ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Οι αρμόδιοι απαντούν

Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ)

Αναφερόμενοι στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας την 21 - 12 - 96, με τίτλο "Καθυστέρηση και κρύο" σας πληροφορούμε - προς γνώση και του διαμαρτυρόμενου επιβάτη - τα παρακάτω:

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Οργανισμός μας εξετάζει κάθε υπόδειξη ή παράπονο που διατυπώνεται από το επιβατικό κοινό ή από τον Τύπο, στα πλαίσια της αποστολής του ως Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας.

Πράγματι, η αμαξοστοιχία 1515 στις 27 - 11 - 96, καθυστέρησε συνολικά 80 λεπτά, έως το Σταθμό Λειανοκλαδίου, λόγω μηχανικής βλάβης και ανωμαλίας στη θέρμανση. Η Δηζελάμαξα έφυγε από τη Λάρισα, χωρίς ανωμαλία στη θέρμανση, αλλά όμως μετά την αναχώρησή της, παρουσίασε πρόβλημα, το οποίο παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, δεν κατέστη δυνατόν να αποκατασταθεί. Στο Σταθμό Λειανοκλαδίου όμως, προς αποφυγή μεγαλύτερης ταλαιπωρίας και κατόπιν εντολής της Διευθύνσεως, οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας 1515, που προορίζονταν για την Αθήνα, επιβιβάστηκαν στην αμαξ/χία προτεραιότητας ΙC 43, χωρίς την πληρωμή του συμπληρώματος, όπως προβλέπεται στις αμαξ/χίες ποιότητας, η οποία αφίχθη στην Αθήνα στις 22.14, με καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη άφιξη της αμαξ. 1515, 30 λεπτών! Η βλάβη της αμαξ/χίας 1515 απεκατεστάθη και η αμαξ/χία 1515 αναχώρησε από το Λειανοκλάδι μετά από 34 λεπτά, με επιβάτες οι οποίοι προορίζοντο μόνον για ενδιάμεσους σταθμούς, εφ' όσον στην αμαξ/χία 43 ΙC, δεν προβλέπονται ενδιάμεσες σταθμεύσεις. Από πληροφορίες που είχαμε από το προσωπικό της αμαξ/χίας 1515, ουδείς επιβάτης αποβιβάστηκε στην Αθήνα.

Λυπούμεθα για την ταλαιπωρία των επιβατών και τους ζητάμε δημόσια συγνώμη.

Πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και με την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους επιβάτες μας, αναβαθμισμένες υπηρεσίες και περιορισμό στο ελάχιστο τέτοιων περιστατικών.

Δέντρο και σκουπίδια!

Φέτος η πρωτεύουσά μας, η Αθήνα, απέκτησε το μεγαλύτερο πρωτοχρονιάτικο δέντρο από όλη την Ευρώπη. Εργο και αυτό του πάντα ευρηματικού δημάρχου της, κ. Αβραμόπουλου. Ψηλό μέχρι τον ουρανό και ακριβότερο από όλα της Ευρώπης. Ογδόντα ολόκληρα εκατομμύρια δραχμές!

Τι νομίζετε ότι δεν αξίζουμε; Να δουν τι εστί Ελλάδα, έστω και αν περνάμε χρόνια λιτότητας, τι μ' αυτό; Τι κι αν έχουμε χιλιάδες ανέργους και απολυμένους; Τι κι αν κλείνουν καθημερινά εργοστάσια και πετάγονται στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι; Εμείς το χαβά μας. Οχι παίζουμε. Να δουν και να παραδειγματιστούν οι κουτόφραγκοι.

Για τον κ. Αβραμόπουλο που πρωτοτύπησε και τον κ. Χάσκα, δήμαρχο Κερατσινίου (αυτός έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ύψους), σημασία έχει η δημιουργία εντυπώσεων και αυτοπροβολής, να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πλατιών λαϊκών μαζών. "Μπήκαμε στο μάτι" των Ευρωπαίων και αυτό μας φτάνει. "Ολα τα 'χε η Μαριορή, μόνο ο φερετζές τής έλειπε".

Να όμως που έδειξε και φιλανθρωπία και ευσπλαχνία ο κ. Αβραμόπουλος. Μοίρασε λέει στους φτωχούς και άπορους συσσίτιο και δώρα ανήμερα των Χριστουγέννων. Εκείνη την ημέρα τους θυμήθηκε; Μόνο μια μέρα έχει ανάγκη από βοήθεια αυτός ο κόσμος; Τον υπόλοιπο χρόνο ποιος νοιάζεται γι' αυτούς; Ασε που έχουμε και τη Θεσσαλονίκη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, "ποιος μας πιάνει". Από τη μια μεριά "φέσια" και από την άλλη συμπόσια. Εδώ αφειδώλευτα στήνονται και θα στηθούν, κατά τη διάρκεια του έτους, φιέστες και πανηγύρια. Οσο για τα χρήματα, το παραδάκι ρέει αλύπητα. Τι διάολο Ευρωπαίοι είμαστε; Να μη μας πουν και τσιγκούνηδες. Ξέρετε τι θα πει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης; Μεγάλη τιμή!

Ομως την πρωτιά έναντι των Ευρωπαίων με το πιο μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ήρθε να συμπληρώσει μια δεύτερη, πολύ πρωτότυπη. Μιλάμε για τα σκουπίδια που έγιναν βουνό στην πρωτεύουσα και κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων της. Τι θα είχε ν' απαντήσει ο κ. δήμαρχος;

ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΚΗΣ

Λάρισα

Σύγχρονα προβλήματα

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΛΟΣ,συντ/χος δικηγόρος, σε γράμμα του συγχαίρει το "Ριζοσπάστη" για τη δημοσίευση (15.12.96, σελ. 44 - 45) του κεφαλαίου, "Ο καπιταλισμός σήμερα", από τις θέσεις της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο τελευταίο συνέδριό του και σημειώνει ανάμεσα στ' άλλα: "Πρόκειται για κείμενο αξιοπρόσεκτου επιστημονικού - μαρξιστικού επιπέδου με αντικείμενο ένα τόσο καίριο και πολυσύνθετο φαινόμενο του σύγχρονου κόσμου.

Από την πλευρά μας, παρέχεται η δυνατότητα, πέρα από τα ήδη "κεκτημένα" πάνω στο πρόβλημα, κύρια από τις εργασίες και αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του Κόμματός μας, να συνεκτιμήσουμε τις (τόσο συγγενικές άλλωστε) απόψεις του αδελφού κόμματος.

Με την ευκαιρία νομίζω ότι θα ήταν θετικότατο αν, ταχτικότερα και πιο ολοκληρωμένα, από τις στήλες του "Ρ" έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι απόψεις των αδελφών κομμάτων πάνω στα εθνικά και παγκόσμια σύγχρονα προβλήματα. Αναφέρομαι κύρια στα συνέδρια στα οποία μετέχει το Κόμμα μας και για τα οποία, κατά κανόνα, δημοσιεύονται στο "Ρ" μόνον τα χαιρετιστήρια μηνύματα της ΚΕ του Κόμματός μας και όχι ντοκουμέντα - τουλάχιστον - του φιλοξενούντος κόμματος, ενημέρωση, που, ακόμη κι αν γίνεται, λείπει η απαιτούμενη πληρότητα. Φαντάζομαι ότι η παράλειψη οφείλεται σε δυσκολίες τεχνικές. Πάντως υπάρχει κάποιο "έλλειμμα" με δεδομένα τα όσα ήδη προανέφερα και την αδήριτη ανάγκη να φθάνουν μέχρι τα απλά μέλη και τους οπαδούς οι αντίστοιχοι προβληματισμοί και απόψεις του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος (με εξαίρεση τα κομμουνιστική κόμματα της μετασοσιαλιστικής Ρωσίας, για τα οποία υπάρχει ενημέρωση). Τα επισημαινόμενα δεν αφορούν απλά και μόνο την ενημέρωση, αλλά είναι, κατά την άποψή μου, απαραίτητο στοιχείο της "προσδοκίας" στενότερης συνεργασίας και μετάβασης (σε μακρόπνοη, φυσικά, προοπτική) προς όλο και ανώτερα οργανωτικά επίπεδα σύνδεσης ανάμεσα στα κομμουνιστικά και άλλα αυθεντικά αριστερά (αντικαπιταλιστικά - αντιιμπεριαλιστικά) κόμματα, κατ' εξοχήν της ΕΕ, ώστε και ο παράγων αυτός να συμβάλει στο να διαμορφωθούν οι συνθήκες και προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η τόσο απαραίτητη ανατροπή του υφιστάμενου συσχετισμού στην κατεστημένη δυναμική, προς την κατεύθυνση υπέρβασης της ηγεμονίας των πολιτικοοικονομικών εκείνων δυνάμεων που πρυτανεύουν στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και να διανοιχτεί, έτσι, ο δύσκολος δρόμος των προοδευτικών μετασχηματισμών!

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι οι αναγνώστες σου θα εκτιμήσουν κατά πώς πρέπει τη σειρά των δημοσιευμένων στις στήλες σου μελετημάτων, που αφορούσαν και αφορούν σταθμούς στην εξέλιξη του τόπου μας. Ας μου επιτραπεί τέλος μια προτροπή: Οποιος δε διάβασε το κείμενο του Πορτογαλικού ΚΚ, ας το προμηθευτεί κι ας το μελετήσει. Αξίζει ο κόπος!".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Είναι νόμιμο;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΛΙΟΣ,συνταξιούχος, Χαϊδάρι. Πρόσφατα τηλεφώνησα στην ΕΤ-1 για να παραπονεθώ για την κακή εικόνα που έχουμε. Μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί υπάρχουν παρεμβολές, στην ερώτησή μου δε, "τότε γιατί πληρώνουμε το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα κρατικά κανάλια", μου κλείσανε το τηλέφωνο, αντί άλλης απάντησης.

Ομως και στη ΔΕΗ, που αργότερα τηλεφώνησα για να καταγγείλω όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, να πληρώνουμε την ΕΤ μέσω των λογαριασμών και βεβαίως αν δεν το κάνουμε μας κόβουνε και το φως, μου απάντησαν ότι αυτά που λέω "είναι αστεία πράγματα". Είμαι χαμηλοσυνταξιούχος και έχω πληρώσει το 1996 μόνο για την ΕΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ 18.250 δρχ. Πολλές δε φορές τα παίρνουν "έναντι", δηλαδή προκαταβολικά, αλλά όταν παραπονούμεθα μας κλείνουν το τηλέφωνο. Εχουν το δικαίωμα ΕΤ και ΔΕΗ να μας κοροϊδεύουν και να μας κλέβουν, είναι νόμιμο αυτό;

Η πρώτη ομάδα της Ηπείρου

ΦΑΝΗΣ ΓΕΡΑΣΗΣ,Θεσσαλονίκη. Διάβασα στο αφιέρωμα για τα 50χρονα του ΔΣΕ το χρονικό του Ν. Ζάγγαλη, για την πρώτη ομάδα της Ηπείρου.

Μου ήρθαν στη μνήμη ηρωικές εποχές, γιατί κι εγώ είμαι από εκείνους που δοκίμασαν τη βία του δοσίλογου κράτους μετά τη Βάρκιζα.

Ημουν Β Γραμματέας του Συμβουλίου ΕΠΟΝ Πωγωνίου, κυνηγημένος όταν πιάστηκα. Αφού πέρασα όλα τα βασανιστήρια στα κρατητήρια της Βήσσανης και Δολιανών - εκεί σκότωσαν και τον σύντροφο Ζέρβα από τα Κ. Ραβένια - μας μάντρωσαν στις φυλακές Αγίου Κοσμά στα Γιάννενα.

Μέσω του "Ριζοσπάστη" θέλω να στείλω την αγάπη μου στον καπετάνιο μας ατρόμητο ΕΠΟΝίτη Ν. Ζάγγαλη, που με το γραπτό του μου ξανάφερε στο νου όλη εκείνη την ηρωική εποχή.

Μικρομαγαζάτορες

Μικρομαγαζάτορες, εργαζόμενοι και καταναλωτές αγωνίζονται ενάντια στη νέα κατάσταση που θέλουν να επιβάλουν τα πολυκαταστήματα σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων

Σεβασμός στο οχτάωρο

Για να προλάβουν και οι φτωχοί εργαζόμενοι να ψωνίσουν μετά τη δουλιά τους, αποφάσισαν στον "Κωτσόβολο" στη Νέα Ιωνία το Σάββατο να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματά του μέχρι τις 9 μμ.!

Ετσι στις 17-1-97 στις 4 το απόγευμα οι μικρομαγαζάτορες της Ιωνίας αποφάσισαν να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους. "Σεβασμό στο οχτάωρο", "Οχι στο εξοντωτικό ωράριο", έγραφαν στα πανό τους και καλούσαν τους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος να τους ακολουθήσουν. Αυτοί αμίλητοι σαν μαρμαροκολόνες, σαν ένα σμάρι πουλιά πιασμένα στην ξόβεργα, κοίταγαν με μάτι ικεσίας, σαν να έλεγαν "λευτερώστε μας, δεν μπορούμε να φύγουμε, θα χάσουμε τη δουλιά μας".

Η κυβέρνηση είχε πάρει τα μέτρα της, είχε δώσει, ως φαίνεται, τις εντολές της και η εξουσία ήταν στη θέση της, για κάθε ενδεχόμενο. Ο κ. Κωτσόβολος απουσίαζε. Αλλά και γιατί να' ρθει εκεί και ν' ασχοληθεί με τα προβλήματα των "κοινών θνητών"; Ολα αυτά τα τακτοποιούσαν οι "μεροκαματιάρηδες".

Ευτυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά. Οι Ιωνιώτες αγοραστές προτίμησαν να κάνουν τα ψώνια τους τις πρωινές ώρες και δεν πάτησε πόδι για ψώνια αργά. Εκείνοι που την πλήρωσαν ήταν οι εργαζόμενοι του πολυκαταστήματος, που ενώ είχε τελειώσει το ωράριό τους δεν μπορούσαν να πάνε στο σπίτι τους, γιατί φοβούνταν ότι θα έχαναν τη δουλιά τους.

Οσο για τους μικρομαγαζάτορες, παρόλο που κουράστηκαν τόσες ώρες μετά τον κάματο της εργασίας τους, ήταν ικανοποιημένοι που ο λαός της Ιωνίας συμμερίστηκε τις απόψεις τους και μποϊκοτάρισε τη νέα κατάσταση που θέλουν να επιβάλουν τα πολυκαταστήματα σε βάρος των εργαζομένων.

Κ. Σ.

Νέα Ιωνία

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΣΤΑΘΗ ΚΡΗΤΙΚΟ,Βλαχιά Μαντουδίου Εύβοιας. Πήραμε το γράμμα σας στο οποίο καταγγέλλετε την ασυδοσία των κυβερνώντων στη χώρα μας.

- ΛΕΩΝΙΔΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ,Κιλκίς. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗ,ΑΛΕΚΟ ΜΑΛΙΑΜΑΝΗ,Θεσσαλονίκη. Πήραμε τους στίχους σας, σας ευχαριστούμε.

- ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΥΚΑΚΟ,Νεοχώρι Γυθείου. Παίρνουμε τακτικά τα σημειώματά σας. Τα αξιοποιούμε όταν χρειάζεται.

- ΘΩΜΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΝΑΚΗ,Αθήνα. Γιατί επανέρχεστε πάντα στο ίδιο θέμα; Ηδη είχαμε δημοσιεύσει ανάλογο σημείωμά σας. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα κοινωνικά θέματα με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ