ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Πολιτική επιλογή του αυταρχισμού

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την προστασία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το καθιερώνει με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή

Το δρόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Πρόκειται για μια συνθήκη - εφαλτήριο καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας μας, το οποίο απαγορεύει τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών για τους Ελληνες πολίτες.

Αντίθετα, η Συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το φακέλωμα των πολιτών, για τους οποίους ...κάποιοι έχουν ...κάποιες υπόνοιες ότι στο μέλλον μπορούν να παρανομήσουν. Ακόμα καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών και εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται αποφασισμένη να εκσυγχρονίσει το χαφιεδισμό με ένα νομοσχέδιο που φέρνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο "προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο Γιαννόπουλου (στο 2ο άρθρο, όπου αναφέρονται οι ορισμοί εννοιών) γίνεται λόγος για τα "ευαίσθητα δεδομένα". Αυτά αφορούν τη φυλετική ή εθνική προέλευση, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συμμετοχή σε ένωση, σωματείο και συνδικαλιστική οργάνωση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την ερωτική ζωή, καθώς και τα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες. Πρόκειται για το "σκληρό πυρήνα" του νομοσχεδίου, που αφορά πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας, για τις οποίες θα έπρεπε να απαγορεύεται η δυνατότητα επεξεργασίας, πράγμα που δεν εξασφαλίζεται από το νομοσχέδιο.

"Η Συμφωνία Σένγκεν είναι πολιτική επιλογή αυταρχισμού", τόνισε ο Ν. Τσιούνης, πρόεδρος της επιτροπής για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας, μιλώντας σε προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η επιτροπή στο Πολυτεχνείο. "Με πρόσχημα την προστασία από το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το νομοσχέδιο το καθιερώνει".

Το 3ο άρθρο, που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου, νομιμοποιεί την επεξεργασία των προσωπικών πληροφοριών. Ανοίγει, μάλιστα, το δρόμο, ώστε τα δεδομένα να κυκλοφορούν στο εξωτερικό, χωρίς την παραμικρή προστασία του πολίτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεων. Αυδής είπε ότι υπάρχουν διευρωπαϊκά δίκτυα διωκτικών αρχών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι δύσκολα ελέγξιμα από τις κυβερνήσεις. Τώρα χρησιμοποιούν τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, που μια κυβέρνηση δε θα μπορεί να τις ελέγξει. "Το ότι ένας τομέας δημόσιας δράσης δεν ελέγχεται από την εκτελεστική εξουσία εμφανίζεται σαν πρόοδος", τόνισε.

Στο νομοσχέδιο Γιαννόπουλου, προβλέπεται η σύσταση της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ποιος, όμως, θα την ελέγχει, δεν προσδιορίζεται. Τα μέλη της, στην ουσία, θα διορίζονται από το κόμμα που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το 9ο άρθρο επιτρέπει την ελεύθερη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (είτε πρόκειται για απλά είτε για ευαίσθητα δεδομένα κι αυτό για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα ασφάλειας της Σένγκεν). "Ετσι, μιλάμε για διεθνές δίκτυο ηλεκτρονικού φακελώματος", υπογράμμισε ο Ν. Νικητόπουλος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. "Αυτό θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που με τη στάση τους και την ιδεολογία τους και τους αγώνες τους αντιστέκονται στην επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων".

Ο ΓΓ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να χτυπηθούν οι αγώνες των εργαζομένων με το να ενισχυθούν και εκσυγχρονιστούν οι μορφές αυταρχισμού, ενώ ο Χ. Λογαράς τόνισε ότι η επιτροπή πρέπει να απευθυνθεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Μαχητικό "παρών" για το μέλλον της παιδείας

Ξεπέρασε και χτες το 75% η συμμετοχή στην απεργία. Μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από καθηγητές, μαθητές και γονείς

Με ένα ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και μεγάλη συμμετοχή στην απεργία που πανελλαδικά ξεπέρασε το 75% συνέχισαν χτες για 2η μέρα τον αγώνα τους οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους να αντισταθούν στην επιχείρηση εξαθλίωσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον τους.

Ενδεικτικά για τη συμμετοχή στην απεργία είναι τα στοιχεία της ΟΛΜΕ για τις μεγάλες ΕΛΜΕ της χώρας: Τρικάλων 71%, Στ' ΕΛΜΕ Αθήνας 85%, Ανατολικής Αττικής 81%, Περιστερίου 88%, Αιγάλεω 87%, Ν. Λιόσια - Πετρούπολη - Αγ. Ανάργυροι 87%, ΕΛΜΕ Πειραιά 85%, Ρεθύμνου 73%, Φθιώτιδας 80%, Ελευσίνας 87%, Αρκαδίας 80%, Αχαϊας 71%, Ημαθίας 67%, Εβρου 60%, Κοζάνης 78%, Κέρκυρας 89%, Πιερίας 49%, Τρικάλων 71%, Λήμνου 89%.

Το χτεσινό συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ στην Αθήνα, εκτός από τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Αττικής, χαρακτήρισε η μεγάλη συμμετοχή μαθητών, γονέων, φοιτητών, καθώς και εκπροσώπων των δασκάλων. Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Παιδείας και της πορείας που ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι διαδηλωτές εξέφραζαν την απόφασή τους για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους, αλλά και την ανάγκη σύστασης του Μετώπου όλων των φορέων της παιδείας. Το δήλωνε άλλωστε και το σύνθημα που ακουγόταν σε όλη τη διάρκεια: "Καθηγητές - εργάτες - μαθητές, ενάντια στη λιτότητα και στις περικοπές", "Μαθητές καθηγητές, ενωμένοι νικητές".

"Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας ταυτίζεται με τον αγώνα με των μαθητών και των εργαζομένων", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας στην ομιλία του έξω από το υπουργείο Παιδείας. Είπε ακόμη ότι οι βάρβαροι νόμοι της αγοράς γίνονται ολοένα και πιο σκληροί. Σχολιάζοντας τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ τόνισε ότι αντί να απαντήσει στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, επιδίδεται σε αντιπερισπασμούς. "Τα δικά μας δόγματα συνδέονται με το δικαίωμα στη μόρφωση και εργασία", τόνισε.

Τη συμπαράστασή τους στην απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών εξέφρασαν η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου, το σωματείο καθαριστριών δημοσίων σχολείων, μαθητές, φοιτητές και πολλοί σύλλογοι γονέων.

Φτάνοντας χτες το απόγευμα από την Κύπρο στην Αθήνα ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του σχολικού έτους. Παρέπεμψε σε σχετική εγκύκλιο, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για την εγκύκλιο Σουφλιά, που προβλέπει περικοπές στις αργίες, επιμήκυνση των ωρών διδασκαλίας και παράταση του σχολικού έτους ή την εγκύκλιο Ανθόπουλου για περικοπές στη διδακτέα ύλη.

Σήμερα στις 11 π.μ. οι εκπρόσωποι των καθηγητών θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, απαιτώντας να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα αιτήματά τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί μπροστά στην Καμάρα πραγματοποιούν σήμερα οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πικετοφορία στο κέντρο της πόλης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να περάσουν από ορισμένα σχολεία του κέντρου όπου συνάδελφοί τους κάνουν μάθημα, προκειμένου να τους καλέσουν μαζικά να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Στον αγώνα των καθηγητών συμπαραστέκονται και μαθητές με αποφάσεις 15μελών μαθητικών συμβουλίων. "Ξέρουμε τα προβλήματα της παιδείας, τα ζούμε καθημερινά", τόνισε ο Π. Νικοπολιτίδης,μέλος του 15μελούς του ΕΠΛ. "Η διασφάλιση και στήριξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, οι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% είναι και δικά μας αιτήματα. Πιστεύουμε όμως πως χρειάζεται κοινός αγώνας μαθητών, γονιών και καθηγητών για να κερδηθούν. Είναι αναγκαία η δημιουργία μετώπου παιδείας ενάντια στην πολιτική περικοπών που ακολουθεί η κυβέρνηση, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Σ' αυτή την κατεύθυνση διοργανώνουμε μια συναυλία μέσα στη βδομάδα που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια δίωρης αποχής μας από τα μαθήματα". Οι μαθητές του Πολυκλαδικού σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση των καθηγητών, παίρνοντας μαζί τους και μουσικά όργανα ώστε με τη μουσική και το τραγούδι να δώσουν άλλο χρώμα στην πικετοφορία που θα ακολουθήσει στο κέντρο της πόλης.

Κοινά τα προβλήματα, κοινοί οι αγώνες

Τη συμπαράσταση στα προβλήματα των καθηγητών μαθημάτων ειδικότητας εξέφρασαν εκ μέρους του ΚΚΕ η Ε. Μηλιαρονικολάκη,υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ και ο Θ. Γκεσούλης,μέλος του Τμήματος Παιδείας του Κόμματος και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, κατά τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής (ΣΥΚΠΕ - Α).

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΚΠΕ - Α έθεσε τα προβλήματα του κλάδου, όπως το ωράριο - δουλεύουν 25 διδακτικές ώρες - ενώ για να συμπληρώσουν τις ώρες αυτές, αναγκάζονται να διδάσκουν σε δύο και τρία σχολεία, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα. Κύριο αίτημά τους είναι να καθοριστεί ένα θεσμικό πλαίσιο που να ορίζει τη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Θ. Γκεσούλης και η Ε. Μηλιαρονικολάκη δήλωσαν τη συμπαράστασή τους εκ μέρους του ΚΚΕ, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι από χρόνια το ΚΚΕ πάλευε και παλεύει να μπουν τα ειδικά μαθήματα σε όλα τα δημοτικά, ώστε ο γονιός να μη χρειάζεται να πληρώνει στα φροντιστήρια και να μαθαίνει το παιδί ακόμα και τις ξένες γλώσσες μέσα στο σχολείο. Μάλιστα, σημείωσαν ότι τα προβλήματα μπορούν και πρέπει να λυθούν εκεί που δημιουργούνται και πρέπει όλοι μαζί από κοινού να συντονίσουν τους στόχους τους και να αγωνιστούν για την επίλυσή τους.

Εκδήλωση της Σπουδάζουσας

Την Παρασκευή 24/1/97, στις 9 το βράδυ, η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ θα κόψει την πίτα της, στο ρεμπέτικο κέντρο "Αμάν Αμάν", πίσω από το Πάντειο. Τιμή 2.500 με φαγητό.

Μαζικά - μαχητικά διαδήλωσαν χτες οι καθηγητές και μαζί τους πολλοί μαθητές και γονείς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ