ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΔΗΣΟ
Κοινωνικός αγώνας, αλλά και κυβερνητική συμμετοχή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του Θανάση ΒΟΡΕΙΟΥ). -

Την Κυριακή έληξαν οι εργασίες του τριήμερου 5ου συνεδρίου του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) στην πόλη του Σβερίν. Τα κυριότερα αποτελέσματά του εν συντομία είναι τα εξής: Επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Λόταρ Μπίσκι με μεγάλη πλειοψηφία (446 από τις 509 έγκυρες ψήφους), επανεκλέχτηκαν οι δύο παλιοί αντιπρόεδροι και προστέθηκε αυτή τη φορά μια τρίτη αντιπρόεδρος, αλλά απορρίφθηκε από τους αντιπροσώπους η πρόταση για την εκλογή μιας γυναίκας ως δεύτερης προέδρου του κόμματος.

Ο Γκρέγκορ Γκίζι δεν έθεσε υποψηφιότητα για την επανεκλογή του ως μέλος της εθνικής διεύθυνσης του κόμματος, με το δικαιολογητικό ότι οι πολλές ασχολίες του ως επικεφαλής του ΚΟΔΗΣΟ στο Μπούντεσταγκ δεν του αφήνουν χρόνο να ασχοληθεί και με τα καθήκοντα του μέλους της εθνικής ηγεσίας. Σύμφωνα με το καταστατικό, όμως, έχει το δικαίωμα να μετέχει στις συνεδριάσεις της και να παίρνει το λόγο.

Διευθυντής - συντονιστής της πρακτικής δουλιάς του κόμματος εκλέχθηκε ο Ντίτμαρ Μπαρτς. Στην εθνική διεύθυνση εκλέχθηκαν, σύμφωνα με τη "Νόιες Ντόιτσλαντ" της Δευτέρας "μεταρρυθμιστές" και "ρεαλιστές πολιτικοί", πράγμα που ο επίσης "μεταρρυθμιστής" Αντρέ Μπρι χαρακτήρισε σαν "εκπληκτικά ωραία επιτυχία".

Εκεί, όμως, που οι σύνεδροι δεν ακολούθησαν την απερχόμενη εθνική ηγεσία είναι στην επιδίωξή της για αλλαγή του καταστατικού. Ετσι, απέρριψαν πρώτα την πρόταση για διαγραφή του Καταστατικού από την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου και κατόπιν την πρόταση για τη διαγραφή από το καταστατικό του δικαιώματος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας να μετέχει με έξι αντιπροσώπους στο συνέδριο. Πάντως, η Κομμουνιστική Πλατφόρμα, όπως και στην προηγούμενη διετία, δεν αντιπροσωπεύεται στην εθνική ηγεσία. Διαγράφηκε από το καταστατικό η παράγραφος για το δικαίωμα των μελών του ΚΟΔΗΣΟ να ανήκουν και σε άλλο (αριστερό) κόμμα, π.χ. στο Γερμανικό ΚΚ (DKP) ή σε οποιοδήποτε άλλο. Απορρίφθηκε, επίσης, η πρόταση της ηγεσίας για το δικαίωμα εκλογής σε κομματικά πόστα πέρα από μια οκταετία. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για βουλευτικά, δημαρχιακά και διοικητικά πόστα.

Με πλειοψηφία αποφασίστηκε η συμμετοχή του ΚΟΔΗΣΟ σε κυβερνήσεις, στα κρατίδια ή στη Βόννη, είτε άμεσα (ανάληψη υπουργείου), ή έμμεσα, με την παροχή ψήφου υποστήριξης και ανοχής σε κυβέρνηση SPD - Πρασίνων. Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος μιας ομάδας αντιπροσώπων ανέβηκε στο βήμα και μοίρασε τίτλους υπουργών σε μέλη της ηγεσίας, π. χ. στον Γκίζι τον... τίτλο υπουργού"Πολιτικής Αεροπορίας και Εναέριου Αθλητισμού" (με επακόλουθη θυμηδία).

Πάρθηκαν αποφάσεις σε ζητήματα κοινωνικών αγώνων, όπως για την καταπολέμηση της ανεργίας, την τροποποίηση του άδικου φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Ο Γκίζι πιστεύει ότι το SPD και οι Πράσινοι θα λάβουν μελλοντικά θετική στάση έναντι του ΚΟΔΗΣΟ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κοινή τουριστική καμπάνια...

Κοινή τουριστική καμπάνια ξεκινούν από την Πέμπτη, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή, προβάλλοντας ως πρώτιστο αξιοθέατο της περιοχής την επιτευχθείσα ειρήνη. Κάποιοι, όμως, φαίνεται ότι δε βλέπουν θετικά την "ειρηνευτική διαδικασία", και απειλούν να δολοφονήσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με κεντρικό θέμα τη φράση "τι ωραία που είναι η ειρήνη" η ισραηλινή και ιορδανική κυβέρνηση και η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά και από την υπογραφή της συμφωνίας για τη Χεβρώνα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια διεθνή καμπάνια με στόχο να αυξηθεί η προσέλευση τουριστών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία είχε παρουσιάσει σημαντική πτώση το 1996, εξαιτίας των αιματηρών επιθέσεων και της έντασης που επικράτησε ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Την καμπάνια υπογράφουν το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού, το ιορδανικό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και το αντίστοιχο Παλαιστινιακό υπουργείο, των οποίων οι αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η επίτευξη της συμφωνίας για τη Χεβρώνα θα βελτιώσει την εικόνα της περιοχής διεθνώς και προσελκύσει αρκετούς τουρίστες.

Ενώ, λοιπόν, η ειρηνευτική συμφωνία για τη Χεβρώνα και η ώθηση που φαίνεται ότι έδωσε στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" χρησιμοποιείται, ακόμα, και για διαφημιστικούς σκοπούς από τους άμεσα εμπλεκομένους, δε λείπουν οι δυσαρεστημένοι και μάλιστα αυτοί που απειλούν να μετατρέψουν τη δυσαρέσκειά τους σε πράξη. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού του Ισραήλ - Σιν Μπετ - μετά την απειλή που εκτόξευσε κατά της ζωής του Ισραηλινού πρωθυπουργού η οργάνωση "Εβραϊκή Οργάνωση Εκδίκησης". Η οργάνωση, με ανακοινωθέν που απέστειλε σε ισραηλινές εφημερίδες, υπογραμμίζει ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου "θα τιμωρηθεί για την προδοσία της εβραϊκής γης και του λαού του όπως τιμωρήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν". Οι άνδρες του Σιν Μπετ έχουν αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο ερευνών και ανακρίσεων για την ανακάλυψη και την εξάρθρωση της μυστηριώδους οργάνωσης, η οποία είχε αναλάβει και την ευθύνη της δολοφονίας του Γιτζάκ Ράμπιν. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε, χτες διά μέσω του εκπροσώπου του Σάι Μπαζάκ, ψύχραιμος.

Εξάμηνη παράταση για τις δυνάμεις του ΟΗΕ

Την παράταση της παραμονής της αποστολής της Μεταβατικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Νότιο Λίβανο ζήτησε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος κατέθεσε σχετική πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν υποστήριξε ότι η κατάσταση στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου παραμένει ασταθής, αν και έχει μειωθεί ελαφρώς η συχνότητα των εχθροπραξιών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό κατοχής και στους αντάρτες της "Χεζμπολάχ". Στην πρότασή του, ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ εισηγείται την παραμονή της δύναμης του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο μέχρι και την 31η Ιουλίου, ώστε να παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σταθερότητα στους κατοίκους της περιοχής.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Συμβιβαστική πρόταση;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς είναι έτοιμη να διορίσει προσωρινή διοίκηση στο Δήμο Βελιγραδίου και να προκηρύξει τη διεξαγωγή εκλογών μέσα στο επόμενο δίμηνο, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της ανεξάρτητης σερβικής εφημερίδας "Ντέβνι Τέλεγραφ".

Η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, επιμένει ότι η Δικαιοσύνη θα αναγνωρίσει οριστικά τη νίκη της κυβερνώσας παράταξης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη, αλλά η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκτονώσει την πολιτική κρίση του τελευταίου δίμηνου εγκαθιστώντας προσωρινή διοίκηση στο Δήμο του Βελιγραδίου και προκηρύσσοντας νέες εκλογές. "Στόχος του Μιλόσεβιτς είναι να αποδειχθεί στη διεθνή και γιουγκοσλαβική κοινή γνώμη ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν ευθύνεται για τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στο Βελιγράδι. Η συμβιβαστική αυτή πρόταση θα συνοδεύεται και με ανασχηματισμό της σερβικής κυβέρνησης", σημειώνει η "Ντέβνι Τέλεγραφ".

Το λογικοφανές αυτό σενάριο φάνηκε να παίρνει υπόσταση από τις δικαστικές εξελίξεις του τελευταίου 48ωρου. Ηδη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας επικύρωσε απόφαση τοπικού δικαστηρίου, με την οποία ακυρώνεται η νίκη της αντιπολίτευσης στην πόλη Σμεντερέφσκα Παλάνκα, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέβαλε ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα και σε άλλες πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα Γκονζάλεθ του ΟΑΣΕ... Η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού κομμάτων "Ζάγιεντο" πάνω σε αυτές τις ενδεχόμενες εξελίξεις, είναι προς το παρόν άγνωστη. Πάντως, χτες, ηγέτες της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι στις διαμαρτυρίες και στις συγκεντρώσεις των τελευταίων δύο ημερών ορισμένοι πολίτες έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας, ενώ ανακοίνωσαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα αποκτήσουν προσεχώς διαφορετικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να προχωρήσουν στο σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης και δημοτικών αρχών, ενώ ηγετικά στελέχη του "Ζάγιεντο" εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε απεργία πείνας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ
Υπογράφτηκε η κοινή διακήρυξη

ΠΡΑΓΑ.-

Η πολυσυζητημένη τσεχο-γερμανική κοινή διακήρυξη υπογράφτηκε χτες στην Πράγα από τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, και τον Τσέχο πρωθυπουργό, Βάτσλαβ Κλάους.

Μόλις έφτασε ο Γερμανός καγκελάριος στην Τσεχία για ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής του συμφώνου στο παλάτι Λίχτενστάτιν. Σημειώνεται ότι τη συμφωνία συνυπέγραψαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Κλάους Κίνκελ και Γιόζεφ Ζιέλενιτς.

"Η διακήρυξη που μόλις υπογράψαμε είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και για τα δύο έθνη", υποστήριξε ο Κολ μετά την υπογραφή της συμφωνίας και πρόσθεσε πως "δεν μπορούμε να μείνουμε στο παρελθόν", επισημαίνοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας έχει σημασία για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη.

Πάντως, πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, τόσο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας, όσο και άλλων κομμάτων της τσέχικης αντιπολίτευσης και οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού και του Κόμματος Συνταξιούχων, αλλά και οι πάνω από 5.000 Τσέχοι πολίτες, που βάζουν τις υπογραφές τους σε κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο έχουν αποστείλει προς το τσέχικο Κοινοβούλιο και τηνκυβέρνηση, καταγγέλλουν ότι η τσεχο-γερμανική κοινή διακήρυξη δεν είναι μία απλή διεθνής συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις των δύο πλευρών, αλλά μία προσπάθεια ανατροπής, όχι μόνον των όσων συμφωνήθηκαν στη μεταπολεμική Ευρώπη, αλλά και της ανεξαρτησίας και αυτοκυριαρχίας του τσέχικου κράτους. Επισημαίνουν ότι η διακήρυξη κάνει σοβαρές παραχωρήσεις στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και στους Γερμανούς Σουδίτες, επιχειρώντας, μεταξύ άλλων, να εξισώσει τα εγκλήματα των φασιστών ή ακόμη και να ανακτήσει προς όφελος των τελευταίων τη δύναμη ή την επιρροή που έχασαν με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Χτες πραγματοποιήθηκαν διάφορες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αναμένονται τη μέρα συζήτησης της κοινής διακήρυξης στο Κοινοβούλιο και άλλες μεγάλες παρόμοιες συγκεντρώσεις στην Πράγα.

Προεδρικές εκλογές στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τα πάθη εντείνονται στην Τσετσενία όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 27 Γενάρη. Οι αλληλοκατηγορίες και τα αλληλοκαρφώματα των αυτονομιστών υποψήφιων Προέδρων δίνουν και παίρνουν. Ο νυν ηγέτης Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ, που είναι υποψήφιος μαζί με άλλους τέσσερις αυτονομιστές και θεωρείται επικρατέστερος, δήλωσε ότι η Τσετσενία θα μετατραπεί σε ισλαμικό κράτος με νόμους βασιζόμενους στο Κοράνι. Στη μουσουλμανική Τσετσενία αυτοί, που το όνομά τους δεν αναφέρεται στα ιερά ισλαμικά βιβλία, δεν μπορούν να διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα. Ετσι, ο πρωθυπουργός (και υποψήφιος) των αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ άλλαξε το όνομά του σε Χαλίντ. Ο οργανωτής της τρομοκρατικής επιχείρησης στο Μπουντιόνοφσκ τον Ιούνη του 1995 Σαμίλ Μπασάγεφ, που είναι κι αυτός υποψήφιος, ακολουθώντας την τακτική "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης", διέδωσε την πληροφορία ότι ο Βάχα Αρσάνοφ (υποψήφιος αντιπρόεδρος στο επιτελείο του Μασχάντοφ), συμμετέχει σε απαγωγές ανθρώπων και ζητάει λύτρα. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τώρα κρατάει 17 άτομα. Από την άλλη μεριά, ο Γιανταρμπίγεφ έλαβε ορισμένα μέτρα κατά των αντιπάλων του. Απέλυσε από τις διοικητικές υπηρεσίες όλους τους υπαλλήλους που υποστηρίζουν τον Μασχάντοφ. Επίσης, δήλωσε ότι ζήτησε από την εισαγγελία να ξεδιαλύνει όλες τις υποθέσεις με τις απαγωγές. Επομένως, τα γεγονότα πήραν τέτοια τροπή, που οι ίδιοι οι αντίπαλοι για το προεδρικό αξίωμα φοβούνται να μη μετεξελιχθεί ο πόλεμος των αλληλοκαρφωμάτων σε θερμό πόλεμο. Ο Μασχάντοφ με πρόσχημα την εξασφάλιση της προσωπικής του ασφάλειας ματαίωσε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Στο μεταξύ, ο Γιανταρμπίγεφ προχώρησε παραπέρα. Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο, τόνισε ότι η Τσετσενία είναι ανεξάρτητη και "όλος ο κόσμος το γνωρίζει". Ενώ η ειρηνευτική συμφωνία, που υπογράφτηκε στη Μόσχα το Νοέμβρη του 1996, αναφέρει ότι το καθεστώς της Τσετσενίας θα καθοριστεί αργότερα, ο Γιανταρμπίγεφ υποστήριξε ότι "το καθεστώς της Τσετσενίας είναι σαφές και δε χρειάζεται επανεξέταση". Η Ρωσία κρατάει στάση αναμονής.

Οι

Οι επιβάτες προχωρούν ανάμεσα στα μπλόκα των κτηνοτρόφων προκειμένου να φτάσουν στο αεροδρόμιο του Μιλάνου

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Προσπάθειες συμβιβασμού

ΣΟΦΙΑ.-

"Είμαι έτοιμος να αρχίσω έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους πολιτικούς μας αντιπάλους", δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στη Σόφια, και απολογείται στους πολίτες "των οποίων τις προσδοκίες πρόδωσε στα δύο χρόνια διακυβέρνησής του το Σοσιαλιστικό Κόμμα". Η αντιπολίτευση δείχνει να "εκτιμά δεόντως" τη δήλωση: "Ακόμη και μετά από 15 μέρες διαδηλώσεων, είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι η κυβέρνηση απολογήθηκε" για τη διάψευση των προεκλογικών της υποσχέσεων, δηλώνει ο ηγέτης της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Ιβάν Κοστόφ.

Σημαίνουν οι δηλώσεις αυτές ότι η ανοιχτή σύγκρουση κυβερνώντος κόμματος και αντιπολίτευσης οδεύει προς συμβιβασμό; Δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα.

Εκείνο πάντως το οποίο διαφαίνεται είναι ότι οι "μεταρρυθμιστές" στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (ο αρκετά σχηματικός όρος "φωτογραφίζει" τους αντιπάλους - και επιγόνους - του παραιτηθέντος Ζαν Βιντένοφ) παίρνουν το πάνω χέρι στο κόμμα. Δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η εκλογή του Γκεόργκι Παρβάνοφ σε πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, στη θέση του Κρασιμίρ Πρεμιάνοφ, προσκείμενου στον Βιντένοφ.

Οσον αφορά πληροφορίες ότι οι Σοσιαλιστές προτίθενται να αρχίσουν αντιδιαδηλώσεις στη Σόφια, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, ο Παρβάνοφ τις χαρακτήρισε "σενάρια κλιμάκωσης της έντασης, που αποσκοπούν στη δυσφήμιση του υποψήφιου πρωθυπουργού του ΒΣΚ".

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κορυφώνεται ο φανατισμός

ΚΑΡΑΤΣΙ.-

Σουνίτες παραστρατιωτικοί σταμάτησαν χτες διά των όπλων ένα τρένο στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βομβιστική επίθεση του Σαββατοκύριακου, από την οποία σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της οργάνωσής τους.

Οι Σουνίτες, μέλη της οργάνωσης "Φύλακες των Φίλων του Προφήτη", περιπολούσαν χτες όλη μέρα στους δρόμους και το λιμάνι της πόλης, πυροβολώντας στον αέρα, αναγκάζοντας τα καταστήματα που είχαν μείνει ανοιχτά στο Καράτσι να κλείσουν.

Αν κι η ευθύνη για την αιματηρή επίθεση δεν αναλήφθηκε από καμία οργάνωση, αιωρούνται αιτιάσεις για αντίπαλες οργανώσεις Σιιτών μουσουλμάνων, οι οποίοι "υποστηρίζονται", όπως λέγεται, από το Ιράν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο "εσωτερικός πόλεμος" καλά κρατεί...

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Τουλάχιστον 24 αντάρτες που ανήκαν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σκοτώθηκαν σε δύο συγκρούσεις με δυνάμεις του στρατού, στα καλυμμένα με χιόνι βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές χτες στο Ντιγιαρμπακίρ. Στις ίδιες συγκρούσεις, στις επαρχίες Μπινγκόλ και Μαρντίν, έχασε τη ζωή του ένας στρατιώτης.

Η νέα εκκαθαριστική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εξαπολύθηκε, κατά τις ίδιες πηγές, σε αντίποινα μιας επίθεσης των ανταρτών, η οποία κόστισε τη ζωή σε δύο στρατιώτες την περασμένη Κυριακή.

Στην Κωνσταντινούπολη, πυροτεχνουργοί της αστυνομίας ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό μεγάλης ισχύος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του ευρωπαϊκού τομέα της Κωνσταντινούπολης. Οπως αφήνει να εννοηθεί το πρακτορείο "Ανατολή", οι αρχές εικάζουν ότι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση του μηχανισμού είναι μαχητές του ΡΚΚ, το οποίο είχε απειλήσει με βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες τουρκικές πόλεις.

ΚΙΝΑ
Τουλάχιστον 12 νεκροί από σεισμούς

ΠΕΚΙΝΟ.-

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν χτες το πρωί (τοπική ώρα) την Κίνα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 27.

Οι δονήσεις είχαν μέγεθος 6,4 και 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και έπληξαν κυρίως την πόλη Ζιασί της επαρχίας Ζινζιάνγκ.

Ο αριθμός των απωλειών, σύμφωνα με δήλωση, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στελέχους του Σεισμολογικού Ινστιτούτου της επαρχίας στο Ασοσιέιτεντ Πρες, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί, όσο θα συλλέγονται πληροφορίες από απομακρυσμένες περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

ΣΟΥΔΑΝ
Στρατιωτική επίθεση από τους αντάρτες

ΑΣΜΑΡΑ.-

Ο διοικητής των ανταρτικών δυνάμεων του Σουδάν, συνταγματάρχης Τζον Γκάρανγκ, ανακοίνωσε χτες ότι στη διάρκεια των τελευταίων μαχών που διεξήχθησαν την περασμένη βδομάδα στις ανατολικές περιοχές της χώρας έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.260 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνταγματάρχης Γκάρανγκ στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, χαρακτηρίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις του Γενάρη ως "πρώτη φάση" της εξαπόλυσης επίθεσης κατά των στρατιωτών του Σουδανού δικτάτορα Αλ - μπασίρ.

Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος του "Κινήματος Απελευθέρωσης των Λαών του Σουδάν", που τελεί υπό τη διοίκηση του Γκάρανγκ, ανακοίνωνε ότι οι αντάρτες βρίσκονται κοντά στην κατάληψη της πόλης Νταμαζίν, όπου βρίσκεται σημαντικό υδροηλεκτρικό συγκρότημα που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων απεργιών

ΣΕΟΥΛ.-

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ανέστειλε τις διαδικασίες σύλληψης των 16 ηγετικών στελεχών συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμφώνησε να συζητηθεί ο αντεργατικός νόμος στο Κοινοβούλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμένης τροποποίησής του, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να τον καταργήσει. Το αποτέλεσμα αυτό, που προέκυψε στη συνάντηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ με τους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, δε φάνηκε να ικανοποιεί τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Ετσι, το ενδεχόμενο νέων απεργιών παραμένει στον ορίζοντα, μιας που οι συνδικαλιστές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν καταργηθεί ο νόμος μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι θα ξαναρχίσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και συμμετοχή.

Τη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών συμμερίστηκαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συναντήθηκαν χτες με τον Πρόεδρο Κιμ.

"Δε φθάσαμε σε πλήρη συμφωνία, αλλά σημειώθηκε κάποια πρόοδος", τόνισε ο Κιμ Ντάε - Τζουνγκ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κογκρέσου Νέας Πολιτικής. Πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης. Οπως σημείωσε ο Αχν Τάεκ - Σου, εκπρόσωπος των Ενωμένων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, "οι συνομιλίες ήταν ένα φιάσκο... ενώ ο Πρόεδρος έδειξε να μην έχει καθόλου κατανοήσει την τρέχουσα κατάσταση".

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Καταστροφικές πυρκαγιές σε προάστια της Μελβούρνης

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-

Πύρινος κλοιός ζώνει από χτες τα περισσότερα προάστια της Μελβούρνης. Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν από τον καύσωνα των τελευταίων ημερών (θερμοκρασία πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου), σε συνδυασμό με τους ισχυρότατους ανέμους, είχαν μέχρι νωρίς το βράδυ αποτεφρώσει τη δασώδη, αλλά κατοικημένη περιοχή Ντάντενογκ Ρέιτζερς, καθώς και τα τουριστικά θέρετρα του Οτγουέι, Μόρνιγκτον και Γκίπλαντ. Σύμφωνα με τις αυστραλιανές αστυνομικές αρχές, ένα άτομο έχασε τη ζωή του, ενώ το Αυστραλιανό Ραδιοφωνικό Δίκτυο μετέδωσε ότι αγνοείται η τύχη τεσσάρων άλλων.Οι άστεγοι ξεπερνούν τα 1.000 άτομα, καθώς δεκάδες κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες ή απειλούνται από τις πυρκαγιές.

Ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει ότι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στην περιοχή "Αθα Σιτ", όπου διατηρούν εξοχικά αρκετοί ομογενείς, αλλά και στα προάστια της Μελβούρνης "Κλάιτον", "Μπλάμπερν" και "Φέντρι Γκάλι". Πληροφορίες του πρακτορείου υποστηρίζουν ότι κανένα σπίτι ομογενούς δεν απειλήθηκε από τις φλόγες.

Το Φλεβάρη του 1983, εκτεταμένες πυρκαγιές έπληξαν προάστια της Βικτώρια, προκαλώντας το θάνατο 47 ατόμων.

ΙΤΑΛΙΑ
Η κινητοποίηση των κτηνοτρόφων αναδεικνύει το πρόβλημα

Αλλαγή της ποσόστωσης γάλατος διεκδικεί η ιταλική κυβέρνηση

ΡΩΜΗ. -

Υστερα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των Ιταλών κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται για τις κοινοτικές ποσοστώσεις στην παραγωγή γάλατος, και τον αποκλεισμό του αεροδρομίου "Λινάτε" με εκατοντάδες τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής γάλατος, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς.

"Υπάρχει άμεση ανάγκη αύξησης", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Μικέλε Πίντο, κατά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, καθώς Ιταλοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η παραγωγή γάλατος, που προβλέπει η ΕΕ, δεν καλύπτει παρά το 60% των αναγκών της ιταλικής αγοράς.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι εάν ικανοποιηθεί το αίτημα της Ιταλίας, τότε θα αρχίσουν και άλλες χώρες να προβάλλουν ανάλογα αιτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ το ιταλικό αίτημα έγινε δεκτό από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί στη Χεβρώνα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ