ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Αναμφίβολα είναι μεγάλος ο αγώνας που εδώ και δύο βδομάδες δίνουν οι καθηγητές. Είναι ένας αγώνας που φέρνει στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και θυμίζει τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του κλάδου.

Είναι ένας αγώνας που συγκρούεται με μία κατ' εξοχήν αντιεκπαιδευτική πολιτική η οποία προκειμένου να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία επιτίθεται ολομέτωπα στους λειτουργούς της συνεχίζοντας την καταδίκη τους στην ανέχεια.

Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων, η μαχητικότητα των καθηγητών, η απόφασή τους για αγωνιστική συνέχεια και η έναρξη απεργιών από τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς ακόμα και από τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, σηματοδοτείν μία νέα κατάσταση σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης.

*********

Σήμερα πλέον οι εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης βρίσκονται στο δρόμο. Αντιπαλεύουν αγωνιστικά την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και διεκδικούν μαχητικά την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αναβάθμιση που περνάει και μέσα από την οικονομική αναβάθμιση των λειτουργών της.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση με πρωτοφανή κυνισμό αντιτάσσει τις "σιδερένιες επιταγές" του Μάαστριχτ και αναλίσκεται σε αποπροσανατολιστικά (αλλά επικίνδυνα στην ουσία τους) πυροτεχνήματα για "ανοιχτά πανεπιστήμια" και μαζική παραγωγή πτυχιούχων.

Την ίδια στιγμή με απάθεια παρακολουθεί στέγες σχολικών κτιρίων να "απογειώνονται" και να "προσγειώνουν" απότομα τα ψεύτικα λόγια για το δήθεν αμέριστο "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης για την παιδεία.

"Ενδιαφέρον" που ανάγλυφα εκδηλώθηκε με τα ψίχουλα του προϋπολογισμού για την παιδεία, "ενδιαφέρον" το οποίο πληρώνουν πολύ ακριβά οι γονείς που καταθέτουν κάθε χρόνο από την τσέπη τους όσα ακριβώς διαθέτει και ο κρατικός προϋπολογισμός για την παιδεία.

"Ενδιαφέρον" που εξαντλείται στο πώς θα περάσουν ακόμα περισσότερο στη χώρα μας οι επιλογές των διευθυντηρίων των Βρυξελλών που επιτάσσουν τη διάλυση οτιδήποτε θυμίζει δημόσια δωρεάν παιδεία και την αντικατάστασή του με "παιδεία για λίγους" και χαμηλού επιπέδου "κατάρτιση" για τους πολλούς στους οποίους επιφυλάσσεται η μοίρα του "σκεπτόμενου γραναζιού μηχανής".

******************

Στους εκπαιδευτικούς - όπως δείχνουν οι τελευταίες κινητοποιήσεις - έχει γίνει συνείδηση ότι το χτύπημα στο βιοτικό τους επίπεδο είναι μέρος μόνο του συνολικού χτυπήματος στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Γι' αυτό και στις κινητοποιήσεις τους, δίπλα στα συνθήματα για την αύξηση των μισθών τους ακούγονται και τα γνωστά συνθήματα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για την αναβάθμισή της και βέβαια για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης σημαντικών τμημάτων της παιδείας.

Προσδοκούσε η κυβέρνηση ότι θα ξεφούσκωνε σύντομα η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών αλλά για μία ακόμα φορά έπεσε έξω. Οπως έπεσε έξω και με τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών όπου κάτω από την πίεση της πολυήμερης απεργίας έσπασε το αλαζονικό "δε συζητάω με απεργούς".

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών - και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας - δεν είναι υπόθεση μόνο των ίδιων γιατί είναι αγώνας για μία καλύτερη παιδεία.

Αφορά εξίσου όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους μαθητές που γνωρίζουν πολύ καλά το "ενδιαφέρον" της κυβέρνησης για την παιδεία και το βιώνουν καθημερινά.

Γι' αυτό και η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κινήματος. Ειδικά σε αυτή τη φάση απαιτείται όχι μόνο η συμπαράσταση αλλά και η συμπαράταξη με τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο παιδείας που όχι μόνο θα αντιπαλεύει τη σημερινή πολιτική αλλά μαχητικά θα απαιτεί την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

***********

Η συμμετοχή όλων στα συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών θα δώσει μία ηχηρή απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια των "εκσυγχρονιστών". Ο εμπλουτισμός των μορφών πάλης θα συμβάλλει αναμφίβολα στην αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών οι οποίοι άλλωστε διαθέτουν αρκετή εμπειρία από το παρελθόν.

Ο γενικός ξεσηκωμός στον χώρο της παιδείας είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για ένα καλύτερο αύριο στην εκπαίδευση. Είναι η καλύτερη εγγύηση ότι τα σχέδια για τη διάλυση της δωρεάν παιδείας δε θα είναι ένας περίπατος όπως τα διάφορα επιτελεία ευελπιστούν. Θα σαρωθούν και αυτά όπως η σκεπή του σχολείου της Παλλήνης. Και τότε θα αποκαλυφθεί ακόμα πιο καθαρά το αντιεκπαιδευτικό προσωπείο των κυβερνώντων.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΣΠΟΤ

Ο γενικός ξεσηκωμός στο χώρο της παιδείας είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για ένα καλύτερο αύριο στην εκπαίδευση. Είναι η καλύτερη εγγύηση ότι τα σχέδια για τη διάλυση της δωρεάν παιδείας δε θα είναι ένας περίπατος όπως τα διάφορα επιτελεία ευελπιστούν

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΟΥΛΑ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Απεργούμε γιατί...

- Την ερχόμενη Τετάρτη οι οικοδόμοι όλης της χώρας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Ποια είναι η κατάσταση στον κλάδο και τι είναι αυτό που σας ξανακατεβάζει στους δρόμους;

- Οι λόγοι που τις προηγούμενες φορές οδήγησαν τους οικοδόμους στο δρόμο του αγώνα δεν έχουν εξαλειφτεί. Οχι μόνο δε λύθηκαν τα προβλήματα του κλάδου, αλλά διογκώνονται καθημερινά. Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως θίγει τους άλλους εργαζόμενους, θίγει και τους οικοδόμους. Το ότι εξανεμίζει ακόμα περισσότερο το ήδη πενιχρό εισόδημά τους, αφαιρεί κάθε όνειρο για απόκτηση κατοικίας και κατά συνέπεια η ανεργία θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Η μείωση κοινωνικών δαπανών "ακουμπά" και τους οικοδόμους, αφού θα πληρώνουν πολλαπλάσια για υγεία, παιδεία κλπ. Ακόμα, οι "κεραίες" των οικοδόμων είναι πολύ ευαίσθητες στα όσα συντελούνται τελευταία με τις δηλώσεις του ανεκδιήγητου Γιαννόπουλου. Οι οικοδόμοι έχουν γευτεί στο πετσί τους τους αντιδημοκρατικούς νόμους, που θέλει να ξεθάψει ο εν λόγω "καλαμοκαβαλάρης", και πάλεψαν σκληρά για συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες.

- Τι μεσολάβησε από την προηγούμενη απεργία σας, στις 12 του Δεκέμβρη, οπότε ο υπουργός Εργασίας είχε δεσμευτεί για κάποια από τα αιτήματά σας; - Ναι, είχε δεσμευτεί για ορισμένα αιτήματα, όπως: Να δοθεί δημόσια γη για κατασκευή κατοικιών από τον ΟΕΚ. Να αλλάξουν ορισμένες προϋποθέσεις στα δάνεια του ΟΕΚ. Να καταργηθεί το Ταμείο των "εργατοπατέρων". Να ανοίξει ο φάκελος για τα "υπέρ αγνώστων" ένσημα. Για όλα αυτά δεν έχει γίνει κανένα βήμα μέχρι σήμερα. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις τους δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, χωρίς τη μαχητική παρέμβαση του κλάδου, με την απεργία μας θα απαιτήσουμε να γίνουν πράξη. Εκτός όμως από αυτά παραμένουν άλυτα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, όπως αυτό της ανεργίας, της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων και επίσης αυτό της "μαύρης" εργασίας. Να τονίσουμε εδώ ότι με το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους αλλοδαπούς "παίζει το χαρτί" των εργολάβων κατασκευαστών και γενικότερα της εργοδοσίας, τους αλλοδαπούς τους κάνει δύο φορές παράνομους και τη "μαύρη" εργασία κατάμαυρη. Το νέο ΠΔ δίνει ακόμα περισσότερα δικαιώματα στους εργοδότες να καταπατούν κατακτήσεις μας, να φτιάξουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, να ισοπεδώσουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα παραπέρα βήματά σας;

- Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κυβέρνηση που τη διακρίνει αναλγησία για τους εργαζόμενους. Πεποίθησή μας είναι ότι αυτή τη στάση της κυβέρνησης μπορεί να τη λυγίσει μόνο ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας των εργαζομένων. Καινούριες συνταγές δεν υπάρχουν. Χτες οι ναυτεργάτες, οι μεταλλεργάτες της Ζώνης. Σήμερα οι καθηγητές, αύριο οι οικοδόμοι, οι δάσκαλοι, ο μεγάλος αγώνας των αγροτών. Ολοι αυτοί οι αγώνες δείχνουν ότι όσοι βιάστηκαν να αποφανθούν ότι το κίνημα πέθανε, σήμερα τρίβουν τα μάτια τους. Κανένας κλάδος από μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, που εκφράζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την αξιωματική αντιπολίτευση και τις άλλες φιλοΕΟΚικές δυνάμεις. Σε αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα η κυβέρνηση απαντάει με τρομοκρατία, με το χώρισμα των εργαζομένων. Αυτή η προσπάθειά της πέφτει στο κενό γιατί: Δυναμώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων, σφυρηλατείται ακόμα περισσότερο η αξία της συμπαράστασης, του αγώνα και αυτό δίνει κουράγιο. Οι οικοδόμοι στο δρόμο του αγώνα θα πορευτούμε αταλάντευτα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος ο ενωμένος ταξικός αγώνας, η αντίσταση, η σύγκρουση, η αναμέτρηση γίνονται καθήκον.

Β. Ν.

ΤΗΝ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ απόφασή της να ξεπουλήσει, όπως - όπως, τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΥΔΕΠ, εξέφρασε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ (σελίδα 8).

ΑΛΒΑΝΙΑ: Οσο η προσοχή είναι στραμμένη στις συλλήψεις των 149 πολιτών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι προκάλεσαν υλικές ζημιές στην κρατική περιουσία της Αλβανίας, ανθρώπινες τραγωδίες εξελίσσονται... (σελίδα 9).

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Οι διαδηλώσεις, χτες, έξω από το υπουργείο Ενεργείας, των ανθρακωρύχων του Πέρνικ και άλλων πόλεων προσθέτουν αρκετές χιλιάδες ανθρώπων ακόμη στους διαμαρτυρόμενους Βούλγαρους πολίτες και σηματοδοτεί τη στροφή των εργαζομένων εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος (σελίδα 10).

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ, ήδη, τους 140 οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, επιστήμονες και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνέστησαν την "Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και για την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων" (σελίδες 14 - 15).

ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ δυνατότητες της ΣΟΦΤΕΞ, της βιομηχανίας που η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στον "Καιάδα" της ιδιωτικοποίησης - με ορατό τον κίνδυνο του "λουκέτου" - παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το σωματείο των εργαζομένων (σελίδα 18).

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ πληγή του εγκιβωτισμού των ρεμάτων της Αττικής - με ενέργειες, μάλιστα, επίσημων κρατικών φορέων - που γίνονται όλο και πιο συχνά αφορμή να πλημμυρίζουν ολόκληρες περιοχές, φέρνουν στη Βουλή δύο βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 23).

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ: Μια ήπειρος υπό απειλή. Οι φωνές για κήρυξή της σε Παγκόσμιο Πάρκο, με μοναδική δυνατότητα στην επιστημονική έρευνα, πληθαίνουν. Μακάρι να επικρατήσουν... (σελίδα 25).

ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ των δημοτών, επιχειρεί να φορτώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, τις δαπάνες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ