ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέο κύμα βίας

Νέο κύμα βίας έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες στην Κολομβία στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί, με θύματα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Πατριωτικής Ενωσης, αλλά και συνδικαλιστών. Ο κατάλογος των θυμάτων είναι πολύ μακρύς, αφού μόνο από το ΚΚΚ και την Πατριωτική Ενωση έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 3.000 στελέχη. Η πολιτική αυτή εξόντωσης προωθείται από τις 150 παραστρατιωτικές οργανώσεις, που υπάρχουν επίσημα στην Κολομβία, με την ανοχή και υποστήριξη της κυβέρνησης του Ερνέστο Σαμπέρ.

Το τελευταίο θύμα ήταν ο Κάρλος Μεχία, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Κολομβίας, που δολοφονήθηκε στις 2 Γενάρη από παραστρατιωτικούς στην πόλη Απαρταδό, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουραμπά. Στις 19 Δεκέμβρη, είχαν χτυπήσει με μεγάλη ποσότητα δυναμίτη την παλιά έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ στην Μπογκοτά και στις 22 του ίδιου μήνα ισχυρή ποσότητα εκρηκτικών κατέστρεψε το κτίριο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της βδομαδιάτικης εφημερίδας "VOZ", οργάνου της ΚΕ του ΚΚΚ.

Παράλληλα όμως, στις 17 Γενάρη συνελήφθησαν στο Απαρταδό από τις αρχές και κρατούνται ακόμα χωρίς καμιά συγκεκριμένη κατηγορία μια σειρά ανώτερα συνδικαλιστικά στελέχη του ταξικού αγροτικού κινήματος, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στις φυλακές Μπεγιαβίστα του Μεντεγίν. Τρεις μέρες αργότερα, στην πρωτεύουσα της χώρας, Μπογκοτά, οι αρχές συνέλαβαν τρία στελέχη της διοίκησης του συνδικάτου "Sintrainagro".

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ίδια τύχη περιμένει και όσους αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταγγέλλουν την πολιτική βία και τρομοκρατία στην Κολομβία. Στις 18 Γενάρη συνελήφθη και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Μεντεγίν η Μάρτα Ζαπάτα, εκπατρισμένη από το Ουραμπά, μέλος της Εθνικής Ενωσης Αλληλεγγύης και Βοήθειας (ANDAS) στην πόλη Βάγε ντε Αμπουρά, ενώ στις 20 του ίδιου μήνα συνέλαβαν και την Αννα Ρενχίφο, πρόεδρο του παραρτήματος της ίδιας οργάνωσης στο Ουραμπά και αντιπρόεδρο του Εθνικού Διοικητικού Συμβουλίου της.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι πως οι παραστρατιωτικοί δηλώνουν ανοιχτά πως δολοφονούν, γιατί το κράτος αποδείχνεται "ανεπαρκές" και "ανίκανο" να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Πρόσφατα, για πρώτη φορά, ένας αξιωματικός του στρατού τόλμησε να καταγγείλει τις σχέσεις κυβέρνησης - παραστρατιωτικών -στρατού. Συγκεκριμένα, ο συνταγματάρχης του κολομβιανού στρατού, Αλβάρο Βελάσκες, μέχρι τελευταία υποδιοικητής της ταξιαρχίας που βρίσκεται στο Ουραμπά και πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, δήλωσε ότι στην περιοχή αυτή ο στρατός, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων συνεργάζονται στενά για την καταστολή των ανταρτών και του λαϊκού κινήματος.

Ωστόσο, παρά τα χτυπήματα σε βάρος του λαϊκού κινήματος, τόσο ο ένοπλος αγώνας του αντάρτικου στρατού, όσο και οι αγώνες των εργαζομένων στις πόλεις και την ύπαιθρο ενισχύονται σημαντικά. Χαρακτηριστικό είναι πως τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενοι όλων των κλάδων, εργάτες, αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές, τραπεζικοί, αλλά και οι φύλακες στις φυλακές της χώρας ξεκινάνε από τις 11 Φλεβάρη πανεθνική απεργία αόριστης διάρκειας, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση εξακολουθήσει να αρνείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πάντως, τον επόμενο μήνα συζητιέται και πάλι στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η περίπτωση της Κολομβίας. Οπως και όλες τις προηγούμενες φορές, παρά τις προσπάθειες πολιτικών κομμάτων, προοδευτικών μη - κυβερνητικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων, τα αποτελέσματα προβλέπονται και φέτος πενιχρά.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση εναντίον των "συνήθων υπόπτων"...

ΤΙΡΑΝΑ. -

Εκατοντάδες πολίτες συνέλαβε χτες η Αλβανική αστυνομία, μεταξύ των οποίων οπαδούς αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία της συμμετοχής ή και της υποκίνησης στις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή το σκάνδαλο των "πυραμίδων".

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στα Τίρανα ότι οι αρχές έχουν θέσει υπό κράτηση 149 άτομα, από τους 249 που προσήχθησαν για αναγνώριση ταυτότητας. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν δίκες και ποινές έως και 15 ετών κάθειρξης, αν καταδικαστούν. Εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε "υπερβολικές" τις πληροφορίες που δημοσίευσαν έντυπα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατά τις οποίες οι συλληφθέντες υπερβαίνουν τους 500.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι αστυνομικοί πραγματοποιούν εξορμήσεις σε σπίτια πολιτών και τους τρομοκρατούν, ενώ συλλαμβάνουν αρκετούς από αυτούς.

Βολικοί ύποπτοι

Ακόμη και αν οι πληροφορίες των επίσημων Τιράνων ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, γεγονός παραμένει ότι η κυβέρνηση επέλεξε να στραφεί για άλλη μια φορά στους "βολικούς υπόπτους" της αντιπολίτευσης και να θέσει σε δεύτερη μοίρα το πραγματικό ζήτημα -την τεράστια οικονομική απάτη του 1 δισ. δολαρίων και την αποκατάσταση των εξαπατηθέντων πολιτών.

Η απελπισία των χαμένων της υπόθεσης - εκείνων δηλαδή που επένδυσαν τα χρήματά τους στις παρατράπεζες - είναι τέτοια, που εκατοντάδες στήνονται στην ουρά έξω από τα ιατρικά κέντρα και κυριολεκτικά πωλούν το αίμα τους, για να εξοικονομήσουν περίπου 5.500 δραχμές (ή 2.500 λεκ). Κατά ρεπορτάζ αλβανικών εφημερίδων, από την ημέρα που οι παρατράπεζες κατέρρευσαν, οι πωλήσεις αίματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Αμερικανική "ανησυχία"

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον "για τα πολιτικά και τα οικονομικά προβλήματα της Αλβανίας", και τόνισε ότι θα παρασχεθεί "τεχνική βοήθεια" στην Αλβανία: προσεχώς θα μεταβούν στη χώρα δύο Αμερικανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι έχουν ειδικευτεί στα πυραμιδικά σχήματα. Πάντως τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων "με ειρηνικό τρόπο" (μια έμμεση αναφορά στις συλλήψεις).

ΣΟΥΔΑΝ
Νικηφόρες επιθέσεις των ανταρτών

ΚΑΪΡΟ. -

Απέλπιδες προσπάθειες κατευνασμού της έντασης μεταξύ γειτόνων χωρών φαίνεται πως καταβάλλει τώρα ο Σουδανός δικτάτορας, Ομάρ Αλ Μπασίρ, καθώς οι τελευταίες νίκες των ανταρτών της "Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας" στα σύνορα της χώρας του με την Αιθιοπία και την Ερυθραία έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στα κυβερνητικά στρατεύματα.

Σε χτεσινή συνέντευξη που έδωσε στην αραβόφωνη εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ" ο Ομάρ Αλ Μπασίρ υποστήριξε ότι οι αντάρτες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις ευρείας κλίμακας βοηθούμενοι από τα στρατεύματα της Ουγκάντα. Για το λόγο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση της Ουγκάντα να θυμηθεί τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ τους και να απέχει από κάθε είδους υποστήριξη στις δυνάμεις της "Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας" που εξαπολύουν τις τελευταίες τρεις βδομάδες νικηφόρες επιθέσεις στο νοτιοανατολικό Σουδάν. Η συγκεκριμένη δήλωση του δικτάτορα Αλ Μπασίρ, ο οποίος έχει καταλάβει την εξουσία από το 1989, γίνεται σε μία περίοδο που το Σουδάν φαίνεται να είναι πλήρως απομονωμένο όχι μόνον από μεγάλο μέρος της Δύσης και σχεδόν όλες τις γείτονες χώρες, αλλά και από κάποιες "παραδοσιακά" φιλικές αραβόφωνες χώρες.

Αμεση ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του "Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν" στις δηλώσεις Αλ Μπασίρ, περί επικείμενης ανάμειξης και υποστήριξης της κυβέρνησης της Ουγκάντα στους αντάρτες...

"Οι δυνάμεις μας έχουν απελευθερώσει μία τεράστια περιοχή του Νοτιοανατολικού Σουδάν, που είναι μεγαλύτερη από την έκταση της Ουγκάντα. Σ' αυτή την περίπτωση, γιατί θα έπρεπε να εξαπολύσουμε επίθεση από τη χώρα αυτή;" διερωτήθηκε ο Γιασίρ Αρμάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα. Ο Γιασίρ Αρμάν υποστήριξε ότι οι ανταρτικές δυνάμεις κινούνται σταθερά προς το φράγμα "Ροσέιρες" και έναν υδροηλεκτρικό σταθμό που εφοδιάζει το Χαρτούμ σε ποσοστό 80% με ηλεκτρικό ρεύμα.

Αλβανός αστυνομικός εμποδίζει ένα μέλος της αντιπολίτευσης να μιλήσει στους δημοσιογράφους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ