; Θέλετε απάντηση;"

- "Είναι ρητορική η ερώτηση. Ολα τα άλλα θα έλεγα είναι εκ του περισσού και ό,τι είναι εκ του Περισσού, συχνά είναι εκ... περισσού"

Δημ: "Τη συζήτηση τη θεωρώ εγώ λήξασα. Οχι γιατί δεν είναι σημαντική, αλλά γιατί δεν αφορά το σημερινό μας θέμα. Πάντως, ο "Ριζοσπάστης" σας απευθύνει την πρόκληση, σε εσάς ειδικά, να συζητήσει μαζί σας όποτε θέλετε, δημόσια, και περί δημοσιογραφίας, και περί δεοντολογίας και περί κοινωνικής ευαισθησίας".

"Λίγοι" και ... απρόσεχτοι

Η χτεσινή, ανοιχτή, επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του "Ριζοσπάστη" υπήρξε πολλαπλά ατυχής και επιπόλαιη, και για τον ίδιο και για την κυβέρνηση. Και αυτό διότι ο Δ. Ρέππας θέλησε να υπερασπίσει την έτσι κι αλλιώς αντικοινωνική πολιτική και νοοτροπία της κυβέρνησης, διά μέσου της παροχής ...υποδείξεων περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τακτική γνωστή σε όσους ψάχνουν τη δικαιολόγηση των όσων λένε και όσων κάνουν στην αναζήτηση "στρεβλών ερμηνειών" των λεγομένων τους εκ μέρους των δημοσιογράφων. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτοπαγιδεύτηκε. Διότι, πρώτον, χρησιμοποίησε ως απόδειξη της "αθωότητάς" του ένα κατ' εξοχήν "ενοχοποιητικό" απόσπασμα εξ όσων αναγκάζεται να λέει κάθε μέρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για να προπαγανδίσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Δεύτερον, διότι επέλεξε ως "κατηγορούμενο" μια εφημερίδα - τον "Ριζοσπάστη" - στην οποία, παλαιόθεν, ούτε οι ...συστάσεις, ούτε οι συνειδητές, προσχεδιασμένες παραποιήσεις σχετικά με το τι γράφει πιάνουν τόπο.

Με βάση, λοιπόν, το προσχέδιο της προμελετημένης συκοφάντησης του "Ριζοσπάστη", εμφανίστηκε ενοχλημένος, επειδή ο "Ριζοσπάστης" έγραψε αυτό ακριβώς που είχε πει την επομένη των θεομηνιών. Οτι, δηλαδή, αφού επιχείρησε να συγκαλύψει τις ευθύνες των κυβερνώντων και των εργολάβων, υποστηρίζοντας πως οι πλημμύρες στην Κόρινθο οφείλονταν στα καιρικά φαινόμενα, συμπλήρωσε: "Δυστυχώς οι συνέπειες είναι αυτές, ώστε να έχουμε λίγα ευτυχώς ανθρώπινα θύματα, αλλά και ζημιές... ". Χτες, ο Δ. Ρέππας, προφανώς ξανασκεφτόμενος τι ακριβώς είπε, επιδίωξε να τα πάρει πίσω, υποστηρίζοντας ότι το "δυστυχώς" αφορούσε στα "λίγα θύματα" και το "ευτυχώς" στη "μικρή" έκταση του συμβάντος... Δυστυχώς όμως για τον Δ. Ρέππα αυτά που ακριβώς γράψαμε, αυτά ακριβώς είπε. Και το μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι αυτά ακριβώς που είπε, αυτά ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση. Οτι, δηλαδή, είναι "λίγοι" οι νεκροί! Αλήθεια για ποιους είναι "λίγοι", κύριοι της κυβέρνησης; Ρωτήσατε εκείνους που άφησαν πίσω οι πνιγμένοι και σας είπαν ότι ήταν "λίγοι" οι άνθρωποί τους ώστε να επαίρεστε για την πολιτική σας που δεν αφήνει ανυπεράσπιστα "περισσότερα" θύματα;

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι προσεκτικότερος και εκ της θέσεώς του ως υπουργός Τύπου. Πολύ περισσότερο όταν επιδιώκει να αντιπαρέλθει την "ενοχλητική" πολιτική κριτική του "Ριζοσπάστη" με φτηνά μαθήματα περί δημοσιογραφίας. Τέτοια μαθήματα, οι τελευταίοι που μπορούν να δώσουν είναι εκείνοι που με την πολιτική τους έχουν συνδεθεί με μεθόδους "άσπρων" και "μαύρων" λιστών, με λίστες "καλών" και "κακών" δημοσιογράφων. Εκείνοι, οι τόσο "λίγοι", που μαζί με τους προκατόχους τους έχουν γίνει η πολιτική ασπίδα φαινομένων όπως τα περιβόητα "μυστικά κονδύλια" του υπουργείου Εξωτερικών με τα οποία "μπουκώνονταν" οι ...φιλικοί "δημοσιογράφοι". Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Καλές προθέσεις στα... λόγια

Επίδειξη καλών προθέσεων στα... λόγια έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης,απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,σχετικά με τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε ότι έχει εξασφαλιστεί η πρόσληψη 560 γιατρών που θα κατανεμηθούν στα Κέντρα Υγείας, χωρίς όμως να δεσμευτεί πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Η Μ. Μπόσκου, αφού τόνισε ότι το Κέντρο Υγείας στην προαναφερόμενη περιοχή λειτουργεί μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των υπαρχόντων γιατρών και του προσωπικού του, υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι λόγω ελλείψεων ειδικοτήτων, όπως μικροβιολόγου, αναγκάζονται να διανύουν απόσταση 30 χιλιομέτρων για να πάνε στη Βέροια. Ακόμα είναι κενή η θέση του γυναικολόγου επί πέντε χρόνια, ενώ η κτιριακή υποδομή του κέντρου είναι ανεπαρκής.

Να σημειωθεί τέλος ότι από τη σύστασή του το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με δύο εφημερεύοντες αγροτικούς γιατρούς. Για να εγκριθούν "κατ' εξαίρεση" οι εφημερίες του δεύτερου χρειάζεται κάθε χρόνο ολόκληρη αλληλογραφία με το υπουργείο Οικονομικών. Φέτος μάλιστα, όπως υπογράμμισε η βουλευτίνα του ΚΚΕ, το υπουργείο Οικονομικών στη συγκεκριμένη ερώτηση είπε ότι είναι αναρμόδιο να απαντήσει.

ΚΑΖΙΝΟ ΦΛΟΙΣΒΟΥ
Κατέθεσε η Β. Παπανδρέου

"Προκύπτουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες για την τότε ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού. Η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της τότε ηγεσίας είναι θέμα προς διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή", είπε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του καζίνο στο Φλοίσβο και τον τρόπο που δόθηκε η άδεια σε συγκεκριμένη κοινοπραξία από τον Δ. Λιβανό.

Και ενώ η υπουργός Ανάπτυξης εντοπίζει ακόμα και ποινικές ευθύνες στον Δ. Λιβανό, ερωτώμενη από τους δημοσιογράφους για ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη (ο οποίος είχε συνυπογράψει με τον Δ. Λιβανό τη σχετική απόφαση) είπε ότι δε γνωρίζει το πώς σκέφθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, διευκρινίζοντας ότι η ίδια αποτάθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους και όταν πήρε ομόφωνη γνωμάτευση του ότι υπάρχουν παρανομίες ανακάλεσε την απόφαση του Δ. Λιβανού. Ετσι, εμμέσως τουλάχιστον, η Β. Παπανδρέου λέει ότι υπάρχει και παρανομία από τον Κ. Λαλιώτη.

Τετραπλά ατυχής...

Μερικές επισημάνσεις είναι απαραίτητες και άκρως ενδεικτικές των στόχων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πρώτον,το κείμενο του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" που επικαλέστηκε ο υπουργός δημοσιεύτηκε τέσσερις μέρες μετά τις πλημμύρες, δεν αποτελούσε ρεπορτάζ, αλλά ανάλυση, όπου, τα όσα υποστηρίζει ο Δ. Ρέππας ότι του αποδίδονται (περί "χαράς" για τα "λίγα θύματα") δεν είναι γραμμένα εντός εισαγωγικών, όπως πάντα γράφει ο "Ρ" (και το γνωρίζει ο Δ. Ρέππας) όταν πρόκειται για επίσημες δηλώσεις του οποιουδήποτε. Δεύτερον,η φράση της 16/1 ότι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη χαρά του γιατί οι νεκροί ήταν λίγοι", αποτυπώνει με πικρό χιούμορ - ας ρωτήσει όποιον... ευθυμογράφο θέλει ο εκπρόσωπος - την άποψη του "Ρ" για την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι και σε τέτοια φαινόμενα. Τρίτον,δυστυχώς, πώς να μην ευσταθεί η άποψη του "Ρ" της 16/1, όταν στις 13/1 ο εκπρόσωπος - σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά που ο ίδιος επικαλείται - έχει πει αυτολεξεί: "Δυστυχώς οι συνέπειες είναι αυτές, ώστε να έχουμε λίγα ευτυχώς ανθρώπινα θύματα, αλλά και ζημιές στις καλλιέργειες..." κλπ και όχι τα όσα ισχυρίστηκε χτες. Τέταρτον,το γεγονός ότι ο Δ. Ρέππας κρατά επί τόσες μέρες ένα δημοσίευμα στα χέρια του, περιμένοντας πότε θα του απευθύνει ερώτηση δημοσιογράφος του "Ρ" (επί άσχετου θέματος) για να πει ο ίδιος "τα δικά του", φανερώνει το στόχο της επίθεσης...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ