ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με διαφορετική γλώσσα Εβερτ - Μητσοτάκης

Ενόψει συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως "υποστηρικτής" των λαϊκών κινητοποιήσεων, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, που κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο

Κινούμενοι σε διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκαν χτες οι Μ. Εβερτ και Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και των άλλων κλάδων των εργαζομένων, προοιωνίζοντας έτσι μια πορεία σύγκρουσης προς το συνέδριο, σύγκρουση που θα εκφράζεται με κάθε αφορμή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ με δηλώσεις του εμφανίστηκε να στηρίζει φραστικά τις κινητοποιήσεις που τελευταία αναπτύσσονται, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης σε γραπτή του δήλωση πήρε σαφείς αποστάσεις, ζητώντας μάλιστα την επέμβαση της δικαιοσύνης, προκειμένου να κατασταλούν οι αγώνες.

Αυτή η φραστική στήριξη των κινητοποιήσεων από τον πρόεδρο της ΝΔ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στελεχών της Ρηγίλλης, εντάσσεται στην καλλιέργεια ενόψει του συνεδρίου εικόνας"λαϊκού ηγέτη που βρίσκεται κοντά στα λαϊκά προβλήματα" σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο κατηγορούν ότι ουσιαστικά στηρίζει με τις δηλώσεις του την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, πραγματικός στόχος της Ρηγίλλης είναι ο Γ. Σουφλιάς που και αυτός κρατάει διακριτικά απόσταση από τις κινητοποιήσεις, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στον Μ. Εβερτ να εμφανίζεται ως ο μόνος "υποστηρικτής" των λαϊκών αιτημάτων.

Με βάση αυτόν το σχεδιασμό ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος με θέμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με δηλώσεις του, εμφανίστηκε να στηρίζει τις κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι "η ΝΔ βρίσκεται κοντά στον πολίτη, κοντά στο λαό, στους αγώνες του και στις αγωνίες του". Ο Μ. Εβερτ δήλωσε ότι "ο κάθε εργαζόμενος επιλέγει τη μορφή αγώνα που θα δώσει", παρά το γεγονός ότι ως λύση προέβαλε την αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική της "μείωσης του σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους".

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακολουθεί ως απλός θεατής ένα κύμα κινητοποιήσεων, σε ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνται μέθοδοι που παραβιάζουν κατάφωρα το νόμο και τα δικαιώματα των υπόλοιπων πολιτών". Ο Κ. Μητσοτάκης μάλιστα φτάνει στο σημείο να ζητήσει από την κυβέρνηση "να εφαρμόσει τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις".

Την ίδια στιγμή εμπλοκή παρατηρήθηκε στον τρόπο συμμετοχής της ΟΝΝΕΔ στο επικείμενο συνέδριο και γι' αυτό χτες συναντήθηκαν οι Ράλλης, Εβερτ και Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες τελικά αποφασίστηκε να οριστούν οι σύνεδροι της νεολαίας από τα τριμελή προεδρεία των οργανώσεων. Από τη Ρηγίλλης χτες έλεγαν ότι δεν έχουν καμία βάση τα σενάρια για επιστροφή του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ, σενάρια που διέψευσε με ανακοίνωσή του και το Γραφείο Τύπου της Πολιτικής Ανοιξης.

Χτες με ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο ο Β. Πολύδωρας - υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος - παρουσίασε τις πολιτικές του θέσεις ενόψει του συνεδρίου.

Παραμύθια του "εκσυγχρονισμού"

Ενα νέο μύθο, ανάμεσα σε τόσους άλλους, επιχειρεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών": Το μύθο ότι η πολιτική της, στο σύνολό της αλλά και σε επιμέρους τομείς, είναι "ιερή και απαραβίαστη" και "δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση".

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δέος στην κοινωνία απέναντι ακριβώς σε αυτήν την πολιτική, η οποία σπέρνει φτώχεια και ανεργία.

Στη βάση αυτού του μύθου επιχειρείται να περάσει η αντίληψη στην κοινωνία ότι η κυβερνητική πολιτική, πέρα από το ότι είναι "μοναδικά ορθή", είναι και αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γι' αυτό, "κάτω τα χέρια από την πολιτική μας".

Με βάση αυτόν τον κατασκευασμένο μύθο η κυβέρνηση στρέφεται στους απεργούς και δηλώνει σοβαρά: "Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, εκτός από την πολιτική μας" (!). Στρεφόμενη προς τους αγρότες, εμφανίζεται "ανοιχτή στο διάλογο" για όλα τα θέματα, εκτός από την ...αγροτική πολιτική! Το ίδιο δηλώνει και προς τους ναυτεργάτες: "Συζητάμε για τα πάντα εκτός από τη ναυτιλιακή μας πολιτική". Το ίδιο ισχύει και για τη φορολογική πολιτική, την εισοδηματική κ. ο. κ.

***

Πρόκειται για αστεία επιχείρηση, με προφανή σκοπό να τεθούν στο απυρόβλητο οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της σε όλη τους στην έκταση και όχι μόνο ο "στενός πυρήνας" τους.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος διαπράττει και άλλη "λογική" αυθαιρεσία. Θεωρεί ως δεδομένη τη λαϊκή αποδοχή και συναίνεση σε αυτή την πολιτική, γεγονός βέβαια που δεν προκύπτει ούτε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 22ας Σεπτεμβρίου.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμπαίξει τους απεργούς και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα. Γιατί, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, ακριβώς η "διάσωση" και επιβολή της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι αυτή που προκαλεί τεράστια δεινά στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα.

***

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Αν δεν υπάρξουν μπλόκα στις αντιλαϊκές επιλογές και τελικά αν δεν ανατραπεί, πώς οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, οι συνταξιούχοι κ. ο. κ. θα περισώσουν ό,τι μπορούν από τα δικαιώματά τους; Πώς θα προλάβουν νέα χειροτέρευση της κατάστασής τους και του βιοτικού επιπέδου τους;

Σε άλλες εποχές παρόμοιοι ισχυρισμοί και αυθαίρετα κατασκευάσματα αντιμετωπίζονταν με ειρωνικούς καγχασμούς. Στην εποχή όμως του "εκσυγχρονισμού", που γυρίζει την κοινωνία δεκαετίες προς τα πίσω, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται και να ξεσπάζονται.

Ιερή πολιτική και απαραβίαστη είναι μόνο αυτή που έχει στο επίκεντρό της τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών. Η κυβερνητική πολιτική χρειάζεται να ανατραπεί και οι διαχειριστές της "να φύγουν κακήν κακώς".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Νέες αντιδράσεις από τις δηλώσεις Αρσένη στην Κύπρο

Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου και πρόεδρος του Κινήματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Γ. Βασιλείου, καυτηρίασε με δηλώσεις του τα όσα υποστήριξε χτες ο Ελληνας υπουργός Παιδείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).- Μετά το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών κατάγγειλε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Γερ. Αρσένη, για δύο ελληνικά κράτη και για την ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος του Κινήματος και πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό τόνισε ότι ο Γερ. Αρσένης με τις δηλώσεις του προπαγανδίζει ουσιαστικά τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς. Ο Γ. Βασιλείου υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι κράτος όλων των Κυπρίων και δεν είναι ελληνικό κράτος και ότι αυτό καθορίζεται από τη Συνθήκη Λονδίνου - Ζυρίχης και από τα Ηνωμένα Εθνη.

Οι δηλώσεις περί ελληνικού κράτους, επισήμανε, είναι λανθασμένες και εξυπηρετούν τη γραμμή Ντενκτάς και βλάπτουν τα συμφέροντα του λαού. Το ίδιο, τόνισε και η δήλωσή του ότι είναι εθνική τραγωδία να αποφασίζει η Κύπρος. Από πότε, διερωτήθηκε ο Γ. Βασιλείου, ένα ανεξάρτητο κράτος δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις για την πολιτική μόνο του. Υπάρχει, συνέχισε, ένας χρυσός κανόνας στις σχέσεις Κυπρίων και Ελλαδιτών πολιτικών, ότι τις οποιεσδήποτε απόψεις και εισηγήσεις τις εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συναντήσεις. Ενας υπουργός που έρχεται από την Ελλάδα δεν πρέπει να προσπαθεί να αφήνει νοήματα τα οποία είναι σε αντίθεση με την επίσημη θέση όπως αυτή εκφράζεται από τον πρωθυπουργό.

Ο Γ. Βασιλείου χαρακτήρισε επίσης αδικαιολόγητη την πρωτοβουλία του Προέδρου Κληρίδη να έχει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα συνάντηση στο Πεντάγωνο για να δώσει βάρος και τη σημασία στη στρατιωτική και όχι στην πολιτική πτυχή του Κυπριακού.

Επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου θεωρεί ο Γ. Βασιλείου και τη δημόσια επικρότηση από τον Γερ. Αρσένη της θέσης του Προέδρου Κληρίδη ότι το μορατόριουμ έχει πεθάνει.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντονισμός και τριβές

Ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι συντονίζονται με την Ουάσιγκτον, δύσκολα πια αποκρύπτονται οι τριβές μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας για τους χειρισμούς στο Κυπριακό

Καθώς οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση συντονίζουν τις κινήσεις τους με τα βήματα της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό, Αθήνα και Λευκωσία, παρά τις συσκέψεις, εξακολουθούν να αναζητούν κοινή γραμμή πλεύσης.

Την περασμένη Δευτέρα, στο Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση, όπως παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι, έλαβε με σαφή τρόπο δύο μηνύματα: Πρώτον, ότι δεν είναι δυνατό να προωθηθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη δρομολόγηση λύσης του κυπριακού προβλήματος και δεύτερον, πως οι αμερικανικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες για το κυπριακό έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των ισχυρών, τουλάχιστον, Ευρωπαίων εταίρων.

Η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ως διαπραγματευτικό χαρτί στα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων που διαθέτει, καθώς η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σκοπό να "παίξει" αυτό το χαρτί στο τραπέζι των διακοινοτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, που οργανώνει η αμερικανική διπλωματία. Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα κινηθεί αναξάρτητα από τα αποτελέσματα των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη αυτή φαίνεται να μη συμμερίζεται η Λευκωσία και ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης (όπως έγραψε χτες η εφημερίδα "Καθημερινή") σκοπεύει να "διαπραγματευτεί" την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στις συνομιλίες που αναμένεται να έχει με τον Ρ. Ντενκτάς την προσεχή άνοιξη, στο πλαίσιο της - προετοιμασμένης από τις ΗΠΑ - συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, χτες η κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε διά του υπουργού Εξωτερικών της, Αλ. Μιχαηλίδη, στον Αμερικανό πρέσβη, Κένεθ Μπριλ, την απάντησή της στην πρόταση Κάβανο για το μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δήλωσε απογοητευμένος που δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί μορατόριουμ, αλλά ελπίζουμε, πρόσθεσε, πως θα μπορέσουν να γίνουν άλλα βήματα.

Ο Σημίτης για Κυπριακό - ελληνοτουρκικά.

Στο Κυπριακό, ως πρόβλημα που απειλεί τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

"Εμείς θεωρούμε, είπε ο Κ. Σημίτης, ότι οι καιροί είναι ώριμοι για μια επίλυση του προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην "πολιτική απειλών που ακολουθεί η Τουρκία κατά της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ανατροπής της σημερινής κατάστασης στο Αιγαίο, αδιαφορώντας για τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ