ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριο Σάββατο 1 - 2 - 97 στις 6μμ,την ετήσια Γενική του Συνέλευση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στα γραφεία του, Αθ. Διάκου 28.
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ πραγματοποιεί την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 9μμ,συνεστίαση για τα μέλη του Παρ/τος και τους φίλους της Αντίστασης, στην ταβέρνα "ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ", Γ. Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, πλατεία Φιλοπάππου, τηλ: 9247.263. Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής τηλ.: 3457.122 - 3473.573 - 9225.832.
  • Το Παράρτημα ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ κόβει την πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 5.30μμ στο Α ΚΑΠΗ των Αγίων Αναργύρων.
  • Το Παράρτημα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ - ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ,κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 11πμ στα γραφεία του, Πίνδου 12.
  • Το Παράρτημα ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 10.30πμ,στα γραφεία του, Πόντου 46.
  • Το Παράρτημα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 10.30πμ στα γραφεία του, Σαπφούς και Φιλαρέτου 102. Θα ακουστούν αντάρτικα τραγούδια.
  • Το Παράρτημα ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 11πμ,στα γραφεία του, Μουρίκη 1.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) οργανώνει ψυχαγωγική βραδιά που συμπεριλαμβάνει και το κόψιμο της βασιλόπιτας, τη Δευτέρα 3 - 2 - 97 στις 6 - 9.30 μμ,στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", με πρόγραμμα καλλιτεχνικό. Πληρ. στα τηλ.: 6426.672, 5125.357.
  • Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Τετάρτη 5 - 2 - 97 στις 5μμ,στο 4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, Πλατεία "Πέτρουλα".
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του την Παρασκευή 7 - 2 - 97,στην οικογενειακή ταβέρνα "THE RIVER", Μεσογείων 6, Φραγκοκλησιά (ρέμα Χαλανδρίου). Πληροφορίες τηλ: 6711.404 και 6816.913.
  • Το Παράρτημα ΠΟΛΙΧΝΗΣ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί την ετήσια συνεστίασή του την Κυριακή 2 - 2 - 97 στις 8.30μμ στην ταβέρνα "ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ", Ι. Γουγούση 15, πάρκο Τερψιθέας, Αμπελόκηποι - Σταυρούπολη.
Στους 100 εκτελεσθέντες στα Διαβατά ούτε 100τ.μ. για μνημείο

Στο φύλλο του "Ριζοσπάστη" (14-12-96, σελ. 7), φιλοξενήσατε επιστολή μου όπου διεκδικώ για λογαριασμό των εκατό (100) ομαδικώς εκτελεσθέντων στις 6-5-1944 από τους Γερμανούς, ένα μικρό χώρο μόλις εκατό (100) τ.μ. από τον ομαδικό τάφο για την ανέγερση μνημείου. Ομως η Εθνική Τράπεζα, στην οποία ανήκει ο χώρος, αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματός μας, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας".Σχετική εν προκειμένω και η υπ' αριθ. 156 επιστολή της από 11-6-1985, στην οποία, όμως, η Τράπεζα δεν έχει απαντήσει αν και πέρασαν 12 χρόνια! Πρωτοφανής σε απίστευτο βαθμό συμπεριφορά της.. "Εθνικής" τράπεζας που αποτελεί εσχάτη περιφρόνηση προς τους 100 Ελληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που αρπάχτηκαν από το στρατόπεδο Μελά κι εκτελέστηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές. Ενώ η χώρα μας (τραγική αντίθεση) πιστή στην παράδοση σεβασμού των νεκρών δεν αρνήθηκε την ανέγερση μνημείων και νεκροταφείων των Γερμανών (Διόνυσος, Φάληρο, Μπρόγιερ Κρήτης κ.α).

Πολύχρονες από το 1958 έρευνες από συγγενείς των 100 εκτελεσμένων και με τη συμπαράσταση του "ΦΟΙΝΙΚΑ", οδήγησαν στον ακριβή προσδιορισμό του ομαδικού τάφου, Διαβατά Θεσ/νίκης, και στην ανακάλυψη της ταυτότητας των εκτελεσθέντων (όνομα, ηλικία, καταγωγή κλπ). Ετσι οι 100 αφανείς μέχρι τότε νεκροί, προβάλλουν σήμερα την παρουσία τους στα θυσιαστήρια της λευτεριάς. Εκπληρώσαμε έτσι ένα εθνικό καθήκον και χρέος που όμως περιμένει την ολοκλήρωση με την ανέγερση του μνημείου πεσόντων αντιστασιακών της κατοχής. Μνημείου πατριωτισμού, χωρίς το οποίο οι νεκροί μας μοιάζουν να παραμένουν άταφοι κατά παράβαση της ελληνικής παράδοσης σεβασμού των νεκρών, όπως διδαχτήκαμε και από την τραγωδία "Αντιγόνη" του Σοφοκλή.

Οι συγγενείς των νεκρών θα επιμένουν στην αξίωση παραχώρησης στο ΦΟΙΝΙΚΑ των μόλις 100 τ.μ. για την ανέγερση του μνημείου με την πεποίθηση ότι η Εθνική Τράπεζα θα πειστεί, επιτέλους, ότι δεν μπορεί και δε συμφέρει να παραμένει για πάντα εκτεθειμένη σ' αυτή την αρνητική, αντεθνική στάση της.ΠΕΤΡΟΣ ΑΔΑΜ

ΓεωπόνοςΣυντ/χος

Αναζητά τον αδελφό του

Κατάγομαι από τα Φαρακλάτα Κεφαλλονιάς, ονομάζομαι ΦΙΛΙΠΠΟΣ Χ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ και αναζητώ τον αδελφό μου ΓΕΩΡΓΙΟ Χ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟ γεννημένο το 1922 που ήταν ΕΛΑΣίτης στον Πειραιά. Κάνω έκκληση στους συμπολεμιστές του- όσοι βρίσκονται στη ζωή - και ξέρουν κάτι για τον πιθανολογούμενο θάνατό του, καθώς και τις συνθήκες που πέθανε, να επικοινωνήσουν μαζί μου στα τηλέφωνα: 0671/84048 (Κεφαλλονιά) ή 4133475 (Πειραιά), 2615866 (Ν. Λιόσια).

Το 1944 τον Οκτώβρη, όταν έφευγαν οι Γερμανοί - όπως μου εξιστόρησε μια εξαδέλφη μου - μια μέρα σήμανε συναγερμός και όλοι οι κάτοικοι της μάντρας στα Καμίνια, έφυγαν για το καταφύγιο - στου Σαραντόπουλου το μύλο. Ο αδελφός μου έφυγε μόνος του, προς το εργοστάσιο της ΣΠΑΠ στη Λεύκα. Πιθανόν την ίδια μέρα ή την επομένη οι Γερμανοί σε μπλόκο ή σε άλλη επίθεση έβαλαν κατά της ομάδας του αδελφού μου. Ενας σύντροφός του από την ομάδα αυτή, ο Κώστας Σχοινάς από τον Κορυδαλλό, (σήμερα δε ζει) εξιστόρησε το 1948 - όταν βρίσκονταν στη φυλακή στα Βούρλα του Πειραιά σε ένα άλλο συγκρατούμενό του Κεφαλλονίτη που ονομαζόταν Κοσμάτος - το συμβάν της συμπλοκής και ότι ο αδελφός μου κράτησε με ένα πολυβόλο τους Γερμανούς, για να σωθούν οι υπόλοιποι της ομάδας, σύντροφοί του.

Εγώ το γεγονός αυτό το έμαθα μόλις πέρσι από τον Κοσμάτο, ο οποίος μάλιστα - όπως μου είπε - το 1985 στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ είχε συναντηθεί και μ' έναν ακόμη συμπατριώτη μας τον Καλογεράτο, που και αυτός ήξερε με πολλές λεπτομέρειες από το παραπάνω συμβάν. Διηγήθηκε ότι ο αδελφός μου κράτησε όντως τους Γερμανούς, και όταν μετά από ώρα σίγησαν τα πολυβόλα και έφυγαν οι Γερμανοί, 2 - 3 σύντροφοί του σύρθηκαν έως εκεί βρήκαν σπασμένο το πολυβόλο του, σωρούς από κάλυκες, αίματα σκορπισμένα παντού, αλλά πουθενά το πτώμα του αδελφού μου. Τι έγινε λοιπόν ο αδελφός μου; Τον πήραν οι Γερμανοί; Ζούσε; Ηταν τραυματισμένος; Κανείς δεν ήξερε.

Οταν εμείς ψάχναμε να τον βρούμε και ρωτούσαμε παντού (Ερυθρό Σταυρό, γνωστούς κτλ. ), μας υπέδειξαν ένα μνήμα στο Γ Νεκροταφείο στην Κοκκινιά. Οταν μπορέσαμε και κάναμε εκταφή το '46 ή '47, δε θυμάμαι καλά, από το μήκος των οστών αλλά και από τη ζώνη του αναγνωρίσαμε τον αδελφό μου, ένα παλικάρι 22 χρόνων πανύψηλο. Τα πόδια του από τα γόνατα και κάτω έδειχναν σπασμένα. Ομως κανείς δε μας έλεγε τίποτα, λόγω τρομοκρατίας, εκείνη την εποχή.

Εμείς ζητάμε να μάθουμε τις συνθήκες του θανάτου του. Πέθανε από βασανιστήρια των Γερμανών για να μαρτυρήσει τους συντρόφους του; Μήπως διέφυγε και ο σκελετός που βρήκαμε δεν ανήκει στον αδελφό μας; Αν κανείς γνωρίζει κάτι για την υπόθεση αυτή, τον παρακαλώ πολύ να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου, θα 'ναι σαν να ξαναβλέπω τον αδελφό μου.

Στη φωτογραφία του Γ. Λιονάκη, στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε το περιοδικό "Εθνική Αντίσταση" (Τεύχος Οκτώβρης - Δεκέμβρης 1966), με πλούσια ύλη. Από τα περιεχόμενά του: Ρεπορτάζ από τη Σύνοδο του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ και από το 12ο Συνέδριο της FIR. Αρθρο του Ν. Τερζόγλου για το ΔΣΕ με τίτλο "Η συκοφαντία και η αλήθεια". "Στοιχεία για το ρόλο της Σχολής Αξιωματικών του ΓΣ, ΕΛΑΣ" του Α. Προύσαλη."Στη μνήμη 5 μαχητών του ΔΣΕ Κρήτης" του Γ. Λιτσαρδάκη."Ημερολόγιο" του Σ. Κανελλόπουλου."Το ξεκίνημα μιας ομάδας" του Δ. Τσαόπουλου."Ομάδες δημοκρατικών καταδιωκομένων" του Τ. Δεληδημήτρη."Ο ΔΣΕ στο Σινιάτσικο - Μουρίκι Δ. Μακεδονίας" του Γ. Γκάσα."Τοπική Αυτοδιοίκηση" του Φ. Παπαρήγα."Το χτύπημα στο Δελβινάκι" του Γ. Νεδέλκου."Ο αγώνας της Επιδαύρου Λιμηράς Λακωνίας στην Κατοχή" του Μ. Γραμματικάκη."Αναμνήσεις από τις ανταρτοομάδες της Θράκης" του Τ. Τζελβελίδη."Ομιλίες και ομιλητές" του Τ. Χιουρέα."Η Βιτώλη στην Αντίσταση" του Γ. Καραγιάννη."Αφηγήσεις για τον Γ. Ευσταθίου" της Μ. Παπαλεξανδρή. "Εθνική Αλληλεγγύη" του Γ. Σπηλιόπουλου."Κώστας Αμπλιανίτης (Κωστούλας), Γραμματέας της ΠΕ Λοκρίδας" των Γ. Μωραϊτη και Β. Καϊλα.50 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ" της Χρ. Γκόγκογλου.Απόσπασμα από το βιβλίο του Θ. Κοϊνη "Ετσι... σαν παραμύθι". "Ματωμένη αγάπη" του Δ. Βότσικα.Παρουσίαση των νέων βιβλίων: "Τους αντρειωμένους μην τους κλαις" του Η. Αρμάγου,"Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ 1946 - '49" του Δ. Κατσή,"Μυρτιά του βουνού" της Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη,το "Που λες στον Πειραιά" του Δ. Σέρβου.

Γλέντι αλλά και αγώνας

Εγινε και φέτος η καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση της Ενωσής μας (ΠΕΕΠΠ) στην ταβέρνα ΚΑΣΤΕΛΛΟ. Οπως πάντα, οι συγκινησιακές εικόνες που χαρακτηρίζουν την αντάμωση των αγωνιστών και φίλων επικράτησαν κι αυτή τη φορά. Οι δεσμοί που αποκτήθηκαν στους πολύχρονους αγώνες, δεν μπορεί να αλλοιωθούν μέσα στο χρόνο και το μόνο που βαραίνει την ατμόσφαιρα, είναι η απουσία των όσων έφυγαν απ' τη ζωή και το άγχος που τους ταλανίζει απ' το ότι τα προβλήματά τους παραμένουν και χρονίζουν αδικαιολόγητα.

Και πραγματικά εδώ πρόκειται για κλασικές μορφές αδιαφορίας (μετάφραζε, εμπαιγμό) απ' την πλευρά των κυβερνώντων.

Στη χαρακτηριστική ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσής μας κάλεσε τους παραβρισκόμενους σε κινητοποίηση, για τη διεκδίκηση της λύσης των προβλημάτων τους. Η πρόταση αυτή χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα.

Τη συνεστίαση της Ενωσής μας τίμησαν με την παρουσία τους οι συν. Σ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Στρ. Κόρακας μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Γεωργόπουλος από την ΚΟΑ του ΚΚΕ, Ν. Τερζόγλου πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και Δ. Μπάφας.Επίσης από την ΚΝΕ ο σ. Ν. Φαγέας και Μ. Ξεκομνηνός από την ΠΕΣΑΘΕΑ κ. α

Η συνεστίαση τελείωσε στις 5μ.μ. και όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι ευχόμενοι ο ένας στον άλλον "Χρόνια πολλά", "Καλή χρονιά".

Γ. ΦΩΤΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ