ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Αιφνιδιαστικά άρχισε χτες η συζήτηση στη Βουλή

Με αιφνιδιαστικό και αυταρχικό τρόπο ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης,αποφάσισε να αρχίσει η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου χτες στις δέκα το βράδυ. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που συζητείται με τέτοιο τρόπο νομοσχέδιο ανάλογης σοβαρότητας. Ο πρόεδρος της Βουλής συνένοχό του βρήκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, παρά τις χλιαρές αντιδράσεις του, δέχτηκε να αρχίσει η συζήτηση. "Παρά τη μεγάλη του σημασία η κυβέρνηση με τη διαδικασία της συζήτησής του το υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα, προκειμένου άρον άρον να ψηφιστεί και να τελειώνει", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο σοβαρό φορολογικό νομοσχέδιο αρχίζει τέτοια ώρα. "Η όλη διαδικασία δείχνει την περιφρόνηση της κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Θεωρούμε την όλη μεθόδευση επιεικώς τελείως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική", υπογράμμισε ο Ν. Γκατζής, επισημαίνοντας ότι κατ' αρχήν είχε αποφασιστεί να αρχίσει η συζήτηση σήμερα Τετάρτη και χτες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είπε στον Στρ. Κόρακα ότι σκέπτεται να αρχίσει η συζήτηση χτες. Πρόταση που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απέρριψε αμέσως.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι αυτό εκφράζει τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και την πολιτική του Μάαστριχτ. Τα αντιλαϊκά προγράμματα σύγκλισης και της απάνθρωπης μονόπλευρης λιτότητας. Ακολούθως τόνισε ότι ήδη η χώρα μας διαθέτει, αν όχι το αντιλαϊκότερο, τουλάχιστον ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, προσθέτοντας ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση του παραπέρα στραγγαλισμού των εισοδημάτων των εργαζόμενων, με τη λήψη ταυτόχρονα επιπλέον ευνοϊκών μέτρων για τους έχοντες και κατέχοντες. "Κινείται στα πλαίσια της γνωστής κυβερνητικής πολιτικής, εναντίον της οποίας έχουν ξεσηκωθεί οι εργαζόμενοι της χώρας μας", είπε ο Ν. Γκατζής.

Αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: Είναι ταξικό, γιατί δε θίγει τις νόμιμες φοροαπαλλαγές και τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι αντιλαϊκό γιατί θίγει τους μισθωτούς και τα μεσαία στρώματα. Είναι υποκριτικό γιατί, στο όνομα ορισμένων επί μέρους φοροαπαλλαγών που καταργεί, επιχειρείται η συγκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής. "Και αυτό το νομοσχέδιο έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι' αυτό ο ενωμένος λαϊκός αγώνας εναντίον του Μάαστριχτ και της κυβερνητικής πολιτικής είναι όρος για την επιβίωση των εργαζόμενων ", τόνισε ο Ν. Γκατζής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι πρόκληση, όταν η φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου είναι θεσμοθετημένη, να μπαίνουν στην πρέσα φορολογικές διευκολύνσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και έχουν καθιερωθεί για συγκεκριμένους λόγους, όπως:

- Τα επιδόματα για επικίνδυνες εργασίες.

- Τη φορολόγηση των ένστολων εργαζόμενων.

- Τα επιδόματα μεταφοράς οικοσκευής.

- Η αγορά ακινήτων από εργαζόμενους του εξωτερικού.

- Το επιμίσθιο των εκπαιδευτικών του εξωτερικού.

- Την αγορά αυτοκινήτου από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

- Το επίδομα αλλοδαπής στο διπλωματικό Σώμα.

- Των ναυτικών που βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου.

Επίσης μπαίνει θηλιά στα ΑΕΙ, στα νοσοκομεία, τους συνεταιρισμούς. Ακόμα και τα ιδρύματα, που επιτελούν κοινωνικό έργο μπαίνουν στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς να εξαιρούνται ούτε τα ιδρύματα εξαρτημένων ατόμων. Στη φορολαιμητόμο οδηγούνται και οι ΟΤΑ. Οι δημοτικές επιχειρήσεις επιδιώκεται να μετατραπούν σε καπιταλιστικές, που, λειτουργώντας με βάση το κέρδος, θα γίνουν φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Τέλος, με τα τέλη κυκλοφορίας οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί δέχονται νέο πλήγμα.

"Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο με την κατεύθυνση, την αντίληψη και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου", υπογράμμισε ο Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι όρος επιβίωσης των εργαζόμενων είναι η ανατροπή αυτή της πολιτικής.

Παρακράτος;

Η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα διολισθαίνει σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο κατήφορο. Μετά την επίσημη καταφυγή της στον επιδεικτικό αυταρχισμό, ταυτόχρονα με την ανάδειξη των κατασταλτικών μηχανισμών και των εισαγγελέων σε σήμα κατατεθέν της πολιτικής της, τα τελευταία 24ωρα έχει προχωρήσει ένα ακόμα βήμα: Επιχειρεί τη θεωρητικοποίηση της διχαστικής λογικής της, επιδιώκει να εμφανίσει τη δράση των υποκινούμενών της, προσδοκά να βαφτίσει τη συμπεριφορά των τραμπούκων, που στρατολογεί κατά των απεργών, ως "φαινόμενο" που έχει τα χαρακτηριστικά του "κοινωνικού εμφυλίου"! Μάλιστα, δε σταματά εκεί. Συνεπικουρούμενη από τους βαστάζους της πολιτικής της, χύνει "κροκοδείλια δάκρυα", επειδή "στεναχωριέται" γι' αυτά τα φαινόμενα, τα οποία προκαλούνται λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, των ναυτεργατών, των υπαλλήλων!

Εδώ πια δεν έχουμε απλώς το σχέδιο του κοινωνικού διχασμού σε πλήρη εξέλιξη. Δεν πρόκειται για την εισαγωγή του δηλητηρίου στην ελληνική κοινωνία ως μοχλό προώθησης μιας πολιτικής που για να εφαρμοστεί θέλει αδύναμο και άβουλο τον ελληνικό λαό. Εχουμε μετατροπή των ευσεβών πόθων μιας επικίνδυνης κυβέρνησης σε πραγματικότητα. Πάνω δε σε αυτή την κίβδηλη πραγματικότητα στήνονται τα "οπλοβολεία" της τρομοκρατίας του "εκσυγχρονισμού". Το χειρότερο από όλα είναι ότι σε αυτή την επιχείρηση του αντικοινωνικού παραληρήματος, η κυβέρνηση υποβοηθείται και από άλλους που παίζουν το παιχνίδι της. Γιατί υποβοήθηση της κυβέρνησης είναι να μιλά στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο η ΑΥΓΗ για "κατακερματισμένη κοινωνία" (!), βαφτίζοντας και αυτή με τη σειρά της τους κυβερνητικά χειραγωγούμενους εκπροσώπους του "νταλικερισμού" σαν "κοινωνικές ομάδες (που) δεν μπορούν να μένουν απαθείς εφόσον θίγονται τα συμφέροντά τους", όπως έλεγε προχτές ο Δ. Ρέππας! Σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουν εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που εμφανίζουν ως δεδομένο τον "εμφύλιο" και ...αγωνιούν για το πού θα καταλήξει...

Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Κανένας κοινωνικός εμφύλιος δεν υπάρχει. Κανένας κοινωνικός κατακερματισμός δεν υφίσταται. Καμία κοινωνική αντιπαράθεση δεν προκαλείται λόγω του ότι το ένα κοινωνικό στρώμα αγωνίζεται μετά το άλλο. Αυτό που υπάρχει είναι η λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση τα θύματα της πολιτικής της. Αυτό που υπάρχει είναι το κυβερνητικό σχέδιο του "διαίρει και βασίλευε", που θέλει να στρέψει τους αγρότες κατά των οδηγών, τους οδηγούς κατά των ναυτικών, των αγρότες κατά των ναυτικών κλπ. Γιατί; Διότι, πρώτον, η κυβέρνηση επιθυμεί με τέτοια μέσα να αποδυναμώσει τους αγώνες και να αποτρέψει νέους. Δεύτερον, να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά ζητήματα που αναδεικνύουν οι κοινωνικοί αγώνες. Τρίτον, να βρει στηρίγματα αντιπερισπασμού, ώστε να "δικαιωθεί" η αναλγησία και η αυταρχική εμμονή της. Αυτό όμως το ύπουλο και χυδαίο σχέδιο είναι αναποτελεσματικό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το εφαρμόσει, γιατί ούτε οι εργάτες, ούτε οι αγρότες, ούτε οι ναυτικοί, ούτε κανένας από όσους υφίστανται την αδιαλλαξία της πολιτικής της "λιτότητας δίχως ημερομηνία λήξης", είναι διατεθειμένοι να "αλληλοσφαγούν", επειδή έτσι το θέλει ο "σφαγιαστής" τους. Τότε η κυβέρνηση καταφεύγει σε ταχυδακτυλουργίες. Συνεπικουρούμενη από τα αφεντικά της - ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, στήνει ένα τεχνητό κλίμα κοινωνικής σύγκρουσης. Ρίχνει τα "φώτα" και τα μικρόφωνα επάνω στους κυβερνητικοδίαιτους τραμπούκους που επιτίθενται κατά οιουδήποτε απεργεί, βαφτίζοντάς τους "αγανακτισμένους εκπροσώπους" άλλων κοινωνικών στρωμάτων που "δυσφορούν" με τις κινητοποιήσεις! Την ίδια ώρα πλατύ σκοτάδι καλύπτει το κύμα συμπαράστασης που συνοδεύει τους αγώνες των αγροτών, των εργατών, των ναυτικών. Είναι και αυτό ένα δείγμα του "νέου" ήθους και ύφους της...

ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Εγινε νόμος του κράτους!

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών

Νόμος του κράτους είναι πλέον η περιβόητη λίστα φαρμάκου, αφού ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η σχετική τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών. Την τροπολογία ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και το ΔΗΚΚΙ, ενώ την καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Παίρνοντας το λόγο, στη σχετική συζήτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Αχ. Κανταρτζής τόνισαν ότι η καθιέρωση της λίστας φαρμάκων χωρίζει τους ασθενείς σε δύο κατηγορίες: Στους έχοντες και στους μη έχοντες, στους οικονομικά εύπορους, δηλαδή, οι οποίοι μπορούν να έχουν όποιο φάρμακο τους χρειάζεται για την υγεία τους και στους οικονομικά αδυνάτους, οι οποίοι θα υποτάσσονται σ' αυτό που θα τους δίνει η λίστα. "Η τροπολογία αυτή για τη λίστα, υπογράμμισαν οι κομμουνιστές βουλευτές, κινείται στην κατεύθυνση της περικοπής των κοινωνικών δαπανών για την υγεία". Αποκαλύπτοντας δε την κυβερνητική υποκρισία ότι υπάρχει σπατάλη χρημάτων λόγω της άσκοπης κατανάλωσης φαρμάκων από τους πολίτες, οι βουλευτές του Κόμματος σημείωσαν ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στην κοινώς ονομαζόμενη πολυφαρμακία, αλλά στην ασυδοσία των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών που επιβάλλουν ανεξέλεγκτα αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σημείωσαν δε ότι επί ημερών του ΠΑΣΟΚ έκλεισε η ΧΡΩΠΕΙ, χτυπήθηκε και χτυπιέται ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, αφέθηκαν ασύδοτοι οι ισχυροί φαρμακοβιομήχανοι να αισχροκερδούν σε βάρος των ασφαλισμένων κι έτσι το φάρμακο υποτάχθηκε στους νόμους της λεγόμενης αγοράς.

Κι ενώ πέρασε η προαναφερόμενη τροπολογία για τη λίστα φαρμάκων, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τροπολογίες βουλευτών των κομμάτων. Ετσι απορρίφθηκαν 5 τροπολογίες του ΚΚΕ εκ των οποίων: Οι δύο αφορούσαν ζητήματα εργαζομένων του ΟΓΑ (μονιμοποίηση προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και μείωση εισφοράς από το 7% στο 5% της εισφοράς που πληρώνει το προσωπικό στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης). Οι άλλες δύο αφορούσαν θέματα του ΔΣ του ΟΓΑ (να συμμετέχει σ' αυτό αιρετός εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο υπάλληλος που προβλέπεται να συμμετέχει να προέρχεται από το επιστημονικό προσωπικό). Τέλος, η πέμπτη τροπολογία του ΚΚΕ αφορούσε τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας της ΚΥΔΕΠ στις κλαδικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Κατά τ' αλλά, χτες στη Βουλή, ολοκληρώθηκε η ψήφιση - και επί των άρθρων - του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ζήτημα των αγροτών. Ανάμεσα στα άρθρα που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν ήταν κι αυτό που αφορά την ειδική επιδότηση ανεργίας των απολυμένων της Π - Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ